Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Thavib: Walka o kontynent  (Przeczytany 5862 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kayuree

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Valar Morghulis
    Thavib: Walka o kontynent
    « dnia: Sierpnia 27, 2013, 11:39:09 »
    Postanowiłem napisać ficka. O czym będzie to się przekonacie. Chcę uprzedzić, że podobnie jak w sadze "Pieśń lodu i ognia" wydarzenia będą widziane oczyma wielu bohaterów. Życzę miłego czytania ;)

Prolog:
    (click to show/hide)

Mapa: (Niedługo troszeczkę ją ulepszę)
    (click to show/hide)

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: Thavib: Walka o kontynent
    « Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 27, 2013, 17:14:23 »
    No nie wiem, co o tym myśleć. Bardzo zwięzłe i pourywane, typowy motyw barykady dzielącej dwa światy i napisane prosto. No.. ale to w końcu fic fantasy, więc nieważne! :P Pisz dalej.
    Tylko po co ci taki wielki świat?

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    « Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 27, 2013, 21:09:36 »
    Zauważyłem dużo wstawek z Gry o Tron, ale spoko, nic do tego nie mam. Wymyślanie świata i nowych ras to ciężka robota. Twój styl jest nawet ciekawy, chociaż mógłbyś się postarać o więcej opisów przyrody, otoczenia.
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline Tyr

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    • Wódka Sobieski - Ten smak jest królewski!
    « Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 27, 2013, 21:42:08 »
    Przypomina mi to trochę uniwersum Tolkiena.

Elfy, olbrzymie stwory, chodzące drzewa (Trolle? Enty?), krasnoludy, karły, fantastyczne postacie.

Zauważyłem też coś, co moim zdaniem nie trzyma się kupy w fabule. W rozmowie elfów, jeden z nich mówi o tym, że mogliby być sojusznikami ludzi, jednak zamiast schwytać ocalałego Edwarda, albo go wypuścić z poselstwem do ludzi, Elfy wolą go zabić. Nie okazują chęci porozumienia, zupełnie jakby liczyły na to, że ludzie (nieświadomi o ich "pokojowym" nastawieniu) pierwsi podejmą inicjatywę.
    Nie okazują wrogom żadnej litości, co bardziej pasowałoby do orków (opcjonalnie karłów) lub innych, mniej cywilizowanych ras.

A inna rzecz, która nie trzyma się kupy: Edward skrył się w zaroślach, dlatego udało mu się przeżyć trochę dłużej niż innym żołnierzom. No ale co się stało z jego koniem? Skoro tylko on miał konia i jechał na nim podczas misji zwiadowczej, to przecież nie zostawiłby go gdzieś u wejścia do lasu, żeby dalej iść pieszo. Z tego wynika kolejna rzecz, że mógłby spróbować ucieczki konnej. Jedyne rozwiązanie, które pasowałoby do Twojej fabuły jest takie, że koń również padł naszpikowany strzałami.

Całkiem ładnie napisane, brak rażących błędów ortograficznych, chociaż na dłuższą metę nie jest interesujące dla kogoś takiego jak ja, ponieważ wkrada się wrażenie wtórności "już gdzieś kiedyś o tym czytałem". Ale to tylko moje zdanie.

Powodzenia w dalszym konstruowaniu. Masz też u mnie + za mapę.

W skali 1/10 oceniam na 6,5 albo 7
    Ulubiony cytat?

"I'll shot your brain out, you stupid meat-bag!"
    HK-47!

Offline huth

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 28, 2013, 01:37:07 »
    To jest fantasy, więc wiadomo, że będzie przypominać Tolkiena(które fantasy z elfami itp. nie przypomina?), Martina(że niby pomysł muru oryginalne? Niezbyt), itp.

Zauważyłem też coś, co moim zdaniem nie trzyma się kupy w fabule. W rozmowie elfów, jeden z nich mówi o tym, że mogliby być sojusznikami ludzi, jednak zamiast schwytać ocalałego Edwarda, albo go wypuścić z poselstwem do ludzi, Elfy wolą go zabić. Nie okazują chęci porozumienia, zupełnie jakby liczyły na to, że ludzie (nieświadomi o ich "pokojowym" nastawieniu) pierwsi podejmą inicjatywę.
    Też mnie to zastanowiło, ale kwestia "- Rozmawialiśmy już o tym." wskazuje, że chyba ma to jakieś uzasadnienie.
    Nie okazują wrogom żadnej litości, co bardziej pasowałoby do orków (opcjonalnie karłów) lub innych, mniej cywilizowanych ras.
    Nie w każdym fantasy elfy są dobre, cywilizowane, szlachetne, unikające przemocy, itp... A jeśli chodzi o elfy żyjące w lasach, to chyba w większości uni są bardziej porywcze i dzikie.

