Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Karczemna debata polityczna. Ława główna.  (Przeczytany 162075 razy)

Opis tematu: W I poście linki do powydzielanych tematów

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Karczemna debata polityczna. Ława główna.
    « Odpowiedź #1170 dnia: Marca 01, 2019, 20:43:04 »
    No cóż wole Brauna z którym zgadzam się w 60% niż PiS w którym zgadzam się w 0% :D

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #1171 dnia: Marca 03, 2019, 14:38:46 »
    Dość otwarty antysemityzm powinnien jednak zniechęcić większość wyborców, a jednak, wielu chyba zachęca.
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #1172 dnia: Marca 03, 2019, 15:57:09 »
    No właśnie.
    Powinienem stworzyć jakąś populistyczną partię i zostać jej liderem.
    Nie zgadzasz się ze mną - jesteś masonem.

To proste i skuteczne, w zasadzie po co komu ekonomia, dyplomacje, prawo, ... to trudne, w dodatku nie daje ci pewności, że zajdą jakieś czynniki, które wypaczą to co chcesz osiągnąć.
    Populizm, żerowanie na najprostszych mechanizmach psychologicznych to pewnik.

Partia Prawdziwego Polaka

Siła, Tradycja, Honor - nie pasuje ci coś w moim programie - jesteś masonem.
    Poproszę o zdjęcie na tle łanów zboża i tak dźwięk w tle...
    https://www.youtube.com/watch?v=XWkSBeJYU3U

Całą resztę sobie darujmy, strata czasu i tak ludzie w czasie dyskusji wytkną ci, że pewnie jesteś masonem, bo zdradziłeś Partię Prawdziwego Polaka, bo się ze mną nie zgadzasz.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #1173 dnia: Marca 04, 2019, 12:36:58 »
    12% dla Brauna w Gdańsku. Zaskoczył was ten wynik, czy spodziewaliście się go?

Offline Matim

• Użytkownik
    • Piwa: 54
    • Matim loves you
    « Odpowiedź #1174 dnia: Marca 04, 2019, 12:54:26 »
    12% dla Brauna w Gdańsku. Zaskoczył was ten wynik, czy spodziewaliście się go?

To chyba więcej niż kiedykolwiek dostał. Może to wynikać z reklamy jaką jest sojusz z narodowcami i korwinistami

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    « Odpowiedź #1175 dnia: Marca 04, 2019, 13:56:53 »
    Ruchy pro life robią ruchy.
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline Moontoor

• Użytkownik
    • Piwa: 118
    « Odpowiedź #1176 dnia: Marca 04, 2019, 15:22:45 »
    Podejrzewam, że więcej niż połowa z tych głosów to po prostu głosy przeciw pani Dulkiewicz a nie na samego Brauna.
    Dumny założyciel najgorszego pułku w historii!
    (click to show/hide)

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #1177 dnia: Marca 04, 2019, 15:44:17 »
    Nie, nie zaskoczył mnie. I to jest maks co wg. mnie Braun może osiągnąć. Bo zwróćcie uwagę że te wybory były bardzo specyficzne. PiS nie wystawił kandydata. Więc elektorat bardziej narodowo kościelny został automatycznie skonsolidowany, nie było wątpliwości czy poprzeć Brauna, Walentynowicza czy kandydata PiS
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline vtz

• Użytkownik
    • Piwa: 166
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #1178 dnia: Marca 04, 2019, 21:12:17 »

Widać że amator.
    Z takim programem nic nie osiągniesz, bo stosujesz populizm prawicowy - który jest dobry, ale niewystarczający. Niedoścignionym mistrzem populizmu jest PiS, który perfekcyjnie łączy oba nurty populizmu - lewicowy i prawicowy. Możesz się na nich wzorować, ale nigdy im nie dorównasz.
    koło historii będzie kręcić się dalej zataczając koło ...

