Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Napoleonic Wars][L'Aigle][13ph_XW] Pułk 13. Huzarów Xięstwa Warszawskiego  (Przeczytany 56586 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lysy890

• Użytkownik
    • Piwa: 43
    Kurczaki! Zaraz nam temat zamkną więc ci-cho-sza!
    Trening był robiony na szybko (21:00), 1Lhr się nie stawił więc poszukiwaliśmy jakiegoś regimentu z kim moglibyśmy zagrać przyjacielski meczyk (trening).

(click to show/hide)

to zostali od razu zTeamkillowani :)

Na ss tego nie widać ^.^

P.S. Pisaliście, że słaby balans itp, itd... więc kolega chciał wyrównać szanse :)
    « Ostatnia zmiana: Lipca 27, 2013, 10:50:14 wysłana przez lysy890 »
    lysy890: Dzisiaj rekruci mają ten sprawdzian na fiz?
    [5pp]aroslaw46: ta
    [5pp]aroslaw46: ale ty masz fiza przecież
    lysy890: Bo wlaśnie vister ćwiczy ku chwale ojczyzny od tygodnia
    [5pp]aroslaw46: xD

O MNIE: Wielokrotny zdobywca podium na Cav Gf'ach, były podoficer 14pk, były oficer 13ph (starego), założyciel 10ph, na piechocie były członek m.in. 5pp. Reprezentant Polski na cav i inf. Dumny ojciec.

Offline Vernon

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Za Temerie!
    Ciekawe, fajnie tylko że ci wasi gracze wchodzili do naszego Teamu, to zostali od razu zTeamkillowani :)

Offline Index

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    • Al Carpone
    Ciężko jest brać was na poważnie, skoro dowodzi wami jeden z najbardziej nieogarniętych graczy na polskiej scenie

Wydawało mi się, że profesjonalne polskie pułki nie potępiają nowych za rozterki personalne. Jesteśmy nowym korpusem, i wcale nie pomagają nam wasze dogryzki i zaczepki. Ale jeżeli w ten sposób gracie, to grajcie dalej. Resztek kultury nie zamierzam ratować.
    "Bannerlord to taki mount & blade tyle że nie wyszedł."

Offline lysy890

• Użytkownik
    • Piwa: 43
    Wydawało mi się, że profesjonalne polskie pułki nie potępiają nowych za rozterki personalne. Jesteśmy nowym korpusem, i wcale nie pomagają nam wasze dogryzki i zaczepki. Ale jeżeli w ten sposób gracie, to grajcie dalej. Resztek kultury nie zamierzam ratować.

O ironio.....

Pozwól, że zacytuje: "Pie**ol 4, pie**ol 5..... 1kk jest strzałem w 10" - Major 1-szego korpusu kontynentalnego.
    13ph do was nic nie ma, lecz nie pisz mi tutaj o kulturze skoro sami jej nie macie.

lysy890: Dzisiaj rekruci mają ten sprawdzian na fiz?
    [5pp]aroslaw46: ta
    [5pp]aroslaw46: ale ty masz fiza przecież
    lysy890: Bo wlaśnie vister ćwiczy ku chwale ojczyzny od tygodnia
    [5pp]aroslaw46: xD

O MNIE: Wielokrotny zdobywca podium na Cav Gf'ach, były podoficer 14pk, były oficer 13ph (starego), założyciel 10ph, na piechocie były członek m.in. 5pp. Reprezentant Polski na cav i inf. Dumny ojciec.

Offline Index

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    • Al Carpone
    Mamy kulturę. Mówiłem już (i nie tylko ja) , że to pojedynczy wybryk .. Zrobił to po "rejdżu" na adminów tawerny. Jeszcze raz serdecznie za niego przepraszamy i nie mieliśmy na myśli urażenia jakiegokolwiek polskiego pułku/regimentu.

Wracając do kultury słownej - na treningu także nie popisaliście się jej nadmiarem. Mogę podać kilka przykładów, ale wolę skończyć już nazbyt nieprzyjemną rozmowę.
     Podkreślam , że nie chcemy mieć z żadnym z pułków czy regimentów złych stosunków, a sławne wystąpienie naszego Majora odpuśćmy w niepamięć, bo żałujemy tego i jest nam za to poniekąd wstyd.
    "Bannerlord to taki mount & blade tyle że nie wyszedł."

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    Administrację Tawerny Four Ways nic to nie obchodzi. Ba! Większości użytkowników to nie obchodzi. Zresztą znacie regulamin.. powinniście znać. Mam nadzieję, że ostrzegam tu pierwszy, ale i ostatni raz.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Hubal

• Użytkownik
    • Piwa: 22

The Duellists (1977)
    Pojedynek

Tak odnośnie huzarów ;)

Opis filmu

Strasburg, rok 1800. Napoleon Bonaparte został władcą Francji. Porucznik Armand d'Hubert (Keith Carradine) dostaje zadanie, by odnaleźć porucznika Gabriela Ferauda (Harvey Keitel) i przekazać mu informację od dowództwa, że jest osadzony w areszcie domowym.

