Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Perisno  (Przeczytany 50725 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Milczmen

• Użytkownik
    • Piwa: 94
    • True North!
    Odp: Perisno v. 0.6
    « Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 27, 2013, 12:04:05 »
    Nie ma żadnego spolszczenia do tego moda

Offline mk1

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 27, 2013, 12:05:49 »
    Nie ma żadnego spolszczenia do tego moda
    szkoda bo mod wygląda bardzo fajnie

Offline Milczmen

• Użytkownik
    • True North!
    « Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 30, 2013, 11:24:11 »
    Takie fast info dot. moda. Za ok. miesiąc wyjdzie patch 0.61, niestety save'y nie będą kompatybilne, za to będą dodane takie rzeczy jak nowe lokacje, frakcje, sceny, wojska, zostaną też naprawione bugi i zostanie "ulepszona" mapa ;)

Offline saharos

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 04, 2014, 19:13:35 »
    Witam.
    Mam trochę głupie pytanie, a mianowicie jak kupić statek? :)

Offline Milczmen

• Użytkownik
    • True North!
    « Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 04, 2014, 19:31:00 »
    Nie można kupić statku, ponieważ jest niepotrzebny. Można przepłynąć w pewnych miejscach które są inaczej oznaczone od reszty morza:

(click to show/hide)

Offline saharos

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 04, 2014, 19:56:29 »
    A ja nie potrafiłem popłynąć do Wikingów..  Dzięki.:D

Offline Milczmen

• Użytkownik
    • True North!
    « Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 13, 2014, 12:24:50 »
    Dzisiaj ma wyjść nowa wersja Perisno v. 0.61, dodałem Changelog i czekam z niecierpliwością na tego patcha.Tak jak Baldwin pisał "Nie jest źle, mogłoby być lepiej" i mam nadzieję, że ten patch poprawi te niedociągnięcia. :)

Wyszła nowa wersja:

ModDB: http://www.moddb.com/mods/httpwwwmoddbcommembersmichadrmods/downloads/perisno-061-patch
    Nexus: http://www.nexusmods.com/mbwarband/download/1000003659
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 13, 2014, 18:07:47 wysłana przez AdamOr »

Offline Tyr

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    • Wódka Sobieski - Ten smak jest królewski!
    Odp: Perisno v. 0.61 hotfix 0.611
    « Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 14, 2014, 15:50:31 »
    http://www.moddb.com/mods/httpwwwmoddbcommembersmichadrmods/downloads/perisno-0611-hotfix

Ten hotfix działa TYLKO jeśli macie wersję 0.61 z najnowszym patchem (link podał kolega AdamOr wyżej w swoim poście). Poprawia on parę bugów z drzwiami, nazwę jednego NPC z księcia na księżniczkę, zadanie ze smoczym kapłanem itd. itp. zmienia też ekran ładowania
    Ulubiony cytat?

"I'll shot your brain out, you stupid meat-bag!"
    HK-47!

Offline Milczmen

• Użytkownik
    • True North!
    Odp: Perisno v. 0.611
    « Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 14, 2014, 16:00:29 »
    Dobrze, że to poprawili, miałem właśnie parę tych bugów, zainstaluję i sprawdzę czy ponaprawiali :P oczywiście, dodałem Twoje informacje do pierwszego postu (tj. link)

Offline Milczmen

• Użytkownik
    • True North!
    « Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 18, 2014, 09:27:48 »
    W wersji 0.7 mają zostać zmienione twarze kobiet przez co będą bardziej sexy, zresztą patrzcie na screeny:

(click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Oczywiście to nie jedyne planowane zmiany w v. 0.7, ale na razie nie zostały one robione, więc nie ma po co o nich pisać :P
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2014, 10:42:53 wysłana przez AdamOr »

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 18, 2014, 16:28:48 »
    o boże, to te okropne mangowe twarze, błee

Offline Tyr

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    • Wódka Sobieski - Ten smak jest królewski!
    « Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 19, 2014, 15:43:39 »
    HUtH - czyżby przejaw rasizmu do postaci mangowych? ;>

Mi tam te twarze zawsze się podobały, są takie delikatne i gładkie, pasujące do modów w klimacie Full Fantasy ^^
    Ulubiony cytat?

