Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Krótkie pytania - wątek dla początkujących  (Przeczytany 324905 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Olek363

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Krótkie pytania - wątek dla początkujących
    « Odpowiedź #1290 dnia: Grudnia 02, 2009, 16:55:21 »
    Mam pewne pytanie, a mianowicie, czy da się swobodnie operować kamerą, po całym polu bitwy?

Offline Gedbard

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1291 dnia: Grudnia 02, 2009, 17:25:36 »
    Nie, nie da się. Kamera podąża za twoją postacią.

Offline metalfun666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1292 dnia: Grudnia 02, 2009, 17:40:25 »
    Ściągnąłem z pewnej strony soundtrack dop ogniem i mieczem. Co zrobić, by było go słychać w grze?

Offline Dalhi

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Pancakes Fans Master
    « Odpowiedź #1293 dnia: Grudnia 02, 2009, 18:11:34 »
    Jeżeli się nie mylę to wrzucasz pliki z muzyką do folderu: Mount&Blade\Modules\nazwa_moda\Sounds.
    Następnie w folderze "Modules/nazwa_moda" odnajdujesz plik  "module.ini" a w nim w linijce "scan_module_sounds = 0" zmieniasz cyfrę 0 na 1 i powinno działać.
    Pozdrawiam.

Offline fujitsu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1294 dnia: Grudnia 02, 2009, 20:11:29 »
    czym różni się miecz z swing 33b od swing 33c?

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #1295 dnia: Grudnia 02, 2009, 21:18:41 »
    Literki te oznaczają typ obrażeń. W Mount and Blade, póki co są 3:
    Blunt (B) - obuchowe (ogłuszające, przydatne, gdy chcemy pozyskiwać jeńców)
    Cut (C) - Cięte (wszelkie wymachy, uderzenia długimi ostrzami - miecze, topory)
    Pierce (P) - Kute (podobno zabójcze na pancerze, wszelkie nadziaki, Morgensterny i pchnięcia mieczem zadają tego typu obrażenia)

Pozdrawiam!

Offline Tomash

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1296 dnia: Grudnia 02, 2009, 22:03:12 »
    I znowu ja. :p
    Zostałem marszałkiem i jak chcę zacząć kampanię wojenną, idę do lorda, mówię, że chcę ją zacząć. Tu się pojawiają schody: lord mi potwierdza, że wyśle gońców po resztę lordów, lecz nawet jeśli czekam tydzień, to przybywa ich dwóch/trzech. Tak się nawet miasta nie da zdobyć, bo często zdarza się tak, że ci co się już przyłączyli i tak zaraz się rozjadą do siebie. Moje pytanie jest następujące. Jak to zrobić, aby sprawnie zwołać ich do siebie i przytrzymać przy sobie na dłużej?

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1297 dnia: Grudnia 02, 2009, 22:29:44 »
    Myślę, że zależy to dużo od nastawienia lordów względem Ciebie, bo reputacji masz zapewne sporo, skoro jesteś marszałkiem...
    Spróbuj zdobyć kilku przyjaciół wśród Lordów, może wtedy pojawi się ich więcej na zebraniu.
    Co do trzymania ich przy sobie... Nie będą towarzyszyć Ci non stop, jak zobaczą karawanę lub oddział wroga, to raczej będą z nim podążać, nim ucieknie, lub go pokonają - Taka już ich natura i z tym nic nie da się chyba zrobić.

Pozdrawiam!

Offline Tomash

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1298 dnia: Grudnia 02, 2009, 22:58:12 »
    Reputacji aktualnie mam coś koło 1500, honoru 25. Zdecydowana większość lordów mnie popiera, sześciu uznaje mnie za przyjaciela, a i tak na wezwanie stawia się maks czterech. Problem związany z opuszczaniem nie polega na pościgu za karawaną, czy też jakąś inną bandą, lecz na "widzimisie" lorda. Zdobycie miast praktycznie jest niemożliwe, bo ponad połowa lordów podczas czekania, aż moi postawią wieżę oblężniczą po prostu rozjeżdża się po swoich zamkach i miastach. I tak z 8 zebranych lordów metodą "ręczną" (mam dla ciebie zadanie > podążaj za mną) przy szturmie na miasto/zamek zostaje z dwóch czy trzech. Reszta już w tym czasie albo siedzi w swoich zamkach, albo do nich już dojeżdża.

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1299 dnia: Grudnia 02, 2009, 23:56:46 »
    Może spróbuj wydawać im jakieś rozkazy (najeżdżają ziemie, patrolują, cokolwiek...), może najwidoczniej im się nudzi :>
    A tak na serio, to nie wiem.. Raz też mi potrafili pouciekać w sercu walki, lub spłoszyło ich party królewskie (5-ciu lordów po 80-100 ludzi uciekało przed pary królewskim z ~280 oddziałem), innym razem zostawali do końca, póki nie zakończyłem kampanii wojennej.

