Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Która partia jest bliższa twojemu sercu?

Platforma Obywatelska
    8 (9%)
    Prawo i Sprawiedliwość
    8 (9%)
    Sojusz Lewicy Demokratycznej
    4 (4.5%)
    Ruch Poparcia Palikota
    2 (2.2%)
    Polskie Stronnictwo Ludowe
    1 (1.1%)
    Polska Jest Najważniejsza
    0 (0%)
    Solidarna Polska
    0 (0%)
    Unia Pracy
    0 (0%)
    RACJA Polskiej Lewicy
    1 (1.1%)
    Kongres Nowej Prawicy
    22 (24.7%)
    Samoobrona
    0 (0%)
    Liga Polskich Rodzin
    0 (0%)
    Unia Polityki Realnej
    0 (0%)
    Ruch Narodowy
    15 (16.9%)
    inna partia(jaka?)
    7 (7.9%)
    Nie mam zdania xD
    21 (23.6%)

Głosów w sumie: 88

Autor Wątek: Za jaką partią jesteś?  (Przeczytany 20780 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    Odp: Za jaką partią jesteś?
    « Odpowiedź #45 dnia: Sierpnia 26, 2013, 16:12:29 »

"Ruch Narodowy będzie zmierzał do odbudowy polskiego potencjału obronnego, aby zapewnić naszemu krajowi bezpieczeństwo." - Ciekawi mnie to co mają na myśli. Jeśli chodzi, o zamienienie 100tyś armii w 20-30 tysięczną świetnie wyszkoloną, z sprzętem dopasowanym do liczby to jestem za. Nie oszukujmy się, że leżymy w środku Europy i jesteśmy częścią Unii Europejskiej. Nie ma nas kto zaatakować. Próby przywrócenia zaś, obowiązkowej służby wojskowej to bzdura. No chyba, że w imię wielkiej Polszy przeprowadzimy inwazję na Czechy, albo Kongo...na kolonie, nigdy za późno!

W tym punkcie chodzi o to, że prawie wszystkie "prawicujące" ruchy lubią straszyć hasełkami typu "zła rosja", "nikt się z nami nie liczy" czy "NATO nie pomoże". Co z tego, że dzisiaj to bzdury - ważne żeby Polska była zawsze w pozycji ofiary.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #46 dnia: Sierpnia 26, 2013, 17:23:05 »
    W tym punkcie chodzi o to, że prawie wszystkie "prawicujące" ruchy lubią straszyć hasełkami typu "zła rosja", "nikt się z nami nie liczy" czy "NATO nie pomoże". Co z tego, że dzisiaj to bzdury - ważne żeby Polska była zawsze w pozycji ofiary.

Jest jeden (i tylko jeden) argument za tym, by Polska miała silną armię: im sprawniejsze siły zbrojne, tym większa waga głosu w sprawach NATO. Bądź co bądź, warto mieć chyba jakiś wpływ na kwestie sojuszu łączącego wszystkie państwa z naszego regionu, co nie...
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #47 dnia: Sierpnia 26, 2013, 17:33:25 »
    Trzeba mierzyć siły na zamiary. Polska nie jest mocarstwem ani światowym ani nawet regionalnym. Miło jest być szanowanym i mieć więcej do powiedzenia w nato. Ale twój post, bardziej przypomina mi starą polską zasadę "Zastaw się a postaw się" niż jakiś sensowny(bez urazy) argument.
    Oczywiście mając 500 tysięcy żołnierzy nasz głos znaczyłby więcej niż jak mam 100 tysięcy. Tylko, że każdy żołnierz to oczywiście pensja i wcześniejsza emerytura.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #48 dnia: Sierpnia 26, 2013, 17:39:11 »
    Ale twój post, bardziej przypomina mi starą polską zasadę "Zastaw się a postaw się" niż jakiś sensowny(bez urazy) argument.

Nie rozumiem tego zdania.

