Chciałbym nieco opisać Wam grę America's Army, która jest jedną z najlepszych gier sieciowych w jakie ostatnio grałem. Grę stworzyła Armia Stanów Zjednoczonych, aby zachęcić młodych ludzi do wojska i póki co gra sprawdza się pod tym względem i tu trzeba wymienić wielki plus dla tej gry... jest ona całkowicie darmowa. Co gra nam oferuje? Całkiem niezłą grafikę jak na grę z 2003 roku (chyba), ale to oczywiście nie wszystko, bo oprócz grafiki, jest też niezwykle miodna i bardzo realistyczna rozgrywka, która niejednego fana cs'a powaliła na kolana (pewnie przez rag doll ^^). W tej grze nie wybieramy sobie uzbrojenia, ale klasę żołnierza, a wygląda to tak:
SGT- Dowódca grupy, uzbrojony w m16a2, oraz granaty, niestety nie pamiętam ile każdy żołnierz ma granatów, ale dzielą się ona na dymne, odłamkowe i hukowe, a i należy wspomnieć o lornetce.
Teraz mamy 2 sekcje ogniowe i 2 snajperskie:
Sekcja ogniowa A:
SGT- Dowódca sekcji, uzbrojony jak dowódca drużyny.
R- Szeregowy uzbrojony w m16a2, granaty
R- To co wyżej
AR- Żołnierz z rkm, a dokładniej m249 i granaty.
Sekcja Snajperska B:
SGT- Dowódca uzbrojony jak każdy.
S- Snajper uzbrojony w m24, pistolet m9 i granaty z tym, że nie posiada odłamkowych.
Sekcja snajperska C:
SGT- Dowódca
S- snajper uzbrojony w Berette m82, pistolet m9 i granaty.
Sekcja ogniowa D:
SGT- Dowódca
R- szeregowy
G- Grenadier uzbrojony w m16a2 i granatnik podwieszany m203, no i granaty.
AR- Operator RKM
Oczywiście każdy zajmuje dany slot i jeżeli ktoś chciałbyć powiedzmy snajperem, to może jedynie zaproponować zamianę osobie, która jest snajperem. W grze zbieramy punkty, które przekładają się na doświadczenie, a to z kolei na punkty honoru, a ten kto ma dużo punktów honoru jest bardziej szanowany i o ile nie ma chamstwa na serwerze ma pierwszeństwo do wyboru klasy. Doszedłem do chamstwa i pod tym względem aa góruje nad cs i innymi tym podobnymi grami, ponieważ w tej grze nie liczy się ilu ludzi się zabije, tylko to aby pracować drużynowo. Sam spotkałem się z sytuacją, że na serwie był koleś, który szedł na palę do przodu i nie słuchał się drużyny, oczywiście zabił kogoś, ale zaraz pierwszy ginął, dostał bana i tak to się skończyło. Dlatego mogę stwierdzić, że gra jest dosyć taktyczna, ale oczywiście zdarzają się wyjątki. Radziłbym także nie strzelać do swoich, bo łatwo w ten sposób dostać Global bana, a w tym wypadku pomoże tylko zmiana kompa. Tu jest ciekawie pomyślane, bo każda drużyna gra jako żołnierze Stanów Zjednoczonych, ale wroga widzimy jako terrorystów, czyli gram jako żołnierz i widzę przeciwnika jako terrorystę, a z drugiej strony on jest żołnierzem i widzi mnie jako terrorystę. To samo tyczy się broni, bo zamiast m16 terroryści mają ak47 itp. Gra ma tylko tryb multi, ale przed rozpoczęciem rozgrywki musimy przejść podstawowe szkolenie, które składa się z 4 misji. Gdy je przejdzie może grać przez sieć internetową, ale są także inne szkolenia, które trzeba prędzej, czy później zaliczyć, bo nie będziemy mogli wybrać niektórych klas. Więc aby móc grać snajperem trzeba przejść szkolenie snajperskie, no a żeby móc iść na szkolenie snajperskie trzeba w podstawowym szkoleniu zaliczyć strzelanie powyżej średniej. I to chyba tyle co trzeba wiedzieć o America's Army. Dodam, że przed grą należy się zarejestrować na stronie, ale ten proces jest banalny i jakby ktoś miał problemy mogę pomóc.
http://americasarmy.pl/artykuly/dl Z tej strony możemy pobrać grę, a następnie patch. Mam nadzieję, że doczytaliście do końca i kiedyś być może pogra ktoś ze mną.
EDIT: Pablo77 Czy już mówiłem, że Cię lubię? :D Ale gra zajmuje pare Giga. (chyba nie pamiętam)