Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Bibliografia maturalna  (Przeczytany 11246 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    Bibliografia maturalna
    « dnia: Marca 12, 2014, 22:19:00 »
    No, ten czas musiał kiedyś nadejść;) W tym roku czeka mnie matura, piszę więc do was z prośbą o pomoc. Temat który wybrałem to "Motyw buntownika w literaturze i filmie. Omów na wybranych przykładach." I teraz pytanie do was, jakie lektury do tego tematu, z góry dziękuję za wszelką pomoc ;) Prosiłbym o poważne odpowiedzi ;)

W tym momencie wydaje mi się że dobrym przykładem może być "Tango" Mrożka. Coś poza tym?

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: Bibliografia maturalna
    « Odpowiedź #1 dnia: Marca 12, 2014, 22:41:07 »
    Zastanawia mnie to, dlaczego ludzie wybierają temat, który już na samym początku im nic nie mówi?

nie wiem jak w literaturze przedmiotu, ale do podmiotu byłby "Lot nad kukułczym gniazdem". Z amerykańskiej też 'Buszujący w zbożu', z tego co się orientuję, ale nie czytałem.
    poza tym oczywiście trzeba wspomnieć o Prometeuszu i Szatanie... no i chyba w prawie każdym utworze Słowackiego i Mickiewicza jest jakiś buntownik, Dziady, Kordian, Werter, itd. Na pewno w rosyjskiej literaturze będą buntownicy, ale to już wyższy poziom i nie ogarniam... Ferdydurke of cors

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #2 dnia: Marca 12, 2014, 22:43:10 »
    Zastanawia mnie to, dlaczego ludzie wybierają temat, który już na samym początku im nic nie mówi?

Może inaczej, jest nawał lektur z których muszę wybrać kilka, dlatego liczy się dla mnie każda opinia. To jest jakiś tam fakt. Innym faktem jest to że faktycznie nie do końca przemyślałem temat i wybór go.

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline huth

« Odpowiedź #3 dnia: Marca 12, 2014, 22:54:32 »
    Tylko nie wybierz za dużo :P zedytowałem posta. Jeszcze pomyślę nad filmem.
    btw. to jest tak oklepany temat, że na necie znajdziesz pełno informacji, więc w sumie dobrze wybrałeś :P

Offline Patrykus

• Użytkownik
    • Piwa: 10
    • 14pk_Darth_Patrykus
      • Forum 14pk
    « Odpowiedź #4 dnia: Marca 12, 2014, 23:38:27 »
    Przede wszystkim wybierz książki, bohaterów, które Ciebie interesują. Ja w swojej prezentacji maturalnej oparłem się głownie na Napoleonie :)

Offline Apocalyps

• Użytkownik
    • Piwa: -6
    « Odpowiedź #5 dnia: Marca 13, 2014, 09:22:01 »
    Kup prezentację i nie było problemu :D
    U mnie 29/29 osób tak zrobiło, razem zapłaciliśmy 750 zł, wszyscy jesteśmy kryci i bez problemu przygotowani na maj.

Offline Paralityk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Marca 13, 2014, 16:25:42 »
    Co rozumiesz przez kupienie prezentacji? Jakich prezentacji? "Za moich czasów" (czytaj- kilka lat tamu ;d) stawało się po prostu ze swoją pracą w łapie i się referowało. Można było co najwyżej jakiejś emerytowanej polonistce za "pomoc" zapłacić.
    Jak to 750zł zapłaciliście? W sensie razem kupiliście te prezentacje? Tanio jak na 29 osób. Kumplowi znajoma polonistka pisała to 100zł+ zapłacił.
    Wyjaśnij to proszę bo się przez Ciebie w ch** stary czuję, że nie rozumiem xD.

Offline Apocalyps

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Marca 13, 2014, 16:41:41 »
    Znajomy student chciał dorobić, to za 29 prezentacji żeśmy mu zapłacili i tyle. A że na początku roku już się ugadaliśmy, to przesłaliśmy jemu te tematy i opracował 29 różnych prezentacji, odesłał i się po 1 podzieliliśmy. Każdy wziął najbliższą swej znajomości prezentację i tyle. Później wszyscy zmieniliśmy w deklaracji temat prezentacji na temat, który sobie wybraliśmy i ot cała magia.

Offline Paralityk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Marca 13, 2014, 18:09:55 »
    Jeden chłopaczyna 29 prac maturalnych zrobił :D? Moja praca miała tak z 12-14 stron A4. 29 prac to coś koło 400 stron. Zakładając, że się przyłożył i są to dobre prace to trafił się wam chyba jakiś geniusz filantrop:D. Bo wykonał tytaniczną pracę za śmieszne pieniądze.
    Daj mu znać, że powinien sobie liczyć tak ze 100zł od osoby a i tak będzie miał masę chętnych i sobie naprawdę dorobi;].

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #9 dnia: Marca 13, 2014, 18:29:46 »
    Ja mam jeszcze do matury 2 lata ale, Apo, pachnie mi ta robota za 750 zeta Ctrl+A>Ctrl+C>Ctrl+V :D

Offline huth

« Odpowiedź #10 dnia: Marca 13, 2014, 19:06:15 »
    Kup prezentację i nie było problemu :D
    U mnie 29/29 osób tak zrobiło, razem zapłaciliśmy 750 zł, wszyscy jesteśmy kryci i bez problemu przygotowani na maj.
    mam ochotę dać ci za to bana.
    Taki z ciebie kurna wielki patriota co prezentacji nie potrafi sam napisać i innych do oszustwa skłania, BRAWO

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #11 dnia: Marca 13, 2014, 19:42:34 »
    Banuj HUtH, takiego idioty jeszcze świat nie widział.

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Marca 13, 2014, 19:58:34 »
    Zabawne, ale ja 5 lat temu pisałem podobną pracę. Ogólnie podzieliłem buntowników na to, przeciwko czemu się buntowali (bunt dla buntu, itp). Ja wybrałem 4 czy 5 lektur, na pewno byłą "Moralność pani Dulskiej", "Tango" Mrożka, "Mity" Parandowskiego (Prometeusz), "Przedwiośnie" i "Kordiana".

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #13 dnia: Marca 13, 2014, 20:53:24 »
    Ja pierd***** kombinować przy prezentacji maturalnej? Serio? Toż to wymaga poświęceni'a kilku godzin nawet nie. True story jeden punkt do maxa mi został bo się cytuje "zbyt bardzo spoufalałem z komisją" XD No ale ja mam talent do pierdzielenia i nie boje się wypowiadać publicznie to może w tym szkopuł. Jednak mimo wszystko matura to bzdura a kupowania prezentacji to nawet nie skomentuje XD

Offline Apocalyps

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Marca 13, 2014, 21:24:24 »
    mam ochotę dać ci za to bana.
    Taki z ciebie kurna wielki patriota co prezentacji nie potrafi sam napisać i innych do oszustwa skłania, BRAWO
    Masz zdecydowanie błędne pojęcie słowa "patriotyzm" w swojej głowie...
    Do tego bana, to możesz sobie wlepić chłopie, a nie do mnie naskakiwać-sorry, ale ta rozmowa w żadnym stopniu nie łamie regulaminu.