Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Wieża oblężnicza nie chce się ruszyć  (Przeczytany 22227 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline TomAschek

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Machina nie chce sie ruszyc...
    « Odpowiedź #15 dnia: Listopada 15, 2008, 00:00:51 »
    Saint pytanie - jaka wersja i czy masz spolszczenie?
    Ktoś pisał, że po wgraniu spolszczenia miał taki problem, ja się z tym nie spotkałem ale możesz spróbować odinstalować spolszczenie, zaatakować zamek i dać znać czy pomogło. Jeśli by tak było trzeba zawiadomić Daedalusa.
    And when I turned, no face I saw,   A gdy odwróciłem się, nie ujrzałem nikogo,
           For the shadow was my own,   tylko własny cień,
                    Death Angel’s Shadow.   Cień Anioła Śmierci.

Offline Radh

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #16 dnia: Listopada 15, 2008, 00:39:24 »
    @Saint-napisz jeszce raz o jakie zamki,czy tez miasta chodzi.Sa zamki i miasta,ktorych bez latki zdobyc sie nie da.(znaczy...da sie...jesli zajdziesz zamek od tylu).Jesli chodzi o miasto Suno(zamek nie pamietam) to musisz szukac latki.Nasz kolega Dedalus ma u siebie w podpisie spolszczenia do roznych wersji,miedzy innymi ma tez latki do takich tematow.Jest tam tez poprawiona cena sprzedawanych niewolnikow...polecam.
    Z grami jest jak z sexem,single player sie nie liczy.
    R.

Offline Saint

• Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Listopada 15, 2008, 12:02:44 »
    Saint pytanie - jaka wersja i czy masz spolszczenie?
    Ktoś pisał, że po wgraniu spolszczenia miał taki problem, ja się z tym nie spotkałem ale możesz spróbować odinstalować spolszczenie, zaatakować zamek i dać znać czy pomogło. Jeśli by tak było trzeba zawiadomić Daedalusa.

Dzieki! To byla wina spolszczenia.

Nie ma tu zadnej wyszukiwarki użytkownikow. Gdzie moge znalesc ten podpis tego Deadalusa? Bo mam spolszczenie nie do tej wersji ale dziala... Nie spodziewalem sie ze spolszczenie moze doprowadzic do takiego buga
    « Ostatnia zmiana: Listopada 15, 2008, 12:07:47 wysłana przez Saint »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #18 dnia: Listopada 15, 2008, 12:35:42 »
    Chce zdobyc jeden zamek ale niestety ten zamek posiada fose i nie ma tej drabiny po ktorej zawsze wchodzilem na mury... Buduje machine poprzez ktora moge wejsc na mury ale nie chce sie ona ruszyc...

Wersja: 0.7.3.0
    Dzieki! To byla wina spolszczenia.

Zaraz, zaraz... Nie było żadnego spolszczenia do 0.730, ba, w tej wersji nie można było oblegać zamków. Jeśli masz wersję 1.003, to nie mogła to być wina spolszczenia, bo dopiero od wersji 1.010 wprowadzałem zmiany w skryptach. No chyba że zainstalowałeś nową wersję spolszczenia na niewłaściwą wersję gry. Jeśli masz 1.010 albo 1.011, to w prawym górnym rogu forum są dwa linki do spolszczenia. Wybierz odpowiednią wersję i już, nie powinno być żadnych problemów. Jeśli masz 1.003, to w moim podpisie, w folderze "stare spolszczenia" znajdziesz spolszczenie do 1.003.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 15, 2008, 12:41:48 wysłana przez Daedalus »

Offline Saint

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Listopada 15, 2008, 19:10:16 »
    "No chyba że zainstalowałeś nową wersję spolszczenia na niewłaściwą wersję gry."

tak zrobilem

Offline TomAschek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Listopada 15, 2008, 19:13:05 »
    I wszystko jasne :]

