Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: OpenXcom  (Przeczytany 4335 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    OpenXcom
    « dnia: Czerwca 14, 2014, 13:28:04 »

Nie będę się zbytnio rozpisywał, bo w sumie nie ma nad czym. "OpenXcom" to projekt grupki zapaleńców, mający na celu odtworzyć pierwszą część kultowej strategiczno-taktycznej serii X-Com. Założenie było proste - napisać od nowa grę działającą bez problemu na dzisiejszych maszynach, ale trzymając się ściśle założeń oryginału i dodając tylko ulepszenia poprawiające komfort gry. I wsparcie dla modów, oczywiście. ;)

Grę śledziłem już od dawna i już parę miesięcy temu można w nią było miło popykać, zaś baza ciekawych modów urozmaicających rozgrywkę rosła bardzo szybko. Wczoraj wreszcie wyszła wersja 1.0 gry, więc można śmiało zacząć rozgrywkę i nie obawiać się, że po drodze trafi się na jakieś tragiczne błędy, które uniemożliwią dalszą grę.

Krótko mówiąc - fani X-Com na pewno już sikają po nogach z radości (ja będę sikał dopiero, jak dodadzą wsparcie dla "Terror From The Deep" :P ), a ci, którzy X-Coma nie znają, wreszcie mają okazję się przekonać, jak genialna jest to gra i jakim jest mordercą wolnego czasu.

Krótka prezentacja gry na Youtube -  http://youtu.be/GL2x-Sz9Oa8

Oficjalna strona - http://openxcom.org/

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: OpenXcom
    « Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 14, 2014, 15:11:41 »
    Trzeba mieć oryginała do działa gry?

Skąd go wytrzasnąć? :O

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 14, 2014, 16:54:57 »
    Cytat: Oficjalna strona
    OpenXcom requires a vanilla version of the original UFO: Enemy Unknown / X-COM: UFO Defense (any DOS / Windows version) with the latest patch. It is not compatible with other games in the X-COM series. If you don’t own a copy, you can buy one from Steam, Amazon or GamersGate.
    A jak cię nie stać/szkoda ci kasy, to na pewno znajdziesz jakąś wersję w internetach z pomocą wujka Google.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 14, 2014, 17:07:45 »
    Ja zawsze kupuje gry :P. Po prostu nie mogłem znaleźć na GOGu to się zdziwiliłem co jest. Teraz wszystko jasne. Dzięki. Po sesji rzucę okiem.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 14, 2014, 18:28:54 »
    Do googla i wpisać "xcom abandonware". Wychodzi np. http://www.myabandonware.com/game/x-com-ufo-defense-1pl

Niby gra jest znów sprzedawana, ale serio ktoś z tym na głowę upadł, żeby po 20 latach dalej za grę kasować. Sam co prawda mam całą serię X-Com na steamie, ale tylko dlatego, że trafiłem kiedyś na promocję i za dolca czy dwa miałem wszystko.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 14, 2014, 18:57:42 »
    Ciągle można kupić wiele, już darmowych, gier. Np.: Fallouta 1.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 14, 2014, 21:46:29 »
    Dzięki za linka Dedalu. Teraz mam dramatyczny dylemat. Zainstalowanie tego lub nauka do sesji :D

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 14, 2014, 23:29:20 »
    stara prawda ale... xcom nie ucieknie...
    ale...
    jest jeszcze wrzesień...

jednak lepiej stawiać na pierwszą opcję

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 04, 2015, 17:57:04 »
    Rok minął, a OpenXCom nadal pięknie się rozwija. Gra poszła bardzo do przodu jeśli idzie o wsparcie modów i możliwości modowania. Można pobrać już nie tylko mini-mody dodające nowe bronie czy tereny, ale też i całkowite konwersje, zupełnie zmieniające rozgrywkę (np. Piratez).

Od siebie polecę mega-moda "Final Mod Pack", tworzonego przez naszego rodaka i zawierającego w sobie już chyba setki mniejszych modów. W ogromnym stopniu rozbudowuje on podstawową grę, dodając tony nowego żelastwa, nowe pancerze, mnóstwo nowych badań do przeprowadzenia, nowe statki X-Com i obcych, nowe misje, nowe rasy obcych, Facetów w Czerni (organizacja walcząca z X-Com) i tak dalej... Jest tego cała masa i dość sensownie zostało zebrane do kupy.

Moda można pobrać STĄD, a do niego polecam jeszcze mojego skromnego moda z poprawionymi dźwiękami - STĄD (przeczytać instrukcję instalacji).

No i na koniec rzecz najważniejsza - wczoraj wypuszczono wreszcie pierwszą testową wersję OpenXCom wspierającą Terror From The Deep! :)