Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Czy moderator powinien?  (Przeczytany 2000 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    Czy moderator powinien?
    « dnia: Stycznia 03, 2014, 19:10:07 »
        Cześć! Chciałbym zacząć od wyrazów uznania wobec Rome'a, za to, że naprawdę dobrze radzi sobie z trudnymi wątkami klanowymi. Nie umniejszając jego poprzednikowi, któremu wychodziło to równie dobrze. Od jakiegoś czasu dzięki temu mamy zapewniony "dobrobyt", a przede wszystkim jakąś namiastkę ładu. Ostatnio jednak pojawił się moim zdaniem problem tego co użytkownikom wolno. Do jakiegoś czasu, co nie było zakazane przez regulamin było raczej dozwolone, co dawało poczucie jakiejś stabilności.

Dzisiaj miała miejsce dziwna sytuacja, kilka osób założyło własny "33 pułk" i chciało ogłosić go na tawernie. No i lipa, Rome zamknął im temat kierując się, hm estetyką wątku? Przyznam szczerze, wątek wygląda obrzydliwie, ale jest tam jakaś tabelka, widzę użycie bb codu więc na trolling to nie wygląda. Pytanie więc czy moderator powinien ingerować w takie rzeczy? Jasne każdy użytkownik może wyrazić swoją opinie o wątku, ale czy można karać za brak estetyki? Jeśli, można to na jakiej podstawie?

Problem jest szerzy, bo dotyczy swobód użytkowników. Czy możemy robić wszystko czego nie zakazuje regulamin... Już teraz gdybym chciał nazwać klan np. "Latające Dilda" to zapewne zostałby wątek usunięty, w trybie takim jakbym uraził matki administratorów. Dlaczego? Moim zdaniem przyczyna kryje się w psychice społeczności którą atakowały trolle przez ponad rok. Zbytnim wyczuleniu na przejawy trollingu. Jeśli klan ma głupią nazwę i brzydki temat...ooo pewnie fake klan!  Tak moim zdaniem być nie powinno. Gdy wejdzie bannerlord, na tawernie pojawią się nowi użytkownicy, niektórzy z nich mogą nie wiedzieć nic o tym, ile multikont było w 2012 roku. Mogą mieć też 12 lat... Czy serio, może nie czas popracować teraz nad mentalnością i wyrozumiałością wobec tego, że człowiek wolny może grać nawet w klanie "teletubisieSąSuper" tag "SS" i to świadczy tylko o nim? :)

Pozdrawiam!

PS.
    Naprawdę wierze w to, że to nie jest trolling. Nie każdy umie robić ładne tematy, zresztą pamiętam jak wyglądał temat 10pp przez pierwszy tydzień...Pamiętam też, że gdy doszło do fuzji CH i Gothii powstało Bukakke Warriors, to ani nikt wątku mi nie zamknął komentarze były...owszem...ale też i Kalsiver zrobił dla nas grafiki aby poprawić wygląd tematu. Więc "Ludwiku Dorn i sabo nie idźcie tą drogą" jak mawiał prezydent Kwaśniewski zaatakowany przez chorobę filipińską...

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Czy moderator powinien?
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 03, 2014, 19:19:01 »
    Wątek powinien być zapisywany i ostylowany według poniższego schematu:

- NAZWA KLANU ( najlepiej zapisane duża czcionka i wyśrodkowane) - jest
    - LOGO, ZAWOŁANIE, OKRZYK itp (jeżeli istnieje, ale nie wymagane) - nie jest wymagane, więc nie ma
    - OPIS KLANU - napisał, że historia będzie jutro lub w sobote
    - CZŁONKOWIE (najlepiej z podziałem według hierarchii w klanie) - są
    - SZCZEGÓŁY ORGANIZACYJNE (to czy rekrutacja otwarta/zamknięta, cele, regulamin) - rangi w pułku są
    - WYNIKI, OSIĄGNIĘCIA - nie ma, bo nie mają
    - LINKI ZEWNĘTRZNE (link do forum, jeżeli klan posiada, lub do TW) "już niedługo"

Stwierdzam więc po dokładnym zapoznaniu się z tematem, że większych uchybień nie było, a za wygląd tematu mogłoby w sumie polecieć ich więcej jeśli można byłoby się przyczepić. Inną sprawą są działy klanowe, w których zalega wszelkiej maści brud, który zamiast lądować w archiwum spokojnie leży w dziale aktywnych. W dodatku na moją prośbę Rome nie odpisał ani nie zrobił to co do niego należało mimo upłynięcia już paru dni. Jeszcze nie wiem dlaczego, usunięto kilka postów w naszego tematu, zostawiając sarkastycznie brzmiący post DaPietry. Proszę o jak najszybsze wyjaśnienie sprawy.

http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=14109.msg268483;boardseen#new - dochodzi również sprawa tego, było już pisane w regulaminie by nie usuwać pierwszego postu, może i klan był mizerny to jednak jest częścią historii. Wnoszę więc o karanie użytkowników (w tym Matiego, który mimo iż wiedział, że tak nie można postąpił tak a nie inaczej) kilkunastoma punktami ostrzeżenia za skasowanie 1 postu.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 03, 2014, 19:33:19 »
    Nie wiem o jaki wątek chodzi, ale zauważyłem tu coś, co sam próbowałem niegdyś ustalić, ale jak widać, nie każdy umie czytać.

http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=14109.msg268483;boardseen#new - dochodzi również sprawa tego, było już pisane w regulaminie by nie usuwać pierwszego postu

Zgadzam się z Prussakiem, przydałoby się coś robić z osobami, które kasują peirwsze posty swoich wątków. Archiwum jest po to, by tematy ZARCHIWIZOWAĆ, od usuwania jest KOSZ. Jak ktoś się decyduje na umieszczenie wątku na Tawernie, to powinien liczyć się z tym, że staje się on częścią tawernianej historii. W ostatnim poście regulaminu klanowego (tematu regulaminu) też coś o tym stoi :>

Pozdrawiam.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Rome

• Użytkownik
    • Piwa: 214
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 04, 2014, 11:38:11 »
    To może wypowie się sam winny.
    Z reguły jak widzę takie wątki w akceptacji są one odrzucane z dopiskiem, żeby poprawić estetykę. Tym razem to nie ja zaakceptowałem temat, więc go zamknąłem i dałem czas do poprawienia. Osobiście nie widzę w tym problemu, jeśli Jaśkowi zależy na pułku to wszystko poprawi i pozamiatane.

PS.
    Sam autor wątku się ze mną skontaktował i poprosił o otworzenie tematu, ponieważ nie może edytować w zamkniętym.
    DANCE OR GET BANNED

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 04, 2014, 12:18:54 »
    Chyba wszystko jasne. Każdemu powinno zależeć aby forum prezentowało się jak najlepiej, zwłaszcza przed tak szumnie zapowiadanymi "nowymi użytkownikami".
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"