Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Napoleonic Wars][1pp] 1 Pułk Piechoty Księstwa Warszawskiego  (Przeczytany 21971 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DaPietro

• Użytkownik
    • Piwa: 33
    • Emerytowany pułkownik inżynier 5. Pułku Piechoty
    Odp: [Napoleonic Wars][1pg] 1 Pułk Grenadierów Pieszych Gwardii Cesarskiej
    « Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 31, 2014, 21:19:33 »
    Krzyż na drogę ... nie lubię skreślać ale wybacz .

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 31, 2014, 21:43:25 »
    Jeśli chodzi o pułki to takie jak 1er(oraz 2e,3e,4e) 92nd, 42nd, 1stGG, 2ndCSG, 3rdFG  ze względu na status jednostek dosyć dobrych i walecznych są przedmiotami dłuuuugich prac i opisów. Więc nie znalezienie 2-3 zdań o 1erze (najbardziej znany pułk tamtej ery...) to szczyt lenistwa.

http://www.youtube.com/watch?v=VvIZ92EQ074
    "Pułk występował także w czasie bitwy pod Waterloo", to takie samo zdanie jak "Jagiełło wygrał też jakąś bitwę". W czasie bitwy pod Waterloo 1er wraz  innymi pułkami gwardii około godziny 19:00-19:30, Napoleon posłał do finalnego ataku. Celem było złamanie armii Wellingtona na oczach nadciągających prusaków (skądinąd Napoleon żegnając gwardie, wskazał ręką na nadciągające kolumny i zawołał "Oto Grouchy". Czemu? Bo mieli bić się dzielnie, złamać wroga, a potem martwić się o prusaków). Sam pułk (1er) szedł w drugiej linii, jako jednostka bardziej elitarna niż włączone kilka lat wcześniej oddziały średniej gwardii do starej, które maszerowały w pierwszej. Gdy doszli już pod pozycje wroga, linia pierwsza znalazła się pod ostrzałem najpierw kartaczy potem palnęły w nią oddziały brytyjskiej Gwardii Maitlanda. Dodatkowy ostrzał 3 pułków piechoty, z czego bodajże 52nd leżał obok udając trupy, by wstać tuż pod nosem francuzów i palnąć im we flankę, wraz z atakiem brytyjczyków na bagnety doprowadził do katastrofy. Pierwsza linia powoli zaczęła się cofać, a dla walczących od wielu godzin francuzów, widok ten był szokiem. Mimo tego, że na odcinku gdzie walczyli z oddziałami Wellingtona (głównie niemieckie pułki i holenderskie rzuciły się do ucieczki) wygrywali, to cofające się oddziały gwardii z obłoków dymu wywołały coś...co powinno być umieszczane w encyklopedii koło hasła "panika".   Wszystko pękło, piechota uciekła z nią szwadrony kawalerii a na końcu artyleria. 1er stawiał opór, dzielnie osłaniał odwrót resztek armii (starał się), ale został otoczony. W zamieszczonym linku znajduje się scena gdy odmówili oni poddania się przeciwnikowi, czym na swój sposób uratowali honor Francji tamtego dnia. Scena dosyć symboliczna, bo akurat gdy ginęli zachodziło słońce, gdy pod Austerlitz czekali w odwodzie to słońce wschodziło, "coś się kończy, coś się zaczyna".   W Rosji w 1813 roku oddziały 1eru jako jedne z nielicznych zachowały porządek.

Jednak jak już pisałem, ta nazwa jest ZAJĘTA. Wszystkie nazwy nawiązujące do gwardii są już prawie zajęte. Proponuje Ci abyś jeśli chcesz albo tworzył fikcyjną jednostkę ( 1stCSG dosyć duży regiment zachodni gra na bazie fikcji. Pierwszy pułk gwardii to byli Grenadierzy Gwardii, gdy Coldstream był drugim pułkiem gwardyjskim 2ndCSG) albo nie brał oddziału gwardyjskiego gdy masz kilka osób, bo to też trochę ironiczne gdy w czasie bitwy liniowej gwardia dostaje łomot równy. 

Offline Patrykus

• Użytkownik
    • Piwa: 10
    • 14pk_Darth_Patrykus
      • Forum 14pk

Offline Zus_Tremo

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    • "Chciałem dobrze,a wyszło,jak zwykle"-Hubal
    « Odpowiedź #18 dnia: Lutego 01, 2014, 02:27:44 »
    Jak chce to niech robi, ważne, że nie używa tagu 1er_Gren.

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #19 dnia: Lutego 01, 2014, 10:42:25 »
    Jak chce to niech robi, ważne, że nie używa tagu 1er_Gren.

