Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: kilka ważnych pytań  (Przeczytany 8813 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline NexaT

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    kilka ważnych pytań
    « dnia: Lipca 07, 2013, 11:31:32 »
    Z góry przepraszam, że być może dla niektórych pytań jest to zły dział, ale nie chce mi się tak tego rozdrabniać. Pytania dla doświadczonych graczy są pewnie banalne, ale ja niedawno zacząłem przygodę z M&B, więc jeszcze z kilkoma sprawami mam problem.

1. Czy opłaca się być wasalem? Wiem z filmików na YT, że dzięki temu dostajemy lenno, czyli jakąś wioskę, co poza tym? Da się zerwać "umowę" z naszym Panem? No i czy wasalstwo ogranicza nas w pewnych rzeczach. (co do umowy: historycznie wiem, że się nie dało jej zerwać, ale jak jest w grze, to nie wiem)

2. Czy istnieją jakieś mody/dodatki do trybu singleplayer? Ciągle widzę tylko do multi i jestem trochę przygnębiony, bo bardzo spodobał mi się single, a patchów/dodatków zero.

3. Czy da się podczas walki rozkazać np. kawalerii, żeby atakowało, a reszta została z tyłu? Wiem, że można otworzyć podczas bitwy okienko, poprzez naciśnięcie <Back space>, ale ja tego nie mogę ogarnąć.

4. Kiedy jest odpowiednia chwila, aby zaatakować zamek? Gram prawie 300 dni, mam 60 chłopa, bo na razie nie jest mi więcej potrzebne. (na otwartym terenie rozwalam wszystkich jak leci - gram Swadianami) No i kto jest najsłabszy w obronie zamku? Raz dla próby zaatakowałem Nordów, no i chyba wiecie jak to się skończyło.

Jak mi się coś jeszcze przypomni, to napisze. Będę wdzięczny za odpowiedź.

Offline Bane

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Odp: kilka ważnych pytań
    « Odpowiedź #1 dnia: Lipca 07, 2013, 11:41:31 »
    1. Oczywiście że się opłaca. Z lenna można ciągnąć dochód oraz przysłużyć się innym wasalom, których można później przeciągnąć na swoją stronę. I tak, umowę można zerwać.
    2. Istnieją modyfiakcje. Np. Flord mod pack, Nowa Ojczyzna (polski), Brytenwalda, Prophesy of Pendor. Oficjalnych dodatków jak NW nie ma.
    3. Wybierasz 1 i 2 (odpowiednio piechota i łucznicy) dajesz F1 i znowu F1 (rozkaz stania) a kawalerii nie każesz nic/rozkazujesz jechać za tobą.
    4. Najsłabsi... Cóż, zależy od zamku. Khergici są dosyć lekcy, ale maja mocnych łuczników, na Vaegirów (moćni łucznicy, piechota 2h), Nordów (czołgi) i Rhodoków nie warto, bo są wyjątkowo ciężcy. Swadianie albo Sarannidzi. Ale najlepiej dostosować się do tego, jak frakcja się czuje. Znacznie łatwiej atakować zamek którego państwo się rozpada, niż taki, którego będą bronić armie wasali.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #2 dnia: Lipca 07, 2013, 11:51:15 »
    2. Przecież masz tu na forum cały dział poświęcony modom, trzeba trochę poscrollować w dół i otworzyć oczy
    3. rozkazy są pod klawiszami od F1 wzwyż...

