Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Kampania EU IV: II]Dyskusja o rozgrywce  (Przeczytany 19947 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Custo

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: [Kampania Środowa] Dyskusja o rozgrywce
    « Odpowiedź #120 dnia: Sierpnia 07, 2014, 14:13:03 »
    Miałbym się zgadzać na bliżej niesprecyzowaną karę zależną od Twojej oceny mojej postawy? Kpina. To nie jest jednak problem. Dałbyś opcje '3. czy odchodzisz?' to pewnie byłaby taka. Ja mam Ciebie łaskawie rozumieć, ale z Twojej strony empatii ni grosz! Który raz mi zmienia się sąsiad i wywraca polityka o 180 stopni?
    Trzeci perm na HABie.
    Drugi perm na GBR plus sub Saegoto, o którego nastawieniu wobec mnie se sprawę zdawałeś.
    O Hiszpanii nawet nie wspomnę.
    Tak, to wszystko miało wpływ na BUR.
    Chcecie wysyłać piratów do Antwerpii? Luz, ale chce, żeby to zrobił perm kimkolwiek by nie był. Nie jestem pewien czy pop zdawał sobie sprawę co Burgundia by wtedy zrobiła, ale nie zyskałaby na tym ani GBR, ani BUR.
    I jakoś wyjaśnień bugów też nie ma, ale karać Glaedr bardzo lubi!

Byłem pośrednio karany z każdym odejściem perma, mi to wystarczy. Have fun!

Offline Glaedr

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #121 dnia: Sierpnia 07, 2014, 14:43:16 »
    Trzeci perm? Jedną jedyną sesję zagrał Wolf po czym wszedł Andrzej. O to że zmieniają się gracze na państwach obwiniaj tychże graczy, a nie wszystkich na około. Co niby takiego zrobili pozostali, którzy grają niezmiennie od początku aby tracić czas przez Twoje zagrania? O subowaniu Seagoto rozmawialiśmy zarówno w czasie sesji jak i po niej. Rozwiązanie było proste, mówiłem aby napisać do perma. Jeżeli perm zdecydowałby, że Saegoto ma zmienić wrogą politykę to by to zrobił albo wyleciał. Sub dostał wolną rękę więc robił co chciał. Nie groził, ani nie wypowiedział wojny na starcie. To teraz każdy ma wychodzić, bo sub wysyła piratów? Nie rozumiem do końca Waszego konfliktu i nie pozwolę, aby przez tego typu niewyjaśnione sprawy cierpieli wszyscy uczestnicy. Rozwiązań było wiele, wybrałeś najbardziej prymitywne i dziecinne pozbawiając wszystkich resztek ochoty do gry w dniu wczorajszym. Nie raz i nie dwa gra idzie nie po naszej myśli. Jeżeli każdy wychodziłby w takim momencie to wszystkie kampanie kończylibyśmy po kilkudziesięciu latach. Jeżeli tego nie rozumiesz to trudno. Oby udało Ci się kiedyś zorganizować kampanię, w której wszyscy nawzajem się szanują, stawiają się na każdej sesji, dbają o rozwiązanie problemów technicznych etc...

Offline tiomor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #122 dnia: Sierpnia 07, 2014, 14:49:39 »
    Trzeci perm? Jedną jedyną sesję zagrał Wolf po czym wszedł Andrzej.

Był jeszcze ktoś, ten na J. Jaksa?

Odpuście sobie po prostu i Custo niech wraca... Po co mamy tworzyć kolejne problemy?

Offline Glaedr

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #123 dnia: Sierpnia 07, 2014, 14:53:32 »
    Rzeczywiście, nie pamiętam już dokładnie wszystkiego. Nie zmienia to faktu, że jakoś nie narzekałem po tym jak wszystkie poprzednie, korzystne dla Wenecji układy zostały unieważnione przez nowego perma.
    A o odpuszczaniu nie może być mowy. Przymknąłbym pewnie oko na złamanie jakichś mniejszych punktów w zasadach, ale tego typu akcja jeszcze w żadnej kampanii się nie zdarzyła i nie mam zamiaru udawać, że nic się nie stało.

Offline Saegoto

• Użytkownik
    « Odpowiedź #124 dnia: Sierpnia 07, 2014, 15:01:16 »
    plus sub Saegoto, o którego nastawieniu wobec mnie se sprawę zdawałeś.

Tu nie ma znaczenia nastawienie do ciebie. Nie schlebiaj sobie:D Polityka Anglii sama układa się w głowie, gdy tylko spojrzeć na mapę i na idee: exploration, naval, maritime - tylko morze i handel.

