Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Błąd RunTime i wywalanie do pulpitu  (Przeczytany 4593 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wisnia2320

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Błąd RunTime i wywalanie do pulpitu
    « dnia: Czerwca 15, 2014, 09:50:41 »
    Witam.
    Mam problem z modami Gekokujo Shogun Edition i Floris Expended Mod Pack 2.55.
    1. Gdy gram w Gekokujo Shogun Edition to przy wchodzeniu do wchodzeniu do miast i wybieraniu czegoś u kupców jestem wywalany do pulpitu bez wskazania jakiejś przyczyny. Tylko gdy wchodze do centrum wioski mam błąd RunTime. Oczywiście nie jest tak zawsze gdy włączę grę i ją wczytam to moge wejść już normalnie, ale gdy wchodze do innej wioski innego miasta znowu jest tak samo.
    2. Gdy włączam Floris Expended Mod Pack 2.55 to zanim włączy się menu główne to wywala mnie do pulpitu z błędem RunTime nie ważne ile razy bym włączał grę i w nią wchodził.
    Proszę o szybką i pomocną odpowiedź.

EDIT: Wrazie gdyby istniał podobny temat to prosze moderatorów o przeniesienie do takowego tematu bo ja podobnego nie znalazłem.
    Nie ważne czy jesteś biały, czarny, czerwony czy żółty. Ważne, że jesteś miły dla mnie to ja będę miły dla Ciebie.

Offline CarpeDiem

• Użytkownik
    • Piwa: 91
    Odp: Błąd RunTime i wywalanie do pulpitu
    « Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 15, 2014, 19:45:57 »
    Spróbuj odpalić grę w niskiej rozdzielczości i z najmniejszymi detalami, w directx 7, bez pixel shadera.
    Sukces jest wtedy, kiedy niemożliwe staje się możliwe.

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 15, 2014, 21:05:27 »
    To wina procesora, mógłbyś log z crashu wrzucić?

Offline wisnia2320

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 16, 2014, 14:32:54 »
    Zmniejszyłem wymagania, ale komputer jakoś powinien uciążyć ten mod bo M&B Warband z innymi modami (nawet tym podstawowym Gekokujo) leci świetnie na wysokich i prawie bez bugów crashów, itd. Tylko przy Floris Expanded Mod Pack i Gekokujo - Shogun Edition mam ten problem. A co do wymagań tak jak mówiłem zmniejszyłem je i teraz "tylko" czasami mnie w Gekokujo wyrzuca, ale i tak za często. Spróbuję tylko jeszcze z directx 7 i bez pixel shadera to włączyć tak jak mówi CarpeDiem.

EDIT: Dobrze zrobiłem tak jak pisał mi CarpeDiem. Nie wywala mnie po 20 minutach gry i ciągłego wchodzenia do wiosek i miast. Nie jestem jakoś szczególnie wymagający jeślichodzi o grafike, ale z directx 7 i bez pixel shadera to nawet jak dla mnie ta gra wygląda już co najmniej źle. Chyba zobacze czy z directx 9 też będzie mnie wywalało.

EDIT2: Gekokujo - Shogun Edition działa z directx 9 bez crashów i bugów. Ale dalej nic się nie zmieniło jeśli chodzi o Floris Expanded Mod Pack.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 16, 2014, 14:54:36 wysłana przez wisnia2320 »
    Nie ważne czy jesteś biały, czarny, czerwony czy żółty. Ważne, że jesteś miły dla mnie to ja będę miły dla Ciebie.

Offline wisnia2320

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 16, 2014, 15:02:48 »
    @NeToMan
    Oto i zdjęcie tego problemu.

