Nie mieszkasz w Rosji więc nie wiesz. To że PKB jest niskie nie oznacza że żyje się gorzej niż u nas. PKB zresztą nawet nie pokazuje właściwego bogactwa kraju. Polecam ci poczytać o tym co to w ogóle jest PKB.
Nie pisałem słowa o PKB, porównywałem średnie i minimalne pensje.
Z taką różnicą że z Polski emigruje mnóstwo młodych Polaków, nie ma normalnej służby zdrowia (płacisz 700zł miesięcznie składek, a na zwykłe prześwietlenie w sztucznych kolejkach czekasz nawet i pół roku), wymieniać dalej? Odejdź od monitora/ekranu i świat nie będzie taki piękny jak ci się wydaje.
Z Rosji emigrują miliony rocznie. Dokładne dane nie są znane/ujawniane. W 2011 Siergiej Stiepaszyn, szef Rosyjskiej Izby Obrachunkowej (odpowiednik polskiej NIK), zaszokował opinię publiczną, gdy poinformował, że z Rosji w ciągu roku zniknęło 1,25 mln podatników.
Co do rosyjskiej służby zdrowia, internet jest pełen zdjęć i opisów rosyjskich szpitali. Nie mam ochoty przy śniadaniu wklejać zdjęć tych horrorów. Polskie szpitale wypadają w porównaniu przy tym jak luksusowe hotele.
Spory procent wiejskich szpitali nie ma bieżącej wody i kanalizacji, zamiast składek płaci się łapówki, ostatecznie wcale nie wychodzi taniej.
Słynny przypadek z Piatigorska, lekarze przez lata zabijali nowo narodzone dzieci jeśli matka nie zapłaciła 20 tysięcy rubli (równowartość dwóch tysięcy złotych).
Czy ja coś mówiłam o murzynach? Bez komentarza...
A u was Murzynów biją! – sofizmat, polegający na odpowiedzi krytyką w nowym obszarze dyskusji, zwykle słabo aczkolwiek w jakiś sposób powiązany z obecnym. Nazwany na podstawie swego częstego użycia w propagandzie ZSRR i humorze okresu zimnej wojny, gdy częstą odpowiedzią na krytykę systemu komunistycznego była odpowiedź "a w USA Murzynów biją!"
I jeszcze sugerujesz że Rosja kogoś atakuje. Rosja zaatakowała Ukraine? Czy może banderowcy na majdanie obalili legalny rząd?
"Zielone ludki" atakują Ukrainę. Całkiem przypadkiem uzbrojone są w Rosyjski sprzęt przeciwpancerny i przeciwlotniczy, a dowodzą nimi członkowie Rosyjskich służb specjalnych. Zaraz pewnie napiszesz ze można go kupić w każdym sklepie sportowym, a specnaz-owcy są tam turystycznie.
Dla porównania tzw "banderowcy" na majdanie walczyli przy pomocy kostki chodnikowej i butelek z benzyna (plus sporadycznie broń palna) , tzw "separatyści" są uzbrojeni lepiej niż Ukraińska armia.
Teraz po kolei: komunizm nigdy nie miał być tym czym miał być. Zakładał, że wszystko będzie wspólne, że nie będzie pieniędzy etc. Czyli jak widzisz - utopia. Bo ludzie są na to zbyt głupi i jeden zawsze będzie chciał być lepszy od drugiego. Chcieli zlikwidować pieniądz ale jednak brali na to pieniądze więc widzisz.
Wspaniała i głęboka analiza komunizmu... tylko jak to się ma do tematu...
W sprawie Katynia jest wiele artykułów z których wynika, że mordu nie dokonali czystej krwi Rosjanie. 99% NKWD to nawet nie są Rosjanie (większa część to Żydzi). Np. Stalin był Gruzinem, Wasylij Błochin czystej krwi Aryjczykiem, Ławrientij Berii żydem (pomysłodawca zbrodni Katyńskiej) i wielu innych tj. Bogdan Zaharewicz Kobułow, Begman, Elman, Estrin, Krongauz, Lejbkind, J. Raichman, Abakumow, Milstein, Sierow byli pochodzenia żydowskiego. Niestety w sprawie Katynia jest wiele niejasności, a "prawdziwym polakom" trudno to pojąć. Dla normalnych jest to conajmniej sprawa dyskusyjna. Tak już jest gdy media w każdego wszczepiają rusofobię i większość nawet nie chce o tym słyszeć, bo przecież jak można. Jeszcze jakbym powiedziała że USA przez pewien czas pomagały ZSRR siać propagandę że to Niemcy mordowali w Katyniu to chyba bym była jakąś wariatką.
