Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Krótkie pytania - wątek dla początkujących  (Przeczytany 325053 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nizyn

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • UNCUREABLE MANIACK
    Odp: Krótkie pytania - wątek dla początkujących
    « Odpowiedź #765 dnia: Czerwca 10, 2009, 15:21:52 »
     Tnie się, bo masz włączone shadery DirectX9, mam podobne parametry kompa i gram w miarę bez lagów na DirectX7.
    Kamerę możesz oddalić za pomocą tyldy (koło jedynki, na laptopie jej niestety nie mam).

Offline lorde

• Użytkownik
    « Odpowiedź #766 dnia: Czerwca 11, 2009, 09:24:36 »
    Chciałem znalezc jakieś miasto w którym będzie duży zarobek.. OK zbadałem ceny i wyszło że na jednym worku przypraw zarobie 250 złota. Zobaczyłem gdzie na mapie jest to miasto do którego mam zawiezc worki, sprawdziłem ceny jeszcze raz i... Było już 120 złota.. Potem znowu sprawdziłem i 70 i tak dalej ... ^^

Czy jakbym wiedząc o tej cenie 250 złota/worek kupił worki i pojechał sprzedac to cena po kilku dniach by spadła? Czy dzieje sie tak tylko przy "szacowaniu" ?

I jescze jedno, w zasadzie dwa..
    Tnie się, bo masz włączone shadery DirectX9, mam podobne parametry kompa i gram w miarę bez lagów na DirectX7.
    Kamerę możesz oddalić za pomocą tyldy (koło jedynki, na laptopie jej niestety nie mam).
    Naciskam tylde ale to tylko obniża kamerę ;/ oddalic sie nie da chyba ...   Czyli co mam zrobic ? Usunąc dx9 i zainstalowac dx7 ?
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 11, 2009, 09:39:48 wysłana przez lorde »

Offline Michal

• BANITA
    • Użytkownik
    • Arrrr
    « Odpowiedź #767 dnia: Czerwca 11, 2009, 10:12:10 »
    Chyba kamery nie da się oddalić tak żeby można było normalnie grać bo tylda na to nie pozwala. Nie musisz usuwać. Po prostu w opcjach zmieniasz shadery z DirectX9 zmieniasz na DirestX7.
    Nie ma mnie
    Dezaktywowane konto. Nowe konto -> (klik!)

Offline lorde

• Użytkownik
    « Odpowiedź #768 dnia: Czerwca 11, 2009, 21:29:55 »
    Dzięki za pomoc z lagami.. Teraz mi już nie przeszkadzają i w końcu trochę pograłem...
    Mam 15 poziom i kilka pytań..

Co dalej robic ??? Na początku chodziłem zarabiac na arenę, potem zrobiłem kilka zadań w wioskach/zamkach a teraz szukam zaczepki na mapie i zbieram więźniów młotem... Przyłączyłem się do wojny po stronie nordów, mam służyc im 3 miesiące , ale na razie nie wołali mnie do bitwy.

Co bardziej się opłaca?? Werbowac rekrutów i ich trenowac , kupując wojaków z gospody czy tych ludzi którym mogę zmieniac wyposażenie ??

I ponawiam poprzednie pytanie:
    Chciałem znalezc jakieś miasto w którym będzie duży zarobek.. OK zbadałem ceny i wyszło że na jednym worku przypraw zarobie 250 złota. Zobaczyłem gdzie na mapie jest to miasto do którego mam zawiezc worki, sprawdziłem ceny jeszcze raz i... Było już 120 złota.. Potem znowu sprawdziłem i 70 i tak dalej ... ^^

Czy jakbym wiedząc o tej cenie 250 złota/worek kupił worki i pojechał sprzedac to cena po kilku dniach by spadła? Czy dzieje sie tak tylko przy "szacowaniu" ?

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #769 dnia: Czerwca 11, 2009, 21:35:02 »
     Nie spadłaby. Byłaby taka sama. To po prostu błąd gry. Podam ci dobrą drogę handlową:
    -Kupujesz futra i wełnę na wybrzeżu za bezcen
    -Jedziesz do Khergitów, gdzie sprzedajesz trochę wełny i futer, a samemu wyposażasz się w sól, naczynia i przyprawy
    -Potem Veluca, gdzie kupisz wino i Jelkala, gdzie kupisz aksamit.
    -Wracasz na wybrzeże, gdzie sprzedajesz wszystko.

