Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Krótkie pytania - wątek dla początkujących  (Przeczytany 324917 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline metalfun666

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Krótkie pytania - wątek dla początkujących
    « Odpowiedź #1200 dnia: Października 10, 2009, 14:05:33 »
    To znaczy, że mogę dołączyć do kampani wojskowej nie należąc do frakcji? Jeżeli tak, to jak?

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #1201 dnia: Października 10, 2009, 14:30:23 »
    To znaczy, że mogę dołączyć do kampani wojskowej nie należąc do frakcji? Jeżeli tak, to jak?
    Tylko jako najemnik. Aby zostać najemnikiem porozmawiaj z jakimś Lordem, czy nie ma dla Ciebie zadań, czasami (dość często), o ile nie jesteś czyimś wasalem poinformuje Cię, że potrzebuje dowódcy najemników na nadchodzącą kampanię wojenną. Jeśli się zgodzisz będziesz służył danemu królestwu jako najemnik:. będziesz toczyć wojnę z tymi frakcjami, co ta, do której należysz, wszelkie podbite zamki, miasta trafią w ręce królestwa, do którego należysz (ale nie do Ciebie), służba trwa ok 3miesiące, co tydzień będziesz otrzymywać zapłatę za służbę od króla (grosze)...
    Ma to swoje plusy... podciągniesz reputację wśród lordów i nastawienie królestwa względem Ciebie...

Pozdrawiam!

Offline metalfun666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1202 dnia: Października 10, 2009, 15:32:33 »
    A czy zabijając dezerterów i bandytów też zwiększam reputację?

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1203 dnia: Października 10, 2009, 15:37:59 »
    A czy zabijając dezerterów i bandytów też zwiększam reputację?
    Tylko osobistą (postaci) i to zależy dużo od przewagi liczebnej wroga, czyt. Im większa przewaga wroga, tym więcej reputacji. Zresztą po wejściu na pole bitwy wyświetla Ci się napis "Przewaga bitewna Y do Z. Ta walka może zwiększyć twoją reputację o X".

Pozdrawiam!

Offline wilk21

• Użytkownik
    Tarcza na plecach
    « Odpowiedź #1204 dnia: Października 10, 2009, 15:51:21 »
    Mam takie małe pytanko, a mianowicie: Czy tarcza którą noszę na plecach mnie chroni?

Offline Xasan

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    Odp: Tarcza na plecach
    « Odpowiedź #1205 dnia: Października 10, 2009, 16:02:22 »
    Tak chroni, ale tylko przed bronią dystansową, tzn. (chyba) otrzymuje się 1/2 obrażeń, jeśli dostaniesz w tą tarcze.

Offline metalfun666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1206 dnia: Października 10, 2009, 18:26:27 »
    Nie rozumiem pokonałem 1 wrogiego lorda, ale i tak nie przyznało mi reputacji. Może nie był silny, ale i tak miał prawie dwókrotnie większą przewagę. Nie sądzę żeby był to bug bo u frakcji do której staram się dołączyć mam już 12.

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #1207 dnia: Października 10, 2009, 19:35:55 »
    Heh  może złe cie zrozumiałem ale  walki zwiększają twoją ogólną reputację, w Calradii, a relacje z królestwem poprawiasz robiąc misje.

Offline antykaczor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1208 dnia: Października 10, 2009, 19:43:05 »
    metalfun sadze ze po prostu nie zauwazyles ze nagle przemknelo ci np; Reputacja +2

Offline Galizius

• Użytkownik
    • Code Geass Hangyaku no Lelouch
    « Odpowiedź #1209 dnia: Października 11, 2009, 00:31:27 »
    Małe pytanko: wrzuciłem zbroje i hełmy do folderów odpowiedzialnych za nie, ale gdy wczytałem grę to ich nie ma. Czy znaczy to że muszę zacząć grę od nowa? Wiem mogę sam sprawdzić ale ledwo tu wszedłem bo się z deko wciągnąłem w gierkę.

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1210 dnia: Października 11, 2009, 00:36:53 »
    Małe pytanko: wrzuciłem zbroje i hełmy do folderów odpowiedzialnych za nie, ale gdy wczytałem grę to ich nie ma. Czy znaczy to że muszę zacząć grę od nowa? Wiem mogę sam sprawdzić ale ledwo tu wszedłem bo się z deko wciągnąłem w gierkę.
    Aby przedmioty się pojawiły w grze musisz wpisać je w pliku item_kinds1.txt, który znajduje się w katalogu moda (np "C:\mountandblade\modules\native\"). Posłuż się tym samym plikiem, który jest w modzie, by wybrać pojedyncze wpisy dla przedmiotów, lub użyj programu "Item editor", albo poczytaj Tutorial Daedalusa, nieco niżej jest wyjaśnione, jak wstawić przedmiot do gry.

Item Editor: http://www.mbrepository.com/file.php?id=567
    Tutorial by Daedalus: http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=491.msg19955#msg19955

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Października 11, 2009, 00:38:27 wysłana przez NIFN »

Offline Galizius

• Użytkownik
    • Code Geass Hangyaku no Lelouch
    « Odpowiedź #1211 dnia: Października 11, 2009, 00:39:50 »
    Geez nie spodziewałem się że tyle z tym roboty, dzięki.

Offline metalfun666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1212 dnia: Października 11, 2009, 12:23:51 »
    Czy podpalone wioski prędzej czy później same się odbudowują i jaki jest sens ich podpalania?

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1213 dnia: Października 11, 2009, 12:26:58 »
    Czy podpalone wioski prędzej czy później same się odbudowują i jaki jest sens ich podpalania?
    Tak, odbudują się same, trwa to ok 1 tyg.
    Podpalanie ich na pewno zmniejsza ich koniunkturę, oraz uniemożliwia prze pewien czas (patrz wyżej) rekrutowania ludzi, zaopatrywania się w tani towar, a co za tym idzie - cierpią też pobliskie miasta, do których wioska należy, ponieważ wieśniacy nie dostarczają towarów do miast, co wpływa na koniunkturę miast. Plądrując wioski drastycznie relacje z daną wioską spadają, a odrobienie tych że relacji jest bardzo czasochłonne i żmudne (bieganie za bydłem...). Nawet niektórzy bohaterowie się czepiają, jeśli gnębimy pospólstwo...

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Października 11, 2009, 12:30:44 wysłana przez NIFN »

Offline xxKoMiSxx

• Użytkownik
    • Mount & Blade is my life..
    « Odpowiedź #1214 dnia: Października 11, 2009, 18:05:50 »
    Jeśli jesteś marszałkiem to możesz zlecić innemu lordowi zrobienie tego - wróg na tym straci, za to ty - nie.