Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Uruk a Uruk-Hai  (Przeczytany 11921 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    Odp: Uruk a Uruk-Hai
    « Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 13, 2009, 14:31:29 »
    No lol  Influence z angielskiego Wpływ coś takiego jak relacje tylko ,że możesz je wykorzystywać do rekrutacji wojsk .
    Sprawdzić je możesz w zakładce zadania (ile masz jej aktualnie).

Uprzedzę twoje następne pytanie, co tydzień zyskujesz stary poziom influence, tzn masz 10   wydałeś 5 za tydzień odzyskasz je.
    Pozatym mogłeś założyć temat albo zapytać się w swoim założonym przed chwilko.

Offline Matix757

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • I'm coming...
    « Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 10, 2010, 19:22:20 »
    z tego co pamiętam to orkowie to były elfy ale tak zniszczone i poniewierane przez Morgotha ( złego potężnego Valara, jego sługą był Sauron) że zaczeły obawiać się światła i stali się słabsi i niżsi.To chyba byli kable co tam coś wygadały o czymś. Uruki to troche mniej sponiewierane elfy, uruk hai to uruki z dundleandczykami (dobrze??) wyhodowane w Isengardzie pierwsze były po prostu parszywymi ludźmi o widocznych cechach orków. Olog hai to jednak wbrew temu co pisano słabsze ale mądrzejsze gnojki

Offline Persiv

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 15, 2010, 22:57:37 »
    Czyli podsumowując, "złe" rasy to następujące:

Ork (upadli elfowie)
    Goblin (ork w mowie hobbitów)
    Uruk (elita orków)
    Uruk-Hai (połączenie uruka z człowiekiem)
    Troll (?)
    Olog-Hai (mądra odmiana trolli)

Mam rację?

mała poprawka według filmu Uruk-hai to połączenie orka z goblinem nie z człowiekiem

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 15, 2010, 22:59:48 »
    Ale tak denną ekranizacją nie należy się kierować.

Uruk-hai są krzyżówką orka i czlowieka. ;]
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline legomir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Marca 08, 2010, 15:56:58 »
    Czyli podsumowując, "złe" rasy to następujące:

Ork (upadli elfowie)
    Goblin (ork w mowie hobbitów)
    Uruk (elita orków)
    Uruk-Hai (połączenie uruka z człowiekiem)
    Troll (?)

Jako ,że jestem bardzo wrażliwy na pewne kwestie związane WP to:
    Ork- to upodlenie przez Morghota(dla tych co nie przeczytali Sila to najgorszy z najgorszych upadły ainur(czyli taki jakby anioł))
    Uruk- jak elita to po prostu jeden z podgatunków orków
    A i jeszcze goblin to jest to samo co ork ogólnie bo z tego co pamiętam wyraz goblin podał także z ust ludzi i elfów

EDIT
    Pytałem się jeszcze na Alqualnde na temat Uruk-Hai czy to połączenie Uruków z ludźmi(urukowie nawiasem mówiąc to znaczy tyle samo co orkowie tyle ,że w czrnej mowie) a to jest odpowiedź:
    [Dzisiaj 16:21] Elbereth:  Mi się wydaje, że raczej na pewno chyba nie, bo chodziło o elfów nie o ludzi. (...) Btw jest hipoteza, że Uruk-hai z Isengardu powstali z takiej krzyżówki jak mówisz, ale to tylko hipoteza.
    ... To stwierdzenie wstępne i jeszcze nie do końca pewne ,więc może ulec zmianie...
    « Ostatnia zmiana: Marca 08, 2010, 16:37:17 wysłana przez legomir »
    "Można ścinać kwiaty, ale wiosny to i tak nie zatrzyma" Che Guevara
    GG: 15621533

Offline Vesamir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Marca 08, 2010, 17:41:54 »
    Uruk-Hai z Isengardu powstali na bazie krzyżówki ludzi oraz orków. Gdzieś nawet czytałem, że Uruki miały kobiety po Wojnie o Pierścień i to takie "orkowe" :P
    Gobliny to są orki jak powiedziałeś jednak przystosowały się one do życia w ciemności i podziemiach, czyli np. w czeluściach Gór Mglistych :)
    Zwykłe orki natomiast były to elfy które zostały torturami i przemocą zmienione.
    Va'esse deireádh eap eigean...

