Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: pytania co do jednostek  (Przeczytany 6092 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Onion Spartan

• Użytkownik
    • Piwa: -8
    • Mi casa es su casa, będę bawił się jak szejk
    Odp: pytania co do jednostek
    « Odpowiedź #15 dnia: Marca 06, 2014, 23:02:54 »
    Rhodoccy strzelcy w zbugowanych zamkach sa OP, przyznaje, ale w zwyklym oblezeniu ssa. Vaegirscy natomiast z kazdego zamku uczynia poligon. Nawet w polu! niezle se radza.
    Zarąbisty nick, pomysłowy xD. Vaegirowie w polu, muszę przyznać, są OP, jednak na oblężeniach to jedna z najsłabszych frakcji w grze, oprócz Khergitów (no chyba, że to puszki). Jeszcze chciałem dodać Swadię, ale jednak mają konnych, którzy jednak puszkami są i kuszników mają może i słabych, ale zawsze coś. Najbardziej zrównoważoną frakcją jest Sułtanat Sarranidzki (piechota średnia, strzelcy średni, kawaleria średnia). Dlatego nie powinno się nimi grać ogólnie, bo w oblężeniach wygrają ze Swadią i Khergitami, jednak przegrają z Rhodokami, Nordami i Vaegirami (którzy mają słabą piechotę, ale najlepszych łuczników). A w polu biją Nordów i... i Nordów. Bo z Khergitami przegrają z powodu łuczników konnych, ze Swadią to nie muszę mówić chyba :P, z Rhodokami może coś tam zrobią, ale jak natkną się na pikinierów, to szit, a z Vaegirskimi konnymi szans też nie mają. Więc jeśli wolisz się wczuć w klimat, to polecam Sarranidów, a jeśli chcesz wygrać grę, to polecam Vaegirów (gdzie też się można w sumie wczuć w klimat Rusi Kijowskiej). Ale to pewnie wiesz, bo widzę żeś obeznany. :D

Znowu krzyczą, "co to za świńskie tracki, łaki?"
    A kto potrafi czytać chińskie znaki, he?

Offline Frugo xD

• Użytkownik
    • Piwa: -3
    • "im alive"
    « Odpowiedź #16 dnia: Marca 06, 2014, 23:11:21 »
    Zarąbisty nick, pomysłowy xD. Vaegirowie w polu, muszę przyznać, są OP, jednak na oblężeniach to jedna z najsłabszych frakcji w grze, oprócz Khergitów (no chyba, że to puszki). Jeszcze chciałem dodać Swadię, ale jednak mają konnych, którzy jednak puszkami są i kuszników mają może i słabych, ale zawsze coś. Najbardziej zrównoważoną frakcją jest Sułtanat Sarranidzki (piechota średnia, strzelcy średni, kawaleria średnia). Dlatego nie powinno się nimi grać ogólnie, bo w oblężeniach wygrają ze Swadią i Khergitami, jednak przegrają z Rhodokami, Nordami i Vaegirami (którzy mają słabą piechotę, ale najlepszych łuczników). A w polu biją Nordów i... i Nordów. Bo z Khergitami przegrają z powodu łuczników konnych, ze Swadią to nie muszę mówić chyba :P, z Rhodokami może coś tam zrobią, ale jak natkną się na pikinierów, to szit, a z Vaegirskimi konnymi szans też nie mają. Więc jeśli wolisz się wczuć w klimat, to polecam Sarranidów, a jeśli chcesz wygrać grę, to polecam Vaegirów (gdzie też się można w sumie wczuć w klimat Rusi Kijowskiej). Ale to pewnie wiesz, bo widzę żeś obeznany. :D