Co się robi w czasie pokoju? Anektuje AI i zwiększa dochód. A ten był niezadowalający. Jak go zwiększyć? Z "Ameryki" leci do Londynu co się da. hmm skąd jeszcze? hmm.. z Francji z ogromnym potencjałem militarnym i ekonomicznym, neutralną wobec niej Austrią, Burgundią i Włochami , z średnim dochodem w Bordedaux, gdzie spora część dukatów idzie do Antwerpii. Czy Burgundią, konfliktowaną z Austrią, ogromnym dochodem z handlu i słabą flotą?

Chcecie wysyłać piratów do Antwerpii? Luz, ale chce, żeby to zrobił perm kimkolwiek by nie był.
    Sub nie jest botem, a wskazówek nie dostał. Nie po to poświęcam mój czas, żeby sobie zbudować budynek raz na 3 miesiące,  patrzeć na pływające ls'y i podróżujących kolonistów XD

Nie jestem pewien czy pop zdawał sobie sprawę co Burgundia by wtedy zrobiła, ale nie zyskałaby na tym ani GBR, ani BUR.
    Też nie jestem pewien z czego zdaje sobie sprawę Pop, ale to czysty zysk dla Anglii małym ryzykiem. 8 dukatów i 70PP jest warte tego małego ryzyka.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 07, 2014, 16:24:20 wysłana przez Saegoto »

Offline Andrzej2

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #125 dnia: Sierpnia 07, 2014, 15:12:21 »
    Rzeczywiście, nie pamiętam już dokładnie wszystkiego. Nie zmienia to faktu, że jakoś nie narzekałem po tym jak wszystkie poprzednie, korzystne dla Wenecji układy zostały unieważnione przez nowego perma.

Co zostało unieważnione przez nowego perma? Przekazałem Likę tak jak było ustalone z moim poprzednikiem, nie wszedłem na drogę konfliktu z Wenecją a nawet w wojnach z Osmanami szedłem jej na rękę odmawiając jej przeciwnikom dostępu przez moje ziemie..

Offline Arris

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • MAL Profile
    « Odpowiedź #126 dnia: Sierpnia 07, 2014, 17:19:15 »
    To ja też powinienem był wyjść gdy na Habie pojawił się andrzej i wiedziałem, że z nim będę się musiał targować o wszystko a tak to miałem szansę i Saxonię dla siebie zgarnąć kiedy był pierwszy perm a później Jaksa.

Co do kary to przesadzasz Custo bo wątpię aby była ona jakaś niesamowicie nie do przełknięcia.

Offline tiomor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #127 dnia: Sierpnia 13, 2014, 11:13:59 »
    To jaki mamy stan osoby na dzisiaj?

Offline Arris

• Użytkownik
      • MAL Profile
    « Odpowiedź #128 dnia: Sierpnia 13, 2014, 13:05:35 »
    Zakładając, że Bur się stawi to raczej komplet.

Offline tiomor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #129 dnia: Sierpnia 13, 2014, 16:29:03 »
    Bur to Custo dalej, nie?

Offline Arris

• Użytkownik
      • MAL Profile
    « Odpowiedź #130 dnia: Sierpnia 13, 2014, 16:34:19 »
    Nie.

Offline Glaedr

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #131 dnia: Sierpnia 13, 2014, 17:46:56 »
    Poza subem na FRA, który pojawi się koło 21. powinien być komplet.

TS Tawerny nie działa więc mamy zastępczy:
    ts24.net-speak.pl:6330
    hasło: fearvent
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 13, 2014, 18:08:32 wysłana przez Glaedr »

Offline Andrzej2

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #132 dnia: Sierpnia 14, 2014, 00:44:30 »
    Niah poszedł w ślady Custa. Zamiast negocjować to wyszedł z gry. Dziecinne, haniebne zachowanie. Gorzej niż Custo - ten przynajmniej był kulturalny, Niah za to mnie zwyzywał i wyszedł. A wystarczyło porozmawiać.

Ciężko oczekiwać od Austrii, że mając wroga w postaci Burgundii (mającej ponad 100 tys wojsk) i nieprzychylną Francję będzie się konfliktowała jeszcze z Włochami aby pomóc Osmanom, którzy jeszcze niedawno wyrazili niezadowolenie z zajęcia Krymu i zawarli sojusz z Polską idealny do ataku na Austrię z dwóch stron. Jednocześnie potęga Rosji również mnie niepokoiła. Dlatego oczekiwałem na rozwój sytuacji, patrząc kto jest potężniejszy z zamiarem ewentualnej pomocy słabszemu stronnictwu.

