Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Floris Expanded Mod Pack i BattleSizer  (Przeczytany 6747 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Luqi

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Floris Expanded Mod Pack i BattleSizer
    « dnia: Lutego 22, 2014, 20:22:47 »
    Witam
    Z racji pierwszego postu wszystkich gorąco pozdrawiam. Od jakiegoś czasu gram w  Florisa. W grze ustawioną mam wielkość bitwy na 240 i nie wiem czy lepiej tego nie zmniejszyć, ponieważ czasami podczas bitwy fpsy potrafią naprawdę mocno spaść, zwłaszcza gdy jest więcej konnicy i gdy wojsko walczy przeciw sobie. Czytałem jednak na forum, że niektórzy gracze grają na ustawieniach Battlesizera nawet na 500. Nie wiem czy to problem z moim sprzętem, ale wydaje mi się, że powinno być nieco lepiej. Specyfikacja mojego komputera to:

CPU: AMD Phenom II X4 964  3.4 GHZ
    GPU: Radeon HD 6850
    RAM: 4 GB
    Windows 7 64 bit

Dodam jeszcze, że wyłączyłem pokazywanie krwi, gdyż słyszałem, że to pomaga. Gram na wersji  Expanded. Pozdrawiam !

Offline Tyr

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    • Wódka Sobieski - Ten smak jest królewski!
    Odp: Floris Expanded Mod Pack i BattleSizer
    « Odpowiedź #1 dnia: Lutego 22, 2014, 20:44:31 »
    Ci "gracze na 500" istnieją tylko w internecie... nie wierz we wszystko, co przeczytasz :/

A nawet jeśli grają z taką ilością, to zmniejszają sobie ustawienia graficzne, albo mają super wypasiony sprzęt o jakim taki ktoś jak np. ja może tylko pomarzyć.

Ja mam podobną specyfikację do Twojej, ale mam więcej ramu. A to, że FPS'y spadają, to jest normalne.

Graj na wersji Basic, albo zmniejsz sobie opcje graficzne na 800x600 czy jak tam wolisz. Albo upgrade'nij sobie sprzęt.

A wielkość Bitwy ustaw sobie max 150.

Jeszcze możesz wyłączyć HDR, Anti-Aliasing, cienie, głębokie odbicia, efekty cząsteczkowe (bo w wersji expanded za koniem zostaje większy ślad pyłu, ja to zawsze wyłączam) itd. itp.

Powodzenia
    Ulubiony cytat?

"I'll shot your brain out, you stupid meat-bag!"
    HK-47!

Offline Milczmen

• Użytkownik
    • Piwa: 94
    • True North!
    « Odpowiedź #2 dnia: Lutego 22, 2014, 21:30:32 »
    Nie musi wcale grać na ogołoconej "Basic" na Gamepla jest o wiele mniej dodatków graficznych. Nie ma sensu grać na 500, wystarczą te 200 - 250 na bitwie.

Offline kacperek1198

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #3 dnia: Lutego 22, 2014, 21:49:47 »
    Ja mam sprzęt jak na warbanda miodzik. A podczas większych bitew miałem straszne lagi myślę wtf xd ? Pomogło mi zmienienie w opcjach z direct x 9 na 7 i śmiga bez lagow może tobie też pomoże :)

Offline Luqi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Lutego 22, 2014, 22:15:35 »
    Dziękuje za odpowiedzi. Mam jeszcze parę pytań, tym razem odnośnie samej rozgrywki:
    - Gdzie mogę znaleźć człowieka u którego można rekrutować Freelancerów ? Odwiedziłem wszystkie miasta i nie mogę go znaleźć.
    - Czy jest możliwość zwiększenia ilości jednostek bandyckich podróżujących po mapie świata ?
    - Opłaca się kupować ziemię, a jeśli tak, jaki zarobek można z tego czerpać ?
    - Spotkaliście kiedykolwiek  tajemniczego handlarza ?
    Pozdrawiam

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #5 dnia: Lutego 22, 2014, 22:48:46 »
    1. Chodzi o Sigmunda? Jego spotkasz w tawernach. Generuje się losowo. Jednak jego można wynająć, żeby szkolił wojsko w Twoim mieście/zamku.
    2. No wow. Większość pytań było o tym, jak zmniejszyć ilość. Podejrzewam, że da się to zrobić programem TweakMB.
    3. Opłaca się kupować ziemię w miastach bardzo ubogich. Wtedy jest tania i łatwo dostępna. Zysk będziesz miał wtedy, gdy miasto się rozwinie i ceny gruntów wzrosną (a wraz z nimi także czynsz).
    4. Wydaje mi się, że w nowych wersjach już go nie ma.