Awanturniczy Feraud uważa, że został znieważony jego honor i wyzywa d'Huberta na szable. Tak rozpoczyna się ciągnący przez całą kampanię napoleońską pojedynek. Tylko trzy powody umożliwiają odstępstwo od niego.

Po pierwsze, nie można walczyć z kimś, gdy się jest w różnych miejscach, po drugie, gdy żołnierze są innego stopnia, naruszenie dyscypliny oraz wówczas, gdy państwo jest w stanie wojny.

Offline Veinrus

• Użytkownik
    • Piwa: 214
    ah... :) efekty kina :* xD

Offline huth

• Piwa: 451
    Tak ładnie zrobiony ten post, że sobie ten film obejrzę...

Offline Garond_PL

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Garrrrond!
      • Mój profil na Steam
    Popieram, post konkretny i przede wszytskim odchamiajacy w jakimś (mniejszym, większym) stopniu społeczeństwo :D
     Kino zawsze w cenie! Warto oglądać.
    Like dla Hoobala
    Jestem rozczarowany :oo ze nikt na mnie nie  głosuje :)
    Chociaż się przyznam nie zasługuję.

Offline Hubal

• Użytkownik
    • Piwa: 22
    Odp: [Napoleonic Wars][L'Aigle][13ph_XW] Pułk 13. Huzarów Xięstwa Warszawskiego
    « Odpowiedź #70 dnia: Sierpnia 01, 2013, 22:58:08 »
    Kampania Pruska

Kampania Pruska – zbrojne starcie huzarów polskich, pod dowództwem majora Józefa Tolińskiego z huzarami pruskimi, pod dowództwem majora Glopaxi i Coopera. Zbrojne starcie rozpoczeło sie miała miejsce 29 lipca 2013 roku.

Przed kampania

Według planów kampanii miała zacząć się 26 lipca 2013 roku jednak Major Józef Toliński - Dowódca 13. Pułku Huzarów Xięstwa Warszawskiego nie wyraził zgody na rozpoczęcie kampanii definiując swoja decyzje niepokojącymi ruchami przeważających sił wroga w pobliżu miejsca stacjonowania Pułków Huzarów Pruskich. Cała operacja miała na celu pozbawienie wrogiej armii lekkiej kawalerii, która mogła być niewygodna w prowadzeniu walk większych oddziałów na tych terenach.

Starcie z 1. Leib-Husaren Regiment

29 lipca 2013 roku skromny oddział huzarów polskich na czele z Majorem Tolińskim przekroczył granice Pruska jednak obserwowane miejsce pobytu obu pułków było opuszczone. Otoczone było zapuszczonymi tutejszymi lasami pełnego zwierza. Oddział huzarów rozdzielił się na parę jednostek zwiadowczych, aby znaleźć jak najszybciej pruskich konnych na tych terenach. Wybrano miejsce powrotnego spotkania jednostek gdzie czekał Major na wyniki zwiadu z grupa przybocznych. Podczas jazdy konnej obok dawnego spoczynku prusaków na samego majora wyleciał rozjuszony dzik, który przepłoszył konia i zwalił oficera na ziemie, któremu dzik zadał dodatkowe rany. Po zabiciu dzika przez przybocznych Majora zawieziono go do miejsca spotkania, gdzie został opatrzony, lecz nie był wstanie pełnić funkcji dowódczej na polu bitwy.

Następnie jeden z oddziałów zwiadowczych na swojej drodze napotkał cały szwadron 1. Leib-Husaren Regiment. Natychmiast ruszyli za uciekającymi zwiadowcami. Miedzy czasie do rannego Majora przybył niecały szwadron kawalerii 4. Piechoty Piechoty Xięstwa Warszawskiego, który patrolował akurat te okolice w celu zapewnienia bitwy bez jakichkolwiek ataków z zewnątrz. Wtedy to na miejsce spotkania przybył uciekający zwiad 13. Pułku Huzarów przedstawiając sprawę Tolińskiemu. Polacy byli zmuszenie przeciwstawić się huzarom pruskim mimo tego, że ich oddział został rozproszony po drogach w poszukiwaniu wroga. To bitwy włączył sie też oddział "czwartaków" co wyrównało szanse na polu bitwy. Jednak morale były wciąż słabe ze względu na brak dowódcy na polu bitwy. Na czas niedyspozycji Majora złożył on dowodzenie Brygadierowi Joannie Zubr.

Bitwa nie trwała długo. Połączone siły polskie sprawiły sie dosyć dobrze na polu bitwy siekając szablami przeważające siły wroga. Zdobyto sztandar a niedobitków z 1. Leib-Husaren Regiment wzięto do niewoli.

