Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Krótkie pytania - wątek dla początkujących  (Przeczytany 325096 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pelulator

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Krótkie pytania - wątek dla początkujących
    « Odpowiedź #405 dnia: Marca 02, 2009, 22:48:29 »
    1. Jak i czy w ogóle mogę wyposażyć wojsko najmowane w gospodzie (nie chodzi mi o bohaterów tylko o najemników). Wystarczy mieć je we własnym ekwipunku i oni sami je biorą? No i jak dać najemnikowi konia, bo zobaczyłem że najemne ostrze chyba ma jazdę na 3 xD.
    2. Czy Nordowie mają jakąkolwiek kawalerie i jeśli tak to jak szkolić rekruta żeby został kawalerzystą?
    3. Jeżeli anuluje przysięgę u króla i sam zdobędę zamek to będzie należał od razu do mnie, czy nadal będę musiał pytać się króla?
    4. Czy od Reputacji zależy to, że mogę dawać do wykonania zadania dla Lordów o niższej reputacji?
    Przepraszam z góry jeżeli pytania się pojawiły, ale nie chce mi się przeglądać 28 stron, a opcja szukaj jest zawsze prawdopodobna na około 60 %, bo skąd mam wiedzieć jak kto sformułował pytanie na podobny temat? Z góry dzięki za odpowiedź.

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #406 dnia: Marca 02, 2009, 22:52:01 »
    1. Nie, nie da się. itemki mozesz dawac tylko NPC'om
    2. Nie, Nordowie nie mają żadnej kawalerii
    3. Nie wiem
    4. Nie.

Offline pelulator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #407 dnia: Marca 03, 2009, 00:03:30 »
    5. A jest jakakolwiek możliwość wydawania rozkazów lordom bez bycia Marszałkiem?

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #408 dnia: Marca 03, 2009, 06:33:33 »
    5 nie

3 tak będzie już twoj tylko to będzie nowe królestwo rebelianckie.

Offline zolwo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #409 dnia: Marca 03, 2009, 12:16:38 »
    1) Czy w księstwie rebelianckim tez panuje jakaś hierarchia ? Znaczy się czy mogę mieć jakiegoś wasala/lennika króla czy być królem?

2) Czy jeżeli będę księstwem rebelianckim to wszyscy będą mnie atakować, czy można zawierać sojusze / pokoje?

3) Czy jeżeli odejdę ze służby od króla, później zajmę zamek i ponownie do niego się przyłączę to zachowam zamek (i czy tak w ogóle można)?

4) Czy jest jakiś sposób zwiększenia szansy na otrzymanie zamku. Mam obecnie prawie 20 honoru / +45 z księstwem i 17 z królem i pomimo że już chyba 10 albo 15 zamków zająłem samemu to żadnego nie dostałem.

Offline AkitaInu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #410 dnia: Marca 03, 2009, 13:24:00 »
    4) z tego co wiem to całkiem losowe. Co prawda dziwne że nie dostałeś jeszcze żadnego zamku. Ja dostaje mniej więcej połowe tego co zdobywam. Ostatnio dostałem nawet Drihim (jezeli tak to sie pisze) czyli miasto które sam zdobyłem ;)

Offline Tario

• Użytkownik
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #411 dnia: Marca 03, 2009, 14:02:32 »
    1 nie jestes tylko ty
    2 prawdopodobnie tak
    3 tak zatrzymasz go
    4 nie ma prócz save ,load

Offline pelulator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #412 dnia: Marca 03, 2009, 19:09:47 »
    6. W przedmioty, które mam w ekwipunku, automatycznie uzbraja się moja armia? Bo zauważyłem, że niektórzy Huskarlowie mają okrągłe tarcze z moim herbem, a niektórzy biegają bez tarcz. No i niektórzy mają hełmy a innym zimno w łeb ^^.

Offline zolwo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #413 dnia: Marca 03, 2009, 19:35:18 »
    6 nie zupełnie. Oni mają swoje tarcze po prostu z twoim herbem.

A teraz pytanie.

7) Mam wersję angielską więc napiszę jak jest. W tawernie spotykam Ransom Broker który kupuje więźniów. Z tego co gdzieś wyczytałem to podobno oni im lepsza jednostka tym lepiej płacą. Niestety za każdego dostaje 50 denarów. Nie ważne czy są to looters, sea rider czy knight albo sharpshooter. Czy to jest błąd czy coś nie tak robię?