"I'll shot your brain out, you stupid meat-bag!"
    HK-47!

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 19, 2014, 17:06:13 »
    Nie wiem jaką niby rasę tworzą 'postacie mangowe'...
    Nie jestem hejterem mangi, ale nie lubię jak do ogólnie nie-mangowego tworu dodaje się coś tak plastikowego, że aż głupiego... no przecież to są manekiny :)

Offline Milczmen

• Użytkownik
    • True North!
    « Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 20, 2014, 16:08:58 »
    Post o nowych frakcjach w Perisno 0.7:

Możliwa lokalizacja:
    (click to show/hide)

Władca: Field Marshal Gunnar i jego żona - Lady Ayaris
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Drzewko wojsk:
    (click to show/hide)

Każda frakcja ma jakąś słabość i tak jest i w tym przypadku, jak widać nie ma ŻADNYCH pieszych jednostek, co oznacza, że są podatni na ścianę włóczni, co ma być lekko balansowane przez drzewko lansjerów umiejętności walki wręcz. Twórcy myślą też, aby dodać im trochę pieszych najemników, ale to raczej nie dojdzie do skutku. Skoro nie ma piechoty, to pieszych łuczników też nie ma, chyba, że konnym da się rozkaz zejścia z konia :P Będą mieli też jednostki specjalne: Sokół będzie posiadał Renweard Marshals, a Eorl Lucarion Gehorsod Egas.

Oczywiście, będzie też pretendent do władzy - Lady Gwendana:
    (click to show/hide)

Ona chce, aby państwo zmieniło się w królestwo, tak jak inne państwa w Perisno i aby kraj stał się bardziej ekspansywny i w tym wypatruje jego złotej przyszłości, oczywiście z nią jako królową. Jest najstarszym dzieckiem Earla Lucariona i Lady Mayandry i nigdy nie akceptowała męskiej sukcesji. Przysięga wszystkim, którzy chcą jej słuchać, że pierwszą rzeczą, jaką zrobi po wstąpieniu na tron, to zmiana w tej kwestii, ale nniewielu jej słucha, ale ona zrobi wszystko, aby spełnić swoje cele.

DYNASTIA JINÓW:

Jinowie zaatakują Perisno po tym jak Zannowie zajmą 4 miasta. Są oni ich przeciwnikiem i podążają za Zannami aż do Perisno. Będą mieli zupełnie nowe drzewko wojsk, ale podobnie usegregowanymi wojskami, przy czym główną część wojsk Jinów będą stanowić kawalerzyści i piesi łucznicy w przeciwieństwie do Zannów, u których większość armii to piechota i konni łucznicy.

DOMY ELINTORÓW, GELDERÓW I ONYXÓW:

Na początku było jedno królestwo Savarifell, rządzone przez hojnych i mądrych królów. Wszystko zmieniło się po "Wielkiej Katastrofie". Władcy Savarifell nie byli świadomi korupcji, która rozpowszechniła się głęboko w korzeniach królestwa i trzy najpotężniejsze rodziny: Rodzina Elintorów, Rodzina Gelderów i Rodzina Onyxów rozpoczęły wojnę domową. Onyxowie ją przegrali, a dwa pozostłe domy znalazły się w pacie. Przegrani zaczęli się ukrywać i podobno nadal żyją.

Dom Elintorów:

Dom Elintorów to frakcja rycerska prowadzona przez Lorda Elintora, który rządzi sprawiedliwie i z dobrocią. Główną ich jednostką jest kawaleria, która może pojedynkować się nawet z najlepszymi kawalerzystami Reichu.

Dom Gelderów:

Dom Gelderów jest dowodzony przez Lorda Geldera, który jest znany ze swojego zdrowego rozsądku i ze swojej niemoylności podczas orzekania spraw. Wziął tytuł Pana Domu po tym, jak jego ojciec mocno przegrywał wojnę domową i powoli odbudował siły Gelderów. Ich armia skupia się na pikinierach i piechocie w kontrze do Domu Elintorów.