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Problem ze szturmem
    « Odpowiedź #21 dnia: Listopada 20, 2008, 16:52:41 »
    Przeszukiwałem forum lecz jedyny wątek, który znalazłem jedynie częściowo jest na temat mojego problemu.
    Mam wersję 1.003 i gdy chcę zaszturmować zamek z użyciem wieży oblężniczej to wojownicy nie zaczynają jej pchać.
    To jest jednak jedynie połowa problemu, gdyż dzieje się to na gołej wersji angielskiej (bez spolszczeń) jak i na spolszczeniu do v.1.011. Wiem, że powinienem grać na spolszczeniu do v.1.003, lecz w tym nie mogę np. zbierać podatków ze wsi, czy wykonywać niektórych misji od lordów oraz podjąć się rebeli, gdyż wówczas wszystko co zdobęde i tak pozostaje po stronie z którą walczyłem. Jest jeszcze taki problem, że gdy próbuję szkolić żołnierzy w Training Field to po pojedynku i tak zawsze wyskakuje, że trening zupełnie się nie udał.
    TERAZ JUŻ NIE BĘDZIESZ MIAŁ CZEGO KOPIOWAĆ DEWIANCIE!!! X_x

Scaliłem Twój temat z innym, już istniejącym. Na przyszłość zanim założysz nowy wątek skorzystaj z funkcji "szukaj"
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 22, 2010, 15:10:54 wysłana przez proud »

Offline TomAschek

• Użytkownik
    Odp: Problem ze szturmem
    « Odpowiedź #22 dnia: Listopada 20, 2008, 18:07:24 »
    Hey, jaki zamek/miasto szturmujesz? Temat problemów z wieżą był już poruszany kilka razy na pewno. Na wersji 1.003 trzeba sobie ściągnąć poprawkę dla oblężenia Dhirim - http://forums.taleworlds.net/index.php/topic,46292.0.html.
    A co do wersji to polecam 1.011 - działają save z 1.003 a ma mniej błędów, no i porządne spolszczenie Deadulasa.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 20, 2008, 18:16:51 wysłana przez TomAschek »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #23 dnia: Listopada 20, 2008, 19:07:02 »
    Chyba najlepiej będzie jak przeinstalujesz Mount&Blade. Zostaw sobie zapisane gry, odinstaluj grę, usuń katalog Mount&Blade, by mieć pewność, że wszystko zostało usunięte i potem zainstaluj wersję 1.003 jeszcze raz. Wczytaj grę na wersji angielskiej, przed zainstalowaniem spolszczenia i zobacz, czy błędy dalej występują. Dopiero potem zainstaluj spolszczenie. Ale nie to na 1.011, tylko to na 1.003. Spolszczenia pod 1.010 i 1.011 podmieniają różne pliki i nie będą działać poprawnie na wersjach, na które nie zostały napisane. Prawdopodobnie stąd te błędy. Nauczcie się ludzie, że jeśli wyskakuje komunikat w stylu "nie radzę instalować tej wersji spolszczenia na tą wersję M&B, bo wszystko się popieprzy", to nie jest on tylko tak dla jaj.

Link do spolszczenia dla wersji 1.003 znajdziesz w moim podpisie, w folderze "stare spolszczenia", albo po kliknięciu bezpośrednio tutaj.

Aha, co do Dhirim - o ile mi wiadomo, to problem z obleganiem tego miasta nie polegał na tym, że żołnierze nie biegli do wieży oblężniczej (bo to by była wina skryptów), tylko na tym, że wieża spawnowała się wysoko w powietrzu ponad miastem. Zatem jeśli wieża się pojawia prawidłowo, a wojacy nie chcą jej pchać, to poprawka do oblężenia Dhirim i tak nic nie pomoże.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Odp: Wieża oblężnicza nie chce się ruszyć
    « Odpowiedź #24 dnia: Listopada 21, 2008, 08:37:19 »
    Właśnie o to chodzi, że gram na czystej przeinstalowanej wersji angielskiej (ani razu nie instalowałem na niej spolszczenia!). To co opisywałem to problemy przed ponowną instalacją. Na angielskiej działają wszystkie misje, mogę zbierać podatki itd., ale ta wieża się nie rusza. Jak zainstaluję lokalizację do 1.003 (tą od Ciebie) to wtedy nie mogę zbierać podatków, czasami jak wchodzę do wioski (byle jakiej) to wyskakuje mi, że ją właśnie splądrowałem i nie mogę wykonać niektórych misji od lordów.