Jeżeli bitwa jest symulowana przez grę ( bez interwencji gracza ) to brana pod uwagę jest tylko ilość wojowników a nie jakość jednostek, możesz do zamku wpakować 300 farmerów a zaatakuje cie 100 rhodockich kuszników a i tak przegrają rhodocy, taka jest ta gra. A jeżeli ty będziesz walczył to w skrócie " ty + 50 swadiańskich rycerzy ( na jakiś równinkach )" i masz pewną wygraną, a zamek " ty + 100 rhodockich kuszników " i nikt się nie przedrze, proste, łatwe, przyjemne. ;333

Offline WszystkoPozajmowane

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #17 dnia: Marca 07, 2014, 09:06:22 »
    Pod warunkiem ze grasz na najmniejszych obrazeniach to racja. Natomiast vagirowie maja najlepszych strzelcow. Wystarczy w to pograc.

Offline Onion Spartan

• Użytkownik
    • Piwa: -8
    • Mi casa es su casa, będę bawił się jak szejk
    « Odpowiedź #18 dnia: Marca 07, 2014, 15:13:12 »
    Pod warunkiem ze grasz na najmniejszych obrazeniach to racja.
    Albo masz skilla :P

Znowu krzyczą, "co to za świńskie tracki, łaki?"
    A kto potrafi czytać chińskie znaki, he?

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #19 dnia: Marca 13, 2014, 18:43:15 »
    Ciągle nie mogę się zgodzić z tym, że Rhodoccy kusznicy przy oblężeniach ssą. Jeśli chodzi o walkę w polu Swadia vs. Khergici to zdarzało mi się walczyć przy 3x przewadze Khergitów (jako wasal Swadii) mając do dyspozycji rycerzy. Specjalnie w walce nie brałem udziału, trochę strzelałem z łuku, ale Khergici zostali rozwaleni przez "puszki". A tak w ogóle, to gratsy za rekordowo szybki ban, WszystkoPozajmowane :D

Offline Frugo xD

• Użytkownik
    • "im alive"
    « Odpowiedź #20 dnia: Marca 13, 2014, 20:05:50 »
    Ciągle nie mogę się zgodzić z tym, że Rhodoccy kusznicy przy oblężeniach ssą.

Not true.

Jeśli chodzi o walkę w polu Swadia vs. Khergici to zdarzało mi się walczyć przy 3x przewadze Khergitów (jako wasal Swadii) mając do dyspozycji rycerzy. Specjalnie w walce nie brałem udziału, trochę strzelałem z łuku, ale Khergici zostali rozwaleni przez "puszki".

Przeważnie drużyna, po której stronie stoi gracz wygrywa, trzeba było dać opcję " wyślij rycerzy do szturmu " ( czy jakoś tak, dawno nie grałem ), samemu nie uczestnicząc to wtedy bitwa potoczyła by się inaczej, głównie dlatego, że gra podczas symulacji walki bez udziału gracza bierze pod uwagę tylko liczebność wojsk a nie ich " poziom " (? xd), w symulowanej walce 300 farmerów vs 100 rycerzy swadiańskich, to myślę, że jednak wygraliby ci farmerzy :P ( farmer style )

A tak w ogóle, to gratsy za rekordowo szybki ban, WszystkoPozajmowane :D

Były już szybsze bany =D

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    « Odpowiedź #21 dnia: Marca 13, 2014, 22:02:50 »
    Nie wiem skąd ludzie biorą te pomysły, że automatyczne walki mają gdzieś poziom jednostek...

Poziomy, morale drużyny gracza, poziom taktyki, teren, modyfikatory AI oraz typy jednostek jak najbardziej wpływają na przebieg walk.

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #22 dnia: Marca 13, 2014, 22:39:34 »
    Nie wiem skąd ludzie biorą te pomysły, że automatyczne walki mają gdzieś poziom jednostek...

Poziomy, morale drużyny gracza, poziom taktyki, teren, modyfikatory AI oraz typy jednostek jak najbardziej wpływają na przebieg walk.

Ktoś rzucił urban legend a reszta nawet nie sprawdzając wiarygodności informacji połknęła haczyk.

