Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Krótkie pytania - wątek dla początkujących  (Przeczytany 324589 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JC_Jackson

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Krótkie pytania - wątek dla początkujących
    « Odpowiedź #1230 dnia: Października 25, 2009, 22:19:32 »
    Co do pierwszego pytania to musisz wybrać optymalny skład drużyny - nie wszyscy bohaterowie pozostają w dobrych stosunkach między sobą  - w którymś temacie był podany "krąg" relacji między bohaterami NPC i na jego podstawie powinieneś dobrać sobie odpowiednich towarzyszy.

Offline Michal

• BANITA
    • Użytkownik
    • Arrrr
    « Odpowiedź #1231 dnia: Października 25, 2009, 22:20:48 »
    1. Musisz odpowiednio dobierać członków drużyny. Po prostu określony bohater nie lubi towarzystwa drugiego określonego bohatera.
    Na forum jest cała lista postaci, w której opisane są stosunki pomiędzy danymi bohaterami.

2. W queście masz podążać za królem/lordem do określonego miejsca, lub zdobyć jakiś zamek. Najczęściej zadanie kończy się po "odprowadzeniu" tego lorda do wrogiego terytorium lub w pobliże jakiegoś zamku, więc to nic dziwnego. Ja najczęściej podążam za nim dalej i pomagam w bitwach.

3. Często występuje taka sytuacja, kiedy lord ma za mało wojska, żeby zająć zamek. Podejrzewam, że próbuje wziąć warownię głodem, lecz po jakimś czasie odchodzi z niewiadomych przyczyn.

4. Możesz pomóc ale tylko przy szturmie na zamek. Nie możesz dołączyć do bitwy, kiedy lord siedzi pod zamkiem i szykuje się do ataku. Chyba, że już zaczął się szturm, a ty nie możesz dołączyć do bitwy. W takim przypadku prawdopodobnie jest to bug.
    « Ostatnia zmiana: Października 25, 2009, 22:22:36 wysłana przez Michal »
    Nie ma mnie
    Dezaktywowane konto. Nowe konto -> (klik!)

Offline metalfun666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1232 dnia: Października 25, 2009, 23:24:10 »
    A czy mógłbym prosić o linka, albo chociaż nazwę tematu i działu w którym się ten temat znajduje?

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1233 dnia: Października 25, 2009, 23:39:00 »
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline metalfun666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1234 dnia: Października 26, 2009, 15:02:37 »
    Więc zmodernizuję nieco skład drużyny. Mam jednak pewien dylemat. Kogo bardziej opłaca się posiadać, Bunduka, czy Lezailta oraz Aleyn, czy Nizar?

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1235 dnia: Października 26, 2009, 15:46:06 »
    Witam
    Posiada ktoś link do moda który dodaje jeszcze jedna kładkę przy szturmie na miasto??
    I czy da się tego moda z kładką dodać do Sword of Damocles - Invasion V4?

Offline xxKoMiSxx

• Użytkownik
    • Mount & Blade is my life..
    « Odpowiedź #1236 dnia: Października 26, 2009, 16:30:37 »
    Ja posiadam taki skład:
    Jeremus - Medyk
    Bunduk - Wojownik
    Deshavi - nie pamiętam już co :D
    Klethi - Szukanie ścieżek/spostrzeganie/tropienie/taktyka
    Ymira - Szkolenie
    Alayen - Wojownik
    Firentis - Plądrowanie
    Baheshtur - Inżynieria

I jest on wprost genialny :D Nikt się nie kłóci, wszyscy się lubią i każdy dodaje jakieś umiejętności ;)

Offline Pablo1989

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1237 dnia: Października 26, 2009, 18:43:55 »
    3 Pytania :D

1.Czy Szlachcicem mogę atakować zamki ?, bo na wszystkie pytania w tworzeniu postaci, odpowiadałem że jestem Szlachcicem, i tak otrzymałem nagrodę wyboru własnego sztandaru, ale coś żadnych zamków nie mogę atakować, poza plądrowaniem wiosek. (już 3 sprądrowałem nalerzących do jednego królestwa i nie mam negatwnych opini)

2.Czy są jakieś Save Editory ? , do postaci, bo chciałbym dla brata, zrobić wykoksowaną postać :). a jemu nie chce się ciągle wpakowywać w konbinację Ctrl + X aby nabijać lvle.

3.A Propo quizu, co poprzednie możliwosci dają ? poza wyminionym Szlachcicem
    I'm too fast.  No?  Then why's your leg on the ground
    "Rekrutacja do Legionów Polskich OTWARTA"
    Pisać pod nr gg w tej sprawie 7245052

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #1238 dnia: Października 26, 2009, 19:12:37 »
    1.Czy Szlachcicem mogę atakować zamki ?, bo na wszystkie pytania w tworzeniu postaci, odpowiadałem że jestem Szlachcicem, i tak otrzymałem nagrodę wyboru własnego sztandaru, ale coś żadnych zamków nie mogę atakować, poza plądrowaniem wiosek. (już 3 sprądrowałem nalerzących do jednego królestwa i nie mam negatwnych opini)
    Aby oblegać zamek / miasto musisz mieć m.in. -1 do relacji z danym królestwem. Dorobić się tego możesz paląc wsie, napadając na karawany, lordów. Aby oblegać zamek musisz posiadać pewną liczbę żołnierzy, którzy pchać będą machiny oblężnicze itp. Nie wiem, ilu dokładnie... musisz próbować.

