Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Warband mmorpg  (Przeczytany 4785 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kukiex

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Warband mmorpg
    « dnia: Czerwca 20, 2013, 14:17:40 »
    Otóż szukam moda pod warbanda... Orwaty świat, z mapą coś w podobie lineage, warcraft, aion itd... Tworzymy swoją postać (jedno życie tak jak w RL, ktoś ginie usuwane są jego całe dane z bazy danych z serwera) i pojawiamy się w świecie Warband tak jak w single player... na początku każdy jest wieśniakiem i poprzez swoje czyny mówi kim będzie... Jeśli ktoś już by osiągną tytuł lorda, inni gracze mogli by się sami do niego dołączać.. albo on dołączał by ich do siebie z przymusu lub innym sposobem. Każdy gracz miał by tylko jedno życie.. Można było by być pracownikiem na farmie, w kopalni itd. by nasze miasto miało żywność i możliwość rozbudowy. Pusta mapa z możliwością rozbudowy swoich wiosek (z początku drewniane, a kto by się dorobił to i murowane... a w późniejszym okresie nawet kamienne zamki).  Nie było by mpc, każdy gracz spełniał by swoją role (starszy wioski, lekarz, kupiec, najemnik, żołnierz, rycerz, lord, król, damy). Walki sytuacyjne, zasadzki, podstępy, tworzenie obozów, umacnianie ich, wpływ pogody na statystyki gracza(widoczność, celność, siła, kondycja, zmęczenie zależne wszystko od trasy podróży, od czasu podróży, od warunków pogodowych) możliwość polowań na dziką zwierzynę, uprawy rolne, wyprawy morskie na połowy ryb, wycinka lasów, kamieniarstwo, kowalstwo itd. Statystyki zależne od tego czym się zajmujemy... ktoś kto będzie polował, strzelał, będzie mu rosła kondycja i zręczność.. ktoś kto będzie wycinał lasy był by bardzo silny.. budowniczy rozwijali natomiast swoją mądrość itd. Umiejętności także wpływały by na statystyki ten co dobrze posługiwał by się dwuręczną bronią i miał by mocno rozwiniętą tę umiejętność, rosła by mu siła, łuk zręczność, tarcza wytrzymałość itd. Jeśli będą mi wpadały jeszcze jakieś pomysły będę uaktualniał tego posta...

P.S. Jest już taki mod? Może ktoś zainteresuje się stworzeniem takiego moda? Jak i całego serwera na którym by stał. Takie połączenie modów floris, nowa ojczyzna, diplomacy, brytenwalda, prophesy of pendor, PW-mode... tylko że online, i MPC zastąpione graczami...
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 20, 2013, 14:34:33 wysłana przez kukiex »

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Warband mmorpg
    « Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 20, 2013, 14:32:56 »
    Twój pomysł jest tak g*wniany, że brak mi słów. To jest Warband, chcesz pograć w mmorpg idź na Lineage 2, jest darmowa.

Nie ma takiej modyfikacji i nie będzie.

Where are moderators ?
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline kukiex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 20, 2013, 14:39:53 »
    "Twój pomysł jest tak g*wniany, że brak mi słów. To jest Warband, chcesz pograć w mmorpg idź na Lineage 2, jest darmowa.

Nie ma takiej modyfikacji i nie będzie."

A co do lineage 2 to miałem na myśli tylko otwartość świata... Bo mi osobiście nie podoba się Warband online (mmorpg) bo to nie mmorpg tylko tps każdy wybiera serwer i są tylko walki. A ja bym wolał przeżywać przygody tak jak np. w Dungeons & Dragons, Warhammer

"Gra fabularna (inaczej RPG, z ang. role-playing game, nieraz zwana grą wyobraźni, potocznie erpegiem lub rolplejem) – gra towarzyska oparta na narracji, w której gracze (od jednego do kilku) wcielają się w role fikcyjnych postaci. Cała rozgrywka toczy się zawyczaj w fikcyjnym świecie, istniejącym tylko w wyobraźni grających. Jej celem na ogół jest rozegranie gry według zaplanowanego scenariusza i osiągnięcie umownie określonych lub indywidualnych celów, przy zachowaniu wybranego zestawu reguł, zwanego mechaniką gry" cyt wiki