Offline Kuroi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #414 dnia: Marca 03, 2009, 19:48:54 »
    Z tego co pamiętam to w zwykłym native i większości modów tak jest za to jak ma się spolszczenie od Daedalus'a to jest wszystko tak jak powinno. Po prostu skrypt nie jest włączony czy coś.

Offline pablo_80

• Użytkownik
    « Odpowiedź #415 dnia: Marca 03, 2009, 20:35:10 »
    7) Mam wersję angielską więc napiszę jak jest. W tawernie spotykam Ransom Broker który kupuje więźniów. Z tego co gdzieś wyczytałem to podobno oni im lepsza jednostka tym lepiej płacą. Niestety za każdego dostaje 50 denarów. Nie ważne czy są to looters, sea rider czy knight albo sharpshooter. Czy to jest błąd czy coś nie tak robię?
    [/quote]

Ani to nie błąd ani źle nie robisz - zmień miasto - najprawdopodobniej jesteś w Tihr, a tam sprzedajesz wszystkich jak leci po 50 denarów. Od czasu do czasu w innych miastach pojawiają się Wykupiciele (grałem tylko w wersję 1.011 PL, więc nie wiem jak to jest we wcześniejszych wersjach) i oni płacą za najbardziej wyszkolone jednostki (rycerze, huskarle (huskarlowie?), lansjerzy i strzelcy) nawet do 192 denarów, być może więcej, ale nie zaobserwowałem wyższej kwoty jeszcze.

Offline pelulator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #416 dnia: Marca 03, 2009, 20:36:25 »
    Wiem że są dwa rodzaje. Handlarze niewolników i Wykupiciele. Wykupiciele mają inne stawki za różne jednostki.

A ja nie mogłem uwierzyć więc sprawdziłem xD. No więc masz racje. Zapisałem i rozpocząłem bitwę. Huskarlowie mieli tarcze, ci bez tarcz mieli w zamian dwuręczne topory. Kiedy rozkazałem tylko z broni obuchowych chcieli naparzać na pięści xD. Więc wyłączyłem, wczytałem wywaliłem wszystkie tarcze z ekwipunku oraz wszystkie inne topory a dorzuciłem same maczugi. Podczas bitwy Huskarlowie byli uzbrojeni jak wcześniej a na komendę tylko bronie obuchowe znowu chcieli naparzać na pięści. Tak więc wniosek prosty. Duży ekwipunek przydaje się tylko na łupy wojenne i handel.

A tutaj moje pytanie. Jakie jednostki mają bronie obuchowe typu maczugi itd. Chcę wiedzieć z jakimi polować na niewolników ^^.

Offline zolwo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #417 dnia: Marca 03, 2009, 23:46:32 »
    Właśnie, że nie jestem w Thir. Ogólnie Nordowie mnie tak nie lubią, że najchętniej wywiesili by mnie na murze :) W każdym mieście w tawernie u tego wykupiciela tak mam :( No ale nic są inne sposoby zarabiania :)

Jeżeli chodzi o odchodzenie od króla to można tak zrobić. Odejść -> zająć jakiś zamek -> przyłączyć się (nie wiem czy można do tego samego bo dołączyłem do innego). Efekt jest taki że opinia u króla spada albo do 0 albo o 20 (miałem 20 spadło do 0), ale pozytywne jest że poprawiają się stosunki z księstawmi z którymi miało się wojnę :)

Jeżeli ktoś chce taką metodą zająć zamek to radzę najpierw dobrze się przygotować. Od kiedy go zająłem to Nordowie bez przerwy atakują a jestem za górami i lasami :P

Offline Tario

• Użytkownik
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #418 dnia: Marca 04, 2009, 06:43:53 »
    Zolwo i tu się mylisz z tym ,że poprawiają się stosunki z wrogami ,wręcz przeciwnie są zaskoczę cię IDENTYCZNĘ.

Pelulatorze jak chcesz łapać niewolników zaopatrz się i towarzyszy w maczugi.
    Jednostki polecane swadiański rycerz(co 2 ma maczugę)

Offline Kuroi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #419 dnia: Marca 04, 2009, 07:18:58 »
    Swadiańscy rycerze mają Morgensztern'y który zadaje obrażenia kłute.
    Z tego co pamiętam to vaegir veteran ma buzdygan.(nie każdy)