Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Wasale  (Przeczytany 2852 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mesmarise

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Wasale
    « dnia: Września 26, 2013, 16:26:00 »
    Mam mały problem.. Mam własną (yy..) Frakcje(?), teren sięgający praktycznie całego królestwa Nordów oraz Vaegirów, ale mniejsza..

Mam wasali w swym Królestwie, lecz stosunki z nimi na -10 itp.. jak najlepiej powiększyć te stosunki?
    Najgorsze jest gdy daje jakiś zamek lub wieś, to jednemu chłopowi +10 daje, a reszta -5 -.-

jakieś propozycje?

Dzięki..

Offline awaw24

• Użytkownik
    • Piwa: -3
    Odp: Wasale
    « Odpowiedź #1 dnia: Września 26, 2013, 17:08:52 »
    Jeśli jesteś królem-marszałkiem w jednym to stosunki spadają  bo nie organizujesz wypraw na wroga...
    a spadać ci zawsze będą bo zawsze reszta wasali nie będzie się cieszyć że nie otrzymała lenna...

NAUCZCIE SIĘ GRAĆ DOPIERO DAWAJCIE RADY,
    NAUCZYCIEL MUSI WIELE LAT SIĘ UCZYĆ ABY MÓC NAUCZAĆ...

Offline mesmarise

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Września 26, 2013, 17:26:14 »
    ja jestem królem, marszałkiem jest ktoś inny, więc za bardzo nie mam jak organizować wypraw..

Czyli nie uniknione jest minusowe stosunki z Wasalami?

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #3 dnia: Września 26, 2013, 17:42:07 »
    Trzeba było brać lordów z dodatnimi relacjami...
    Na Twoim miejscu wywaliłbym wszystkich kłótliwych z niską renomą. Zostaw tych honorowych, oraz staraj się doprowadzić stosunki z nimi na +. Możesz to zrobić dając im włości po zwolnionych wasalach, lub dawać im prezenty. To drugie jest dość drogie, bo jeden prezent kosztuje 1000 denarów i poprawia stosunki z danym lordem o 1. Żeby dać podarunek musisz znaleźć jakąś żonę lorda Twojego królestwa i porozmawiać z nią.
    Gdy już będziesz miał przynajmniej dodatnie stosunki z lordami, to możesz zorganizować ucztę (jeśli u kogoś będą ujemne, to nie przybędzie). Gdy zaczną już się zjeżdżać, to wejdź na ucztę i gadaj z każdym z nich. Stosunki z lordem wtedy wzrosną chyba o 2. Procedurę powtarzaj co kilka godzin (rozmawiasz, czekasz, rozmawiasz i tak w kółko).

Offline mesmarise

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Września 26, 2013, 17:51:32 »
    Trzeba było brać lordów z dodatnimi relacjami...

Brałem, specjalnie wypuszczałem ich przy wygraniu walki, żeby mieć dodatnie relacje, to po rozmowie(jak już byli wasalami) to mówili coś o zabawie w kotka i myszke, i poszło troszke w dół.. ;/

np dałem Armi(coś tam.., typ z oddziału) zamek, ponieważ nie było najpierw komu dawać, to miałem 99 relacji, a teraz mam -25 -.-

Offline Xanathos

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #5 dnia: Września 27, 2013, 11:16:50 »
    Najgorsze jest gdy daje jakiś zamek lub wieś, to jednemu chłopowi +10 daje, a reszta -5 -.-
    Małe sprostowanie, lenn się nie daje chłopom tylko lordom, a są oni szlachcicami :)

Co do pytania.
    Jak niektórzy wspomnieli najlepiej zanim rozpoczniemy walkę o władzę najlepiej jest porobić sobie sojuszników w kilku lordach o wysokiej renomie. Wtedy jest to najlepsza okazja bo możesz wykonywać dla lordów zadania, jako wasal królestwa lub jako neutralny gracz, jako król nie możesz już wykonywać zadań dla lordów. Wykonywanie zadań i dobijanie relacji do 100 nie zawsze musi się sprawdzić u każdego lorda. Ogólnie o ile pamiętam jest chyba 7 różnych osobowości wśród lordów z czego 2 (dobroduszny i honorowi) są najłatwiejsi do budowania relacji gdyż jej poziom rośnie adekwatnie do honoru jaki aktualnie posiadamy. Dzięki czemu mając odpowiednio wysoki honor możemy mieć u lorda którego pierwszy raz spotykamy od razu np. 90 do relacji.
    Na przykładzie jaki podałeś, że miałeś u lorda 100 a potem bez przyznanego lenna relacja mu spadała, to najwidoczniej musiał być lord-materialista, poza tym tylko u dobrodusznych i honorowych relacja nie spada nawet jak nie mają zamków lub wsi, bo nie jest to dla nich takie ważne, gdyż kierują się innymi wartościami.
    Przyznając lenna jednym lordom można stracić relację w oczach innych, niektórym relacja może się zwiększyć, jeśli dałeś ziemie ich przyjacielowi lub członkowi rodziny, u innych którzy nie przykładają wagi do posiadanego lenna relacja się nie zmieni.
    Wszystko zależy od osobowości lorda.

Offline PLjumperPL

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #6 dnia: Listopada 13, 2013, 18:08:30 »
      Nie martw się, nie jesteś jedyny. Chyba każdy kto grał w m&b miał ten sam problem co ty :)
    Ja z nim poradziłem sobie w ten sposób, że często organizowałem wyprawy na wroga i zdobywałem miasta z dużą ilością lordów po mojej stronie i po każdej bitwie lub oblężeniu zagadujesz do każdego z osobna i każdy ci odpowiada "Nigdy nie zapomnę jak wspólnie zdobyliśmy <lokacja>" czy coś takiego i automatycznie stosunki ci się z tym kolesiem poprawiają o bodajże 1. I podczas takiej jednej kampanii wojennej przypuśćmy zdobywasz 3 lokacje i rozwalasz 7 lordów co się równa ok. +10 stosunki z każdym z twoich wasali :)
    « Ostatnia zmiana: Listopada 16, 2013, 10:46:18 wysłana przez PLjumperPL »

Offline barti2287

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Listopada 23, 2013, 14:37:55 »
    Dokładanie, to najlepszy sposób. Jestem wasalem vaegirów, wykonałem questa dla rozpoczęcia wojny i relacje z większą częścią lordów spadły poniżej zera. Wojna była, kilka bitew było, kilku uratowałem z niewoli, kilku pomogłem w bitwie, z kilkoma jakiś zamek czy miasto zdobyłem... Nawarstwiło się i teraz z 10 nielubiących mnie lordów mam 3 :).