Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Krótkie pytania - wątek dla początkujących  (Przeczytany 324962 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Krótkie pytania - wątek dla początkujących
    « Odpowiedź #705 dnia: Maja 30, 2009, 18:59:25 »
    Honor, czasami to, czy lubią nas NPC i oczywiście punkty przyjaźni z królestwem, do którego należy ta wioska i jej lordem.
    pozdro

Offline Oman112

• Użytkownik
    « Odpowiedź #706 dnia: Maja 30, 2009, 21:13:21 »
    1. Czy jak sciagne sobie moda i bede chcial na nim pograc to :
        a) Czy moj zapis ze starej gry bedzie
        b) czy jak zrobie nowa gre na tym modzie to tylko na tym zapisie czy na starym tez?
        c) no i czy bedzie mozna grac na 1 savie bez moda i na 2 z modem bez problemow

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #707 dnia: Maja 30, 2009, 21:25:56 »
    Jeszze jedno pytanie (dużo nasuwa się podczas samego grania):
    Ostatnio przeczytałem na głównej polskiej, stronie M&B o tym, że gdy plądrujemy wioski (nawet w królestwie, z którym prowadzimy wojnę) tracimy punkty. Nie było tam napisane jakiego rodzaju punkty tracimy, a uważam plądrowanie wiosek za naprawdy nie zły sposób pogłębiania naszej wirtualnej sakiewki :).
    Proszę o napisanie jakiego typu konsekwencje ponosimy plądrując wioski przeciwników.

Chodzi o to, że kiedy wchodzimy do obozu i dajemy opcję z zakończeniem podróżowania, gra podlicza nam punkty. Za każdą wrogą (z sympatią poniżej -30) odlicza nam trochę punktów. Looting wiosek opłaca się tylko na początku, potem przekonasz się o jego zastosowaniu czysto ekonomiczno-strategicznym (osłabianie siły miasta lub zamku)

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #708 dnia: Maja 30, 2009, 21:28:38 »
    a) Nie będzie go i nie radzę kopiować, ponieważ zapisane stany gry nie działają w różnych modach.
    b) Nie rozumiem. Nowa gra, to nowa gra.
    c) Też nie rozumiem. Save'y z modów przechowywane są w osobnych folderach, więc nie będziesz miał w jednym modzie save z innych.

Pisz wyraźniej i po polsku, to może ktoś udzieli Ci jaśniejszej odpowiedzi.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Oman112

• Użytkownik
    « Odpowiedź #709 dnia: Maja 30, 2009, 22:41:58 »
    1. czy jak mam zainstalowanego moda to nie trzeba nic pozniej robic? bo zainstalowalem Eagle and the Radiant Cross ale mapka jest ta sama ?

Offline Andre

• Użytkownik
    « Odpowiedź #710 dnia: Maja 30, 2009, 22:53:10 »
    Bo w tym modzie mapka jest ta sama, tylko nazwy miast są zmienione.

Offline Aurendil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #711 dnia: Maja 30, 2009, 23:35:01 »
    A o to moje pytania do Was:

1. Jeżeli odejdę od mojego króla i bedę prowadzić swoje Rebelianckie państwo, to czy mogą mi służyć jacyś lordowie, czy walczyć bedę musiał sam ? Jeśli moge mieć lordów, jak ich zdobyć ?
    2. Od czego zależy to, czy lord wspomoże mnie w walce ? Podczas oblężenia nie każdy przyłącza sie do walki po mojej stronie, chodź nie są niczym zajęci ( nie ganiają jak głupi jakiś bandytów czy karawan ).
    3. Do czego służy opcja u lordów ( kiedy już jesteś marszałkiem ) "Chcę rozpocząć nową kapmanie. Zbierzmy tu ludzi." a potem "Tak, musimy zebrać wszystkie nasze oddziały, zanim ruszymy w drogę", lord zawsze odpowiada "[...] wyśle posłańców i dam wszystkim znać, by tu przybyli". Ale po tej rozmowie nikt tak na prawdę nie przybywa...
    3. Tak z ciekawości - czy to, że gdy ktoś oblega Twój zamek i ty wracasz z odsieczą, a agresorzy przepuszczają Cie do zamku ma jakieś odzwierciedlenie historyczne ? To jakaś średniowieczna zasada walki ?( o ile w średniowieczu w ogóle były jakieś zasady walki ). Ponieważ z punktu strategicznego głupotą jest ze strony atakujących przepuścić lorda z wojskiem do zamku, by mógł się tam bronić. Więc dlaczego twórca zdecydował się na takie posunięcie ( "[...] oblegający spokojnie pozwalają Ci dotrzeć do miasta" )

Pozdrawiam
    Mój trailer o M&B http://www.youtube.com/watch?v=NtfeY0XcwaY
    Zapraszam do oglądania i komentowania.