Swoją drogą mając ok 120 ludzi w oddziałem można praktycznie non stop podbijać miasta/zamki... Kiedyś odbiłem zamek, w którym przetrzymywano było dużo jeńców, których chętnie nająłem... Pod taką brygadą padła niemalże cała Swadia - zostało im miasto Uxkhal, które oblegane już było przez Chanat... jedyne, co robiłęm, to jeździłem od lokacji - do lokacji podbijając wszystko, co napotkałem. Sam się zdziwiłem, że tak szybko padali...
    Po co ten offtop? a no po to, by nie polegać na lordów, bo to wybredne świnie są... w sumie i dobrze...

Pozdrawiam!

Offline Tomash

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1300 dnia: Grudnia 03, 2009, 00:00:56 »
    Twoje rozwiązanie byłoby dobre, gdyby nie fakt, że samemu niczego nie zwojuję na poziomie trudności 109%. ;)

A może jest jakiś tweak poprawiający ten aspekt?

Offline Tobik-N

• Użytkownik
    • Piwa: 2
      • Forum WD
    « Odpowiedź #1301 dnia: Grudnia 03, 2009, 18:54:17 »
    Ostatnio czytałem na telewords , i nie znalazłem takiego.

Offline Olek363

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1302 dnia: Grudnia 03, 2009, 19:57:48 »
    Też mam ten problem z lordami i aby poprowadzić ich do walki muszę każdemu z osobna rozkazać, aby za mną podążał.

Offline krzyysiek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1303 dnia: Grudnia 04, 2009, 12:06:53 »
    I znowu ja. :p
    Zostałem marszałkiem i jak chcę zacząć kampanię wojenną, idę do lorda, mówię, że chcę ją zacząć. Tu się pojawiają schody: lord mi potwierdza, że wyśle gońców po resztę lordów, lecz nawet jeśli czekam tydzień, to przybywa ich dwóch/trzech. Tak się nawet miasta nie da zdobyć, bo często zdarza się tak, że ci co się już przyłączyli i tak zaraz się rozjadą do siebie. Moje pytanie jest następujące. Jak to zrobić, aby sprawnie zwołać ich do siebie i przytrzymać przy sobie na dłużej?

Problem w tym, że zazwyczaj na zwołaną przez Ciebie kampanię wybiera się kilku lordów, lecz po drodze natknięcie się przez nich na jakiegokolwiek przeciwnika (karawany, wrodzy lordowie, a czasem nawet bandyci i dezerterzy) skutkuje pościgiem/ucieczką. A wiadomo, jak nierealistycznie długo trwają bitwy rozgrywane przez komputer w M&B. Jeśli do tego dodać często zbliżoną szybkość poruszania się takich 2 oddziałów (lordowie poruszają się zazwyczaj z prędkością ok. 4, wyjątkiem są khergici), to nasz zwołany na kampanię pomocnik może ścigać wroga (lub przed nim uciekać) dosłownie przez całą mapę.

Druga poruszona przez Ciebie kwestia dotyczy powrotu do domu lorda w chwili, gdy się tego nie spodziewasz. Lordowie opuszczają Cię w dwóch przypadkach:
    1) Gdy jego oddział się zbytnio wykrwawi - wraca do jakiegoś zamku/miasta zregenerować siły;
    2) W sytuacji, gdy państwo ma wielu lordów, to czasem zmieniają się oni miejscami (jeden wraca do domu, a drugi wyrusza w Twoją stronę - jak to wygląda, opisałem wyżej...) W Twojej perspektywy wygląda to tak, jakby ktoś Cię olał - poniekąd słusznie, gdyż ten "zmiennik" może w ogóle nie dojechać do Ciebie (np. zostać po drodze rozbity) lub przybyć np. po tygodniu.
    Zachowanie lordów jest zakodowane, więc nie da się łatwo zmienić (choć czytałem, że w niektórych modach to się udało). W Native - nic na to nie poradzisz. Jedyna podpowiedź, jakiej mogę Ci udzielić, to zabieranie jak najliczniejszej i najsilniejszej drużyny do szturmów (nordyccy huskarle/weterani, rhodoccy sierżanci/strzelcy, również vaegirscy mistrzowie łuku).

Edit: Możesz też zwołać wyprawę gdzieś pośrodku Twojego państwa (wtedy jest mniejsza szansa, że po drodze spotkają oni jakichś wrogów) i ruszyć na cel w taki sposób, aby nie stracić z zasięgu wzroku żadnego z lordów (gdy któryś z nich wda się w jakąś bitewkę, to wszyscy jedziecie mu pomóc i po wszystkim wyruszacie w dalszą podróż).
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 04, 2009, 12:13:13 wysłana przez krzyysiek »

Offline Tobik-N

• Użytkownik
    • Piwa: 2
      • Forum WD
    « Odpowiedź #1304 dnia: Grudnia 04, 2009, 16:54:49 »
    Mu chodziło chyba co zrobić a nie czemu tak jest:/