Swadii lepiej nie odwiedzać ;p

Offline ASDAMk20

• Użytkownik
    • Czemu na forum jest tylu idiotów?
    « Odpowiedź #770 dnia: Czerwca 11, 2009, 21:41:21 »
    "Ci ludzie którym można zmieniac wyposażenie" to postacie unikatowe. Można mieć do ośmiu takich w drużynie. Ale ja tam więcej niż dwóch w oddziale nie zatrudniam, potem się kłucą (dokładnie to jeden nie lubi drugiegio, ten tamtego, trzeba dobrze trafić). Co do private'ów... Ja tam zawsze brałem wioskowych i ich szkoliłem, ewentualne braki w teamie uzupełniając moczymordami (najemnikami). Ale jeśli patrzeć przez pryzmat gotówki - najbardziej się wioskowi rekruci opłacają. Pytasz co dalej robić? Tłuc wrogów królestwa Nordów ile wlezie, aż wbijesz 200 renomy, a potem poprosić króla o wasalstwo... Jak jesteś wasalem możesz mieć wiochy, zamki, miasta, na własność. Potem eliminować wrogie królestwa podbijając ich ziemie, a jak już Nordowie (ew. inny naród którym grasz) podbiją prawie całą mapę, robisz rebelię. Taki jest mój przepisik na grę, graj jak Ci najwygodniej ;-)

Offline robert7000

• Użytkownik
    « Odpowiedź #771 dnia: Czerwca 12, 2009, 03:58:52 »
    Ja miałem farta przy woborze druzyny. Mam ich 6 z czego 4 sie lubi. bylo 7 ale jednego musialem usunac bo byly jakies uwagi, wiec rozebralem laske i zostawilem w lesie;)
    Jaka jest maxymalna umiejetnosc w broni? bo juz zblizam sie do 400, gdzies czytalem ze to jest max..
    Co daje zostanie Królem? Jakies duze ulatwienia? Bo gram Łowcą Przygód i nie bede mogl nim zostac, poki co jestem marszałkiem czy mozna byc kims wiecej?

SPAM:
    Wkurza mnie że moi lordowie sie rozbiegają za glupimi karawanami gdy ich prowadze na wojne, ale przy odrobinie "manewrow" mozna i 100vs900 wygrac, poprostu odciagac ich po 1-2 Lordów od oblezenia i na raty rozwalać;)
    Jak rowniez wkurza mnie że gdy zostanie po normalnym starciu 3-4 rabusi i daje żeby sama armia to rozwaliła (przez symulacje) beze mnie to zawsze ginie mi 1 kawalerzysta lub jakas inna wyszkolona jednostka.. a jak jestem na polu bitwy i sie nie ruszam tylko daje rozkaz do ataku i ide zrobic herbate to 50 bez straty 1 jednostki sami rozwalaja, takze przestalem atakowac te karawany i innych rozbójnikow bo to strata czasu jak sie ma kase. Zabicie karawany wydaje mi sie że nie oslabia przeciwnika.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2009, 08:30:07 wysłana przez robert7000 »

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #772 dnia: Czerwca 12, 2009, 08:14:33 »
    1. Max. umiejętność broni to 699 (mój kolega grał na kodach i więcej nie mógł sobie podnieść),
    2. Bez modów królem nie zostaniesz, z modami możesz np. szkolić lordów i rozdzielać ziemię,
    3. Na głupotę lordów nie ma rady :(,
    4. Bez Ciebie twoi ludzie przegrywają, bo to jest sposób za pomocą którego gra zachęca do brania udziału w bitwach,
    5. Karawana jest "wizytówką" danej frakcji jeśli chodzi o jej bogactwa. Jeśli karawana ma wiele urozmaiconych rzeczy kraj warto pomęczyć. Jeśli lord, przegra z Tobą bitwę, jedzie do swojego miasta i odbudowuje swoją armie zawszę tyle samo czasu (chyba, że miasto jest oblegane), jeśli miasto jest bogate w tym czasie dostanie więcej ludzi, a jeśli jest biedne, to biega z 50 ludźmi. Wracając do karawan np. karawana jedzie z miasta "a" do miasta "b" i ją napadniesz, to oba miasta stają się trochę biedniejsze, bardziej te, które ma tą samą frakcję co karawana.
    Mam nadzieję, że nie namieszałem :)
    pozdro
    EDIT:Ha,ha, chyba Ty mi :)
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2009, 08:22:40 wysłana przez przybor »

Offline Patriko97

• Użytkownik
    • This is Sword. This is Dead.
    « Odpowiedź #773 dnia: Czerwca 12, 2009, 08:17:50 »
    (...) wiec rozebralem laske i zostawilem w lesie (...) 
    Jaki z ciebie sadysta :D