Offline Veinrus

• Użytkownik
    • Piwa: 214
    « Odpowiedź #1179 dnia: Marca 05, 2019, 08:36:49 »
    ...i ta walka z mitycznymi Zydami i masonami.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #1180 dnia: Marca 05, 2019, 12:24:34 »
    Braun jest kandydatem wyrazistym i klarownym. Nie jest mi po drodze z niektórymi jego poglądami. Są one mi jednak znane i ten Pan wyraźnie je przedstawia. Politycy głównego nurtu są bezpoglądowi wole sto razy Pana Brauna gdzie znam jego poglądy i nie zgadzam się np. z częścią szczególnie dotycząco szeroko zakrajonej wiary. W większości jednak zdecydowanie go popieram. No i teraz mam do wyboru taką miłą wydmuszkę, która nie mówi żadnych konkretów ale nikomu nie wadzi jak Sz. P. Biedroń lub Braun. Z Panem Braunem możemy wejść w polemikę podyskutować a polityk głównego ścieku będzie co najwyżej debatował i używał zwrotów "dbamy o demokracje aby było dobrze, aby była równość" Wybór dla mnie jest oczywisty. Co do samego wyniku nie jest to isotne kto głosował ważne, że przełamie troszeczkę to lody syndormu "zmarnowanego głosu" Niestety to jest powszechna mania, że ktoś nie chcę marnować głosu. Problem w tym, że co druga osoba to mówi i potem mamy jak mamy. Także zastanówcie się bo co wiecie np. o przyszłej Pani Prezydent jakie są jej poglądy? No właśnie. Niestety każdy kto glosuje emocjami a nie głową to zmarnowany głos. Także sto razy bardziej szanuje np. zdeklarowanych komunistów z Razem bo oni wiedzą jakie są ich poglądy i czego chcą.
    « Ostatnia zmiana: Marca 05, 2019, 12:28:06 wysłana przez ^IvE »

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #1181 dnia: Marca 17, 2019, 09:00:43 »
    - Strajk to nie wszystko. Mamy w ręku potężny oręż jakim jest promocja uczniów. Jeśli go wykorzystamy, to edukacji grozi kompletny kataklizm - stwierdził prezes Związku Nauczycielstwa Polskiego.

Sławomir Broniarz wyjaśnia, że za promocję uczniów do wyższych klas czy ukończenie przez nich szkół odpowiadają Rady Pedagogiczne. Gdyby te podjęły decyzję o wstrzymaniu promocji, wszyscy polscy uczniowie nie zdaliby do kolejnej klasy lub szkoły, a rekrutacja na studia zostałaby wstrzymana.

https://www.money.pl/gospodarka/strajk-nauczycieli-szef-znp-ostatnia-szansa-dla-rzadu-mozliwy-paraliz-systemu-6360021358086273a.html

Ktoś ma jeszcze jakiekolwiek wątpliwości że związki zawodowe należy zlikwidować? Przecież to jest terroryzm. Tylko że ofiar może być niecałe 5 mln - bo tyle mamy uczniów w polskim systemie edukacji.

Trochę z przymrużeniem oka, jakkolwiek sprawa jest naprawdę poważna. Wycinek z kodeksu karnego:
    Art. 115.
    § 20. Przestępstwem o charakterze terrorystycznym jest czyn zabroniony zagrożony karą pozbawienia wolności, której górna granica wynosi co najmniej 5 lat, popełniony w celu:
    1) poważnego zastraszenia wielu osób,
    2) zmuszenia organu władzy publicznej Rzeczypospolitej Polskiej lub innego państwa albo organu organizacji międzynarodowej do podjęcia lub zaniechania określonych czynności,
    3) wywołania poważnych zakłóceń w ustroju lub gospodarce Rzeczypospolitej Polskiej, innego państwa lub organizacji międzynarodowej
    – a także groźba popełnienia takiego czynu.

P.S. Żeby nie było wątpliwości - uważam że nauczyciele zarabiają zdecydowanie za mało, nakładane są na nich durne, papierowe obowiązki w ogromnej ilości. No ale do cholery, nie tędy droga. Dała przykład Lady Thatcher jak zwyciężać mamy... - a przynajmniej jak sobie radzić z terrorystami ze związków. Górnicy, czy ZNP. Jeden pies.
    « Ostatnia zmiana: Marca 17, 2019, 14:24:57 wysłana przez Kradus »

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #1182 dnia: Marca 17, 2019, 14:10:09 »
    Tak jak napisałem na msngrze - kogo obchodzi system edukacji, i tak w obecnej formie nie działa. Trzeba go albo głęboko zreformować, albo sprywatyzować.
    A jak wstrzymają promocję to oddać ich pod sąd i tyle.