"MMORPG (skrót od Massively multiplayer online role-playing game) – rodzaj gier komputerowych RPG, w których duża liczba graczy może grać ze sobą w wirtualnym świecie. Podobnie jak w innych rodzajach RPG gracz wciela się w postać i kieruje jej działaniami. " cyt wiki

Pomysł jest dobry, to tak jak byś wkraczał w drugie życie. W przyszłości wszystkie gry będą się na tym opierały, że będziesz mógł się przenieść do świata online, coś w podobie jak w Matrixie, albo jak w http://www.anime-shinden.info/18917-sword-art-online-online.html Sword art online. To tak jak byś przeniósł byś się do średniowiecza, urodził się w zapchlonej cipie i miał coś osiągnąć w świecie okrutnym, pełnym niewiadomych, zabobonów i bez zasad...

To już w sumie nie była by gra, a drugie życie na które nieliczni mogli by sobie pozwolić....

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 20, 2013, 14:40:40 »
    (...)
    Where are moderators ?

A po co ci oni? Punktów masz za mało? Bo jedyne co zasługuje na reakcję moderatora to twoja bezpodstawnie agresywna wypowiedź...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 20, 2013, 14:53:15 »
    Gówniany pomysł? Koleś wymyślił coś ciekawego, ale nie realnego. Nie tyle do wykonania, co do zorganizowania. Na serwerze... Bo przecież nikt nie ma 10h by siedzieć non-stop przed kompem co nie? A po za tym, aktualizowanie miast itp. zwłaszcza na otwartym świecie. Nie przemyślane, a jeśli, to nie wykonalne i mi przykro.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline kukiex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 20, 2013, 15:14:32 »
    Dlatego można było by organizować mitingi, sesje takie jak w prawdziwych książkowych role-playing-game... danego dania o danej porze było by kilka godzin (5-6h) na grę tak żeby każdy mógł zorganizować sobie czas. Każdy miał by tyle samo czasu i tyle samo możliwości...

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 20, 2013, 17:48:12 »
    Takie mody około-mmorpg'owe już są, od takich od grindowania, przez jakieś bardziej strategiczne, po sandboxy i typowo role-playowe... z kampaniami, eventami i w ogóle...
    patrz po tagach mmorpg i role play -> http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=13012.0

Offline kukiex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 20, 2013, 18:32:30 »
    ale chodzi mi wszystko w jednym modzie ... jak byś wchodził w drugie życie... grupka ludzi na ziemiach warbandu tworzy swoją wioske... nagle zostają napadani przez innych graczy co ograbiają ich ze wszystkiego i mordują wszystkich graczy... Masz jedno życie a więc tracisz wszystko lvl skile ziemie zbroje wszystko tak jak bys nie istnial tylko historia po twoich czynach zostaje... o takie cos mi chodzi a nie o gry podobne do rpg

Offline Tyr

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    • Wódka Sobieski - Ten smak jest królewski!
    « Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 20, 2013, 18:57:33 »
    Chcesz, żeby Twoje pomysły się zrealizowały? Zrób moda do Warbanda, który dodaje to wszystko. :)
    Wybacz, ale nie sądzę, żeby w ogóle coś takiego byłoby możliwe do wykonania na silniku Warbanda, ponieważ im więcej czytam Twoich zakręconych, nieskładnych, pełnych błędów językowych oraz merytorycznych wypowiedzi, to powoli uświadamiam sobie ogrom tego wszystkiego. Rozbudowywanie wiosek? Sword of Damocles! Ale jak niby wieśniak ma się stać rycerzem, nie mówiąc już o wyższych tytułach? W średniowieczu jak nie urodziłeś się wysokiego lub przeciętnego rodu to miałeś przesrane, bo wyżej awansować nie mogłeś. Mieszczanie to może jeszcze, za zasługi w oddziałach milicji oraz na wojnie mogli otrzymać honorowy tytuł rycerza, ale nieznany mi jest przypadek chłopa, który stałby się rycerzem :P (co innego chłop stający się szlachicem. Wojciech Bartos po Bitwie pod Racławicami, o ile dobrze pamiętam, za swoje męstwo otrzymał tytuł szlachecki i nazwisko Głowacki od samego Tadeusza Kościuszki {ale to wgl inne czasy i tylko na marginesie wspomniałem} )