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #3 dnia: Lipca 07, 2013, 11:51:41 »
    1. Tak. Opłaca się na początku gry. Łatwiej jest się rozwinąć, ulepszyć armię. Jeśli będziesz stosował dobrą politykę wojenną dla swojej nacji, to król może przydzielić Ci miasto, które często generuje duże przychody. Ponadto zapewni garnizon, w którym będziesz mógł przechowywać wojsko. Wasalstwo da się zerwać. Tracisz wtedy wszystkie włości i stosunki z królem spadają o 20. Czy wasalstwo ogranicza? Czasami tak. Na przykład gdy Twoje królestwo prowadzi wojnę, to nie możesz wchodzić do wrogich miast.
    3. Kawaleria jest domyślnie przydzielona do klawisza "3". Kliknij go i wyskoczą Ci opcje formacji. Klawisz "1" i "2" to strzelcy i piechota. Kiedy wybierzesz któreś z nich, na ekranie pojawią się możliwe rozkazy, które wydajesz klawiszami funkcyjnymi (F1, F2, itp.).
    4. To zależy, ile ludu (i jakiej jakości) broni tego zamku. Bierz piechurów i strzelców. Dobrą piechotą ofensywną są nordowie. Jako strzelców bierz Rhodockich Kuszników lub Vaegirskich Strzelców. Słabi w obronie są Khergici.

Offline NexaT

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Lipca 07, 2013, 16:31:09 »
    Jeszcze kilka:

1. Co daje urząd marszałka?

2. Korzystał ktoś z modu "Nowa ojczyzna", warto pobrać?

3. Dlaczego czasami nawet po zwycięskiej bitwie, morale mojej drużyny spadają? Ostatnio wpadłem w jakiś kryzys, bo mam albo niskie, albo poniżej przeciętnych. Kupuje im różnorodne żarcie, plądruje i walczę, ale nic się nie zwiększa.

4. Czym się różni wersja gry 1.53 od podstawówki?

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #5 dnia: Lipca 07, 2013, 17:15:38 »
    1. Dowodzisz wojnami, dzięki czemu częściej masz też okazję zdobyć lenno. Ogólnie, to druga najważniejsza postać w państwie, po władcy.

2. Wiele osób korzystało. Ogólnie to warto, poczytaj sobie o tym modzie w dziale o nim. O tutaj: http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=7522.0 .

3. Na pewno tego jedzenia wystarczy? Bo im większa armia tym więcej potrzebnego jedzenia. Też trzeba pamiętać, by mieć kasę na opłacanie im żołdu :P

4. Rozumiem, że tylko o singla chodzi? ;p Hmm.. jedna frakcja( Sarranidzi) więcej? Bardziej zbalansowana ekonomia miast, naprawienie kilku bugów..
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    « Odpowiedź #6 dnia: Lipca 07, 2013, 17:17:36 »
    Jeszcze kilka:

1. Co daje urząd marszałka?

Władzę nad wojskami(Możesz rozkazywać innym lordom i przydzielać im zadania), możliwość zwołania pospolitego ruszenia, możliwe, że drobny bonus do relacji z królem i pensję na koniec kadencji.

3. Dlaczego czasami nawet po zwycięskiej bitwie, morale mojej drużyny spadają? Ostatnio wpadłem w jakiś kryzys, bo mam albo niskie, albo poniżej przeciętnych. Kupuje im różnorodne żarcie, plądruje i walczę, ale nic się nie zwiększa.

Jeżeli masz więcej strat niż pokonanych to raczej twoi ludzie nie będą z tego zadowoleni... Możliwe, że walczysz z bliskim im królestwem(Np. huskarle - Królestwo Nordów).

Offline NexaT

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Lipca 07, 2013, 17:41:09 »
    thebadman,
    3. To całkiem możliwe, bo mam mieszaną armie. I tutaj kolejny argument przemawiający za tym, aby mieć wojsko czystej krwi. :D

Dyktator,
    3. Kasy nie chwaląc się mam 65k, a jedzenia zawsze kupuje trzy rządki. (dla 60 osobowej armii)

Zapewne chodzi o to, że atakuje bliskie im frakcje, więc morale spadają. Czytałem także w grze o tych moralach i tam jest napisane, że im większa armia, tym musimy prowadzić więcej wojen, gdyż to będzie ich jednoczyć.

