Carskie Tajemnice
Zanim przejdę do właściwej treści, chciałem tylko dodać, że jest to najkrótszy wątek fabularny (nie licząc faktu podbijania wszystkich państw) i można go przejść w zaledwie kilka godzin. Oczywiście bez kodów, jakby ktoś myślał inaczej. Ja przechodziłem na kodach. :)
- Na początek naturalnie musimy wbić relacje z Księstwem Moskiewskim na +10. Najpierw jednak wykonujemy zadania dla Zamosza .
-Zostajemy najemnikami Moskwy .
- Kiedy już to zrobimy idziemy do dowolnego bojara ruskiego i pytamy jak zdobyć honor i sławę. Opowie nam o tym, jak na Rusi zaczęły się czasy Wielkiej Smuty krok po kroku. Wiedzieć będzie kto żył w tamtych czasach i prawdę całą zna. Ale w zamian za informacje oczekuje od nas czegoś w zamian. Chce zobaczyć, jak wierni jesteśmy Księstwu Moskiewskiemu i każe nam spalić 3 wsie Rzeczypospolitej. Jeśli mu odmówimy to go obrazimy wiec nie polecam tej opcji nawet wypróbowywać.
-Powinniśmy mieć +5 relacji z Polska wiec płacąc im co jakiś czas za pokój uda nam się to bez problemu. No i pamiętajcie, ze wieśniacy tez się mogą bronić! Wiec aby plądrować w spokoju polecam mieć wbitej trochę sławy i 30 ludzi w oddziale. Potem wykonujemy kolejne zadania specjalne od Rosji itd. aż wbijemy stosunki na +10.
- Ok, teraz bojar nam powie, ze ta osoba jest niejaki Gerazym Ewangelik. Znajduje się on w Trokach (na 100% jestem pewny że zawsze tam) gdzie musimy się udać i porozmawiać o tym ze starostą.
- Starosta kiepsko wygląda. Powie nam gdzie Gerazyma znaleźć, ale najpierw prosi nas o pomoc. Zły ksiądz z Wilna ograbił na "potrzeby kościoła" kapliczkę wiejska, a wiosce bardzo zależy na ikonce co tam była. Jedziemy do Wilna i wypytujemy mieszczan o miejscowego księdza.
Według mieszczan ksiądz uciekł do Rygi z ikoną. Jedziemy tam i dalej wypytujemy.
Przesłuchiwał go starosta, ksiądz pobił służące a teraz siedzi w karczmie piwo żłop. Porozmawiamy już sobie z tym księdzem.
- 3 bywalców karczmy, właściciela ni ma, ale i tak z księdzem sobie zamienimy kilka słów. Tak tak, ksiądz ją tylko "ocalił", ale nam do wykonania zadania jest ta ikonka potrzebna, wiec mamy do wyboru:
1. Zapłacić księdzu za nią (150 talarów)
2. Przekonać go do tego (wbita sława by o nas słyszał i oddal ikonę)
3. Odebrać ją siła (my vs 3 bywalców i ksiądz)
4. Zostawić go w świętym spokoju i olać zadanie.
Bez względu na to co wybierzemy, zawsze nam się ono uda. A czemu? Bo jak nawet nie odzyskamy ikony, starosta i tak nam powie gdzie jest Ewangelik, ale relacje bardzo mocno spadną. Sprawdźcie sobie wszystkie opcje i wybierzcie tą którą chcecie przejść tego questa ;)
- Jeśli zdobyliśmy ikonę, to starosta będzie nam bardzo wdzięczny, i po za informacją otrzymamy również od niego skromne 250 talarów. Ale nawet gdy olejemy zadanie to dowiemy się, że Ewangelik znajduje się w łokinia .
- Starzec niechętnie mówi nam ze to pół wieku temu było kiedy Dymitr zasiadł na tronie. Starzec nazwał go Dymitrem, wiec dla niego był on... Na wioskę napadli bandyci! Musimy stanąć do walki!
