Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Krótkie pytania - wątek dla początkujących  (Przeczytany 324817 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Oreni

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Krótkie pytania - wątek dla początkujących
    « Odpowiedź #1695 dnia: Kwietnia 24, 2010, 21:44:02 »
    Aha. A, i jeszcze jedno: czy do szturmu na zamek sama kawaleria się nada? Bo ja planuję stworzyć armię typowo konną i nie wiem, czy jak przyjdzie w końcu do szturmu na zamek to moja kawaleria przypadkiem nie da ciała.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #1696 dnia: Kwietnia 24, 2010, 21:47:08 »
    Aha. A, i jeszcze jedno: czy do szturmu na zamek sama kawaleria się nada? Bo ja planuję stworzyć armię typowo konną i nie wiem, czy jak przyjdzie w końcu do szturmu na zamek to moja kawaleria przypadkiem nie da ciała.
    Szturmując zamek, każda jednostka będzie poruszać się pieszo, więc Twoi rycerze będą poruszać się "z buta". Konni są dobrzy jedynie na otwartym polu, gdyż przystosowane mają umiejętności i ekwipunek do walki ze grzbietu (np lance, ciężkie zbroje, słabo rozwinięta attyka itp), a zrzuceni z wierzchowca radzą sobie zdecydowanie gorzej, niż ich piesi odpowiednicy.

Atakować owszem możesz, lecz licz się ze sporymi stratami...

Wydasz na to majątek a i tak nie będziesz miał żadnej super armii... Oni dobrzy są tylko na początek zanim zbierzesz odpowiednio dużo rekrutów i nie rozwiniesz ich.
    Bullshit!

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 24, 2010, 21:57:22 wysłana przez NIFN »

Offline Aldrin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1697 dnia: Kwietnia 26, 2010, 20:46:49 »
    Jak podążać za jakąś jednostką ? Jeśli proszę jakiegoś Lorda by za mną podążał, mówi, żebym to może ja za nim poszedł. No ale jak zrobić by było napisane "akompaniuje drużynie Lorda jakiegoś tam"

No i jak zostanę Lordem to czy mi się sam przy nazwie zrobi tytuł "Lord" ?

Aha i czy da się założyć własną frakcje i nią rządzić, lub zostać królem obecnej już frakcji (np. Rhodoków)

Offline Nave731

• Użytkownik
    • www.sekcja9.fora.pl
    « Odpowiedź #1698 dnia: Kwietnia 26, 2010, 21:52:28 »
    Witam znów po długiej przewie :D
    Koniec spamu :D

A więc Lord będzie podążac sobą jeśli masz z nim stosunki dodatnie (Współpracujący i wyżej). Może za tobą podążac również wtedy gdy jesteś marszałkiem (dawno nie grałem w Native to nie wiem czy podążanie za Tobą na Twój rozkaz jest jego obowiązkiem ,czy też może Ci odmówic)
    Tytuł "Lord" musisz niestety sam sobie dopisac :D.
    Da radę założyc własną frakcję jednak nie można rekrutowac do niej lordów. W istniejącej już frakcji możesz byc najwyżej Marszałkiem ,czyli jesteś czymś lepszym do zwykłego lorda.

Wybaczcie za te "c" ale mam kłopoty z klawiaturą :D.
    "Lecz zaklinam - niech żywi nie tracą nadziei
    I przed narodem niosą oświaty kaganiec
    A kiedy trzeba - na śmierć idą po kolei
    Jak kamienie przez Boga rzucane na szaniec!...
    J.Słowacki Testament mój

Offline Aldrin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1699 dnia: Kwietnia 27, 2010, 19:33:06 »
    Witam znów po długiej przewie :D
    Koniec spamu :D

A więc Lord będzie podążac sobą jeśli masz z nim stosunki dodatnie (Współpracujący i wyżej). Może za tobą podążac również wtedy gdy jesteś marszałkiem (dawno nie grałem w Native to nie wiem czy podążanie za Tobą na Twój rozkaz jest jego obowiązkiem ,czy też może Ci odmówic)
    Tytuł "Lord" musisz niestety sam sobie dopisac :D.
    Da radę założyc własną frakcję jednak nie można rekrutowac do niej lordów. W istniejącej już frakcji możesz byc najwyżej Marszałkiem ,czyli jesteś czymś lepszym do zwykłego lorda.

Wybaczcie za te "c" ale mam kłopoty z klawiaturą :D.

Dobrze, a jak podążać za jednostką ?

Np. jest Lord Qwerty, a jak kliknę na niego na mapie strategicznej jest napisane " Travelling to: Lord Qwerty's party", więc jak zrobić by było "acompanying (coś takiego) Lord Qwerty's patry"

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1700 dnia: Kwietnia 27, 2010, 19:38:53 »
    Nigdy tak nie będzie. Jak masz zadanie podążać za jakimś lordem, to po prostu kręć się w jego pobliżu, aż nie dostaniesz komunikatu, że ma dla ciebie jakieś zadanie.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Aldrin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1701 dnia: Kwietnia 30, 2010, 14:05:21 »
    Kiedy Lordowie z mojego królestwa będą za mną podążać ? Jestem w Swadii i z królem Harlusem mam relacje 45, a jak ostatnio go prosiłem, by za mną podążył, mówił, że to nie odpowiednie blah blah blah.

