Od dawna nękają mnie różne zagadnienia dotyczące edycji i tworzenia opcjonalnych dla siebie modów. Starałem się najpierw znaleźć jakieś stare tematy które takowe działania opisują lecz pomimo zmożonego wysiłku i dobrych chęciach nic z tego nie wyszło. Po sporej ilości przeczytanych złych lub zagmatwanych poradników. Samodzielnie umiem już rozwiązać takie błahe problemy jak edycja jakiegoś pliku odpowiadającego za przyporządkowanie odpowiednich tekstur do przedmiotów, poprawianie skryptów (w sensie dialogów), zmienianie wyglądu przedmiotów itp. Ale to jest podstawa i łatwizna którą przy odrobinie zażartości i przeznaczonej sporej ilości czasu sam się nauczyłem, lecz jest sporo rzeczy których mimo poświęconego czasu nie mogę rozwikłać. Dlatego mam sporo pytań do bardziej wprawionych osób, z prośba o udzielenie rad i pomocy w samo doskonaleniu się. :
1. Jak mogę zmienić nazwy miast
( nie chodzi mi o zamianę nazw z istniejącymi już miastami/zamkami (bo to już umiem) ale zupełnie nową)
2. Jak dodać ulepszenie lenna z moda X do moda Y ( Np. z Nowej ojczyzny do Florisa)
3. Jak dodać jednostki z jednego moda do drugiego oraz zamki. ( Z NO zamek wikingów i jednostki)
4. Jak dodać własny przedmiot, albo jak dodać przedmiot z jakiegoś innego moda.
5. Jak zmienić wystrój zamku ( siedzibę lorda, widok miasta) np. podoba mi się wygląd miast X w modzie Q i chciałbym aby Miasto Y z modu V wyglądało tak samo. ( Albo wygląd sali lorda, z tego samego moda ale żeby była taka jak w innym mieście ).
Proszę o dokładne instrukcję, gdzie co zmienić, edytować dodać oraz gdzie znajdują się pliki za to odpowiedzialne.