Przerażające połączenie nazistowskich teorii rasowych z prorosyjskim fanatyzmem...
"Wasylij Błochin czystej krwi Aryjczykiem", nie wiesz o czym piszesz, Aryjczycy to indo-irańskie ludy które 4 tysiące lat temu rozprzestrzeniły się na terenie Iranu i północnych Indii, ich potomkowie zamieszkują te ziemie do dziś, zamiast przewodnika młodego rasisty poczytaj trochę na temat antropologii.
Według twojej logiki, nie masz żadnych podstaw do oskarżeń USA, czystej krwi Amerykanie siedzą w rezerwatach, więc USA może robić cokolwiek zechce, czystej krwi Amerykanie są niewinni...
Jeśli jednak chodzi o najazd ZSRR na Polskę - 1 września 1939 roku najechał nas Hitler w porozumieniu z Rosją która zaatakowała nas 17 września. Nikt nie bierze pod uwagę, że pieniądze na sprzęt wojskowy (czołgi, samoloty) dostawali od Amerykańskich banków. Tak naprawdę jeszcze zanim Hitler doszedł do władzy Niemcy nie mieli takich broni, bynajmniej nie w ilości pozwalającej na taki podbój jakiego dokonał. Jeszcze 10 lat przed bombardowaniem Anglii nie mieli samolotów które by im umożliwiły próbę opanowania tej wyspy. Takie są fakty.
A co to ma do rzeczy. Jeśli napadnie cie dwóch uzbrojonych bandziorów, nie ma żadnego znaczenia czyje pieniądze jeden z nich nóż kupił.
Nie wiem czy być tak powiedział, gdybyś żył w czasach, gdzie co roku urządzano grabieże i brano tysiące ludzi w jasyr. Trzeba się pogodzić z faktem, że istnieją ludy barbarzyńskie.
Pamiętaj ze w porównaniu do Europy, Rosja tez zawsze była ludem barbarzyńskim, który urządzał grabieże , mordował miliony ludzi i wysyłał setki tysięcy na Syberię . Pod względem barbarzyństwa Tatarzy im do piet nie dorastają.
Natomiast rozbiorami polski też jest bardzo ciekawie. Mam pewną wiedzę na ten temat. Pierwsze co muszę nadmienić, to że spośród trzech zaborców (Prus, Austrii i Rosji) na inwazji na Rzeczpospolitą najbardziej zależało Niemcom. Caryca Katarzyna początkowo miała dobre zamiary wobec Polski i nie zależało jej na podboju. Dlaczego więc się stało inaczej? Poniatowski był po prostu głupi. Gdyby nie prowokował Katarzyny to do rozbiorów by nie doszło. Tak samo z konstytucją - była ona niepotrzebna. Sprowokowała do kolejnego rozbioru. Ale dzisiaj obchodzi się tego dnia święto...
Biedni Rosjanie..., ciągle ich ktoś prowokuje, a oni tylko bratnią pomoc chcą przynosić..
Nie będę się więcej o rozbiorach rozpisywać, bo kto chce ten znajdzie informacje na ten temat i sobie o tym poczyta. Wystarczy że zrozumie się jedną rzecz - naszym wrogiem nie jest żadna Rosja ale Niemcy. No ale ktoś z rusofobią tego nie pojmie.
Myślałem ze USA, zaczynam się gubić...
Bez komentarza...
Właśnie tu będę się komentarza domagał, jaki według ciebie los powinien spotkać Ukraińskich 20 latków?
Rosja nikogo nie zaatakowała w ostatnim czasie (z wyjątkiem Gruzji, po tym jak zostali do tego sprowokowani) dlatego nie wiem co masz tak właściwie na myśli.
I znowu biedni sprowokowani Rosjanie...
Teraz zostanę uznana za wariatkę, ale odpowiem na ostatnie pytanie - w sposób pośredni Amerykanie są odpowiedzialni za wszystkie mordy, holocausty i całą wojnę tak samo jak Niemcy i ZSRR.
Nie musiałaś opowiadać na ostatnie pytanie by osiągnąć taki efekt.