Słusznie, właśnie skończyłem gadać z Hekko, mam prawa do nazwy 24 Pułk Piechoty "Freiherr von Strauch", idę zrobić 24NR.
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline Bonawentura

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #20 dnia: Lutego 01, 2014, 12:35:53 »
    Temat będzie jeszcze edytowany w tym tygodniu :)

A co do nazwy, równie dobrze mógłbym mieć 2 pułk kucharzy polowych, co to za róźnica, Co do wzmianek historycznych, nie ma to raczej WIEKSZEGO znaczenia przy takich informacjach jak Teamspeak czy Forum :)

Temat ma tylko 2 dni, a jest już wróżycie z fusów :) KAŻDY pułk jakoś zaczynał, a nie liczy sie start tylko zakończenie

Offline Ganczo

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Napoleon jest moim ulubionym wodzem
    « Odpowiedź #21 dnia: Lutego 01, 2014, 13:59:41 »
    Temat będzie jeszcze edytowany w tym tygodniu :)

A co do nazwy, równie dobrze mógłbym mieć 2 pułk kucharzy polowych, co to za róźnica, Co do wzmianek historycznych, nie ma to raczej WIEKSZEGO znaczenia przy takich informacjach jak Teamspeak czy Forum :)

Temat ma tylko 2 dni, a jest już wróżycie z fusów :) KAŻDY pułk jakoś zaczynał, a nie liczy sie start tylko zakończenie
    Więc żaden 5pp, 4pp itd. się jeszcze nie liczą bo się nie zakończyły :O?

Cytat: Moontor
    Powód porażki tego turnieju wypatruję we własnej osobie dlatego postanowiłem już nigdy więcej nie organizować żadnych turnieji na NW.

Offline Bonawentura

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Lutego 01, 2014, 21:29:35 »
    Spokojnie z tą niecelną ripostą, przecież te Pułki przechodziły przez pewne etapy (Od XW z LeibGwardią do Legii Nadwiślanskiej aż do 5 Korpusu) pewne etapy już ZAKOŃCZYŁY dzięki czemu świadczy że ciągle coś się dzieje, nie ograniczaj się w życiu do dosłowności, bo się obudzisz nie tam gdzie trzeba się obudzić, a odpowiadając ci na pytanie "Gdzie", odpowiadam że w "Dupie".

Raczej nie ma powodu ciągnąć dłużej tej dyskusji :)

Offline Bonawentura

• Użytkownik
    Odp: [Napoleonic Wars][1pp] 1 Pułk Piechoty Księstwa Warszawskiego
    « Odpowiedź #23 dnia: Lutego 02, 2014, 02:03:30 »
    Temat Poprawiony, w miedzyczasie i tak bedzie poprawiany :)

Link do forum :
    http://1pulkpiechoty.jun.pl/index.php

Offline Mikocen

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #24 dnia: Lutego 02, 2014, 12:18:20 »
    Te pułki mają skład. One man army nie jest zbytnio liczone pod skład. Ile razy można ludziom mówić. Jak się za coś bierzecie, to te 7-10 osób znajdźcie sobie przed napisaniem tematu, bo taki temat jak ten to śmiech na sali, a nie reklama.

Offline Veinrus

• Użytkownik
    • Piwa: 214
    « Odpowiedź #25 dnia: Lutego 03, 2014, 13:45:54 »
    Problem jest taki, że regulamin Forum nie przewiduje wymagającej liczby graczy, jaki upoważnia do rozpoczęcia "działalności". Jeżeli moderator p***dolną pieczątkę, że ten wątek ma możliwości bytu... to widocznie tak może być. Co do nazwy... jest to interes osób, którym to przeszkadza. Ja daję pas, bo każdy z nas wie jaki będzie miało to koniec jak każdy einmannregiment. Jeżeli chłopak złamie ten stereotyp o nagłej śmierci każdego tak "licznego" regimentu... mycka z głowy.

Najlepszego.

Offline Bonawentura

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Lutego 04, 2014, 00:16:32 »
    Tylko wzbudzacie moją ambicje, do tego by udowodnić wam, że się mylicie.
    Mam sporo czasu,by wszystko zbudować :)

Offline Zahari

• Użytkownik
    • Piwa: 113
    « Odpowiedź #27 dnia: Lutego 04, 2014, 13:49:32 »
    No to czekamy, powodzenia.
    (click to show/hide)

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #28 dnia: Lutego 04, 2014, 14:24:10 »
    Tylko wzbudzacie moją ambicje, do tego by udowodnić wam, że się mylicie.
    Mam sporo czasu,by wszystko zbudować :)

Powodzenia, jeśli uda się zbudować od całkowitego zera to czapki z głów! Rozwala mnie ilość negatywnych komentarzy, ego wam rośnie jak kogoś pociśniecie?

Offline Veinrus

• Użytkownik
    • Piwa: 214
    « Odpowiedź #29 dnia: Lutego 04, 2014, 17:43:46 »
    p1pXW :)
    (click to show/hide)