Ciekawostka: ja miałem bugi, ze jak się wycofałem z bitwy, to automatycznie ją wygrywałem, zbierałem łupy i kontynuowałem grę :D
- Pora wrócić do przerwanej rozmowy. Starzec co ma już za sobą 90 wiosen ma głęboką ranę, długo już tak nie pociągnie, wiec dowiedzmy się szybko o co chodzi.
Według Ewangelika, Dymitr przybył pół wieku temu do Siczy z prośbą o przeszkolenie. Po jakimś czasie uciekł na służbę do Michała Wiśniowieckiego, po czym cały spisek się zaczął. Dymitr zasiadł na tron, a po odmówieniu Polakom oddania umówionych ziem, uknuli spisek i zabili Dymitra. Po tym kolejni samozwańcy zaczęli się pojawiać jak grzyby po deszczu. Ewangelik cudem uciekł i tułał się po ziemi, aż do teraz, kiedy śmierć po niego przyszła. Podarował on nam bogato zdobiony pistolet, trochę talarów i krzyż samego Dymitra Samozwańca. Powiedział nam on jeszcze, ze wielu bojarów jest niezadowolonych z władzy rodu Romanowów, wiec mamy ułatwione zadanie. Chciał jeszcze, byśmy porozmawiali z... takim jednym wojewodą. Wiec ruszajmy.
- Wojewoda nie zna żadnego Ewangelika, za to wie, ze jego ojciec przez nieporozumienie poparł Dymitra Samozwańca. Wojewoda nie chce grzebać w przeszłości i grozi nam śmiercią :O . Ale prosi nas o małą rzecz. Jest jedna kobieta którą chce wydać Karolowi Gustawowi i prosi nas o dostarczenie jej dla niego. Jedziemy zatem do Nowogrodu i idziemy do strażnika więziennego odebrać ją.
- W czasie drogi Eleonora będzie nam chciała coś powiedzieć. Jeśli ją posłuchamy, to powie nam że tak naprawdę to jest ona córką Wojewody Nikity Odojewskiego, a za mąż została wydana na siłę. Chce, abyśmy ją odwieźli do domu. Jeśli tak zrobimy, ze Szwecją spadną nam relacje na -60, więc nie polecam kompletnie.
- Po dostarczeniu siostrzenicy Karola Gustawa dostaniemy od niego list który został napisany specjalnie do cara Moskiewskiego. Więc się zabierajmy!
- Dostarczyliśmy list dla cara. Teraz car chętnie przyjmie od nas przysięgę oddania... Ale zauważył on na naszej szyi krzyż, dokładnie taki sam jaki Iwan Grozny kazał wykonać dla swoich dwóch synów. Nie słucha on naszych wyjaśnień tylko od razu każe nas wtrącić do lochów i przesłuchać.
Zostaliśmy wtrąceni do lochu w Moskwie na przesłuchanie. Strażnik więzienny odwrócił się na moment. To była jego ostatnia chwila.
Musimy uciec z więzienia, czyli pokonywać czekających na nas wrogów. Jeśli przegramy, zostaniemy przesłuchani a następnie powieszeni na murach. Wiec nie spierniczcie tego.
- Gdy już uciekniemy, to otrzymamy mundur strzelca. Teraz, spotkanie z carem oznacza dla nas śmierć. Jeśli spotkamy go w polu, cala jego armia nas zaatakuje, a jeśli spotkamy się z nim w zamku, rozegra się bitwa w której po prostu... zdechniemy. Teraz musimy jak najprędzej znaleźć sobie jakiegoś silnego ochroniarza który nas może obronić przed carem.
- Bez protekcji nic nie zdziałamy. Pora się spotkać ze Stiepanem Razinem. Znajdziemy go w karczmach, a gdzie jest powie nam podróżnik, o ile takiego spotkamy.
- Dla niego obojętne kim jesteśmy, ważne by carem został dobry człowiek, a nie kolejny nikczemnik.