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #712 dnia: Maja 31, 2009, 07:46:15 »
    1 Sam
    2 Od stosunków z samym lordem oraz królestwem do jakiego należy.
    3 Przybędą  jak nie przybywają to masz buga chyba nieodpowiednim spolszczeniem.
    4 Eh przepuszczają, powiem tak to jak zamek jest w oblężeniu to gonią za tobą jak stado kundli. Podczas walki w zamku to jest po prostu małe niedopracowanie chyba bo są tylko 2 spawn pointy na mapie walki , ale w czym to przeszkadza??.

Offline Mannerheim

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #713 dnia: Maja 31, 2009, 11:08:14 »
    Cytat: Aurendil
    Tak z ciekawości - czy to, że gdy ktoś oblega Twój zamek i ty wracasz z odsieczą, a agresorzy przepuszczają Cie do zamku ma jakieś odzwierciedlenie historyczne ? To jakaś średniowieczna zasada walki ?( o ile w średniowieczu w ogóle były jakieś zasady walki ). Ponieważ z punktu strategicznego głupotą jest ze strony atakujących przepuścić lorda z wojskiem do zamku, by mógł się tam bronić. Więc dlaczego twórca zdecydował się na takie posunięcie ( "[...] oblegający spokojnie pozwalają Ci dotrzeć do miasta" )
    Cytat: Tario
    4 Eh przepuszczają, powiem tak to jak zamek jest w oblężeniu to gonią za tobą jak stado kundli. Podczas walki w zamku to jest po prostu małe niedopracowanie chyba bo są tylko 2 spawn pointy na mapie walki , ale w czym to przeszkadza??.
    Nie wiem czy przypadkiem Aurendil'owi nie chodziło właśnie o to, ale głupotą jest możliwość dołączenia do walki po stronie obrońców w momencie szturmu. Powinna być możliwość przerwania oblężenia poprzez bitwę pod zamkiem.

Offline Aurendil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #714 dnia: Maja 31, 2009, 11:31:12 »
    Nie wiem czy przypadkiem Aurendil'owi nie chodziło właśnie o to, ale głupotą jest możliwość dołączenia do walki po stronie obrońców w momencie szturmu. Powinna być możliwość przerwania oblężenia poprzez bitwę pod zamkiem.

No własnie, zwłaszcza że wyświetla nam się informacja, w której czytamy wyraźnie, iż oblegający spokojnie pozwalają nam dotrzeć do bram, więc twórcy gry zrobili to celowo i ciekawi mnie po prostu dlaczego.

ale w czym to przeszkadza??.

W niczym, pytałem z ciekawości :P.

1. Jeżeli odejdę od mojego króla i bedę prowadzić swoje Rebelianckie państwo, to czy mogą mi służyć jacyś lordowie, czy walczyć bedę musiał sam ? Jeśli moge mieć lordów, jak ich zdobyć ?
    1 Sam

No to lipa :/. Aktualnie mam w oddziale max 130 ludzi, a w samym garnizonie miasta jest po 300 ludzi + lordowie - nie wiem jak sobie poradze... więc póki co trzymam sie króla ^^.
    « Ostatnia zmiana: Maja 31, 2009, 11:32:59 wysłana przez Aurendil »
    Mój trailer o M&B http://www.youtube.com/watch?v=NtfeY0XcwaY
    Zapraszam do oglądania i komentowania.

Offline Oman112

• Użytkownik
    « Odpowiedź #715 dnia: Maja 31, 2009, 12:09:45 »
    Pomozcie mi z modem ! mam go zainstalowanego a nie chodzi ! jak kolega napisal wyzej mapa ta sama ale nazwy miast inne u mnie sa stare help?

Offline Mannerheim

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #716 dnia: Maja 31, 2009, 13:15:38 »
    Pomozcie mi z modem ! mam go zainstalowanego a nie chodzi ! jak kolega napisal wyzej mapa ta sama ale nazwy miast inne u mnie sa stare help?

To w końcu "chodzi" czy nie "chodzi"? Jak nie działa to skąd wiesz że masz stare nazwy miast?

Offline Oman112

• Użytkownik
    « Odpowiedź #717 dnia: Maja 31, 2009, 13:19:56 »
    dobra juz se poradzilem sam xD

Offline Oman112

• Użytkownik
    « Odpowiedź #718 dnia: Maja 31, 2009, 20:43:07 »
    1. co najlepiej robic z wrogimi lordami (wiezien)

Offline ASDAMk20

• Użytkownik
    • Czemu na forum jest tylu idiotów?
    « Odpowiedź #719 dnia: Maja 31, 2009, 20:48:36 »
    Wg. mnie wsadzać do swojego zamku i czekać, aż zaproponują za niego okup. Radzę go wypuszczać jak proponują okup, zaś jak go nie wypuścisz spadają ci punkty honoru (notabene ciężko je zdobyć), ale za to lordzik nie zrobi sobie nowej armii i szybciej pokonasz wroga... Decyzja ależy do ciebie, generale ;-)