Na razie nie przychodzą mi do głowy inne pytania, ale jeszcze tak z ciekawości:
    czy wy gracie na zapisie realistycznym, czy dajecie sobie możliwość wyjścia bez zapisu? Ta druga opcja, to chyba takie małe oszukiwanie gry, sam tak gram, ale dzisiaj chyba zacznę od nowa z zapisem realistycznym.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Lipca 07, 2013, 17:46:59 »
    Zdążyłem pograć w obu wersjach zapisu gry. Jednak ten realistyczny często mnie denerwował, częściej też miałem okazję wpadać, co trzeci krok na bandę łupieżców ( w początkowej fazie gry), przez co szybko zacząłem tracić ludzi ;) A jako, że lubię pchać się na największe armie i w największe zawirowania, jeśli chodzi o aktywność wojenną, to lepsza jest dla mnie opcja z wyjściem bez zapisu ^^
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    « Odpowiedź #9 dnia: Lipca 07, 2013, 20:31:36 »
    Zdążyłem pograć w obu wersjach zapisu gry. Jednak ten realistyczny często mnie denerwował, częściej też miałem okazję wpadać, co trzeci krok na bandę łupieżców ( w początkowej fazie gry), przez co szybko zacząłem tracić ludzi ;) A jako, że lubię pchać się na największe armie i w największe zawirowania, jeśli chodzi o aktywność wojenną, to lepsza jest dla mnie opcja z wyjściem bez zapisu ^^
    Zapomniałeś o wdzięcznych więźniach wjeżdżających ci z berdyszem w plecy. :)

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #10 dnia: Lipca 07, 2013, 21:07:52 »
    Zapomniałeś o wdzięcznych więźniach wjeżdżających ci z berdyszem w plecy. :)
    Chodzi ci o lordów których wypuszcza się po bitwie, a ci i tak nas atakują?
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Lipca 07, 2013, 21:13:10 »
    Chodzi ci o lordów których wypuszcza się po bitwie, a ci i tak nas atakują?

Nieeee, ależ skąd.. chodzi oczywiście o Ciężkiego Murzyna Bojowego.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline NexaT

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Lipca 08, 2013, 14:30:52 »
    Wczoraj rozegrałem kilka dni na realistycznym sejwie i to była masakra. Ciągle mnie napadali bandyci, a ja sam czasami robiłem głupie błędy. Postanowiłem wrócić na mój stary save, z moją 60 osobową armią. :P

A teraz z innej beczki:
    czy da się w jakiś sposób zmienić imię postaci i sztandar/flagę? (z początku wybrałem wszystkie pierwsze opcje, więc dostałem możliwość wybrania sobie flagi) W grze pewnie nie, ale czy można jakoś zedytować? Program jakiś?

jeszcze jedno
    Opłaca się pakować punkty w siłę i zręczność? (mowa o statystykach) Czy lepiej po prostu jechać w inteligencje i od niechcenia w charyzme, aby mieć większe wojsko?

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    « Odpowiedź #13 dnia: Lipca 08, 2013, 16:40:28 »
    Opłaca się pakować punkty w siłę i zręczność? (mowa o statystykach) Czy lepiej po prostu jechać w inteligencje i od niechcenia w charyzme, aby mieć większe wojsko?
    Jak najbardziej wal w siłę i zręczność, a w umiejętności potężny cios i żelazna skóra. Te zdolności są niezbędne. Kiedy osiągniesz siła 12 i zręczność 11 to wtedy pakuj w inteligencję i charyzmę. Ja staram się, żeby mieć wszystkie te zdolności na poziomie 14 ( ewentualnie inteligencję zniżam do 12 a charyzmę do 13 ).
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #14 dnia: Lipca 08, 2013, 22:02:39 »
    czy da się w jakiś sposób zmienić imię postaci i sztandar/flagę? (z początku wybrałem wszystkie pierwsze opcje, więc dostałem możliwość wybrania sobie flagi) W grze pewnie nie, ale czy można jakoś zedytować? Program jakiś?

Z tego co pamiętam, to w folderze z sejwami są jakieś notatniki, w których są podane wszystkie statystyki postaci. Nie jestem u siebie, więc nie mogę sprawdzić. Jeśli nie ma tego notatnika, to w grze poszukaj opcji "eksportuj postać" i wtedy powinien się pojawić.