Sprawa nasza jednak skazana jest na zagładę jeśli nie przekonamy do nas bojarów. Podobno u Nikity Odojewskiego najbardziej wpływowi bojarzy się spotykali i przeklinali cara. Spotkać się z nim w takim razie trzeba.
- Nikita Odojewski mówi nam, ze rzeczywiście spotkania tajne urządza i ze może obalić cara. Tylko teraz, nie ma do tego głowy. Jego córka jest w tatarskiej niewoli. Car obiecał że odzyska jego córkę, a Wojewoda za to będzie mu służyć do końca życia. Jeśli jednak my ja ocalimy, to poprze nasza, słuszną sprawę. W takim razie nie marnujmy czasu i ruszajmy. Aby dowiedzieć się gdzie znajduje się jego córka musimy znaleźć jakiegoś pośrednika w karczmach. Ogólnie, rynek niewolników znajduje się w Kaffie, ale możemy pogadać z obojętnie którym pośrednikiem.
- Po wypłaceniu 3000 talarów pośrednik powie nam gdzie się znajduje córka Odojewskiego. Udajmy się tam szybko, odzyskajmy ja i odwieźmy do Nikity Odojewskiego.
- Ok, sprawa załatwiona. Teraz dostaliśmy od Wojewody przysięgę wierności i list z którym jeździmy do bojarów i zabieramy ich na naszą stronę. Pamiętajcie, ze taki bojar musi być sam, bo jeśli będzie wśród całej armii, nawet z nami nie porozmawia. Wiec uważajcie na to.
- Ogólnie, polecam przeciągnąć najpierw wszystkich na nasza stronę, a potem po prostu zebrać armie i zdobyć Moskwę.
- Po tym jak przeciągniemy już kilku bojarów na naszą stronę i porozmawiamy z jednym z nich, zapyta on nas, czy nie interesuje nas tron carski? W końcu nie pasuje im, by rządził nimi jakiś kozak. Możemy:
1. Zgodzić się, przy czym stracimy dużo szacunku, ale zostaniemy za to przyszłym carem Moskiewskim
2. Odmówić. W końcu "taki ze mnie car Moskiewski jak z ciebie książę angielski", czy jakoś tak. Zyskamy szacunek, a Stiepan Razin zostanie carem.
- Wygraliśmy! Pokonaliśmy Księstwo Moskiewskie! Teraz, zależy od naszego poprzedniego wyboru:
Jeśli zdecydowaliśmy się, że to my zostaniemy carem, to Razin zechce się z nami zobaczyć. Będzie on chciał zostać mianowany wojewodą i marszałkiem. Ponadto, zagroził, ze on wie kim my jesteśmy. Albo mianujemy go marszałkiem, albo uwięzimy go w lochach.
Jeśli jednak wybraliśmy glosowanie, to również możemy zostać carem, ale na drodze glosowania. Aktywuje nam się zadanie "elekcja carska".
- Opisze teraz jak wygląda zadanie "elekcja carska". Mamy na to 21 dni, więc czym prędzej jeździmy od jednego do drugiego bojara i prosimy o głos na nas. Możemy:
1. Zażądać tego jako prawnuk Iwana Groznego
2. Obiecać w zamian włości
3. Przekonać, ze jesteśmy człowiekiem honoru i będziemy sprawiedliwi.
W tej ostatniej opcji powinniśmy mieć dużo honoru, bo inaczej bojar może w nas zwątpić.
Na każdą i tak polecam mieć wbity solidny poziom perswazji i najlepiej dużo relacji na + .
- Po wygranych wyborach zostajemy carem Ruskim. Teraz, pozostaje nam podbić wszystkie pozostałe kraje w twardą monarszą rękę. A na końcu... zresztą sami zobaczycie jak przejdziecie grę ;) Jeśli pomogłem to super , będę kontynuował wątki i odpowiadał na pytania.