Kampania Pruska
    Wojny napoleońskie

Pruscy huzarzy

Czas                                                                29-31 Lipca 2013
    Wynik                                                   13ph XW vs 1Lhr [8:2]                                                                 13ph XW vs 2Lhr [9:1]

Strony konfliktu

13. Pułk Huzarów XW    1. Leib-Husaren Regiment
                                                          2. Leib-Husaren Regiment

Dowódcy

Józef Toliński                                      Glopaxi
                        Joanna Zubr                                       Cooper

Siły (możliwości mobilizacyjne)

około 30 szabel                               około 30 szabel
                                                                             około 50 szabel

Ostateczna potyczka

Krajobraz bitwy

Zdobyte sztandary 1. i 2. Leib-Husaren Regiment

Po bitwie z 1Lhr zebrano reszte oddziałów zwiadowczych w jedno miejsce i znów połączono. Oddalono z podziękowaniem jakże pomocny szwadron kawalerii 4. Pułku Piechoty Xięstwa Warszawskiego i zaczęto przesłuchiwać pojmanych huzarów pruskich. Po paru godzinach udało sie wydusić z jednego jeńca miejsce pobytu 2. Leib-Husaren Regiment. Zmobilizowano ludzi i 13. Pułk Huzarów ruszył na miejsce spoczynku wroga.

Kiedy pułk dotarł na miejsce zastał jeden oddział pruskich huzarów na przedpolach. Cały oddział Polaków ruszył za nimi. Niespodziewanie zza wzgórza wypadłą reszta wrogiej kawalerii i rozpoczęła sie walna bitwa. Element zaskoczenia nie zadziałał na polskie zastępy kawalerii, które twardo broniły się przed wrogiem i ścigały każdego niedobitka, który po zorientowaniu się w sytuacji bitwy uciekał z pola walki.

Bitwa trwała ponad godzinie. Największym zaskoczeniem dowódcy polskich huzarów była niesamowita odwaga i zażartość w walce niektórych z jego jeźdźców i niskich strat w szeregach pułku. Z tego powodu rozdano awanse oraz medale zasłużonym po powrocie do obozu.

Medal Kampanii Pruskiej przyznany został Starszemu Huzarowi Marianowi Pozłowskiemu i Huzarowi Jakubowi Keszyckiemu

Za bohaterstwo i wzorową postawę huzarów Xięstwa Warszawskiego oraz za czynny udział w kampanii i poza nią, Major Józef Toliński awansuje:

• Brygadiera Joanna Zubr na Brygadiera Furiera
    • Huzara Mariana Pozłowskiego na Starszego Huzara
    • Huzara Franciszka Dolasa na Starszego Huzara
    • Huzara Roberta Krawczyka na Starszego Huzara
    • Rekruta Jakuba Kęszyckiego na Huzara
    • Rekruta Zygmunta Grzyba na Huzara
    Do tego Starszy Huzar Marian Pozlowski otrzymał zaszczytną funkcje trębacza pułkowego.

"Statystyki na polu bitwy"

13ph XW vs 1Lhr [29.07.13]
    (click to show/hide)

13ph XW vs 2Lhr [31.07.13]
    (click to show/hide)

Z góry przepraszam za błędny w poście. Pisane po nocach :)

Offline Veinrus

• Użytkownik
    • Piwa: 214
    « Odpowiedź #71 dnia: Sierpnia 01, 2013, 23:34:02 »
    Pięknie to wygląda. Niemcy płaczą po klęsce... mam dużo SteamPW z tym wydarzeniem, "czy to prawda... itp." Bravo!
    A post niczym z Wikipedii x)

Offline Garond_PL

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Garrrrond!
      • Mój profil na Steam
    « Odpowiedź #72 dnia: Sierpnia 02, 2013, 00:58:04 »
    O stary xD Ale żeś powieść wymyślił... Brzmi to groźnie. Popytaj jakiegoś malarza by namalował obraz z bitwy i wstaw zamiast tych huzarów ponad statystykami starcia. Będzie jak na wiki sto pro.
    Gratki, Glopaxi się należało za napuszenie, a Cooper nie wie jak jego ludzie mogli zlamić, powiem od siebie, że akurat 2Lhr wypadł słabo, nie umniejszając Waszej, wyborowej grze.
    Jestem rozczarowany :oo ze nikt na mnie nie  głosuje :)
    Chociaż się przyznam nie zasługuję.

Offline TiCz

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #73 dnia: Sierpnia 02, 2013, 10:33:24 »
    No, no Panie Hubal twoje posty bitewne powinny być wzorem dla każdej osoby piszącej takie relacje z pola walki. Cud i miód!

Offline BiLLyPL

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    • Respice finem
    « Odpowiedź #74 dnia: Sierpnia 02, 2013, 17:19:48 »
    Tak, mi także spodobała się taka forma i estetyczny post.
    Gratulacje!
    O mnie: W M&B od 08.2011.
     m.i : były dowódca Regimentu Hetmańskiego (OiM: DP), Generał Regimentu Gwardii Pieszej Koronnej (The Deluge), Twórca i dowódca pierwszej wśród polskich pułków formacji piechoty lekkiej (Woltyżerowie 5. Pułku Piechoty), reprezentant Polski w NWEC (2014), były Sierżant, zaś po przerwie szeregowy, następnie gwardzista 5. Pułku Piechoty (mm russia 3, Napoleonic Wars).
    Od momentu wystąpienia z Pułku 7 czerwca 2014, samotny wilk w każdym zakątku M&B.