(...) Jaka jest maxymalna umiejetnosc w broni? bo juz zblizam sie do 400, gdzies czytalem ze to jest max.. (...)
    O ile mi się zdaje maximum to chyba 699. Kiedyś se dla jaj zrobiłem postać wpisałem żeby miała 999 do wszystkiego to było tylko 699 i nie dało się zwiększyć.
    Co daje zostanie Królem? Jakies duze ulatwienia? Bo gram Łowcą Przygód i nie bede mogl nim zostac, poki co jestem marszałkiem czy mozna byc kims wiecej?
    Ile razy to było w różnych tematach, że nie można zostać królem!!! Są mody takie jak Sword of Damocles lub Lords of Regins, w których można założyć królestwo, ale w Native możesz być jedynie rebeliantem
    SPAM:
    Wkurza mnie że moi lordowie sie rozbiegają za glupimi karawanami gdy ich prowadze na wojne, ale przy odrobinie "manewrow" mozna i 100vs900 wygrac, poprostu odciagac ich po 1-2 Lordów od oblezenia i na raty rozwalać;)
    Tak już jest, że gdy karawana jest blisko lorda z wrogiego królestwa to zaczynają ją gonić.

EDIT: Sory, że napisałem to samo, ale mi się przybor wrąbał przed zdanie :)
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2009, 08:19:34 wysłana przez Patriko97 »

Już nie mogę się doczekać tego moda!

Piszę poprawnie po polsku.

Offline robert7000

• Użytkownik
    « Odpowiedź #774 dnia: Czerwca 12, 2009, 08:35:04 »
    Dzieki za odpowiedzi i rady;)

Swoją drogą obmyśliłem jak prawie samemu zdobyć miasto czy zamek;d To wygląda mniej wiecej tak:
    1. Biore do ataku ze 20 łucznikow i innej hołoty na mięso i ruszam na miasto.
    2. Biore łuk, chowam sie pod kładke i zaczynam powoli sciągać łucznikow z murów. Jak juz wytną moich łuczników to ich strzały spadają pod kładke i ja sobie je podnosze i dalej zabijam.
    3. Jak zlikwiduje wszystkich wrogich łucznikow to staje na kładce i zestrzeliwuje piechote, są bezbronni i nie wchodza na kladke. Czasem przychodzi ich wsparcie łucznikow to wtedy powtarzam punkt 2;)
    Srednio z 50-100 ludzi samemu mozna tak zabic za jednym razem a pozniej wrocic po właściwą armie i dobic reszte;)
    Może to i lekkie oszustwo, ale na wojnie czasem trzeba kombinować:)

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #775 dnia: Czerwca 12, 2009, 09:28:54 »
    Moze byc ale:
    Jak juz wytną moich łuczników to ich strzały spadają pod kładke i ja sobie je podnosze i dalej zabijam.

To musi byc fuks. Z tego co ja wiem to tylko atakujacy wchodza na kladke, obroncy sie boja [no chyba ze zostane sam i mnie setka goni xD]

PS. tez mam fajny sposob na zamek. Wiec tak msu byc ta machina obleznicza co ja trzeba pchac, ale do rzeczy. Zchodze [wlasciwie wyskakuje] z zamku i podchodze do tych co "pchaja". Oni z reguly nie atakuja, bo zdarze ich szybko z dwureczniaka wybic. I to powtwrzam az machina dojdzie do zakmku a ja pierwszy sie na nia pcham i staram sie zeby mi nie rozwalili tarczy podczas odwrotu na zamek.
    Tak moze rozwale 50-70 ludzi, wiec sie przydaje. Pewnie myslicie ze trace zycie? Srednio 5%-10% max.

Offline lorde

• Użytkownik
    « Odpowiedź #776 dnia: Czerwca 12, 2009, 15:26:43 »
    Mam króla i lorda z wrogiego kraju jako zakładników, nie można ich sprzedac... Co mam z nimi zrobic jak nie mam zamku ?? Jestem co prawda wasalem ale dostałem spaloną wiochę jakąś ;/ od króla... Strach troche jezdzic z wrogim królem bo mogą go szukac a nie chce go stracic bez korzyści żadnych xd...

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #777 dnia: Czerwca 12, 2009, 15:34:57 »
    Trzymać aż złożą ci propozycję wykupu

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #778 dnia: Czerwca 12, 2009, 15:51:43 »
    A da sie za pomoca troop editora dorobic zolnieza do dzewka rozwoju ?

PS. Jesli tak to jak ?, uzywam nieoficjalnego TE

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #779 dnia: Czerwca 12, 2009, 16:49:44 »
     Wchodzisz do troops.txt i kopiujesz dowolną jednostkę i kopiujesz ją poniżej. Zmieniasz liczbę jednostek o 1 w górę a potem otwierasz TE i dowolnie ją zmieniasz.