Offline Frugo xD

• Użytkownik
    • "im alive"
    « Odpowiedź #23 dnia: Marca 13, 2014, 22:55:22 »

Jak gram to na modyfikacji a nie na native bo podstawa szybko się nudzi, ale zazwyczaj królestwo gdzie jest więcej woja wygrywa starcie ;P Ale sprawdzę to jeszcze żeby nie głosić głupot.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #24 dnia: Marca 13, 2014, 23:02:39 »
    To lepiej sprawdź, bo gwarantuję, że na Native Farmerzy nie pokonają Swadiańskich rycerzy w otwartym polu.

Offline Frugo xD

• Użytkownik
    • "im alive"
    « Odpowiedź #25 dnia: Marca 14, 2014, 15:58:45 »
    To lepiej sprawdź, bo gwarantuję, że na Native Farmerzy nie pokonają Swadiańskich rycerzy w otwartym polu.

Nie bój się, zrobię to =P

Ma ktoś jeszcze jakieś pytania w tym temacie ? XD zawsze chętnie odpowiem

Offline Young

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Marca 14, 2014, 17:04:46 »
    >Walka w polu - proponuję układ Rycerze Swadii, Kusznicy Rodhoków, Nordyccy Huskarlowie - w proporcji (kolejno) : 5:3:2 tj. na 10 żołnierze 5 to rycerze, 3 to kusznicy, 2 to huskarlowie. Czemu tak ? W polu miażdżysz. Każdego. Bez wyjątków.
    >Oblężenie - zdecydowanie piechota. Tylko i wyłącznie. Konni na ziemi szybko giną, bo lecą często na mury po drabinie w mieczem 2h xD tutaj proponuję Huskarlów i Kuszników Rhodockich w stosunku 7:3. Kusznicy się przydają, szczególnie jak każesz im utrzymać pozycję przed drabiną. Wystrzelają każdego bez tarczy :) sprawdzona metoda.  A huskarlowie to wiadomo - pogrom na murach sieją.
    >Obrona - przewaga kuszników od Rhodoków i oczywiście huskarlowie, ewentualnie sierżanci od Rhodoków.
    "Gdy­by ludzie roz­ma­wiali tyl­ko o tym, co ro­zumieją, za­padłaby nad światem wiel­ka cisza."
                                                     ~Albert Einstein

"Nie podejmuj walki, kiedy wiesz, że z pewnością przegrasz. Ale nigdy nie pozwól, żeby komuś, kto cię znieważył, uszło to na sucho. Czekaj na stosowny moment i oddaj, kiedy znajdziesz się w dużo lepszej sytuacji, nawet jeżeli nie pragniesz odwetu".
                                                     ~S. Larsson

Offline Rycerz woku

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Marca 27, 2014, 18:26:46 »
    zastanawiam się czy Huskarle mogą sobie poradzić z Rycerzami w polu.najlepsza piechota vs konni .w obu przypakchach świetni na płaskim terenie i w pełnym uzbrojeniu.ja stawiam 50 na 50%.reszta zależy od ilości

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #28 dnia: Marca 27, 2014, 18:35:22 »
    W polu to prędzej chyba Rhodoccy Sierżanci, chociaż ja nie wiem, bo nigdy nie walczę przeciw Swadii, prawie zawsze zostaję ich wasalem, a jak nie, to nim uda mi się z nimi walczyć, przegrywają.

Offline Rycerz woku

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Marca 27, 2014, 19:05:02 »
    Rodokowie jak to powiadał(chyba Bunduk) używają tej broni do czasu jak nauczył ich Grunwalder(nazwali na jego cześć zamek) a wcześniej dostawali cięgi od swadian . Posłanie Rodoków na na Nordów to samobójstwo ,przeciwko rycerzom to dobry pomysł(z odpowiednim skilem) a na stepy wielka niewiadoma. System walki polega tu na zasadzie kamień papier nożyczki