Dom Onyxów:

Dom Onyxów ukrywał się po przegranej wojnie w podziemiu, a plotki mówią, iż mieli do czynienia z czcicielami Demonów. Pan Domu, Lord Onyx, stał się mściwy i ma urojenia. Nie chce nic poza zniszczeniem jego wrogów, Domów Gelderów i Elintorów.

Tylko rodziny Gelderów i Elintorów pojawią się na początku gry. Dom Onyxów będzie powoli "wychodził z podziemia". Każdego dnia Onyxowie będą wpływać na dwie pozostałe rodziny, aż w końcu pierwszy dom zostanie marionetką Onyxów. Gdy to się stanie, pierwszy dom czeka zagłada... chyba, że gracz pomoże. Onyxowie wnikną ze swoim władcą i kilkoma lordami do frakcji, która stała się ich marionetką i zajmą kilka terytoriów tej frakcji. Będą mieć z frakcją, którą "przejęli" permamentny sojusz i kontrolę nad nimi. Twórcy moda podadzą więcej informacji na ten temat, gdy poczynią pewne postępy w tej sprawie.
    « Ostatnia zmiana: Marca 02, 2014, 16:42:30 wysłana przez AdamOr »

Offline Milczmen

• Użytkownik
    • True North!
    « Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 21, 2014, 15:58:45 »
    FAQ - najczęściej zadawane pytania - temat przetłumaczony z Taleworlds

P: O czym jest Perisno? Wygląda ciekawie, ale ja nic z tego nie rozumiem.

O: Wystarczy przejrzeć tematy na subforum na Taleworlds albo ten wątek, aby dowiedzieć się wszystkiego o Perisno. To jest mod, który ma na celu zastąpić wszystko z Native, aby było widać różnice pomiędzy Native a Perisno. Składa się z nowej mapy, unikalnych frakcji, nowej przeszłości, nowych questów, mnóstwa nowych przedmiotów. Wystarczy spojrzeć na listę zmian (changelogi) i cech moda.

P: Jaka jest aktualna wersja moda?

O: Aktualną wersją jest wersja 0.611. Na razie prace nad wersją 0.7 dopiero się rozpoczęły, tj. nowa wersja moda nie wyjdzie zbyt szybko, więc jest sporo czasu, aby nacieszyć się aktualną :).

P: Czy mogę dojść do mniejszych frakcji (minorów)? Wydają się naprawdę fajne, a chciałbym podbić świat razem z nimi!

O: Nie, nie będzie w można dojść do minorów jako ich wasal. Można jednak robić specjlne questy dla tych mniejszych frakcji, przez co możesz im pomóc. Obecnie istnieje tylko kilka drobnych questów dla tych frakcji, ale będą one rozszerzone. Wszystkie minory ulegną poważnym zmianom w przyszłości.

P: Słyszałem, że są legendarne przedmioty w tym modzie. Jak mogę je uzyskać?

O: Możesz uzyskać te itemy na wiele różnych sposobów. Ukończenie zadań, łup za pokonanie unikalnych jednostek, i inne opcje ułatwią Ci zdobycie tych przedmiotów. Jest kilka rzeczy, którye nie są normalnie dostępne w wersji 0.6, chyba, że przez cheatowanie ;)

P: Chciałbym umieścić pewne ulepszenie w tym modzie. Czy twórcy mogli by ją umieścić w późniejszych wersjach?

O:Wszelkie sugestie powinny być umieszczane w tym wątku (w języku angielskim)

P: Zacząłem grać w moda i jest on bardzo trudny! Wszystkie oddziały demonów, lymbardów, orłów łapią mnie i zabijają :( Co powinienem zrobić?

O: Pomysłodawca moda i główny jego deweloper - Michadr, chce, aby Perisno było trudniejsze i dawało inne doświadczenia od Native. Powinieneś dać 1 lub 2 punkty w pathfinding (wyszukiwanie ścieżek), jeśli nic na początku tam nie masz lub spowolnić grę podczas podróży po mapie. Powinno to bardzo pomóc ;).