EDIT: Na tej stronie, którą ktoś podawał www.mbrepository.com nie ma żednego fix'a co to poprawia.

EDIT 2: Nie chodzi tu o oblężenie Dhirhim (choć nie sprawdzałem jak jest w Dhirhim), problem występuje wszędzie gdzie musi być zbudowana wieża oblężnicza, a nie drabina.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 21, 2008, 11:43:25 wysłana przez proud »

Offline Aexalven

• BANITA
    • Użytkownik
    • XXX
    « Odpowiedź #25 dnia: Listopada 21, 2008, 09:08:35 »
    Ja miałem inny problem, w jakimś zomku nordów w wersji 1.011 nie ma więzy oblężniczej, mimo, że ją zbudowałem o.O Przez to straciłem sporo armii przez wrogich łuczników. Wieża się nie pojawiła więc się wycofałem.
    XXX

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #26 dnia: Listopada 21, 2008, 09:27:20 »
    może była kładka lub drabina....:):):)

Offline Smeagul

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Listopada 29, 2008, 17:41:21 »
    Chyba najlepiej będzie jak przeinstalujesz Mount&Blade. Zostaw sobie zapisane gry, odinstaluj grę, usuń katalog Mount&Blade, by mieć pewność, że wszystko zostało usunięte i potem zainstaluj wersję 1.003 jeszcze raz. Wczytaj grę na wersji angielskiej, przed zainstalowaniem spolszczenia i zobacz, czy błędy dalej występują. Dopiero potem zainstaluj spolszczenie. Ale nie to na 1.011, tylko to na 1.003. Spolszczenia pod 1.010 i 1.011 podmieniają różne pliki i nie będą działać poprawnie na wersjach, na które nie zostały napisane. Prawdopodobnie stąd te błędy. Nauczcie się ludzie, że jeśli wyskakuje komunikat w stylu "nie radzę instalować tej wersji spolszczenia na tą wersję M&B, bo wszystko się popieprzy", to nie jest on tylko tak dla jaj.

Link do spolszczenia dla wersji 1.003 znajdziesz w moim podpisie, w folderze "stare spolszczenia", albo po kliknięciu bezpośrednio tutaj.

Aha, co do Dhirim - o ile mi wiadomo, to problem z obleganiem tego miasta nie polegał na tym, że żołnierze nie biegli do wieży oblężniczej (bo to by była wina skryptów), tylko na tym, że wieża spawnowała się wysoko w powietrzu ponad miastem. Zatem jeśli wieża się pojawia prawidłowo, a wojacy nie chcą jej pchać, to poprawka do oblężenia Dhirim i tak nic nie pomoże.

Zrobiłem według Twoich instrukcji. Tyko gdy teraz oblgam zamek i go zdobęde to tworzy sie rebelianckie krolestwo np. nordów. Moze nie byloby w tym nic dziwnego gdyby nie to ze ja jestem wasalem. Co zrobic?

Offline TomAschek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 01, 2008, 12:19:08 »
    Hehehe Smeagul'u mam to samo - gra na 1.003 + spolszczenie, potem 1.011 + spolszczenie (najpierw do 1.010). Byłem wasalem Swadian, po wgraniu update zostałem Kreghickim Rebeliantem ze wszystkimi swoimi posiadłościami, przy czym zdobyte przed update nadal mają "kolor" Swadian, te zdobyte później już nie. W tej sytuacji piękne było to że miałem ochronę Swadian a wszystko co zdobyłem było moje :D. Po wgraniu spolszczenia do 1.011 z powrotem jestem wasalem Swadian i choć nadal mam rebelianckie posiadłości to już to co zdobywam podlega pod jurysdykcję króla. Ale generalnie da się grać :D

Offline Smeagul

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 01, 2008, 16:50:22 »
    Miałem taki bug? wcześniej ale jakoś sie naprawiło a teraz nie chce ale jakoś popróbuje. . .

edit: jedyne co mi to dalo to tylko to ze mi sie gra zje..  zepsuła!!! co teraz wujek dobra rada poradzi tak zeby sie nie zepsulo a nie bede grac odnowa
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 01, 2008, 18:02:54 wysłana przez Daedalus »