Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Mensa Polska  (Przeczytany 3589 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    Mensa Polska
    « dnia: Marca 13, 2014, 23:51:45 »
    Piszę z pewnym pytaniem. Czy mamy może na forum członka Mensy? Chciałbym się dowiedzieć jakie są najważniejsze zalety członkostwa poza własną satysfakcją. Zastanawiam się nad dołączeniem, jednak nie wiem czy koszt składki będzie adekwatny do korzyści. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    W razie gdyby ktoś miał wątpliwości czym jest Mensa: https://www.mensa.org.pl/

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: Mensa Polska
    « Odpowiedź #1 dnia: Marca 14, 2014, 13:26:38 »
    Mi się Mensa zawsze kojarzyła z tzw. grupą wzajemnej adoracji "och, jesteśmy tacy inteligentni, nie to co 98% ludzkości, porozmawiajmy o tym" :P
    Ogólnie myślę, że to świetna rzecz dla kogoś z ambicjami do rozszerzania swoich znajomości(wśród jak mniemam wielu ustawionych ludzi), co jest raczej pomocne w karierze i ogólnie w życiu.
    Oczywiście o ile się dostaniesz, haha, to jest w tym najlepsze, twoja wartość tkwi w wyniku testu, to uczucie "niestety, nie jesteś zbyt inteligentny by do nas dołączyć" :)

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #2 dnia: Marca 14, 2014, 13:35:53 »
    Co daje Mensa? Możliwość podyskutowania z ludźmi o podobnym pułapie inteligencji jak Twój ; )
    Dzięki członkostwie masz dostęp do grup zainteresowań, zależnie od tego co lubisz, możesz rozwiązywać z innymi zagadki, otrzymywać informację o spotkaniach wszelakich klubów dyskusyjnych w okolicy, i na maila będziesz dostawał "ForuM" - biuletyn informacyjny. Powiem Ci tak - jeśli masz wielce wybujałe eqo, i jesteś pewien swojego sukcesu, to spróbuj. Płaci się 100 rocznie, +50zł za podejście do testu i jakieś tam jeszcze opłaty wejściowe. Korzyści może nie są jakieś uber hiper, ale sto złotych rocznie, to nie jest jakiś super wydatek, a można spotkać wielu ciekawych ludzi ^^ Polecam!

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #3 dnia: Marca 14, 2014, 15:08:42 »
    xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Wielu ciekawych ludzi można spotkać też w parku. Nie potrzebuję do tego być w Mensie. Wątpię, aby wielu ludzi tam było naprawdę interesujących - w mojej opinii, oczywiście... Bo jak można być interesującym człowiekiem i należeć do czegoś takiego?
    « Ostatnia zmiana: Marca 14, 2014, 22:57:05 wysłana przez Arthasan »

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Marca 14, 2014, 15:40:53 »
    W parku? Ciężko by było znaleźć ludzi chętnych do współpracy, oraz hmmm... wybitnie inteligentnych. Często trudno komuś znaleźć ekipę na odpowiednim poziomie intelektualnym, a poprzez Mensa znajdziesz także ludzi których interesuje to co ty.

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #5 dnia: Marca 14, 2014, 15:45:59 »
    Netoman pewnie byłeś w Mensie co nie? xDDD
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #6 dnia: Marca 14, 2014, 16:10:44 »
    a gdzie on nie był

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Marca 14, 2014, 16:29:29 »
    Nie byłem, nigdy mnie to nie interesowało, ale na wykładzie był koleś od Mensy, który to reklamował.

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #8 dnia: Marca 14, 2014, 16:36:00 »
    Nie martwię się czy się dostanę. Test już pisałem kilka miesięcy temu i uzyskałem maksymalny wynik. Interesuje mnie tylko czy naprawdę można tam spotkać tak interesujących ludzi jak niektórzy piszą.

Offline nowy5000

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #9 dnia: Października 09, 2016, 20:19:35 »
    Spotykanie inteligentnych ciekawych ludzi to chyba główny powód wstępowania do Mensy. Dobra wiadomość jest taka, że prawie wszyscy możemy się o tym przekonać osobiście (test nie jest aż tak trudny), gdyż Mensa Polska wznowiła sesje testowe.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #10 dnia: Października 09, 2016, 21:13:06 »
    Spokojnie forumowicze, mamy elitę z Mensy Łukasza L. on polskę (i somalię) zbawi

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #11 dnia: Października 09, 2016, 22:00:46 »
    A ja słyszałem, że oblał test, ale podobno ugięli się pod zarzutami o antysemityzm i przyjęli go mimo tego.

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #12 dnia: Października 09, 2016, 22:37:38 »
    Nie dostałem się, bo podszedłem do tego trochę dla beki i dla sprawdzenia siebie z marszu jakie mniej więcej mam iq . Wynik z testu miałem 128 iq  (σ=15) co dawało mniej więcej 95 centyl, gdzie do mensy trzeba się mieścić w 98 centylu (czyli te 2 procent z najwyższym IQ). Co do samych wyników bardzo ważny jest rodzaj testu (odchylenie standardowe), w teście z wyższym odchyleniem standardowym wyniki mogą być dużo wyższe, tak samo jak wymagania... Z σ=24 moje iq wyszłoby koło 140-145...

A czy warto?? Ja równie interesujące osoby spotykam na uczelni :P

Offline Hubtus

• Użytkownik
    • Piwa: 174
    « Odpowiedź #13 dnia: Października 09, 2016, 23:10:46 »
    Nie dostałem się, bo podszedłem do tego trochę dla beki i dla sprawdzenia siebie z marszu jakie mniej więcej mam iq . Wynik z testu miałem 128 iq  (σ=15) co dawało mniej więcej 95 centyl, gdzie do mensy trzeba się mieścić w 98 centylu (czyli te 2 procent z najwyższym IQ). Co do samych wyników bardzo ważny jest rodzaj testu (odchylenie standardowe), w teście z wyższym odchyleniem standardowym wyniki mogą być dużo wyższe, tak samo jak wymagania... Z σ=24 moje iq wyszłoby koło 140-145...
    Heh. To nie jesteś tutaj jedyny. Też byłem na teście Mensy, jednakże uzyskałem wynik 118 iq. Zasadniczo chyba długo nie zapomnę tej atmosfery przed wejściem. Ludzie czekający na egzamin wydawali się tacy jacyś strasznie snobistyczni w większości., jakby ten test miałby być dla nich wyznacznikiem statusu. Uważam jednak, że test sam w sobie jest dość ciekawym doświadczeniem w porównaniu do tego z czym spotykamy się na co dzień. Trochę się też ubawiłem jak prowadzący przed testem powiedział, że warunki w sali są stworzone tak, żeby były jak najbardziej optymalne. Widocznie nie jestem standardowym człowiekiem, bo warunki w sali mi nie odpowiadały :P.

Te odchylenia standardowe były gdzieś podane?

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #14 dnia: Października 10, 2016, 08:46:46 »
    A gdzie takie testy się robi? Trzeba coś płacić? Pytam, bo nie mam Internetu.