Dałem przemarsz Polsce w chwili gdy widziałem, że ma wojnę z Rosją.  Ale potem zobaczyłem, że Polska idzie przez środek mojego państwa nie po to by działać z Osmanami przeciw Rosji ale po to by dostać się do Włoch. Te dopiero przed kilkoma miesiącami zaczęły prowadzić działania wojenne przeciw Osmanom. Zobaczyłem przeważające siły Polskie (50 tys) i Osmańskie pokonujące armię Wenecką i zamierzające ją ścigać do samych Włoch. Na działania wojenne na terytorium Italii już nie mogłem się zgodzić. Dlatego cofnąłem przemarsz. Wojska Polskie nie zostały zablokowane - mogły dalej wycofać się na terytorium Osmanów, nie mogły jedynie przejść przez Gorz do właściwych Włoch. Zamierzałem poinformować Polskę, że dam jej ponownie przemarsz by mogła wycofać się do ojczyzny, również nie przeszkadzałoby mi odpieranie Wenecjan na terytorium Osmanów. Jedyne do czego nie chciałem dopuścić to wojska Polskie w Italii. To już by naruszało moją neutralność względem tego kraju w sposób wyraźny. Czy Niah podjął negocjacje w tej sprawie? Potrafił tylko zwyzywać mnie i odejść bo mu nie pozwoliłem anihilować drugorzędnego przeciwnika podczas gdy powinien skupić się na wojnie z Rosją.  Jeśli chodzi o wojnę z Rosją to uważnie jej się przyglądałem - z początku były doniesienia, że Polska rozwala rosjan jak jakiś azteków, potem, że jednak Rosja przeważa manpowerem. Nie wiedziałem dokładnie jak wygląda sytuacja i wstrzymywałem się z działaniem. Rozważałem pomoc Polsce jeśliby Rosja okazała się znacznie silniejsza i pomoc Rosji jeśliby rzeczywiście okazało się, że jej wojska są nic nie warte. Gdyby Niah potrafił prowadzić normalną dyplomację ( co jak myślę, siedząc na Tsie nie było zbyt trudne) to mogliśmy się dogadać, że nie wchodzi do Italii, ma przemarsz przez Austrię i może nawet jej pomoc przeciw Rosji jeśli Wenecja dogada się z OE. Zamiast realistycznego i chłodnego podejścia spotkałem się jednak z zachowaniem godnym dzieciaka a nie poważnego przywódcy państwa.

W niczym nie zawiniłem, wojska Polskie były bezpieczne przy granicy z Osmanami, uchroniłem jedynie Italię. Chciałem zachować neutralność jak najdłużej się da a ewentualnie przystąpić do wojny gdybym uznał zagrożenie Rosyjskie za zbyt duże. Według Niaha powinienem był pozwolić na zniszczenie Wenecji i potem narazić się na atak Francji, Burgundii i Włoch jednocześnie a przy tym wszystkim nie być pewny Osmanów i ich stanowiska w sprawie Krymu. Uważam, że moja polityka była rozsądniejsza i wystarczyłoby żeby Niah ze mną ponegocjował. Zrezygnowanie z ofensywy w Italii, gwarancje ,że Osmani rezygnują z roszczeń do Krymu i mógłbym pomóc przeciw Rosji. Ani słowa Niah do mnie nie skierował w sprawie polityki. Zupełnie niepoważny gracz.

Offline Niah

• Użytkownik
    « Odpowiedź #133 dnia: Sierpnia 14, 2014, 01:05:20 »
    Zaskoczyłem ciebie zaatakowaniem wojsk weneckich. Biedny Andrzej, nie połączył faktów, że mam wojnę z wenecją, nie dostrzegł, że przechodzę przez jego terytorium do Grecji. Także i niepoważny Andrzejek który siedząc na tsie i mając chat w grze nie raczył poinformować mnie o tym, że boi się reakcji wenecji tylko szybko anulował zgodę na przemarsz moich wojsk przez jego terytorium. Gdy tylko dostrzegł, że jego trolling za bardzo się udał zaczął budować bajeczkę o złej Francji i potężnej Burgundii. Dołącz do sojuszu z rosją, ogłoszcie dyplomatic victory i będzie można zakończyć tą jakże udaną kampanię.

Offline tiomor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #134 dnia: Sierpnia 14, 2014, 01:13:48 »
    Andrzej, trochę oderwane od realiów masz te "tłumaczenia". Brak możliwości pokonania wenecji i zmuszenia jej do wycofania się w wojny był równoznaczny z porażką. Na bałkanach utkneło 3/4 mojej armii po przegranej bitwie. Że mnie nie wpuściłeś to rozumiem, ale w momencie kiedy zablokowałeś Niaha to ta wojna była przegrana.
    Nie oceniam samego wycofania przemarszu, a jedynie twoje tłumaczenie :D