Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Krótkie pytania - wątek dla początkujących  (Przeczytany 325627 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rarytas

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Krótkie pytania - wątek dla początkujących
    « Odpowiedź #1560 dnia: Lutego 19, 2010, 19:33:15 »
    joł,
    Mam takie głupie pytanie: czy jest inny sposób na szybkie przywrócenie zdrowia niż odpoczywanie w miastach? I nie chcę kodów.
    Z góry dzięki,
    Pozdro

Offline Arto

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1561 dnia: Lutego 19, 2010, 19:45:49 »
    joł
    Elo, ziąąą!

Raczej nie ma innego sposobu na odzyskanie zdrowia. Najlepiej jest ładować w umiejętność "pierwsza pomoc" sory chodziło o "Leczenie ran".

@down:
    On prosił o szybszy sposób
    « Ostatnia zmiana: Lutego 20, 2010, 17:06:28 wysłana przez Arto »

Offline Jonasz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1562 dnia: Lutego 20, 2010, 16:56:44 »
    Jest inna możliwość: obóz, może tylko trochę wolniej regenerować, ale za darmo.

Offline TheSpikeMam

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1563 dnia: Lutego 21, 2010, 18:11:18 »
    Witam. Mam problem. Odkąd sam się uzbroiłem zacząłem uzbrajać bohaterów NPC, aktualnie posiadam 500 ludzi razem w kilku zamkach i place im 3,5k. Jezdze tylko na turnieje i handluje i tak wychodze na duzy plus. Gdy kupilem zbroje dla jednego z bohaterow zabaraklo mi pieniedzy na zold dla zalogi w zamku. Miałem na minusie około 1,5k. W następny tydzień odrazu spłaciłem, ale nie w tym problem. Otóż, po nie zapłacaniu całego żołdu jeden z bohaterów wyraził swoje niezadowolenie z tej sytuacji. Jego morale spadlły z 99 do 63, od tego momentu codziennie spada mu o jeden. Aktualnie jest to 55. Nie wiem co zrobić. Bohater ma zbroję wartą 300-500k i nie chciałbym go ot tak stracić. I o to pytania:
    1. Co pownienem zrobić aby na nowo zyskać jego poparcie do 99?
    2. Czy jeżeli 'wywale' go z drużyny będe go mógł przyjać ze stanem przed rozdzieleniem? Tzn ze będzie miał ten sam poziom i uzbrojenie.
    3. Jak mogę znaleźć swojego bohatera z drużyny jeśli się z nim rozłącze? (Gdy proszę podróżnika o pomoc w znalezieniu jednego z towarzyszy pyta mnie kogo szukam a wtedy mój bohater automatycznie odpowiada 'nieważne')
    4. Do czego są podróżnicy oprócz szukania uzurpatrów?
    5. Jak zapobiegać takim sytuacja?

wesja: 1.010
    « Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2010, 18:15:58 wysłana przez TheSpikeMam »

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1564 dnia: Lutego 21, 2010, 18:32:58 »
    Tu masz wątek, gdzie są wypisane charakterystyki bohaterów NPC http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=2221.0 A teraz po kolei.
    1. Na przykład najmij NPCa, którego lubi Twój bohater. Powinno się poprawić jego zadowolenie.
    2. Tak.
    3. Musisz szukać po karczmach.
    4. Właściwie tylko szukaniem uzurpatorów i dawnych towarzyszy. Nie pamiętam czy jeszcze jakąś rolę mają.
    5. Nie najmuj do drużyny NPCów, którzy się nie lubią, płać żołd, dbaj, żeby mieć jedzenie, staraj się wygrywać bitwy i nie dopuszczać do zbyt duzych strat. Zobacz, czego Twoi towarzysze nie lubią i staraj się poprostu nie dopuszczać do tego.

Offline Zeek17

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1565 dnia: Lutego 21, 2010, 19:08:28 »
    Mam pytanie: Czy da się zmienić sztandar np. na jakiś swój obrazek z komputera?
    I jeszcze jedno pytanie: Czy da się zmienić sztandar podczas gry np mam 78dzień i chce inny sztandar da się?
    I ostatnie pytanie: Jak mieć dużo wojska np 300? ja mam dowodzenie na 10 i charyzmę też na dużo i mam 178 co zrobić aby mieć np.300?
    « Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2010, 20:24:53 wysłana przez Arcylisz »
    "Wytrzymujcie Polaków natarcia w jak najgęstszym szyku, albowiem luźni niezwłocznie ich natarcia nie wytrzymacie. Niechaj zaś żaden z was w ucieczce ratunku nie szuka, albowiem nic nie jest w stanie ujść przed nadzwyczajną koni polskich rączością i wytrzymałością".

"Lach bez konia jak ciało bez duszy..."

"Do dobrego konia trzeba dobrego jeźdźca, inaczej wkrótce się rozstaną."

