Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Krótkie pytania - wątek dla początkujących  (Przeczytany 327454 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    Odp: Krótkie pytania - wątek dla początkujących
    « Odpowiedź #1785 dnia: Lipca 16, 2010, 22:02:22 »
    No wydaje mi się, że powinieneś po prostu nie zwracać uwagi na to zadanie. No chyba, że gra jest w tym przypadku tak głupia, że podczas spotkania dwóch lordów, którzy są podżegaczami doprowadzisz do podpisania pokoju...

Offline Klakson

• Użytkownik
    • Metallica na SONISPHERE FESTIVAL 2010 - Cudo.
    « Odpowiedź #1786 dnia: Lipca 17, 2010, 11:39:14 »
    No więc tak: Jako, że nie mogłem znaleźć nigdzie wrogiego lorda, to czekałem, aż ten (po upadku frakcji) przyłączy się do innej. Gdy tak się stało, odnalazłem go i pogadałem z nim, w efekcie czego.. Zawarliśmy pokój z nieistniejącą frakcją Oo. No cóż, w każdym razie dostałem te 12k.

Offline pawelcio

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1787 dnia: Lipca 17, 2010, 14:25:28 »
    Którymi przyciskami robi się screeny?

Offline Arto

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1788 dnia: Lipca 17, 2010, 14:54:14 »
    Ctrl + Insert

Offline Klakson

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1789 dnia: Lipca 19, 2010, 15:38:22 »
    A ja mam kolejne dwa pytania.

1. Jak to jest, że tuż po walce (gdy mam morale = 99) po przejechaniu odległości jak z Reyvadin do zamku Jeirbe morale mi spadają z 99 na 80? (jedzenie jest i w ogóle).
    2. Wygrałem walkę (ta sama sytuacja co powyżej) i zwerbowałem sobie jeńców. Bitwa powiększyła max oddział do 91 więc wziąłem sobie do jeńców do 91. Następnie (gdy już morale mi spadło, jak wyżej) po przejechaniu jakiejś odległości/minięciu kilku godzin dostaję info, że moje umiejętności przywódcze są zbyt niskie i jednostka xxx dezerteruje. Wchodzę w raporty i faktycznie, okazuje się, że limit oddziału zmniejszył mi się do 90. Jak to jest możliwe? To jakiś bug?

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #1790 dnia: Lipca 19, 2010, 22:59:49 »
    Morale mogło spaść właśnie z powodu jeńców - sprawdzałeś wysokość morale bezpośrednio przed i po werbunku? A co do spadku ilości slotów na woja, to najprawdopodobniej miałeś tego slota na granicy poziomu reputacji, zaś jej samej niewiele brakowało do spadku i np 1 punkt - podczas podróży minęła 1, 2 noce, rep był na granicy i spadł, przy okazji odpadł 1 wojo. Też tak raz miałem ,dlatego w późniejszych etapach nigdy nie biorę wiecej niż 100 luda. Inna przyczyna spadku to duża ilość NPC - im wiecej ,tym szybciej spada. Ilu masz herosów (poza Tobą :) ) w armii?

Offline Klakson

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1791 dnia: Lipca 20, 2010, 09:36:36 »
    Znaczy tak, mówiąc jeńców, miałem na myśli tych, których pojmał lord, a których ja zatrudniłem bez konsekwencji (jak się zatrudni np korsarza schwytanego to jest info o spadku morale).

No dobra, powiedzmy, że tak może być, ale dlaczego ta reputacja ma spadać, bo nie kminię. Dotychczas miałem tak tylko dwa razy, a gram już ładny kawałek czasu.
    A NPCów mam 5. Baheshtura, Artimennera, Borchę, Lezalita i Nizara.

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1792 dnia: Lipca 20, 2010, 15:06:21 »
    Renoma rośnie w miarę dokonywania kolejnych czynów przez Ciebie, a spada, bo coraz mniej o Tobie słychać, wiec i mniej ludzi usłyszy;). To jak bycie celebrytem - im dłuzej dajesz o sobie znać, tym lepiej Cie znają, jak zaczynasz siedzieć cicho, to zapominają. BTW chodziło mi o renomę - te liczby nad honorem, reputacja to stosunek np lorda do Ciebie. Chyba był taki wzór, że renoma spada o 1/3 punkta w ciągu tygodnia i jeśli np po zdobyciu i wzięciu jako lenno miasta zajmiesz sie handlem (towarami, nie ludźmi) i zaczniesz unkikać bitew (albo to inni nie będą chcieli się z Tobą bic, bo masz za mocne komando), to po paru tygodniach spadnie Ci renoma. NPC zżerają sporo morale - nie wiem ile dokłądnie, bo staram sie ciągl staczać bitwy, ale majac 5 NPC morale m iw ciagu 3 dni spadło ze znakomitego do powyżej przeciętnej - czyli o jakieś 3 poziomy.