Przechodzicie ze skrajności w skrajność - albo ,,Poland stronk, POLSKA OD MORZA DO MORZA'' i napinanie muskułów, albo kulenie się w kłębek i mówienie ,,przecież i tak Polska na nic nie ma wpływu''. Polska nie jest mocarstwem, ale nie jest też popierdółką. Sam mówisz - mierzyć siły na zamiary - i właśnie uważam że miara polskiej siły jest mniejsza niż bycie mocarstwem i większa niż bycie papierem toaletowym jakiegoś innego mocarstwa. Stany pośrednie istnieją kolego.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #49 dnia: Sierpnia 26, 2013, 17:52:10 »
    Jak napisałem - Polacy lubią robić z siebie ofiary chociaż nimi nie są. Niektórzy naprawdę nie doceniają pozycji i nawet armii jaką ma dziś ten kraj, największa beka z gości co mówią że "podbije nas białoruś"/"rosja wygra w dwa dni". Znowu sprawdza się powiedzenie "wszędzie dobrze gdzie nas nie ma".

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    « Odpowiedź #50 dnia: Sierpnia 26, 2013, 17:52:34 »
    Że tak się wtrącę - obserwowałem Twoje posty i zauważyłem, że non-stop piszesz o Pisiorach i prawicy w samych negatywach. Może się wypowiesz na temat platfusów i lemingów? Nic do Ciebie nie mam, ale Twoje posty trochę mnie dziwią, widać w nich jakąś ogromną niechęć do prawicy. Może ją uzasadnisz, a nie rzucasz jakieś teksty typowego poplecznika PO.
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #51 dnia: Sierpnia 26, 2013, 17:55:25 »
    Że tak się wtrącę - obserwowałem Twoje posty i zauważyłem, że non-stop piszesz o Pisiorach i prawicy w samych negatywach. Może się wypowiesz na temat platfusów i lemingów? Nic do Ciebie nie mam, ale Twoje posty trochę mnie dziwią, widać w nich jakąś ogromną niechęć do prawicy. Może ją uzasadnisz, a nie rzucasz jakieś teksty typowego poplecznika PO.
    Leming to ostatnio popularne pojęcie używane gdzie się tylko da przez prawicowych krzykaczy (zaznaczam - krzykaczy) a jeśli mam jakąś niechęć do prawicy to tylko do jej skrajnie debilnych przedstawicieli (PiS, pseudo prawica KNP). Najwięcej jazgotu i krzykaczy w internecie, ciężko być kimś kto się nie zgadza z Jarkiem/Korwinem albo wątpi w zamach bo zaraz będziesz lewakiem albo poplecznikiem PO :D

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #52 dnia: Sierpnia 26, 2013, 18:07:20 »
    Do Hofika: Chodziło mi, że rozbudowa armii na którą nas nie stać (Część "zastaw się...") byleby zyskać mocniejszy głos pokazać, że Polska może odgrywać większą rolę w NATO ("a postaw się") jest bez sensu. Gra nie jest warta świeczki. Jasne gdyby trwała wojna, zwiększenie wkładu jaki byśmy w nią wnosili, mogłoby oznaczać późniejsze korzyści. Ale w obecnej sytuacji, lepiej armię ciąć niż ją rozbudowywać.

albo kulenie się w kłębek i mówienie ,,przecież i tak Polska na nic nie ma wpływu''
       Jasne, mamy wpływ na pewne sprawy. Polska reprezentuje 38mln mieszkańców Europy, polaków. Więc jasne, że z tego faktu wynika, że w UE muszą się liczyć z tym co mamy do powiedzenia. Jesteśmy państwem które leży na "rubieżach" Unii, możemy więc próbować pośredniczyć w jej relacjach z Ukrainą. Ale też należy pamiętać, że priorytetem jest dobry mieszkańców Polski. Nie jakieś zwiększanie jej znaczenia.