Offline legomir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Marca 08, 2010, 18:08:19 »
    Uruk-Hai z Isengardu powstali na bazie krzyżówki ludzi oraz orków. Gdzieś nawet czytałem, że Uruki miały kobiety po Wojnie o Pierścień i to takie "orkowe" :P
    Co do żonek orków to było to w kontynuacji Pierunowaa ja mówię o WP. Pytałem się o na Alqualonde o jednak forum Tolkienistyczne i jakoś mam do moich koleżanek i kolegów z forum większe zauafnie. Zresztą jeszcze się spytam jeszzce np. Galadhorna
    Gobliny to są orki jak powiedziałeś jednak przystosowały się one do życia w ciemności i podziemiach, czyli np. w czeluściach Gór Mglistych :)
    A wiesz w ,że w I erze cały czas było ciemno a wtedy już byli orkowie?
    Zwykłe orki natomiast były to elfy które zostały torturami i przemocą zmienione.
    Wiesz to dziwnie ale wydaje mi się ,że powiedziałem to samo.

Offline Vesamir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Marca 08, 2010, 21:06:24 »
    Co do żonek orków to było to w kontynuacji Pierunowaa ja mówię o WP. Pytałem się o na Alqualonde o jednak forum Tolkienistyczne i jakoś mam do moich koleżanek i kolegów z forum większe zauafnie. Zresztą jeszcze się spytam jeszzce np. Galadhorna
    A wiesz w ,że w I erze cały czas było ciemno a wtedy już byli orkowie?
    Wiesz to dziwnie ale wydaje mi się ,że powiedziałem to samo.

Nie czytałem Sillmariona i Dzieci Hurina toteż nie mogłem wiedzieć, że w I Erze nie mieli słońca. Domyślam się, że przyczyną mógł być Morgoth. O żonkach było rzeczywiście w kontynuacji Pierunowa. Co do krzyżówek jestem pewien, bo na samym końcu książki miałem o tym przypis. Byli to ludzie porwani Rohańczycy. Saruman połączył ich z orkami tworząc Uruk-Hai. Byli oni mądrzejsi, silniejsi i wyżsi. I przede wszystkim nosili znak Białej Ręki.
    Va'esse deireádh eap eigean...

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #23 dnia: Marca 09, 2010, 08:38:28 »
    (...)
    EDIT
    Pytałem się jeszcze na Alqualnde na temat Uruk-Hai czy to połączenie Uruków z ludźmi(urukowie nawiasem mówiąc to znaczy tyle samo co orkowie tyle ,że w czrnej mowie) a to jest odpowiedź:
    [Dzisiaj 16:21] Elbereth:  Mi się wydaje, że raczej na pewno chyba nie, bo chodziło o elfów nie o ludzi. (...) Btw jest hipoteza, że Uruk-hai z Isengardu powstali z takiej krzyżówki jak mówisz, ale to tylko hipoteza.
    ... To stwierdzenie wstępne i jeszcze nie do końca pewne ,więc może ulec zmianie...

Ja tak lekko offtopowo, bo raczej nie interesuje mnie kto z kim, żeby powstał ork. ;] Rozłożyło mnie pogrubione "zdanie". Normalnie jakże klarowny i pełny przekaz oraz niezwykle pewne poczucie własnego zdanie. ;D Nie żebym pisał to złośliwie, bo każdemu może zdarzyć się błąd, ale powołujesz się na takie osoby i piszesz, że są "bardziej kompetentni" od ludzi z tego forum i to wolisz im wierzyć...

p.s. Żebym nie wyszedł na ignoranta. ;] Mam za sobą wszystkie części Władcy Pierścieni, Silmarillion i Dzieci Hurina.

