Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Krótkie pytania - wątek dla początkujących  (Przeczytany 325030 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xxKoMiSxx

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Mount & Blade is my life..
    Odp: Krótkie pytania - wątek dla początkujących
    « Odpowiedź #1185 dnia: Października 06, 2009, 15:35:30 »
    A ja mam takie małe pytanko - czy jeżeli schowam w skrzyni w zamku jakieś itemy i ten zamek zostanie przejęty, to czy będę mógł w jakiś sposób odzyskać je?

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1186 dnia: Października 06, 2009, 21:16:42 »
    O ile mnie pamięć nie myli kiedyś przez przypadek schowałem taki fajny dwuręczniak do skrzyni po czym wysłano kampanie... Ale cóż po jakiś 3 tygodniach znalazłem skubańca który dostał mój zamek, i nagle patrze a po wygranej bitwie mogłem go sobie wziąść :). Chodzi mi o to że musisz poszukać właściciela zamku [twojego byłego] i go po prostu pokonać. Chociaż nie wiem czy ci się uda bo ja to tylko raz sprawdzałem.

Offline krzyysiek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1187 dnia: Października 07, 2009, 14:43:22 »
    Jest prostszy sposób na bezpieczne przechowywanie przedmiotów - w 3 miastach Calradii (o ile mnie pamięć nie myli - w Rivacheg, Tihr i Jelkali) są "ukryte" skrzynie wśród zaułków ulic. Zawierają one części zestawu samurajskiego. Można ich używać do woli również jako skarbców :-)

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1188 dnia: Października 07, 2009, 17:22:23 »
    Jest prostszy sposób na bezpieczne przechowywanie przedmiotów - w 3 miastach Calradii (o ile mnie pamięć nie myli - w Rivacheg, Tihr i Jelkali) są "ukryte" skrzynie wśród zaułków ulic. Zawierają one części zestawu samurajskiego. Można ich używać do woli również jako skarbców :-)

Ale po co? Wystarczy pójśc do zamku o conajmniej neutralnym nastawieniu (nawet nie trzeba do tej frakcji należeć) i w nim schować (skrzynka w sali tronowej).

Offline metalfun666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1189 dnia: Października 09, 2009, 14:47:04 »
    Ja mam kilka pytań:

1. Jak wyprowadzać ciosy? to znaczy, jak zadawać pchnięcia, uderzenia od góry, czy cięcia z prawej/lewej...

2. Jak dołączyć do jakiejś frakcji. To znaczy nie jako najemnik, ale jako żołnierz walczący w szeregach danej nacji, lord, czy coś w tym stylu.

3. Dostałem zadanie odnalezienia pewnego bandyty. Powiedziano mi, że jest on w pewnej. Pojechałem tam i rozmawiałem, ze starszym i kilkoma wieśniakami. Powiedziano mi, że jeżeli on tutaj jest to na pewno go znajdę. Szukałem go, ale go nie znalazłem. Co muszę zrobić?

Offline xxKoMiSxx

• Użytkownik
    • Mount & Blade is my life..
    « Odpowiedź #1190 dnia: Października 09, 2009, 15:04:09 »
    1. Jak wyprowadzać ciosy? to znaczy, jak zadawać pchnięcia, uderzenia od góry, czy cięcia z prawej/lewej...
    W opcjach ustaw na atak - odwróconym kierunkiem myszy. A potem walcz ^^
    Chyba, że masz broń drzewcową i tarczę, no to wtedy możesz tylko wpychać :D

2. Jak dołączyć do jakiejś frakcji. To znaczy nie jako najemnik, ale jako żołnierz walczący w szeregach danej nacji, lord, czy coś w tym stylu.
    Skonsultuj się z królem danej frakcji, powiedz mu że chcesz zostać jego wasalem i złóż przysięgę. Tylko pamiętaj, że przysiąg się dotrzymuje...

3. Dostałem zadanie odnalezienia pewnego bandyty. Powiedziano mi, że jest on w pewnej. Pojechałem tam i rozmawiałem, ze starszym i kilkoma wieśniakami. Powiedziano mi, że jeżeli on tutaj jest to na pewno go znajdę. Szukałem go, ale go nie znalazłem. Co muszę zrobić?
    Ten bandyta jest we wsi na 100%. Przejedź się tam w dzień i przeszukaj całą wieś - on będzie stał i się nie ruszał [zazwyczaj jest za jakimś budynkiem] - i nazywa się "nerwowy człowiek". A jak nie znajdziesz to powiedz w jakiej jest wsi, ja znam wszystkie ich skrytki :D

Offline krzyysiek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1191 dnia: Października 09, 2009, 15:13:23 »
    Jeśli przybędziesz do wsi w nocy, to go nie znajdziesz - będziesz miał do dyspozycji tylko wójta. Musisz za dnia - wtedy, gdy we wsi chodzą sobie mieszkańcy. Wskazówka: łotr będzie drugą (oprócz wójta) postacią, która w ogóle się nie rusza. Zazwyczaj jest w jakimś ustronnym miejscu na skraju wsi (na tyłach budynku) bądź nawet poza nią (np. w pobliżu wiatraka).

