Witam
Przepraszam, że post pod postem, ale edytując poprzedni wpis dodatek, który piszę dziś byłby nie widoczny a to, co napisze może kiedyś komuś się przyda.
Sprawa chyba rozwiązana, pisze chyba, bo nie do końca jestem pewny.
Wczoraj "walczyłem" jeszcze z troops.csv. Najpierw skasowałem całe spolszczenie i ustawiłem w pliku language.txt na język angielski (en). Gra się załadowała z błędami, ale można było grać, chociaż w miejscach napisów miałem "krzaczory". Następnie zmieniłem ponownie język na polski (pl) i wgrałem spolszczenie menu. Grę miałem z polskim menu natomiast reszta tekstu wraz z troops była po angielsku. Nie pozostało wtedy nic innego jak wstawić cały plik languages. Uruchomiłem grę i niestety nic to nie dało, gra nie widziała wprowadzonych zmian w troops.csv.
Następny mój krok był taki, że "na chama" skopiowałem całe OiM z dysku C: na dysk E: (nie partycja C: tylko całkiem inny dysk fizyczny).
Ciekawostka jest taka, że gra uruchomiła się bez problemu z dysku E:, były zapisy wszystko działa normalnie i mam teraz "klona". Niestety błąd, z troops.csv tez się klonował. Ciekawe czy jak skasuję OiM z dysku C: (systemowego - szkoda miejsca) gdzie była zrobiona instalka to będzie można uruchomić grę z E:, na razie nie eksperymentuje, bo za dożo czasu poświęciłem na modyfikacje mapy żeby teraz to utracić.
Po tym wszystkim "ręce mi opadły", bo nie wiedziałem, co robić. Postanowiłem jeszcze raz wszystko sprawdzić. Pierwsze, co to wszedłem we właściwości pliku startowego mb-oim.exe i jak to się mówi, "co ślepemu po oczach" w zakładce "zgodność" mam wpis "Windows P.(Ser vice PCK 3), patrzę i patrzę i oczom nie wierze, co z tego że zgodność jest z XP, jak nie zaznaczona jest opcja "uruchom ten program w trybie zgodności". Ręce opadają, przecież przeglądałem to kilkadziesiąt razy i byłem przekonany, że to było ustawione, dobre jest to powiedzenie, że lepiej człowiek widzi to, co jest pod lasem niż to, co ma pod nosem. Po ustawieniu zgodności wszystko hula jak należy.
Proszę kolegów, aby zwrócili na takie drobiazgi uwagę i "przed" sprawdzali zgodność i dobrze się zabezpieczali. :)
I tym optymistycznym akcentem może już zakończę.
Pozdrawiam
Ps. Jak pisałem mój system to Windows 7 / 64bit.