No i naprawdę. Kto by chciał siedzieć choćby te 5-6 godzin przed kompem? Nie za długo? Ja czasami po godzinie mam dość. Prawdziwe życie jest moim zdaniem ciekawsze niż świat wirtualny, który jest jedynie dopełnieniem (wypełnieniem? Brak mi dobrego słowa) nudy lub dobrym pomysłem na oderwanie się od codzienności, ale WCIĄŻ JEST JEDYNIE CZĘŚCIĄ PRAWDZIWEGO ŻYCIA :3

PS: Nie ma "ziemi Warbandu", są ziemie Calradii jak już :)

PS2: Twój pomysł nie jest zły, ale jak już wspomniałem, nawet jeśli udałoby się zrobić takiego moda na silniku Warbanda, to dużo zajmowałby miejsca w Gigabajtach, bo fabularna to może być gra. Warband z reguły jest sandboksem. Nawet w fabularnym modzie do SP "Light & Darkness: Heroes of Calradia" zachowany jest sanboks. Nie sądzę, by istniał taki mod, który całkowicie zmieniłby Warbanda w liniową gierkę (co prawda jest 1794 Kościuszko Uprising, ale wciąż w wersji testowej).

PS3: Co do wikipedyjnych tekstów o tym, czym są MMORPG i RPG to mogłeś sobie darować.

PS4: Życzę Ci powodzenia w szukaniu ludzi, którzy zrobią moda za Ciebie, albo też Tobie w tworzeniu takowego.
    Ulubiony cytat?

"I'll shot your brain out, you stupid meat-bag!"
    HK-47!

Offline huth

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 20, 2013, 19:33:01 »
    ale chodzi mi wszystko w jednym modzie ... jak byś wchodził w drugie życie... grupka ludzi na ziemiach warbandu tworzy swoją wioske... nagle zostają napadani przez innych graczy co ograbiają ich ze wszystkiego i mordują wszystkich graczy... Masz jedno życie a więc tracisz wszystko lvl skile ziemie zbroje wszystko tak jak bys nie istnial tylko historia po twoich czynach zostaje... o takie cos mi chodzi a nie o gry podobne do rpg
    No a co po tym jak cię zabiją? Nie możesz już wrócić do gry? To chyba byłoby za bardzo hardcore'owe? Czy chodzi ci o taki rogue-like ale mmo? Sądzę, że na pewno taka gra jest... I nie wiem czy Persistent world takie nie jest trochę?
    Zamiast takich gier.... polecam real life, lol.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 20, 2013, 19:47:40 wysłana przez HUtH »

Offline Michał-Kruk

• Użytkownik
    • Piwa: -4
    « Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 20, 2013, 21:41:40 »
    Powiem tyle, sam pomysł nie jest zły ale to nie mógł by być żaden mod tylko oddzielna gra na innym silniku i bez NPC by nie było za ciekawie.

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    « Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 21, 2013, 08:47:09 »
    Taki mod zająłby na moje oko conajmniej 10 lat, może i nawet więcej. Wtedy by wyszedł już Mont&Blade 3 i warband stałby się przestarzały. Ciekawy pomysł, ale nierealistyczny. Te drugie życie przeczytałem 6 razy - rozumiem, że lubisz te określenie. Taka gra jakby powstała mogłaby zmienić całą mechanikę następnych części, czego bym nie chciał. Alternatywą jest pogranie w Chivalry albo War of the Roses - więcej rzeczy do rozwijania, lepsza grafika.
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline huth

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 21, 2013, 10:02:10 »
    Taki mod zająłby na moje oko conajmniej 10 lat, może i nawet więcej. Wtedy by wyszedł już Mont&Blade 3
    Wow, dwójki nie widać, a ty już chcesz za 10 lat trójkę, ultrafan taleworlds :P

