Wiedziałem, że kiedyś zamieszczałem tutaj topic informacyjny o naszej organizacji! Postanowiłem tutaj wam odpowiedzieć Panowie bo robiło się niezręcznie śmiecąc w tam tym wątku gdzie powinny widnieć głównie informacje o waszych sesjach RPG. Pozwolicie, że zacytuje i odpowiem po kolei:
Hyper <- mi się w cyfrowym RP nie podoba to, że trzeba mieć grę. Również mi się podoba to, że na luźnych sesjach pbf mogę przyczytać odpowiedź mg i odpisać kiedy chcę, a nie siedzieć i specjalnie brać udział. Jasne - immersja znacznie większa, ale co jak mi coś wypadnie albo po prostu mi się nie chce?
- Co do tego, że trzeba mieć grę. To chyba oczywiste i w dzisiejszych czasach nie jest to duży problem dla graczy komputerowych. Właściwie oprócz posiadania gry (ściągnięcia jej gdyż jest to darmowa platforma w przypadku np. SW:TOR - naszej gildii) nie trzeba robić niczego więcej. Stworzyć postać - pobiegać i machać mieczem od czasu do czasu by zdobyć level i wbijać na wieczorne eventy RP. HUtH - ty rozumujesz nasze cyfrowe RP jak swoje sesje RPG. Jest wiele różnic. Po pierwsze nie ma czegoś takiego jak "MG". Jest osoba prowadząca event, które rzeczywiście czasem decyduje o pewnych rzeczach, ale jej głównym zadaniem jest prowadzić historie i posuwać co ważniejsze sytuacje do przodu. Czasem jednak robią to sami uczestnicy nakierowywani we właściwe pozycje. Z racji iż historia jest wartka i wszystko dzieje się szybciej niż w przypadku sesji RPG klimat racja jest dużo większy, ale mamy na to 2-3 godziny. Zakładamy, że jak już ktoś siada wieczorkiem to ma czas by tyle nam poświęcić. Wtedy w skupieniu można zagrać taki event jak dobry odcinek ulubionego serialu. Jezeli natomiast coś komuś wypada w trakcie eventu lub wie, że nie może pojawić się na jakimś MAIN fabularnym evencie w tygodniu, to nic złego sie nie dzieje. W pierwszym przypadku po prostu Twoja postac opuszcza misje z przyczyn, ktore na szybko wymysla prowadzacy event, lub ty sam. To łączy się z drugim przypadkiem, bo jeżeli Twojej postaci (Ciebie) nie było na evencie to możesz o tym przeczytac później w opowiadaniu, które dotyczy odbytej misji. Tam znajdziesz cały przebieg fabuły i zachowasz ciągłość tak, że kiedy wejdziesz do gry na następny event RP odnajdziesz się z na nim. Staramy się też dawać opisy przez każdym eventem, za nim zaczniemy wprowadzamy też prolog o czym ona będzie dokładnie i przypominamy część najważniejszych wydarzeń z ostatniego czasu.
W sumie grałeś HUtH w NWN RP
? To był taki prekursor dzisiejszego cyfrowego RP. Mówię tu o role-play NWM w grze (NWM 1 + dodatki, oczywiście w kampanii wykreowanej przez graczy).
A tu trzeba mieć pieniążki, a nic Hyper nie mówiłeś o tym. No to mamy silny argument! :)
Założyłem, że to było oczywiste. Widziałem też Octavianie, że podesłałeś mi wiadomość na pw. Jeżeli pozwolisz to odpowiadając tutaj - chcąc zaciągnąć się do nas to po pierwsze trzeba wyposażyć się w grę (SW:TOR) - założyć postać na serwerze 'The Progenitor' - następnie zgłosić się do jednego z nas w grze. Nie jest to specjalnie skomplikowane, a na naszej stronie internetowej wszystko jest dokładnie w FAQ. Zależy więc to już tylko na ile komuś się chcę spróbować.
Zostawiam wam kilka filmików, które na szybko obrazują jak wyglądają nasze eventy (w dużym skrócie):
https://www.youtube.com/watch?v=_sZnGIq2IfAhttps://www.youtube.com/watch?v=xjaQALN5nSUTakże to tyle, w razie dodatkowych pytań i dalszych rozmów - jestem otwarty i do dyspozycji.