Siemka, od niedawna gram w M&B v1.01 i mam pytanka:
Witaj, fajnie, miło mi...
1. Podczas oblężen gdy używamy machiny oblężniczej, niedaleko jest katapulta, czy można jej użyć, a jak można to w jaki sposób?
Niestety nie. Są mody, któe pozwalają używać katapu;lt (np Age of Machinery).
2. Czy zwiększając lvl inżynierii możliwe są inne oblężnicze pojazdy ? albo więcej ich?
Nie. Inżynieria odpowiada tylko, za szybkość budowy obiektów (w tym drabin, kładek, wież oblężniczych) i zmniejszenie kosztów ich wybudowania (w przypadku budynków w mieście, zamku, wsi).
3. Czy można na stałe zatrzymać NPC-ów? bo zainwestowałem w nich bardzo dużo...np mam ich 12 taka straż przyboczna każdemu dałem hełm z takimi rogami, i wogóle ekwipunek very drogi, jak odejdą to strasznie moja kieszen ucierpi...
Jest kilka "buildów", które pozwalają trzymać do 9 NPC-ów, którzy nie będą się kłócić, narzekać, stękać, jęczeć, marudzić, etc. Nawet jeśli któryś z nich odejdzie, lub przepadnie po przegranej walce, spotkać go będziesz mógł ponownie w jakiejś tawernie i zmiłą chęcią ponownie isę przyłączy. W tawernach czasami mozesz spotkać podóżników, którzy za niewielką opłatą zdradzą Ci lokalizacje NPC-ów, którzy od Ciebie odeszli.
Zapoznaj się z tym tematem:
http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=2221.04. Skąd komputerowi przeciwnicy mają tyle wojska, grając bez modyfikacji i kodów, ciężko pokonać jakiegoś króla który podróżuje z 200+ wojakami, ogółem refleks nadgarstak, zwinność i taktyka pomaga, ale jak zostajesz sam na polu walki to ciężko;p
Nie ma łatwo, ale jak będziesz wprawionym już graczem, to i grając na najwyższym poziomie, będziesz takie ekipy w 50-chłopa rozwalać. A skąd Oni ich mają? Po prostu są im przydzielani...
5. Przydałby się jakiś save z postacią na 100lvlu z możliwością rozdysponowania pkt;p miałby ktoś taki, albo sposób osiągniecia tego w plikach? jak tak to gdzie i jak...
Jest pewien sposób: eksport-import postaci. Ale nie osiągniesz w ten sposób 100 levela, tylko jakiś hm... 60?
Aby to zrobić wejdź w kartę postaci i w dolnym lewym rogu zobaczysz przycisk "Statystyki" - wejdź w niego. Na ekranie wyświetlą Ci się statystyki - ilość zabitych, zranionych, itp - Ciebie interesują przyciski po prawej (importuj i eksportuj). Kliknij najpierw eksportuj, by wyeksportować postać do pliku. Zminimalizuj grę i wejdź do katalogu CharExport (...\mount&blade\CharExport\...) - odnajdziesz tam plik o nazwie postaci, którą wyeksportowałeś. Wy edytuj go jak Ci się podoba (rozdaj punkty, przydziel dodatkowe, usuń niechciane...). Następnie zapisz plik, wejdź do gry - do statystyk postaci i kliknij przycisk "Importuj". Powinno zadziałać.
Pozdrawiam!