Offline Gedbard

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1702 dnia: Kwietnia 30, 2010, 19:05:43 »
    Jednym ze sposobów jest zostanie marszałkiem państwa.

Offline Aldrin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1703 dnia: Maja 01, 2010, 20:33:36 »
    I jeszcze mnie zastanawia jedna rzecz :

Dlaczego jeśli np. ruszę na pomoc jakiemuś lordowi, to podczas walki on stoi sobie w miejscu razem ze swoimi jednostkami i nic nie robi ?(jednostki na niebiesko) DA się to jakoś zmienić ?

Offline Nave731

• Użytkownik
    • www.sekcja9.fora.pl
    « Odpowiedź #1704 dnia: Maja 02, 2010, 12:33:36 »
    A więc tak. To jest ułatwienie ,gdyż daje Ci to wizualny podział na sojuszników i Twoich żołnierzy. Jeśli zginie Twoja jednostka to masz komunikat na czerwono ,jeśli zostanie ogłuszona jest to komunikat na żółto. Natomiast jeśli zginie jednostka sojusznika masz informację w kolorze fioletowym ,a jeśli zostanie ogłuszona jest to kolor trochę jaśniejszy od fioletu (nie potrafię tego opisac :D ,ale rozpoznasz to jak zobaczysz). Dodam ,że jednostkom z nazwami niebieskimi nie możesz rozkazywac. Można to zmienic zostajac marszałkiem. Wtedy każda jednostka której pomagasz jest pod Twoimi rozkazami (łącznie z Lordem). Gdy ruszasz na pomoc lordowi z innej frakcji niż twoja ,walczącego z waszym wspólnym wrogiem nie możesz rozkazywac sojusznikom ,miej to na uwadze.
    Jeśli chodzi o "nieróbstwo" lorda i jego żołnierzy to wyjaśnienie jest proste. To taki rodzaj taktyki :D. Jeśli wróg zbliży się wystarczająco to ruszą do ataku. Zwykle Lordowie stosują taką taktykę ,gdy w "rozdaniu" mają przewagę jednostek dystansowych ,chociaż nie jest to zasadą. W takich wypadkach twój szturm na niewiele się zda ,jeśli nie masz jednostek wyposażonych w tarcze lub kawalerii. To chyba wszystko :D.
    "Lecz zaklinam - niech żywi nie tracą nadziei
    I przed narodem niosą oświaty kaganiec
    A kiedy trzeba - na śmierć idą po kolei
    Jak kamienie przez Boga rzucane na szaniec!...
    J.Słowacki Testament mój

Offline Andrew_McPivot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1705 dnia: Maja 03, 2010, 15:52:28 »
    Czy mogę NIE na rozkaz któregoś lorda rozpocząć wojnę z którymś państwem atakując jego karawany??

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1706 dnia: Maja 03, 2010, 16:19:31 »
    Raczej nie,  są bardzo małe szanse że oni wywołają wojnę... Ale ty i tak będziesz z nimi wrogo był :)

Offline panic

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1707 dnia: Maja 04, 2010, 18:27:05 »
    siema. moze to juz bylo, ale troche sporo tu stron a w szukaj nic nie znalazlem. nie potrafie przejsc misji z pojmaniem czy tam ukaraniem jakiegos zabojcy ktory zabil jednego z ludzi ktoregos z lordow. zalozmy ze to tamus z warszawy, to jade do warszawy i wypytuje ludzi czy go widzieli a oni cos w tym stylu" duzo dziwnych ludzi kreci sie w naszej wiosce, jesli dobrze poszukasz to na pewno go znajdziesz". pomoze ktos?

Offline Gedbard

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1708 dnia: Maja 04, 2010, 20:22:19 »
    Pochodź trochę za domami i w miejscach bardziej ukrytych lub oddalonych. Kiedy zobaczysz postać stojącą w miejscu, która nazywa się Nervous Man( Nerwowy Człowiek) porozmawiaj z nią. Dalej powinno być wszystko jasne ;)

Offline Aldrin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1709 dnia: Maja 04, 2010, 21:02:16 »
    Mam w zanadrzu jeszcze trzy pytanka:

1.Czy mogę się w M&B ożenić ?
    2. Co to jest SI ? (Jak się esc w trakcie walki kliknie to tam takie coś jest i można ustawić)
    I 3 najbardziej dręczące mnie pytanie - JAK WYGRAĆ WOJNĘ ?! Jestem w królestwie Swadii, podbiliśmy już wszystkie tereny Veagirów, nie mają ani jednej wsi/miasta/zamku, gdy się pytam jak idzie wojna, mówią " My mamy 18 armii, zaś oni nie mają ani jednej. Ogólnie jesteśmy u progu wygrania wojny" czy coś takiego, ale nic ciągle nie ma. Ich jednostek też nigdzie nie widać, z nikim nie mogę o wojnie pogadać, jestem marszałkiem, więc jak ?