Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Krótkie pytania - wątek dla początkujących  (Przeczytany 324959 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Antoni

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Krótkie pytania - wątek dla początkujących
    « Odpowiedź #345 dnia: Lutego 11, 2009, 20:40:59 »
    Dostalem zadanie zeby odbic od bandytow jakas babe. Odbilem ja, mam ja w swoim oddziale. Wrocilem do miasta w ktorym mialem ja zostawic, gadam z nia a ona mi mowi ze jeszcze nie jestesmy na miejscu!
    Ide do wójta tego miasta a tam opcja ze jeszcze tego zadania nie wykonalem. O co chodzi?

Offline Elas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #346 dnia: Lutego 11, 2009, 23:35:57 »
    Dziwne...
    Mi zawsze starczało, że klikałem, jakbym chciał jechać do miasta i sama mi gadała, że dziękuje etc przy mieście czy przed pojawieniem się panelu

Offline rara

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #347 dnia: Lutego 12, 2009, 08:41:07 »
    Czytalem w poradniku o glowach gildii. Kim oni sa?

W każdym mieście są tzw Guild Masterzy, którzy dają Ci zadania takie jak np odeskortować karawane albo powybijać bandytów dookoła miasta :P

To ja jeszcze dodam, by wszystko było jasne, że w moim spolszczeniu są to Wójtowie.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 12, 2009, 14:50:30 wysłana przez Daedalus »

Offline Antoni

• Użytkownik
    « Odpowiedź #348 dnia: Lutego 12, 2009, 17:06:53 »
    Dziwne...
    Mi zawsze starczało, że klikałem, jakbym chciał jechać do miasta i sama mi gadała, że dziękuje etc przy mieście czy przed pojawieniem się panelu
    Niestety, to chyba jakis blad gry u mnie. Najgorsze jest to ze nie moge jej wywalic z oddzialu, opcja "zwolnij" jest nieaktywna. Jak z nia gadam to tylko wspomina ze nie moze sie doczekac powrotu do domu.
    A czy ona moze zginac na amen na polu bitwy? Bo to chyba jedyny sposob zeby sie jej pozbyc.

Offline adas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #349 dnia: Lutego 12, 2009, 21:20:32 »
    Testuje ostatnio starsze wersje M&B i stare mody m.in. TLD na 0.808 i Hegemony na 0.960.
    Mam dziwny problem. Grafika jest bardzo niewyrazna, wszystko jest rozmyte. Teksty sa nieczytelne.  To samo jest z 808 i 960. Celowo ustawilem opcje grafiki na max.

Oto przykladowe screeny z gry. Format plikow png wiec nie sa skompresowane. Tak to u mnie wyglada :(

Screenow z 808 z modem TLD nie wrzucam, ale wyglada to identycznie.
    Porownajcie chcionki na gorze (FPS) i tekst z gry. Ciezko cos odczytac szczegolnie na kolorowym tle. W trybie bitwy i chodzenia po miescie tekstury sa ok, ale teksty znowu sa "rozmyte". Najlepiej jest to widac w menu glownym i na mapie strategicznej (nazwy miast)
    Nie wiem czy to jest blad, czy po prostu stare wersje mialy taka niewyrazna czcionke. U was to wyglada podobnie?
    Wczesnie gralem w 1.3 i 1.11 tam czcionki sa wyrazne. :(

Offline rara

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #350 dnia: Lutego 12, 2009, 21:31:04 »
    Nie no jak grałem w TLD to miałem normalne tekstury, próbowałeś ustawienia grafiki zmieniać ?

Offline adas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #351 dnia: Lutego 12, 2009, 22:05:31 »
    Nie no jak grałem w TLD to miałem normalne tekstury, próbowałeś ustawienia grafiki zmieniać ?
    Nie chodzi o tekstury, tylko o teksty a dokladnie o czcionke. Zobacz na screen z menu glownego.
    Opcje ustawialem na max. A moze gra ignoruje moje ustawienia i korzysta z wlasnych plikow dot. ustawien grafiki. Moze to jest jakos wymuszone w rejestrze?
    Zle sie z tym gra, bo od wpatrywania w te czcionki mecza sie oczy.