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1566 dnia: Lutego 21, 2010, 20:38:46 »
    Owszem, da się. W folderze głównym gry znajduje się folder "Textures". Tam szukasz plików o nazwie banners. Ponieważ są one w formacie .dds to nie każdy program Ci je otworzy, więc najpierw musisz się w odpowiedni zaopatrzyć (na przykład dds converter), tu odsyłam do google, lub do działu modding. Potem wystarczy otworzyć plik, zedytować i zapisać.
    W Native nie da się zmienić raz wybranego sztandaru, ale w niektórych modach jest taka możliwość.
    Żeby mieć więcej wojska musisz albo zbierać punkty reputacji, albo zedytować fragment pliku scripts.txt TU masz odnośnik do odpowiedniego tematu. Nie powinieneś mieć raczej problemu ze zrozumieniem tego, co autor napisał. Aha, tylko jeśli dokonasz tam zmian, to prawdopodobnie będziesz musiał nową grę zacząć! Na starym zapisie może nie zadziałać.

Offline Dyziek.dyz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1567 dnia: Lutego 21, 2010, 21:21:02 »
    Chodzi o "eliminacje frakcji", zabralismy nordom wszystkie zamki, pozbylem sie ich lordow z niewoli a z reszta sie bilem i wygralem. Teraz nie pokazuje sie ze zauwazono wrogow gdzies tam ;p, zaden zamek ani miasto nie jest oblezane. Dalej jest krolestwo nordow we frakcjach itp. tylko ze pisze ze nie maja zamkow - i takie pytanie,to juz koniec frakcji? Tak zostanie do konca? Czy moze z tymi eliminacjami chodzi o rebelie? Albo moze musze cos jeszcze zrobic?:s aa zapomnialem, zaden lord nie przeszedl do innej frakcji (z tego co czytalem wynika ze tak powinno byc..). Mam wersje 1.0.1.1 bez modow. Pozdro

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1568 dnia: Lutego 21, 2010, 21:42:31 »
    Patrz dalej, czy przypadkiem jakiś ich lord się nie pojawił i po pewnym czasie wyskoczy komunikat, że frakcja upadła i lordowie przejdą do innych królestw...

Offline Dyziek.dyz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1569 dnia: Lutego 21, 2010, 21:58:01 »
    Hmm.. a jest taka mozliwosc ze Nasz lord lub lord innej frakcji ma ich lorda w niewoli i dlatego tak sie dzieje?

Offline Zeek17

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1570 dnia: Lutego 21, 2010, 22:36:57 »
    Tego nie wiem ale jak ja wykańczałem Vagirów to porostu wszystkie zamki i miasta zdobyłem później jak się pytałem jakiegoś Lorda jak idzie wojna i on mi mówił że Vagierzy żadnej nie mają armi to po jakichś 2tygodniach wyskoczył że Frakcja Vagierów została pokonana czy tam wyeliminowana.
    "Wytrzymujcie Polaków natarcia w jak najgęstszym szyku, albowiem luźni niezwłocznie ich natarcia nie wytrzymacie. Niechaj zaś żaden z was w ucieczce ratunku nie szuka, albowiem nic nie jest w stanie ujść przed nadzwyczajną koni polskich rączością i wytrzymałością".

Offline Dyziek.dyz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1571 dnia: Lutego 21, 2010, 22:41:13 »
    Zeek17 tez mi tak mowia ;). Dziekuje Wam za pomoc mam nadzieje ze mi to cos wyskoczy;p

Offline Zeek17

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1572 dnia: Lutego 22, 2010, 17:20:13 »
    Mam pytanie a mianowicie jak zrobić abym mógł w wioskach werbować więcej ludzi? (wiem że trzeba mieć dobre kontakty z tą wioską ale to i tak za długo schodzi chodzi mi o przerobienie sripta)

Offline Czarny

• Użytkownik
    Herb na tarczy
    « Odpowiedź #1573 dnia: Lutego 22, 2010, 21:18:14 »
    Witam!
    Chciałbym wiedzieć czy w grze jest do zdobycia tarcza z herbem takim jak na obrazku poniżej i jak ją odblokować (tj. jak się nazywa w Item Editorze). Jeśli takowej tarczy nie ma to może ktoś mi łopatologicznie wytłumaczy jak dodać własny wzór na tarczę lub zbroję?

(click to show/hide)

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Offline strongmas

• Użytkownik
    Odp: Herb na tarczy
    « Odpowiedź #1574 dnia: Lutego 22, 2010, 21:36:07 »
    Ten herb sobie normalnie wybierasz kiedy zostaniesz szlachcicem a tarczę kupujesz heraldyczną (czarno-czerwone, czarno-żółte).
    Herb normalnie nakłada się na heraldyczną tarczę.

Obrażasz Sabaton = obrażasz mnie.