Offline Klakson

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1793 dnia: Lipca 20, 2010, 20:51:13 »
    Wiem, o czym mówiłeś, bo mówiłem o tym samym ;) Po prostu źle to nazwałem. Niech będzie zatem renoma.

W każdym razie spadła tuż po walce i to jest fakt. Gdy to zauważyłem, wczytałem grę i dołączyłem do tego jeszcze jedną walkę, a renoma i tak spadła.

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1794 dnia: Lipca 21, 2010, 01:34:01 »
    Bo renoma i tak spada, jest jakaś stałą wartość ile na tydzień, akurat miałeś podwójnie graniczną, sztuka w tym, żeby ciagle wykonywać questy, inaczej ciągle będziesz miał małą.

Offline rafałek2

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1795 dnia: Lipca 21, 2010, 12:17:17 »
    1. Co oznaczają parametry broni, np. "pchnięcie 24k"?
    2. Kiedy odbywają się turnieje?
    3. Jak wykonać misje ze szkoleniem chłopów u wójta (napierw ich szkole przez kilka godzin, a poźniej każą mi z nimi walczyć, co mam robic?)?
    z gory dziekuję.

Offline Runner

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1796 dnia: Lipca 21, 2010, 13:02:29 »
    1. Obrażenia. Ja sobie to tłumaczę "kłute". Wynoszą 24. O to obuchowe, c... "Cięte"?
    2. Praktycznie cały czas w kółko. Rzadko zdarza się, aby w żadnym mieście żadnego nie było. Spytaj się gościa z areny.
    3. Szkolisz ich ileś razy... Chyba 6-10, musisz ich pokonać. Potem przystępujesz do bitwy: Ty, wiśnioki i Twoi NCP vs jacyś bandyci, raczej łatwo :D Oczywiście to, "jak ich szkoliłeś" wgl nie ma wpływu na to, jak bd walczyć :P

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1797 dnia: Lipca 21, 2010, 19:14:55 »
    Do rafałek2:Przy okazji: jeśli już bijesz sie na terenie zabudowanym, to staraj sie stać na flance/na tyłach, bo inaczej będziesz wciśnięty między swoich a wrogów, to mocno oberwiesz (a w misjach takich, jak obrona sioła:) po zemdleniu masz zadanie niezaliczone, tracisz na kontaktach z wioską, a sama wioska jest spustoszona).

Offline Reger26

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1798 dnia: Lipca 22, 2010, 10:01:48 »
    Hmm.. Mógłby mi ktoś poradzić, w jaki sposób mam strzelać z łuku, gdy jestem wyżej niż przeciwnik? (w tym wypadku chodzi o mur zamku). Sytuacja przedstawia się tak: trafiam będąc niżej, trafiam będąc na tej samej wysokości, ale kurde trafić z wysokości w konkretnego gościa nie potrafię. Mam go idealnie wystawionego pod sobą, strzelam trochę nad nim, bardzo nad nim, centralnie w niego, w akcie desperacji pod niego.. I NIC. Kompletnie. 20 strzał poszło gdzieś w glebę. Jeśli już czasem kogoś trafię, to przypadkowo i nie tego, w kogo celowałem.

Ja też tak mam gdy strzelam na koniu z widokiem 1 osoby. Tylko u mnie jest jeszcze dziwniej - strzały wogóle nie lecą. Ale podczas oblężenia też mi sie zdarza taki problem co tobie.

Offline Arto

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1799 dnia: Lipca 22, 2010, 11:59:51 »
    Niedawno miałem taką sytuację. Oblegam zamek i podczas strzelania z wieży oblężniczej widziałem, że strzały trafiają dokładnie w przeciwnika, ale przelatywały przez nich jak przez duchy :| A byłem jakieś 3 metry od muru.