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 16, 2014, 15:31:57 »
    Może to wynikać z braku pamięci RAM, ponieważ systemy 32-bitowe mają domyślny limit 2GB na proces. Limit ten można całkiem prosto zmienić:

Dla Windy XP:
    Wchodzisz w:
    Panel sterowania => System => Zaawansowane => Uruchamianie i odzyskiwanie => Edytuj
    do redakcji Boot.ini
    Możesz dodać wpis do swojego systemu Windows : "/ 3GB / USERVA = 2800"
    Całość będzie wtedy wyglądać tak:

[operating systems]
    multi (0) disk (0) rdisk (0) partition (1) \ WINDOWS = "Microsoft Windows XP Professional" / noexecute = optin / fastdetect / 3GB / USERVA = 2800
    Win Vista:
    Klikasz na Start-> -> Programy Akcesoria-> "Uruchom jako administrator" wszystko na "Wiersz polecenia" kliknij prawym przyciskiem myszy->
    Następnie znak jest potwierdzone "Zezwól".
    Teraz powinno otworzyć czarne okno, w którym coś takiego wyskoczy:

bcdedit / set IncreaseUserVA 2800
    Potwierdź klawiszem Enter i ponownie uruchom komputer. Problem powinien być rozwiązany.

Win7:
    Klikasz na Start-> -> Programy Akcesoria-> "Uruchom jako administrator" wszystko na "Wiersz polecenia" kliknij prawym przyciskiem myszy->
    Następnie znak jest potwierdzone "Zezwól".
    Ponownie wyskakuje czarne okienko, wpis powinien być taki:

bcdedit / set increaseuserva 2800
    Potwierdź klawiszem Enter i ponownie uruchom komputer. Problem powinien być rozwiązany.

Mam nadzieję, że pomogłem ; )

Offline wisnia2320

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 17, 2014, 14:46:56 »
    @NeToMaN
    Wiesz tyle, że jak wchodze w Akcesoria później klikam "Uruchom jako administrator" na wierz polecenia i zezwalam to jak przekopiuje ten cały mały tekst to "Określono nieznane polecenie :(

EDIT: Dobra to chyba chodziło o to, że to źle napisałeś bo dałeś spacje przy /.

Offline CarpeDiem

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 17, 2014, 22:09:09 »
    Tzn, problem rozwiązany?

Offline wisnia2320

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 18, 2014, 13:58:01 »
    Od czasu do czasu mnie wywala. Może nie aż tak często, ale dalej wywala co jakiś czas.

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 18, 2014, 15:09:34 »
    Zaakceptowało w ogóle komendę? Jeśli tak, to kombinuj z wyższym limitem.

Offline CarpeDiem

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 18, 2014, 20:25:27 »
    Podaj mi parametry swojego sprzętu, może i ja będę mógł coś doradzić.

Offline wisnia2320

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 21, 2014, 18:43:57 »
    Windows Vista Home Premium Service Pack 2
    System:
    Producent: ASUSTeK Computer Inc.
    Modal: ASUS Notebook F50GX Series
    Procesor: Intel(R) Pentium(R) Dual CPU T3400 @ 2.16GHz 2,17
    Pamięć (RAM): 3,00
    Typ systemu: 32-bitowy system operacyjny

Offline CarpeDiem

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 21, 2014, 20:00:03 »
    jedziesz na zintegrowanej karcie?

Offline wisnia2320

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 22, 2014, 08:18:41 »
    Nie, nie lecę na zintegrowanej karcie graficznej. Taki błąd mam pierwszy raz i to z tą grą z którą nigdy nie było takich problemów. W ogóle nigdy nie było takiego problemu tylko teraz się pojawił. Wcześniej nigdy nie grałem w Gekokujo (chyba, że w tą podstawową wersję bez dodatków z Shoguna II Total War) Shogun Edition i Floris Expanded Mod Pack.

PS: W Styczniu lub pod koniec Grudnia był formatowany cały laptop. Może to coś tam zrobiło chociaż mi się nie wydaję bo wszystkie rzeczy jakie były potrzebne i były wcześniej zostały dodane prócz śmieci i tych nie potrzebnych plików, które zaśmiecały komputer.

Offline CarpeDiem

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 22, 2014, 10:09:49 »
    W takim razie wcześniej też miałeś Windows Vista? To na pewno nie jest najbardziej wydajny system to gier.

Upewnij się, że masz zainstalowane najnowsze sterowniki.