A inna rzecz, która nie trzyma się kupy: Edward skrył się w zaroślach, dlatego udało mu się przeżyć trochę dłużej niż innym żołnierzom. No ale co się stało z jego koniem? Skoro tylko on miał konia i jechał na nim podczas misji zwiadowczej, to przecież nie zostawiłby go gdzieś u wejścia do lasu, żeby dalej iść pieszo. Z tego wynika kolejna rzecz, że mógłby spróbować ucieczki konnej. Jedyne rozwiązanie, które pasowałoby do Twojej fabuły jest takie, że koń również padł naszpikowany strzałami.
    Good point. W ogóle wszystko dzieje się tak nagle, jakby drużyna weszła na pole minowe :P

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    « Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 28, 2013, 08:52:40 »
    To prawda z tym polem minowym. Masz za krótki rozdział, ale za dużo w nim akcji. Dodaj więcej dialogów, opisów itp.
    Co do tych elfów - u Tolkiena elfy były mądre, szlachetne i piękne. Ale czas zerwać z stereotypami. Ja nawet bym się ucieszył widząc okrucieństwo elfów. Ukaż je jak wolisz, ale pamiętaj - Ty tworzysz historię, wszystko jest dozwolone.
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline huth

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 28, 2013, 10:57:01 »
    Zrywanie ze stereotypami to już dawno nastąpiło :P
    Czy ja wiem czy wydłużać te "rozdziały"(raczej rozdzialiki). Jeśli by się zaprzeć, to można całą książkę napisać z takich urywków, może nie byłoby to specjalnie wygodne do czytania(choć w sumie...) czy strawne dla fanów opisów, długich dialogów, itd., ale można. Formy łamać też trza :P

Offline Kayuree

• Użytkownik
    • Valar Morghulis
    « Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 28, 2013, 11:27:14 »
    Tylko po co ci taki wielki świat?
    Świat jest taki, gdyż akcja nie dzieje się tylko w okolicach Barykady.

Przypomina mi to trochę uniwersum Tolkiena.

Elfy, olbrzymie stwory, chodzące drzewa (Trolle? Enty?), krasnoludy, karły, fantastyczne postacie.
    Wzorowałem się trochę na uniwersum Tolkiena, ale nie całkowicie. Elfy, trolle występują też w innych powieściach. Poza tym karły i chodzące drzewa to opis stworzony przez głowę Edwarda. Nie umiał nazwać tych stworzeń, więc tak je opisano.

O masz, w ogóle zapomniałem o tym koniu! :P Dobra wyjaśnieniem może być to, że padł od strzały (Później to poprawię).

To zostanie wyjaśnione później.

W ogóle mam już napisane kilka tych rozdziałów, tylko jak widzę trzeba będzie je poprawić, wzbogacić w opisy itp. Niedługo wstawię :P

Offline Kayuree

• Użytkownik
    • Valar Morghulis
    « Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 28, 2013, 22:03:19 »
    Sorry, jednak nie dodawałem tych opisów. Najwyżej spróbuję lepiej napisać późniejsze rozdziały.
    1:
    (click to show/hide)

2:
    (click to show/hide)

3:
    (click to show/hide)

Offline Kayuree

• Użytkownik
    • Valar Morghulis
    « Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 28, 2013, 22:28:37 »
    4:
    (click to show/hide)

5:
    (click to show/hide)

Offline Kayuree

• Użytkownik
    • Valar Morghulis
    « Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 31, 2013, 20:59:56 »
    Przeczytał ktoś? Bo chętnie zobaczyłbym jakąś opinię :)

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Września 03, 2013, 21:11:27 »
    Ja przeczytałem. Na dobrą sprawę nic o tym świecie nie wiadomo, niektóre imiona (i pomysł wielorasowej druzyny) żywcem zerżniety z "Władcy Pierscieni". Takie przeskoki wprowadzaja nieco zamieszania, zacząłeś w praktyce 5 wątków (jeśli nie więcej).

Offline Kayuree

• Użytkownik
    • Valar Morghulis
    « Odpowiedź #12 dnia: Września 03, 2013, 21:26:48 »
    No tak, jeśli gdzieś był taki wątek, to ten jest od razu zerżnięty... Pisząc to w ogóle nawet nie pomyślałem o "Władcy pierścieni". A jeśli chodzi o imiona, to korzystałem z internetowego generatora elfich imion, tego też nie wolno?

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #13 dnia: Września 03, 2013, 21:45:53 »
    Wygląda jak typowe nudne fantasy takie trochę bez polotu ze zbyt dużą inspiracją znanymi dziełami. Pewnie im dalej będzie brnąć tym bardziej patetyczne się stanie.

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Września 03, 2013, 22:33:44 »
    Zdecyduj się: oczekujesz opinii czy pochlebstw?