Witam, mam parę pytań.
a) Pierwsza to sprawa dotycząca pokoju. Służę nordom. Mają oni 2 wojny, jednak jednej wolałbym się pozbyć tym bardziej, że zależy mi na ludziach udostępnianych przez tamtą nacje, jak mogę nawiązać pokój? raz po prostu wyświetlił mi się komunikat (dzień około 40), że to koniec wojny, ale gra mi się wyłączyła z innego powodu i nie zapisała. Teraz mam dzień 108 a wojny 2 nadal trwają. Jak mogę rozwiązać problem?
(...)
c) z ciekawości zapisałem na 2 slocie plik i obrałem trochę inną drogę - przestałem służyć nordom i zatakowałem zamek, zdobyłem go i powstała nowa nacja - moja rebelia, dostałem wioskę, później zatakowałem kolejny i teżgo zdobyłem, jednak na dłuższą metę tak nie wyrobie, bo:
- mam za mało wojska do swojej armii i 2 zamków równocześnie
- nie wiem skąd brać lordów którzy będą mi służyć
- 2 wojny naraz przeszkadzają w takim funkcjonowaniu
I tu moje pytanie dotyczące a) oraz dodatkowe, skąd mogę brać lordów którzy będą mi służyć
Pozdrawiam, Phos
a) Rozpoczęcia/zakończenia wojny są zdarzeniami losowymi, choć dziejącymi się w pewnych określonych ramach czasowych. Tzn. gra ustala dzień i godzinę, gdy takie zdarzenie może mieć miejsce, po czym ustala, ile z nich (o ile w ogóle) się wydarzy. Czyli jeśli (przykładowo) 1 marca o godzinie 1:00 jest ustalony taki termin, to teoretycznie możesz zobaczyć 4 komunikaty o wypowiedzeniu Tobie wojny (lub propozycji pokoju). Możesz też nie zobaczyć żadnego komunikatu (co zdarza się częściej). Moja rada: czekaj i rób często save. Gdy się pojawi jakikolwiek komunikat dotyczący startu/końca wojny odnotuj dokładną godzinę i jeśli nie będzie ten komunikat dotyczył Ciebie, to load do skutku (choć uprzedzam - może to być BARDZO frustrujące).
Mała podpowiedź: nie musisz posiadać żadnego miasta ani zamku danej frakcji, aby móc rekrutować jej ludzi - wystarczą pozytywne stosunki ze wsią i już masz udostępnioną opcję "rekrutuj".
c) Rebelia bez pretendenta nie jest taka trudna, ale musisz wiedzieć, jak grać (w uproszczeniu - trzymać minimum 200 najlepszych jednostek w zamkach i jeszcze więcej w miastach; wiedzieć, skąd brać pieniądze na ich utrzymanie oraz jak się przemieszczać po mapie).