Offline kukiex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 21, 2013, 10:46:20 »
    Grał ktoś w PW_mod'a ? Właśnie o takie coś mi chodzi tylko 100 razy bardziej rozbudowane... i np. tylko 6h w tygodniu dostępne dla gracza.. tak żeby każdy mógł sobie zorganizować czas na ten jeden dzień na 6h... Nie chodzi mi tu tylko o gre, Deathmatch tak jak w Chivalry... bardziej o takie coś jak Skyrim+warband... bez MPC bo gracze by ich zastępowali... ktoś by był kupcem inny kowalem, a inny by miał swoją farmę i hodował na niej owce i siał żyto.. początkowo wyglądało by to tak puste pola, lasy... grupka ludzi loguje się na otwarty pusty świat... chodzą po mapie tak jak w minecraft+Skyrim+warband tylko full 3d i zbieraj, polują, robią wycinkę lasu i zakładają swoją wioskę, ustalają wodza i dzielą się obowiązkami.. lub zbierają się w grupę wybierają herszta i napadają na innych graczy. Później, gdy już wystarczająco złapią doświadczenia i surowców rozbudowują wioskę (coś ala Biskupin) noi dalej się rozwijają szkolą wojowników, straż przyboczną dla wodza, i na zwykłych pracowników (zresztą można było by się wymieniać obowiązkami tak aby pasowały pod daną klasę jaką rozwijamy. W zależności co nam się przyda czy większa zręczność, siła, wiedza itp.). Takie wioski powoli by upadały pod naporem innych raczy którzy wcielili by się w bandytów, najeźdźców, lub intensywnie rozwijały, przekształcając się w kamienne metropolie.. z rozwojem podział w śród ludzi by się zmieniał, na Królów, Lordów, Zarządców, Kupców, Rycerzy, Wojowników itd. aż do najniższych. Tak jak wyżej ktoś napisał, że rycerzem od tak nikt nie zostawał, z doświadczeniem łapanym z początku jako wojownik przyboczny dla starszego wioski awansował by na rycerza tak samo jak i ten starszy wioski na Króla. Noi wiadomo jak by już były miasta murowane to i nowi gracze nie musieli by zaczynać od początku... bo np. taki doświadczony rycerz mógł by Cię wziąć na giermka, kowal na pomocnika kowala... itd. Ta gra sama rozwijała by się w czasie tworzenia. Gracze sami dawali by moderatorom swoje pomysły jak chcieli by żeby wyglądały ich zamki domostwa... Tylko tak aby zgadzały się z realiami tamtych czasów. Tak samo u rzemieślników, kowali itd, wyglądało by to tak, że ludzie którzy mają tylko talent tworzyli by miasta czy zbroje czy inne rzeczy... Bo musieli by swój projekt narysować zaprojektować a następnie wszystkie plany wysłać do moderatora, który mógł by je odrzucić bo uważał by że jeszcze za wcześnie na takie wynalazki jak np. kusza czy zamek, albo zbyt wymyślne. Także kto chciał by tworzyć w tej grze to by tworzył, kto chciał by niszczyć to by niszczył i grabił. Inni znów pomagali by w rozwoju zbierając materiały, żywność, lub chociażby bronili wioski przed obcymi. Żywot w grze jak wspomniałem też był by ograniczony jeśli umierasz zaczynasz od początku, chyba że dorobiłeś się własnego domostwa, żony w postaci innego gracza :) wtedy jak byś zginął zaczynał byś już z nazwiskiem i z całym dobytkiem, poprostu rodził byś się jako swój syn z pewnymi cechami po poprzedniej postaci (coś jak przekazanie w genach, gracz był bardzo zręczny to taka postać zaczyna ze zwiększoną zręcznością, ale bez przesady). Gracz mógł by się zestarzeć jak zwykły człowiek, a więc i umierał by ze starości. W grze liczyło by się nazwisko, to co zdobyłeś i czy masz możliwość zostawienia potomka tak aby nie zaczynać wszystkiego od początku. No chyba że inna wioska by zniszczyła całą twoją osadę włącznie z całym twoim dobytkiem i rodziną. Wiele innych jeszcze mam pomysłów nie wszystko na raz :D

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 21, 2013, 13:21:19 »
    Teraz wiem, że ten pomysł jest nierealny i nie do zrealizowania. W realu, zbierając tak ok. 1000 osób, na odpowiednim terenie można by było takie coś zorganizować. W grze to jest niestety nierealne.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.