Offline Nalcor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #352 dnia: Lutego 13, 2009, 09:10:57 »
    Ostatnio jak zmieniałem rozdzielczość na 1.011 to właśnie miałem taki efekt. Pokombinuj trochę :)

Offline triv777

• Użytkownik
    « Odpowiedź #353 dnia: Lutego 14, 2009, 01:22:51 »
    Witam!
    Właśnie założyłem konto. Czytałem tematy jednak nie znalazłem odpowiedzi co do questa o śledzenie szpiega(podążyć za szpiegiem, dowiedzieć się komu kabluje i sprowadzić ich do lorda). Mam odczekać na niego i go śledzić; tylko gdzie jak i kiedy? Mam wyjść z miasta i czekać? czy może stać pod bramą? Szukać go po mieście?

Offline Elas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #354 dnia: Lutego 14, 2009, 13:29:44 »
    Po przyjęciu zadania mija Ci czas i "wywala" z miasta. Szpieg jest jeden i gdzieś tam poszedł, najlepiej tropić go po śladach. Dojdzie on do grupy z 7 strażnikami karawany. Musi być tam 2 "zwyczajnie wyglądających mieszczan" których musisz ogłuszyć i wziąć do niewoli. Strażników karawany możesz zabić. I wtedy idziesz do króla/lorda :P

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #355 dnia: Lutego 14, 2009, 14:04:15 »
    Cytat: adas
    Mam dziwny problem. Grafika jest bardzo niewyrazna, wszystko jest rozmyte. Teksty sa nieczytelne.  To samo jest z 808 i 960. Celowo ustawilem opcje grafiki na max.

Spróbuj najpierw pokombinować z ustawieniami sterowników karty graficznej (filtrowanie anizotropowe, antyaliasing, wymuszanie minimap etc.) i zobacz, czy sterowniki nie wymuszają na aplikacji niczego. Niech aplikacja sama decyduje. Możesz też spróbować i zainstalować inne sterowniki.

Jaką w ogóle masz kartę graficzną?

Offline Antoni

• Użytkownik
    « Odpowiedź #356 dnia: Lutego 14, 2009, 15:03:27 »
    Ponizej daje link do mojego save'a. Kto wywali mi z oddzialu "Pojmane dziewczę" ten dostanie wirtualnego buziaka.
    http://rapidshare.com/files/197997654/sg01.sav.html

Offline qwera

• Użytkownik
    « Odpowiedź #357 dnia: Lutego 14, 2009, 20:32:59 »
    Witam
    Mam takie małą prośbę mógłby mi ktoś podać link do moda który umożliwia rozmowę ze starszym wioski/mistrzem gildii z menu wsi/miasta albo ewentualnie wytłumaczyć jak to zrobić.

Offline Viking

• Użytkownik
    « Odpowiedź #358 dnia: Lutego 15, 2009, 16:42:39 »

Offline adas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #359 dnia: Lutego 15, 2009, 16:54:16 »
    Cytat: adas

Spróbuj najpierw pokombinować z ustawieniami sterowników karty graficznej (filtrowanie anizotropowe, antyaliasing, wymuszanie minimap etc.) i zobacz, czy sterowniki nie wymuszają na aplikacji niczego. Niech aplikacja sama decyduje. Możesz też spróbować i zainstalować inne sterowniki.

Jaką w ogóle masz kartę graficzną?
    Dokladnie to!
    Sam do tego doszedlem W sterownikach mialem ustawione wymuszanie kompresji tekstur. W innych grach tego nawet nie zauwazalem. Zapomnialem ze to kiedys wlaczylem.
    W starszych wersjach M&B (808 960) tekt jest wyswietlany na podstawie czcionki w formacie graficznym dds.
    Wiec sterowniki kompresowaly wszystkie tekstury m.in. teksture z czcionka dlatego teksty byly tak niewyrazne.