2.Czy są jakieś Save Editory ? , do postaci, bo chciałbym dla brata, zrobić wykoksowaną postać :). a jemu nie chce się ciągle wpakowywać w konbinację Ctrl + X aby nabijać lvle.
    Może nie save editor, ale ręczne podkręcanie postaci za pomocą export/import. Wejdź w menu postaci, w lewym dolnym roku powinieneś mieć przycisk "Statystyki", wejdź w niego. Przejdziesz do obrazu, w którym będziesz miał widoczne statystyki zabić. Wkliknij w przycisk "eksportuj" i zaakceptuj. Wyjdź z gry, lub ją zminimalizuj i wejdź do katalogu z grą do folderu CharExport (np. "C:\Program files\Mount&Blade\CharExport"). Otwórz notatnikiem (lub innym edytorem tekstu) plik tekstowy o nazwie Twojej postaci. W pliku masz dostęp do wszystkich parametrów postaci... jej poziom doświadczenia, jej pieniądze, jej atrybuty, umiejętności i biegłości, możesz zmieniać je dowolnie. Po zabawie zapisz plik, wejdź do gry w kartę postaci i w statystyki, a następnie kliknij przycisk "Importuj", edytowana postać powinna się załadować.

3.A Propo quizu, co poprzednie możliwosci dają ? poza wyminionym Szlachcicem
    Zajrzyj tu: http://www.mountblade.info/s.php?id=22

Pozdrawiam!

Offline Pablo1989

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1239 dnia: Listopada 06, 2009, 18:49:17 »
    Jeszcze mam pytanie mam 50/50 Więżniów max Skilla do ich trzymania, czy jest jakiś pliczek co można dodać jeszcze więcej miesjca tak z 150 wystarczy :P, to samo z wojskiem mam max skilla dowodzenai i max mam 172, i już więcej nie mogę dodawać.
    I'm too fast.  No?  Then why's your leg on the ground
    "Rekrutacja do Legionów Polskich OTWARTA"
    Pisać pod nr gg w tej sprawie 7245052

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1240 dnia: Listopada 06, 2009, 20:32:23 »
    Jeszcze mam pytanie mam 50/50 Więżniów max Skilla do ich trzymania, czy jest jakiś pliczek co można dodać jeszcze więcej miesjca tak z 150 wystarczy :P, to samo z wojskiem mam max skilla dowodzenai i max mam 172, i już więcej nie mogę dodawać.

Odnośnie więźniów zerknij do tego tematu: Klik!
    ... ale pamiętaj, że zbyt duża wartość może spowodować, że oddział będzie poruszał się strasznie wolno po mapie świata.

Natomiast jeśli chodzi o ludzi w oddziale, możesz ich liczbę zwiększyć renomą.
    Jeśli nie chce Ci się bawić w turnieje, questy, itp. zerknij do tego tematu: Klik!

Pozdrawiam!

Offline Krwawy Topór

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1241 dnia: Listopada 09, 2009, 00:29:24 »
    Mam pytanko, moge zostac Królem? Co sie stanie jeśli zdobede całe królestwo, np. wytluke wszystkich Nordów, zajme ich wszytskie lokacje tak , ze z mapy zniknie zółty kolor? Czy Bede mogl sprawowac władze nad lordami? Bede królem?

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1242 dnia: Listopada 09, 2009, 01:18:00 »
    Mam pytanko, moge zostac Królem? Co sie stanie jeśli zdobede całe królestwo, np. wytluke wszystkich Nordów, zajme ich wszytskie lokacje tak , ze z mapy zniknie zółty kolor? Czy Bede mogl sprawowac władze nad lordami? Bede królem?
    W Native nigdy jako-takim królem nie zostaniesz... Nie będziesz mógł rekrutować lordów, zawierać pokoju, czy też wypowiadać wojny... - będziesz zdany sam na siebie.
    Możesz rozpocząć rebelię z kandydatem do tronu i na czas trwania rebelii będziesz mógł przekonać kilku lordów do swoich racji. Wówczas będą podążać za Tobą i słuchać Twoich rozkazów, czy też będziesz mógł nadać im pobite ziemie.

Są mody, które pozwalają władać własnym królestwem (Western Invaders, Sword of Damocles, The Eagle and the Radiant Cross...), ale o nie pytaj w odpowiednim temacie.

Pozdrawiam!

Offline Krwawy Topór

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1243 dnia: Listopada 09, 2009, 10:41:12 »
    aby wzniecic rebelie trzeba uzyc opcji podazaj za mna w stosunku do lordów? Ile trzeba miec honoru by to zadziałało?

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1244 dnia: Listopada 09, 2009, 10:48:54 »
    aby wzniecic rebelie trzeba uzyc opcji podazaj za mna w stosunku do lordów? Ile trzeba miec honoru by to zadziałało?
    Nie rebelia z pretendentem polega na wsparciu osoby, która powinna sprawować władzę w danym królestwie (Valdyn the Bastard, Lady Isolla from Suno...) Odnajdziesz ich w salach tronowych w miastach i zamkach.
    Jeżeli podbijesz jakieś ziemie nie będąc niczyim wasalem, rozpoczniesz prywatną wojnę z królestwem, któremu ziemie odbiłeś, a później wypowiedzą Ci wojnę pozostałe frakcje...

Sama opcja "podążaj za mną" przydaje się tylko, gdy chcesz podbić jakieś ziemie, lub stoczyć większą bitwę (lord wesprze Cię w walce). Aby przekonać lorda, by podążał za Tobą, musi Cię uwielbiać... a honor powinieneś mieć dodatni.

Pozdrawiam!