Offline legomir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Marca 09, 2010, 19:51:28 »
    El ma czasami takie wyskoki ja się do tego już przyzwyczaiłem do tego... A co do tego czy jest kompetentna jestem pewien ;)

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #25 dnia: Marca 10, 2010, 12:14:33 »
    Co do goblinów to to jest rzecz ciekawa. W starszych wersjach WP i Silmarilliona zamiast wyrazu ork używa się goblin. Goblin był określeniem orka. Wyraz Ork postał dopiero w późniejszych wersjach książek. Gobliny natomiast można traktować jako słabsze odmiany orków. A co do słońca. Jego brak w pierwszej erze, a w zasadzie przed pierwszą erą nie ma nic wspólnego z Morgothem. Wręcz przeciwnie, to Melkor doprowadził do jego powstania. Zniszczył dwa drzewa które dawały światło światu toteż dwoje Majarów zamieniło się odpowiednio w słońce i księżyc by krążyć po nieboskłonie i dawać nadzieję ludziom i elfom.

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Turin Dagnir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 26, 2010, 09:23:58 »
    Sama sprawa powstania zwyczajnych orków nie jest tak do końca jasna. Oczywiście, w Silmarillionie pojawia się informacja, że zostali oni wyhodowani z elfów, najpóźniejsze jednak noty i eseje Tolkiena opisują, że powstały one z ludzi, a ich twórcą był Sauron (wtedy jeszcze wierny sługa Morgotha), nie Morgoth. Myślę, że w sumie każdy może się zapatrywać na tę kwestię według gustu, bo autor i tak nigdzie nie zatwierdził ostatecznie żadnego pomysłu.

Offline Argaleb

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 26, 2010, 16:54:57 »
    Sama sprawa powstania zwyczajnych orków nie jest tak do końca jasna. Oczywiście, w Silmarillionie pojawia się informacja, że zostali oni wyhodowani z elfów, najpóźniejsze jednak noty i eseje Tolkiena opisują, że powstały one z ludzi, a ich twórcą był Sauron (wtedy jeszcze wierny sługa Morgotha), nie Morgoth. Myślę, że w sumie każdy może się zapatrywać na tę kwestię według gustu, bo autor i tak nigdzie nie zatwierdził ostatecznie żadnego pomysłu.

Cóż nie jest to do końca tak. Polecam poczytać ten temat na forum Elendili poświęconemu twórczości Tolkiena.

http://elendili.pl/viewtopic.php?t=766&highlight=rozmna%BFanie

Najciekawszy jest zaś ten post.

Znalazłem wzmiankę o orkowych kobietach (ang. orc-women) w pismach Tolkiena! Otóż w niepublikowanym liście z 21 października 1963 r. Tolkien wzmiankuje istnienie takich żeńskich orków. Niestety nie znamy szczegółowej treści tego listu :( Zna ją tylko nabywca listu na aukcji Sotheby's. Oto fragment streszczenia:

There then follow eight numbered replies to original questions that concern actual history, use of Old English for the language of the Rohirrim, Satan ("Sauron was one of the lesser spirits who had at one time served him...''), the "ultimate history of Men'', orc-women, the invention of the name "orc'' ("... in The Hobbit 'goblin' is used... but goblin is a fairly modern word, and very vague in its application to any sort of bogey in the dark...'') and high-elves, etc.

Więcej o tym liście tutaj: http://www.elendili.pl/viewtopic.php?p=18768#18768

W skrócie Tolkien w swoich listach pisze o orkowych kobietach. Tak więc ta teza może przeważyć nad tym że orkowie jednak się rozmnażali. Ale to temat rzeka:)

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Turin Dagnir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 26, 2010, 21:14:38 »
    Ej no, ale czy ja napisałem, że neguję rozmnażanie się orków? Ja tylko pisałem, że sama geneza ich plemienia jest niejasna! :P

Forum Elendilich znam na wylot ;-).

Offline Argaleb

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 26, 2010, 22:19:31 »
    Ej no, ale czy ja napisałem, że neguję rozmnażanie się orków? Ja tylko pisałem, że sama geneza ich plemienia jest niejasna! :P

Forum Elendilich znam na wylot ;-).

Chodzi o to że orkowie byli zniewolonymi elfami. A kolejni orkowie powstawali poprzez rozmnażanie (?). W każdym razie robienie orków z ludzi raczej nie miało miejsca. Natomiast "połączenie" ich z ludźmi doprowadziło do powstania rasy Uruk-Hai.