Przepraszam bardzo ale czego Wy dodatkowo oczekujecie od tej gry? Co Wam ma dupę urywać? Przypomnę wszystkim tu obecnym, że ta gra to mimo całej nienawiści i nerwów na nią - to niesamowity fenomen. Grube setki a nawet tysiące w tej grze się spędziło. Przeciętny "zjadacz" chleba na tym forum ma przynajmniej te tysiąc godzin. Pokażcie mi inną grę, która nie jest typowym mmo grą typu moba lub wielką marką typu CS, która może zbliżyć się do takiego wyniku. Nawet największy hitowy rpg ostatnich lat Skyrim, który jest w bilbiotece większości graczy średnio został ograny max 100-150h. Co jest niczym do WB. Ta gra zawsze w założeniach przyciągała graczy w ten sposób, że była to fajna nawalanka oraz była wolność latania po mapie i możliwość rozwoju swojej postaci, uzbrojenia towarzyszy i zdobycie ziem. Wszystko to otrzymujemy nie naruszone co jest wielkim i gigantycznym plusem. Mamy mapę, walka na singlu na pewno będzie satysfakcjonująca co widać już po dostępnych materiałach. Nie zawalili tego i mogą teraz tylko wszystko zrobić to lepiej niż w Warbandzie dodać smaczki fabularne jak w Viking Conquescie (niedoceniony bo zbugowany na starcie) lub ciekawsze questy poboczne. To było wielką bolączką WB i można to zrobić tylko lepiej a jak będzie na tym samym poziomie (chociaż naprawdę marniej to się chyba nie da zrobić) to też będzie dobrze.
Teraz tak co do obaw.
-Nie wiemy co zrobią w stronę moderów. Mają dodać bardzo duże wsparcie. I ponoć to dla nich priorytet. A więc kolejny plus, wręcz kluczowy. Zważając na to, że wszystkie dodatki w tym najbardziej popularny i udany czyli NW (tak, tak ja to piszę) powstały na kanwie modów i z udziałem samych moderów. Jak wiadomo ta seria na modach stoi. Jeśli dotrzymają słowa to będzie naprawdę wyśmienicie i na pewno przyciągnie jeszcze więcej ludzi. W tej chwili jednak nie ma ich co chwalić za coś do czego nie mamy pewności.
-O single jestem spokojny założenia pozostały te same, mogą tylko to ulepszyć na plus. Obawy mam co do multi i jego grywalności z powodu aktualnego zachowania konnicy (opisałem to szerzej w poprzednim poście) Jeśli jednak wsparcie będzie dla modów może to się samo rozwiążę. I gracze "pro" po prostu stworzą porządny moduł do gry konkurencyjnej.
No i to w sumie tyle. Zachowali mistrzowską konwencję. Tak, tak trzeba to przyznać my w to gramy tysiące godzin i narzekamy a jednak przykuło nas to na te tysiące godzin. Czyli się sprawdziło i trzeba się w piersi uderzyć. Będzie dobrze a może być tylko lepiej.