P: Nie mogę skończyć pewnej misji. Czy możecie mi pomóc?

O: Napisz w wątku Q&A, który się znajduje tutaj (w j. angielskim) lub w innym wątku do tego przeznaczonym. Inni gracze powinni Ci pomóc, jeśli nie ma innej opcji na przejście tejże misji. (Zawsze można napisać tutaj, w wątku na Tawernie :))

P: Pomocy! Nie mogę skończyć zadania z kapłanką smoków (Drachen). O co chodzi?

O: Questy z tą kapłanką są obecnie zbugowane (wymaga to weryfikacji) i lepiej ich teraz nie wykonywać. Zdecydowanie zostanie to naprawione w 0.7 - Perisno jest jeszcze w fazie rozwoju, z pewnością będzie mieć jeszcze sporo bugów, które staramy się wyeliminować.

P: Co to jest dynastia Zannów? Dużo o tym słyszę, ale to chyba nie jest w grze?

O: Może zawieać spoilery.
    Dynastia Zannów jest frakcją najeżdżającą Perisno w tym modzie. Rozwój i poprawki nad Zannami są dopiero w fazie alf, więc nie bądzcie rozczarowani, jeśli coś pójdzie nie tak w inwazji, pomimo tego cały czas stanowią wyzwanie dla gracza.

P: Czy istnieje coś w rodzaju przewodnika po tym modzie? Gdzie można go znaleźć?

O: Istnieje wiki dla tego moda (link do niej jest w pierwszym poście tego tematu). Cały czas toczą się nad nią prace, ale przekazuje ona pewne podstawowe informacje. Jeśli chcesz nam pomóć, podziel się tam swoją wiedzą a temat Perisno - nawet jedna edycja pomaga!

P: Czy zapis z wersji 0.6 jest kompatyilny z 0.61? I jeśli mam werję 0.5, to jest ona potrzebna do wersji 0.6?

O: Nie, wersja 0.6 ma dostępną jej pełną wersję do pobrania. Po pobraniu wersji 0.6, pobierz patch 0.61, a potem hotfix 0.611. Patch 0.61 nie jest kompatybilny z zapisami z wersji 0.6, ponieważ  poprawia wiele błędów, więc nie polecamy gry na takim zapisie po pobraniu patcha.

P: Mam crashe. Dlaczego????

O: Przeczytaj temat z  raportowaniem bugów (w j. angielskim)

P: Czy jest jakiś sposób zmiany czcionki w tym modzie?

O: Przejdź do folderu Data w plikach moda i usuń font_data.xml, potem przejdź do folderu Textures i tam usuń font.dds. Jeśli nie jesteś pewien, co robisz, zmień ich nazwy, zamiast usuwać te pliki, przez co nie stracisz ich.

P: Chciałbym dołączyć do zespołu ludzi tworzącego tego moda. Jak to zrobić?

O: Przeczytaj wątek dot. rekrutacji

P: Chciałbym zrobić submod do Perisno z wykorzystaniem takich edytorów jak Morgh's. Czy jest to dozwolone?

O: Tak, submody są całkowicie w porządku i zachęcamy do ich tworzenia. Nie mamy nic przeciwko zmianom w jdnostkach albo tych w .txt jeśli chcesz. Pomimo tego, silnik moda nie zostanie udostępniony do momentu, w którym race nad modem zostaną zakończone.

P: Widzę na liście twórców moda kilku twórców nazwanych Apprentice developers (początkującymi twórcami moda). Co to znaczy?

O: Niektórzy gracze, którzy naprawdę lubią ten mod, i chcą pomóc, ale nic nie wiedzą o moddingu, mogą dołączyć do zespołu twórców moda jako "początkujący". Zespół nauczy tą osobę podstaw moddingu i stamtąd możliwości są nieograniczone.

W miarę możliwości będę aktualizował to wraz z aktualizowaniem tego tematu na Taleworlds.
    « Ostatnia zmiana: Września 19, 2014, 18:27:40 wysłana przez AdamOr »