Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kolczuga wykonana z aluminiowych zawleczek po puszkach  (Przeczytany 9557 razy)

Opis tematu: Work in progress

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tyr

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    • Wódka Sobieski - Ten smak jest królewski!
    Kolczuga wykonana z aluminiowych zawleczek po puszkach
    « dnia: Sierpnia 23, 2013, 21:25:40 »
    Pracuję od kilku lat nad wykonaniem pseudo-kolczugi z aluminiowych zawleczek po puszkach. Pomysł widziałem kiedyś na kwejku, bardzo mi się spodobał i zapragnąłem zbudować własną kolczugę. Zbieram zawleczki gdzie się da. Mam już ich kilka tysięcy. W kolczudze na razie znajduje się niecały 1000 zawleczek. Z powodu mojego lenistwa i braku materiału prace tymczasowo stoją w miejscu, ale gdy tylko uporam się z przeprowadzką i innymi takimi duperelami zamierzam skończyć tę kolczugę. W zamyśle chcę, żeby była długa aż do ziemi.

Rozmiar to prawdopodobnie XS albo S (chodzi o to, żebym mógł ją założyć).

Wrzucam parę zdjęć (mogą być trochę nieaktualne, sprzed paru miesięcy, ale różnica jest minimalna).

(click to show/hide)

(click to show/hide)

(click to show/hide)

Jeśli macie jakieś pomysły, jak udoskonalić kolczugę, lub chcecie mi przesłać trochę zawleczek pocztą polską, to piszcie do mnie na PW. Dziękuję za uwagę.
    Ulubiony cytat?

"I'll shot your brain out, you stupid meat-bag!"
    HK-47!

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Kolczuga wykonana z aluminiowych zawleczek po puszkach
    « Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 23, 2013, 21:43:12 »
    Pracuję od kilku lat
    Pomysł widziałem kiedyś na kwejku, bardzo mi się spodobał i zapragnąłem zbudować własną kolczugę.
    Dziwne, bo kwejk powstał z 2 lata temu, a taki okres czasu trudno nazwać kilkuletnim, nieprawdaż? Po drugie to mogłeś napisać, że gdzieś indziej znalazłeś taki pomysł, strona ta którą wymieniłeś prezentuje szeroką biedę umysłową oraz śmierdzi na kilometr lewactwem.
    A co do tematu to tak - mój były już nauczyciel taką wykonał z 3 lata temu i nadal się trzymie. Oczywiście zawleczki tylko po piwach, które są najlepsze.
    Pozdro
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Tyr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 23, 2013, 22:14:09 »
    No to może na jakiejś innej stronie znalazłem... nie pamiętam szczerze mówiąc, a podałem kwejka, bo tam też widziałem tę kolczugę, a nie chciałem pisać, ze to mój wymysł, albo że nikt inny czegoś takiego nie zrobił.

W każdym razie zbieram zawleczki od 6-7 lat, ale od trzech albo od dwóch zacząłem je wykorzystywać do budowy kolczugi, dlatego napisałem, że od kilku.

Ulubiony cytat?

HK-47!

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 23, 2013, 23:45:30 »
    Co za pomysł, lol. Przejdź się po akademikach po zawleczki :P

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    « Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 24, 2013, 09:58:55 »
    No cóż, ciekawy pomysł. Mam jedno pytanie - po co Ci kolczuga do ziemi? Dwa razy więcej roboty, moim zdaniem lepiej by wyglądała z długością normalnej koszulki.
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 24, 2013, 10:39:25 »
     Mithril!
    A już się bałem, że będzie to kolcza z aluminiowych wieszaków, rodem z pomysłu jednego takiego bajkopisarza. Powodzenia, nie spodziewałem się że to tak fajnie nawet wygląda.

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 24, 2013, 13:07:23 »
    Widziałem plan oraz sposób wykonania takiej kolczugi na 9gag`u, jak sobie poczytałem, to sporo roboty. Szczegolnie gdy chodzi o formowanie rękawów i kaptura. Lecz gdy popatrzyłem efekty jego pracy, to wygląda to podobnie jak Twoja ; )

Offline huth

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 24, 2013, 13:48:26 »
    Taa.. wygląda jak mithrilowa zbroja herszta złomiarzy +2 :P

Offline Tyr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 24, 2013, 14:09:52 »
    Ale wyobraźcie sobie, że macie już ukończoną kolczugę z aluminium a potem ją ubierać i heja na woodstock albo inne metalowe koncerty \m/
    Każdy by wam zazdrościł :P do tego jeszcze jakiś topór, broda no i cosplay aka Viking/krasnolud gotowy :)

(z moim wzrostem to raczej krasnolud :P)

Co do rękawic, rękawów i kaptura to na razie nie zamierzam się w to bawić, mi chodzi tylko o kolczugę na piersi (napierśnik? nie znam się na tych słowach :P )

I chyba macie rację, nie będę robił do ziemi, zostanę przy krótkiej kolczudze rozmiaru koszulki ;)
    Ulubiony cytat?

HK-47!

Offline huth

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 24, 2013, 14:27:05 »
    A ten topór z czego? Zgniecione puszki? A może młot z mini-kega? :P Rany, jaka tandeta :D

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 24, 2013, 14:37:41 »
    A ten topór z czego? Zgniecione puszki? A może młot z mini-kega? :P Rany, jaka tandeta :D

Kryzys dotyka każdego, nawet uczciwego wikinga.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Tyr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 24, 2013, 21:52:29 »
    Dobrze, że przynajmniej macie dobre humory do opowiadania żartów :)

A teraz tak na poważnie: zajrzyjcie sobie na stronę goods.pl

http://www.goods.pl/product/description/3610/Topor_Cold_Steel_Viking_Axe(89VA).html#.UhkOSNNVK0Y - a tu macie link prowadzący bezpośrednio do topora, który mnie zainteresował ^^
    http://www.goods.pl/product/description/3117/Miecz_wikingow_Hanwei_Cawood(SH2457).html#.UhkO89NVK0Y - tu z kolei link do repliki miecza wikińskiego ;)

tak więc, cosplay może być ^^ a kolczuga to tak dla jaj :P
    Ulubiony cytat?

HK-47!

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 24, 2013, 22:07:09 »
     Nie dał bym. Co jak co, ale spokojnie wystarcza te na allegro, tanie żeleźce do duna można wyhaczyć w granicach 80 - 140 zł ;) A miecze wikińskie z tych tańszych znanych produkcji to ARMA chyba że się mylę, bo wiem że jakaś podwyżka była to może od Huzara.