Offline metalfun666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1192 dnia: Października 09, 2009, 21:21:15 »
    1. Jak szybko i łatwo zdobywać strzały, do łuku?

2. Jak zdobyć zaufanie władcy, tak żeby przyjął mnie jako wasala?

Offline Xasan

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #1193 dnia: Października 09, 2009, 21:23:07 »
    1. nie za bardzo rozumiem o co chodzi, chodzi Ci o bitwę, czy kupno?

2. Robić różne questy, ale trzeba też nabić sobie reputacji, poprzez zwalczanie różnego zła ;p.

Offline Margoth

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1194 dnia: Października 09, 2009, 21:23:42 »
    1. W sklepie sobie kup lub zdobądź podczas walki.
    2. Wymagane 100 reputacji i u króla min. 10 reputacji.

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1195 dnia: Października 09, 2009, 22:30:08 »
    Wymagane 100 reputacji i u króla min. 10 reputacji.

Ostatnio miałem u Króla 4 reputacji i 220 renown - dopiero mnie wtedy przyjął ;] Tak długo to mnie jeszcze nigdy nie trzymał - a nigdy nie próbowałem u Króla Punktować i zwykle przyjmował mnie ok 100-150 reputacji. Moim zdaniem u Króla punktuje się tylko WYGRANE walki przeciw wrogom Królestwa - ja Swoją renome nabiłem na turniejach i bandziorach - może dlatego tak długo mnie trzymał w niepewności.

Offline orzelkill

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1196 dnia: Października 09, 2009, 23:50:59 »
    Siema mam pytanie czy jeśli wybudujemy w wiosce np młyn a potem zostanie ona z splądrowana to w tedy traci się ten młyn ??

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #1197 dnia: Października 10, 2009, 00:20:29 »
    1. Jak szybko i łatwo zdobywać strzały, do łuku?
    Kup sobie kilka paczek i trzymaj je w skrzyni, kiedy na polu walki zacznie Ci ich brakować, wróć do skrzyni i wymień kołczany. W przypadku oblężeń niestety musisz liczyć na szczęście (podnieść od martwego przeciwnika).
    2. Jak zdobyć zaufanie władcy, tak żeby przyjął mnie jako wasala?
    Z tym różnie bywa.. pokonaj kilku przeciwników, a po czasie otrzymasz propozycję wasalstwa...

Siema mam pytanie czy jeśli wybudujemy w wiosce np młyn a potem zostanie ona z splądrowana to w tedy traci się ten młyn ??
    Nie... raczej nie... nie powinna przynajmniej... nawet jeśli wioska zostanie odbita.

Pozdrawiam!

Offline metalfun666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1198 dnia: Października 10, 2009, 12:05:27 »
    Jak zdobyć możliwie jak najwięcej reputacji w danej frakcji? Wykonuję zadania poboczne, ale punktów przybywa mi tyklko u danego lorda, a na walkę z wrogimi loradami, jestem jeszcze za słaby.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #1199 dnia: Października 10, 2009, 12:10:46 »
    Jak zdobyć możliwie jak najwięcej reputacji w danej frakcji? Wykonuję zadania poboczne, ale punktów przybywa mi tyklko u danego lorda, a na walkę z wrogimi loradami, jestem jeszcze za słaby.

Można wiele rzeczy robić, by podnieść nastawienie reputacji względem Ciebie:
    -> Pomagaj przy oblężeniach,
    -> Pomagaj, przy walkach z przeciwną frakcją,
    -> Wstawiaj się na kampanie wojenne,
    -> Ratuj atakowane karawany,
    -> Ratuj atakowanych wieśniaków,
    -> Przeganiaj lordów, którzy plądrują wioski
    -> Odbijaj pojmanych lordów i wypuszczaj ich na wolność
    Pamiętaj, że nie każdy lord lubi otrzymywać pomoc, ale ujemnych punktów Ci na pewno nie przyzna, chyba, że "nawalisz"...

Pozdrawiam!