Skarbiku. Ja Ci napisze o co chodzi. Polacy bojąc się powrotu pisu głosują na PO. Jak się okazuję, teraz stają przed największym dylematem w dziejach. Bo już nie za bardzo jest na kogo głosować. Co rząd to afery. PiS też był u władzy i jakoś nie popisał się. PO zadłuża kraj. SLD może miało odwagę przeprowadzić reformy ale też i afer było sporo. Pozostaje PSL ale jakoś z interesami wsi nie jestem powiązany. A, no i Korwin Mikke człowiek który w swoim expose masakrowałby lewaków. Pozostaję więc głosować na PO. Lepiej nie będzie, gorzej? Na pewno. Ale przynajmniej dalej będą tzw. "jaja" z pisowców, lamentujących na wszystkich forach.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #53 dnia: Sierpnia 26, 2013, 18:20:45 »
    rozbudowa armii na którą nas nie stać byleby pokazać, że Polska może odgrywać większą rolę w NATO jest bez sensu.

Nie chodzi o to by pokazać że może odgrywać, tylko naprawdę odgrywać większą rolę. O ile zgadzam się że wojna jest na dzisiejsze warunki wydarzeniem całkowicie nierealnym, to trzeba też wziąć pod uwagę, że armia to inwestycja, pieniądze w nią zainwestowane nie przepadają, tylko przynoszą nam później korzyści na innym polu - w tym przypadku zwiększenie pozycji w NATO.

Nie jakieś zwiększanie jej znaczenia.

Zwiększanie znaczenia kraju ma wpływ na jego sytuację polityczną, sytuacja polityczna przekłada się między innymi na siłę gospodarczą, a siła gospodarcza na dobrobyt obywateli. Wszystko jest powiązane, nie można poświęcić całkowicie jednej rzeczy dla drugiej. Może to słaba analogia z mojej strony, ale podobnie rozumując można by mówić że ,,nie ma sensu walczyć o gospodarkę, przecież priorytetem jest dobro obywateli''.

Oczywiście mając 500 tysięcy żołnierzy nasz głos znaczyłby więcej niż jak mam 100 tysięcy. Tylko, że każdy żołnierz to oczywiście pensja i wcześniejsza emerytura.

Nigdzie nie napisałem, że potrzebna nam większa armia. Dziś ilość nie przekłada się na jakość.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #54 dnia: Sierpnia 26, 2013, 18:25:47 »
    Wracając do tematu, tak sobie myślę, że gdybym żył w Małopolsce i Gowin by tam startował z jakiejś listy, to bym na niego głosował.

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #55 dnia: Sierpnia 26, 2013, 18:33:38 »
    Ciężko oceniać mi te postać. Widać, że trochę Tusk go przyciska do ziemi, nawet dając mu ministerstwo tak je dobrał, by Gowin nie mógł pokazać się za bardzo w telewizji i promować się. Nie jest prawnikiem. Jest za to na tyle rozsądny by nie powtarzać wyczynu minister Muchy która pokazała, że nie zna się na tym na czym znać się powinna, czyli sporcie.