Offline kacperek1198

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #6 dnia: Lutego 22, 2014, 23:08:45 »
    Jeśli chodzi o kupno ziemi to nie zależy od stanu miasta. Np czy miasto jest ubogie czy bogate to faktorie tyle samo kosztują i tyle samo jest zysku. Chyba że na dany produkt zwiększył się popyt i wtedy może zysk się trochę zwiększyć :)

Offline Milczmen

• Użytkownik
    • Piwa: 94
    • True North!
    « Odpowiedź #7 dnia: Lutego 23, 2014, 00:02:58 »
    Faktorie nie mają nic wspólnego z ziemią do kupienia...

Offline Tyr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Lutego 23, 2014, 00:31:12 »
    Co do zmiany ilości bandytów, poza tweakMB (z którego często korzystam) wolę wygodniejszy Troop Editor. Jest nieco prostszy i ma mniej opcji, ale umożliwia ustawienie nowych spawnów i oddziałów na mapie. Tylko trzeba dobrze przypisać party_templates.txt i parties.txt

Ja ustawiłem sobie dzięki niemu zwiadowców i patrole w moim edytowanym Nativie, no i nie narzekam :D
    Ulubiony cytat?

HK-47!

Offline Luqi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Lutego 23, 2014, 12:15:55 »
    W FAQ Florisa znalazłem sposób na zwiększenie ilości jednostek na mapie, ale nie wiem jak zmodyfikować ten plik scripts.txt. Nie wiem czy większa liczba oznacza więcej jednostek czy mniej. Link do strony: http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,219038.0.html

Offline Tyr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Lutego 23, 2014, 13:22:04 »
    Chodzi Ci o to:

Change the number of bandit parties that spawn (lessen in example)

0. Make a backup of scripts.txt
    1. Open up scripts.txt and find "spawn_bandits"
    2. On the line that follows, find instances of

2147483678 2 1224979098644774912 16

or

2147483678 2 1224979098644774912 18

There should be about 20 of them.
    3. Change the 16s and 18s to smaller numbers of your choosing. New bandit parties get spawned if the number of parties of their type falls below this number.
    4. Save, play.

Już tłumaczę, o co chodzi. (dla osób nie znających angielskiego ._. )

Tytuł: Zmiana ilości oddziałów bandytów (lessen znaczy mniejsze, in example - w przykładzie)

0. Utwórz kopię zapasową scripts.txt
    1. Otwórz scripts.txt i znajdź linię "spawn_bandits" (jak nie znajdziesz, to spróbuj bez cudzysłowia)
    2. Znajdź te pogrubione wartości (ciągi cyfr). Powinno być podobnych około 20 linii.
    3. Zmień końcowe dwucyfrowe liczby (w tym przypadku 16 i 18) na mniejsze, jakie chcesz. Nowe bandyckie oddziały spawnują się, jeżeli numery oddziałów ich typu są niższe od tych (16 i 18) numerów.
    4. Zapisz zmiany, graj.

Jeśli coś zepsujesz, zawsze masz kopię zapasową i możesz próbować od nowa. Ale Ty chcesz zmienić je na większe, a nie na mniejsze. Wobec tego powinieneś analogicznie w punkcie 3. zmieniać z 16 i 18 na np. 18 i 20. To powinno pomóc, ale nie jestem pewien.

Osobiście korzystam tylko z nieoficjalnych narzędzi typu Troop Editor, Morgh's Editor, TweakMB itd. itp.
    One same wszystko automatycznie zmieniają w tych plikach .txt a ich obsługa jest banalnie prosta, nawet dla osób nie znających angielskiego. Ty tylko klikasz w rubryczkach co i jak ;)
    Ulubiony cytat?

HK-47!

Offline Luqi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Lutego 23, 2014, 16:18:03 »
    Dziękuje za pomoc. Za pomocą Troop Editora zwiększyłem wielkość jednostek, ale nadal nie wiem czy modyfikacja scripts.txt coś dała. Pozostaje mi przetestowanie. Pozdrawiam