Tu chyba raczej chodzi o to, że lęk do Rusinów z Moskwy i uprzedzenie w stosunku do nich, specjalne krótkowzroczne budowanie z nimi złych stosunków to raczej ksenofobia?
A uprzedzenie wobec Ukrainy, i specjalne krótkowzroczne budowanie z nimi złych stosunków (przez JKM) to nie ksenofobia?
Bardzo wygodne jest zapominanie ze Ukraina to tez państwo i nasz sąsiad.
Czy bycie w Unii Europejskiej jest w naszym interesie? Jedyne co gwarantuje, to może trochę lepsze stosunki z zachodem i żebranie pieniędzy, musimy jednak w zamian utrzymywać socjalizm, dawać przywileje dziwakom, podlegać jakimś dziwnym regulacjom ekologicznym... Ograniczamy nasz węgiel i nie pozwalamy rozwijać się wielu potencjalnym firmom.
Jak najbardziej. Patrz różnice Polska - Ukraina , UE - Rosja, tu nawet niema czego porównywać.
Nie zaprzeczam ze EU ma sporo wad, może nawet więcej niż zalet, ale i tak w dowolny kraju UE żyje się lepiej niż w Rosji.
Drugie zdanie jakoś pomieszałeś... Prawdziwych popierających Mikkego ludzi interesuje interes Polski, nie Rosji. Rozumiem, że można uważać, że to jest zły sposób na wprowadzania dobrobytu i powagi dla naszego kraju, ale oskarżenie ostatnio pana Janusza o bycie agentem Rosjan (oczywiście nic takiego nie pisaliście) to chyba przesada.
Mam gdzieś co interesuje "prawdziwych popierających Mikkego", wystarczy ze widzę co interesuje ich przywódcę.
Mam wrażenie ze wyborcy JKM dowolnie sobie tłumaczą jego słowa i dopasowują do własnego światopoglądu.
Do mnie niestety nie dotarł oficjalny słownik "kelnersko"-polski więc mogę tylko komentować to co słyszę i czytam.
Od razu "agentem Rosjan", nie przesadzajmy, to nie ta kategoria wagowa, ot mały człowieczek z podejrzanych powodów wspierający reżim Putina.
Sciana tekstu
Pogubiłem się.., zresztą to była inna dyskusja, wiec pozwól ze nie będę odpowiadał...
Łoooo! To trolling?? Odpowiem jednak, na wszelki wypadek...
Niewiązanie się w konflikt ukraiński = bycie częścią Rosji? Dawaj cytat wypowiedzi p. Janusza odnośnie korzyści naszej w byciu częścią Rosji.
Namieszałeś, chodziło o dwa oddzielne porównania:
1) interes w angażowaniu się w konflikt ukraiński vs interes w nieangażowaniu się w konflikt ukraiński;
2) bycie w UE vs bycie częścią Rosji;
Odnośnie twojego "PLANU JKM" :
- zgadza się
- xD nie, zmienić zasady jej funkcjonowania na bardziej liberalne, p. Janusz nie ma planu osłabiania polskiej gospodarki.
- p. Mikke nie popiera nie potępiania publicznego przez Putina tego, co dzieje się w "Nowej Rosji".
- ok;
- w XIX wieku panował taki liberalizm, jakoś biedni się nie bogacili, 80% społeczeństwa europejskiego żyło w skrajnej nędzy,trzeba być bardzo naiwnym by wierzyć ze dzisiejsi pracodawcy zwolnieni z "socjalistycznych" ograniczeń okażą się hojniejsi;
- wypowiada się publicznie w tej sprawie (jest osobą publiczną), czyli automatycznie się angażuje i to zdecydowanie po stronie Rosyjskiej;
Pominąłeś bardzo dużo, drogi Waldemarze (mogę tak pisać?).
Jeśli ci wygodniej to proszę bardzo.