Problem w tym, że jeśli wersja TW nie jest aktywowana, to zmienianie samego "serial_key" niewiele daje. Gra uruchamia się i tak w trybie trial, uniemożliwiając grę w multi. A klucza 5x5 nijak aktywować się nie da, bo się nie mieści w okienka.
Po wpisaniu klucza w aktywatorze i pomyślnej weryfikacji, w rejestrze pojawiają się dwa dodatkowe wpisy - "Activation Code" i "Hardware Hash". Bez nich wersja TW będzie się uruchamiać w trybie trial, nawet jeśli istnieje wpis "serial_key" z prawidłowym kluczem.
Próbowałem to ominąć i zrobiłem dzisiaj kilka testów. Można utworzyć plik patchujący rejestr i dodający puste wpisy "Activation Code" i "Hardware Hash", oraz prawidłowy "serial_key" w formacie 4x4 i przy uruchomieniu Warbanda "Activation Code" i "Hardware Hash" są automatycznie poprawiane i można grać. Byłoby więc super, gdyby tak samo działo się z kluczami 5x5... ale się nie dzieje. Mam wrażenie, że wersja od TW najpierw szuka klucza seryjnego z kombinacji "Activation Code" i "Hardware Hash", a gdy go tam nie znajdzie, to szuka klucza 4x4 w "serial_key" i tworzy wspomniane dwa wpisy na jego podstawie.
Innymi słowy - raczej nie da rady uruchomić wersji TW bez klucza 4x4. Nawet jeśli skopiujemy poprawne "Activation Code" i "Hardware Hash" od kogoś innego, a wpiszemy swój klucz seryjny, to nie będzie można grać w multi, bo właśnie w tych dwóch wpisach zawarty jest klucz, po którym gra identyfikuje gracza. Tu mogę się mylić i trzeba by było to przetestować.
Jedyne wyjście aby to sprawdzić, to znaleźć minimum dwie osoby, które ufają sobie nawzajem. Te osoby musiałyby wklepać u siebie identyczne (działające) "Activation Code" i "Hardware Hash", zostawiając własne "serial_key" (koniecznie w formacie 5x5). Potem wejście razem na serwer i czekanie, czy kogoś z gry wywali...
edit: ponoć naprawiono konwerter i teraz działa nawet z najnowszymi kluczami (6x4) -
http://www.taleworlds.com/en/Account/ConvertSerialZ moim kluczem (seria tych pierwszych nieszczęsnych 5x5 ze Steam) działa, ale to żadna nowość, bo wcześniej też działał. Ktoś ma może klucz kupiony w roku 2011 lub później i może potwierdzić, czy konwerter się sprawdza?