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #56 dnia: Sierpnia 26, 2013, 20:20:56 »
    Leming to ostatnio popularne pojęcie używane gdzie się tylko da przez prawicowych krzykaczy (zaznaczam - krzykaczy) a jeśli mam jakąś niechęć do prawicy to tylko do jej skrajnie debilnych przedstawicieli (PiS, pseudo prawica KNP). Najwięcej jazgotu i krzykaczy w internecie, ciężko być kimś kto się nie zgadza z Jarkiem/Korwinem albo wątpi w zamach bo zaraz będziesz lewakiem albo poplecznikiem PO :D
    Heh nie jestem żadnym krzykaczem prawicy, ale PiS popieram. Piszesz z pogardą na jej temat, ale podaj nazwiska tych krzykaczy ( jeśli chodzi o polityków ). Może trafiłeś na jakiś starszych panów, którzy zażarcie chcą zmienić pogląd na świat innych ludzi. Dlatego nie wyzywam Cię od lewaków. Powiedziałem, że rzucasz kawałkami agresorów i napastników, którzy obrażają prawicę. Szanuję każdy inny światopogląd, ale nie do końca się ze wszystkimi zgadzam. To jest błędne koło - niektórzy poplecznicy prawicy wyzywają innych od lewaków, a niektórzy z wyborców PO, SLD czy z ruchu Palikota naśmiewają się z tych pierwszych. Co do zamachu to mam do tego własne zdanie. Człowieka łatwo przekonać, część dziennikarzy potrafi nam wmówić, że był zamach, a część z nich mówi, że nie było zamachu. Komu wierzyć? Jestem tylko człowiekiem, co do Smoleńska, jestem raczej przychylny tezie, że to był zamach. Nie krytykuję ludzi, którzy twierdzą inaczej. Nie obrażam ich, na temat polityki mamy inne zdanie, ale na przykład, każdego łączy tutaj gra w mount&blade. Z takimi ludźmi mogę rozmawiać na inne tematy i nie będę im ubliżał, z tego powodu, że ja popieram PiS, a oni wybierają inną partię. Jako poplecznik PiS i człowiek wierzący chodzę też do kościoła, co tydzień na mszę świętą i obchodzę post. Każdego innego użytkownika forum, który ma inne zdanie na temat polityki w naszym kraju, szanuję Jego i Jego zdanie.
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Odp: Za jaką partią jesteś?
    « Odpowiedź #57 dnia: Sierpnia 26, 2013, 21:18:09 »
    Nie mam ochoty wtrącać się w dyskusję na temat PiS, jednak chciałbym powiedzieć słowo na temat armii. Nie zapominajmy że mamy siły specjalne na światowym poziomie, tym właśnie możemy się szczycić. ;)
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #58 dnia: Sierpnia 26, 2013, 21:23:16 »
    Heh nie jestem żadnym krzykaczem prawicy, ale PiS popieram. Piszesz z pogardą na jej temat, ale podaj nazwiska tych krzykaczy ( jeśli chodzi o polityków ). Może trafiłeś na jakiś starszych panów, którzy zażarcie chcą zmienić pogląd na świat innych ludzi. Dlatego nie wyzywam Cię od lewaków. Powiedziałem, że rzucasz kawałkami agresorów i napastników, którzy obrażają prawicę. Szanuję każdy inny światopogląd, ale nie do końca się ze wszystkimi zgadzam. To jest błędne koło - niektórzy poplecznicy prawicy wyzywają innych od lewaków, a niektórzy z wyborców PO, SLD czy z ruchu Palikota naśmiewają się z tych pierwszych. Co do zamachu to mam do tego własne zdanie. Człowieka łatwo przekonać, część dziennikarzy potrafi nam wmówić, że był zamach, a część z nich mówi, że nie było zamachu. Komu wierzyć? Jestem tylko człowiekiem, co do Smoleńska, jestem raczej przychylny tezie, że to był zamach. Nie krytykuję ludzi, którzy twierdzą inaczej. Nie obrażam ich, na temat polityki mamy inne zdanie, ale na przykład, każdego łączy tutaj gra w mount&blade. Z takimi ludźmi mogę rozmawiać na inne tematy i nie będę im ubliżał, z tego powodu, że ja popieram PiS, a oni wybierają inną partię. Jako poplecznik PiS i człowiek wierzący chodzę też do kościoła, co tydzień na mszę świętą i obchodzę post. Każdego innego użytkownika forum, który ma inne zdanie na temat polityki w naszym kraju, szanuję Jego i Jego zdanie.
    Zaznaczyłem przecież, że pisałem o internetowych krzykaczach na różnych forach i o kompletnych oszołomach, nic nie "ubliżałem" normalnym prawicowcom.

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #59 dnia: Sierpnia 26, 2013, 21:52:31 »
    Zaznaczyłem przecież, że pisałem o internetowych krzykaczach na różnych forach i o kompletnych oszołomach, nic nie "ubliżałem" normalnym prawicowcom.
    Ok, źle zrozumiałem. No cóż, istnieją też prawicowi ludzie, którzy bardziej mnie irytują niż PO-owcy, do których nic nie mam, czyli są całkiem w porządku.