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #1183 dnia: Marca 17, 2019, 15:58:29 »
    Parę rzeczy... Nie uważam, że to co akurat robią związkowcy wykracza ponad standardowe uprzykrzanie życia społeczeństwu i tak jak poprzednie przypadki zarzucania terroryzmu związkowcom (ostatnio oskarżono o to babkę z LOTu i oczywiście się wywaliło) tak i tutaj oczywiście by to nie przeszło, co akurat ty Kradus dobrze wiesz. Zgodnie z Konstytucją związkom zawodowym przysługuje prawo do strajku, które jak wiemy jest zbiorowym powstrzymaniem się od pracy w celu rozwiązania sporu zbiorowego. Jako, że rady pedagogiczne, które podejmują decyzje o promocji uczniów są częścią normalnych obowiązków pracowniczych nauczycieli zgodnie z prawem mogą się i od nich powstrzymać.

A ten strajk jest spowodowany tylko i wyłącznie brakiem konsekwencji w działaniach rządu i Zalewskiej. Jeśli mówisz, że rząd nie ma pieniędzy na żadne wydatki, a chwilę później ogłaszasz łapówkę dla wszystkich emerytów i ludzi do 26 roku życia to ja się nie dziwię, że się nauczyciele odpalili. Zwłaszcza, że przy obecnym wzroście wynagrodzeń w sektorze prywatnym płaca początkującego nauczyciela jest znacznie niższa od płacy początkującego kasjera.

A co do samego systemu edukacji to nie mam pojęcia skąd bierze się to pojęcie, że nie działa... Według międzynarodowych statystyk akurat szkoły podstawowe/gimnazjalne/licealne działają nie najgorzej, a nawet dużo lepiej niż przeciętnie (w każdym razie z danych przed "reformą" edukacji).

Edit: Aczkolwiek osobiście zgadzam się z jednym - nie lubię ZZ, nie lubię tej metody rozwiązywania konfliktów z pracodawcą i ogólnie nie przepadam za związkami, ale w tym przypadku ta sytuacja nie dotyka mnie osobiście, więc mnie to średnio interesuje :D

« Ostatnia zmiana: Marca 17, 2019, 16:05:34 wysłana przez Bojar »

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #1184 dnia: Marca 18, 2019, 08:53:00 »
    Ten czerwony szczur już się zaczął wycofywać ze słów, pod presją rodziców. "Przeprasza za słowa jeśli przestraszyły rodziców".
    https://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/szef-znp-broniarz-przeprasza-za-slowa-o-promocji-uczniow-do-kolejnych-klas,919305.html

Nie mniej nadal uważam, że za takie groźby powinna polecieć głowa tego gościa. Jak związkowcy tego nie widzą to tylko im współczuję. W sumie wyszło dobrze, bo związkowcy pokazali kolejny raz że są nieobliczalni i nie obce im są metody terrorystyczne, więc tutaj in plus. Jednak samo to, że faktycznie, teoretycznie taka możliwość istnieje to jest coś chorego - choć nie wiem na ile to powszechna opinia, ale jak spytałem się cioci nauczycielki o tą sytuację, to powiedziała że nikła szansa by nauczyciele na to poszli.

@Bruce i @Bojar - oczywiście że należy sprywatyzować by było bardziej wydolne, nie mniej to nie jest ściśle powiązane z tą sprawą. Gdyby się ziścił scenariusz tego czerwonego typka to mamy roczny paraliż. Jeśli założymy, że nasza edukacja jest do duszy, to tym bardziej taka promocja do następnej klasy jest najcenniejszym dobrem, bo edukacja musi być ukończona (a przynajmniej powinna, nie biorę pod uwagę średniego sebka i karyny co są uciskani przez reżim edukacyjny) żeby coś osiągnąć, żeby choćby dostać się na studia. Bo skoro ze szkoły nie wynosimy żadnej wiedzy, to chociaż niech nie przeszkadzają w jedynej rzeczy do której szkoła jest wymagana. W dodatku bez podstaw merytorycznych.