Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Floris Expanded 2.54  (Przeczytany 2912 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Welonus

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Floris Expanded 2.54
    « dnia: Lipca 22, 2013, 18:08:46 »
    No więc tak. Mam problem z modem Floris Expanded 2.54, dokładnie chodzi o Microsoft Visual C++ ale nie do końca. Może zacznę od sprzętu ..

Procesor: Intel Core 2 Duo 2,2Ghz (nigdy nie był podkręcany)
    Ram: DDR2 533Mhz x2 1GB
    Grafika: GeForce 9500GT 1GB
    Windows: 7 Ultimate 32bit

Tydzień temu był robiony format ...

Teraz o problemie .. a raczej problemach ..

Przy odpalaniu Florisa na Directx 9 (miałem zaznaczone tekstury na żądanie, jednowątkowość i pixel shader) wszystko ładnie się ładuje, tekstury, żadnych błędów, aż tu nagle błąd Microsoft Visual C++ .. Gdy odpalam grę jeszcze raz to czasami się załaduje no to wczytujemy i przychodzi pora na ładowanie mapy Uruchamianie Gry i bum znowu Visual C++ .. nawet jak przejdzie przez to ładowanie i będę już grał to i tak pierwsza bitwa i znowu C++ ...

Teraz kolejny problem :D

Odpalałem grę na Directx 7 i też występowały błędy Visual C++ ale tak jeden na około godzine może dwie ale bajer w tym że floris ''gubił'' tekstury. Chodzi dokładnie o to że co każdą bitwe coś się nie wczytywało .. np pierwsza to się nie wczytały drzewka druga to zbroje białe się zrobiły trzecia trawa się biała zrobiła ... :| itd .. i po jakimś czasie po tych ''błędach'' wywala C++ :D Mod ''Nowa Ojczyzna'' od Aksomo czy Native działają bez problemów..

Co próbowałem? Wszystko co wyczytałem na google i forum ..

-Biblioteki C++ instalowałem pod win 7 32bit (2005, 2008, 2010, 2012) i nic to nie dawało nawet po kilku instalacjach. Byłem tak zdesperowany że zainstalowałem wszystkie wersje (aktualnie posiadam 17 bibliotek C++ jak patrze w Panelu Sterowania :P)
    -Białe Tekstury .. wyczytałem że zainstalowanie starszych sterowników do grafiki pomaga .. mi nie pomogło
    -Kwadratowe drzewa na Directx 7 i zamiast ''rysunków'' liści posiadają ''rysunki'' murów zamkowych (nie wiem czy to błąd nie znam się xD)
    -Bawiłem się w opcjach tzn ''wczytaj tekstury na żądanie'' itp
    -Instalowałem kilka razy Warbanda jak i Florisa ..
    -Uruchamiałem program jako administrator, uruchamiałem ze zgodnością win XP i win 2000 nic nie dawało, zmieniałem rozdzielczość też nic ...

Nie wiem czy to ma jakiś związek ale jak miałem 64bit wersję systemu takie błędy się nie pojawiały.

Jeżeli macie jakieś inne opcje które mogą pomóc to napiszcie może i nie tylko mi się to przyda :)

ps. nie wiem czy w dobrym miejscu to napisałem :)

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    Odp: Floris Expanded 2.54
    « Odpowiedź #1 dnia: Lipca 22, 2013, 18:42:24 »
    Windows 7 i 32 bit? Trochę nietypowe. Ale jak piszesz, że takich problemów nie było na 64-bit, to czemu nie grasz na tej wersji? Spróbuj ewentualnie pograć w wersję Gameplay.
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline Welonus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Lipca 22, 2013, 18:45:49 »
    Gdyż wersja 64bit wymaga większej pamięci ram której ja nie posiadam :)

@EDIT

Ale spróbuje z tym 64bit .. może coś to zmieni chociaż wątpie

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #3 dnia: Lipca 22, 2013, 19:20:11 »
    64bit nie ma limitów pamięci wirtualnej w przeciwieństwie do 32bit.
    Więc warto spojrzeć co z tym zrobić w FAQu florisa.........

Offline Welonus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Lipca 22, 2013, 22:45:25 »
    Nie chodzi mi o limit tylko o to że 64Bit wersja mi więcej ramu zżera od 32Bit ale mniejsza o ram ..

Zmiana Windowsa na 64bit i wgranie nowych sterowników nic nie pomogła .. jakieś inne opcje? :)

Offline huth

« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 23, 2013, 00:32:20 »
    Widocznie nie zrozumiałeś o czym piszę...

Czy zwiększyłeś limit wirtualnej przestrzeni adresu(pamięci wirtualnej) pojedynczego procesu w systemach 32bit, tak jak to jest napisane w FAQu Florisa w punkcie 1 podpunkt b? Podpunkt c też się przydaje.

Offline Welonus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Lipca 23, 2013, 02:00:44 »
    aaaa to :D

punkt B - pisze a raczej pisało że brak dostępu
    Punkt C - Tak robiłem, tekstury dalej się na łeb waliły i wciąż na Directx 9 wyskakiwał C++

Wgrałem Win7 x64 i po wgraniu C++ 2005, 2005 SP1, 2008, 2008 SP1 i 2010 na Directx 7 tylko raz wyskoczył błąd przy ładowaniu gry (tak C++) później już tylko 2 razy że Mount & Blade przestał działać .. Trochę mniej wkurzające niż te C++ :)

Directx 9 jeszcze nie sprawdzałem ale prawdopodobnie wszystko będzie dobrze gdyż na Directx 7 tekstury nie miały żadnych błędów .. jedynie kwadratowe drzewa wyglądające jak kawałki muru ..

Podsumowując:

Pomogła zmiana z Win7 x32/x86 na x64 ...
    co do zmiany wpisu w pliku boot.ini się nie wypowiadam gdyż nie miałem jak sprawdzić :)
    jedyny błąd jaki pozostał (chyba błąd bo to Directx 7) to kwadratowe drzewa wyglądające jak mur ..

Jak sprawdze Directx 9 dam Edit i ogólne takie podsumowanie .. może innym się przyda to co tutaj napisaliśmy :D

Offline huth

« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 23, 2013, 03:15:22 »
    Jak jest odmowa dostępu, to znaczy, że nie używasz systemu jako administrator... taka oczywistość

(click to show/hide)

Offline Welonus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Lipca 23, 2013, 16:27:31 »
    Zmiana Windowsa na 64bit pomogła. Nie wyskakują już błędy C++ i nawet tekstury się nie sypią :D

Dzięki wszystkim za pomoc :)