Wielka Inwazja
Great Invasion
To czym jest Full Invasion 2 to wie już chyba każdy. Dlaczego więc chcę stworzyć jego tzw. spin-off?1 .Cóż jest parę powodów:- Nie cierpię wielu frakcji i nie podoba mi się ścieżka rozwoju moda - wrzucanie wszystkiego co się da, która doprowadzi do tego, że niedługo przestanie działać nawet na nowych komputerach. Silnik Warbanda ma swoje limity. Do tego było planowanych więcej zmian, które uważam za głupie, zbędne i RAM'o żerne,
- Chcę zmienić styl z międzynarodowego multi-kulti, i chińskiego na Europejski. Kucyki, Egzekutorzy, goryle, szaleni farmerzy rzucający g*, demony oraz duchy pójdą precz. Co więcej chrześcijanie jako jednostki frakcji botów znikną doprowadziło mnie to do szewskiej pasji
- Już trzeci miesiąc nie ma wiadomości od Alexa i Bad Idea i nie wiem czy w ogóle żyją czy aż tak pochłonęła ich sesja, że ani razu nie byli online od tego czasu. U Alexa kiedy ostatnio się z nim skontaktowałem była policja, więc może być to grubsza sprawa. Może z UK odprowadzą Chińczyka z powrotem na wyspę kwiatów xd ( nie życzę mu tego).
2. Kto jest potrzebny?- Każda rada cenna, ale jeszcze bardziej zaangażowanie w projekt : ). Chcę zgromadzić przede wszystkim polski zespół by łatwiej było się dogadać. Nie chodzi tu przede wszystkim o likwidowanie różnic językowych, ale raczej tych kulturowych. Osoby, które się dopiero uczą moddingu nie będą z tego powodu piętnowane i popędzane, bo jak również sam się uczę, a mod ten ma służyć nauce tego co najważniejsze - modowania trybu dla wielu osób, który to kierunek ( znacznie różniący się od modowania trybu dla pojedynczego gracza) jest moim zdaniem bardziej przyszłościowy.
Mogę liczyć obecnie na zaangażowanie dwóch osób [ będzie aktualizowane],3. Co chcę zmienić?- mod powinien nareszcie działać na lepszych komputerach 32 bitowych, serce się kraje ile osób odeszło rozczarowanych,
- Punktem wyjścia jest otwarty kod Full Invasion 2, który posiadam, a który już zacząłem zmieniać,
- Jako, że jest mało pancerzy i ubrań dla kobiet w większości frakcji Full Invasion 2 to postanowiłem o likwidacji tej płci/rasy ( w module skins zwane "skin") i zastąpienie jej przez Polaka. Dodatkowym argumentem przemawiającym za tym było to, że. Będą w trybie wieloosobowym 2 płcie: mężczyzna - międzynarodowy i mężczyzna - Polak = będzie używał polskich okrzyków, które zgromadziłem z różnych modów i używał tylko tych tekstur, które są odpowiednie dla rasy białej
- oczywiście obowiązuje zasada, że pytamy twórców innych modów o zgodę na udostępnienie ich materiałów,
4. Mod będzie zawierał ( plan):- Będzie wersja językowa angielska i polska. Znam też kogoś kto zadeklarował przetłumaczenie na francuski,
- Na początku wiele frakcji będzie po prostu przeniesionych z Fi2. Zbyt dużo pracy by zmienić naraz wszystko.
Frakcje graczy takie jak (
to nie jest pełna lista jako, że nie wiem co oznaczają jeszcze niektóre frakcje, które znalazłem w kodzie): Cesarstwo ( The Empire z Fi2), Wikingowie, Koloniści, Grecy, Krzyżowcy, Władca pierścieni połączona ( ale tylko z frakcji dobrych), Rzymianie, Narnia & Fantasy ( m.in. centaury!), Cesarstwo Japońskie, Cesarstwo Bizantyjskie, Chińczycy, Współczesna armia, Patrioci, Gondor ( razem z Dol Amroth), Rohan i Elfy,
Rzeczpospolita Obojga Narodów, Wojna siedmioletnia zespolona , Koalicja ( wojny napoleońskie), Napoleon i sojusznicy, Kowboje.
Frakcje botów ( inwazji) takie jak ( to też nie pełna lista): Farmerzy, Zmanipulowani ( zombie), PtHdZFwCm's, Gobliny Gór Mglistych, Barbarzyńcy,
Inwazja Socjalistów, Isengard ( z Dunlandem), Persowie, Terroryści, Plemiona pierwotne ( Aztekowie, Zulusi itp.), Mordor ( Mordor, Rhun i Harad), Niemcy ( na przestrzeni tysiąca lat), XVII wieczna inwazja na Europę Wschodnią ( Kozacy, Tatarzy, Szwedzi, Rosjanie, chcę dodać jeszcze Turków), Wikingowie, Mongołowie, Rzymianie, Cywilizacja Śmierci ( symbolizowana przez Szkielety), Droidy, Chiny, Japonia, Potwory fantastyczne.
Najciekawsza będzie inwazja Socjalistów i frakcja dla graczy "Patrioci". Inwazja Socjalistów - Frakcje od rewolucji francuskiej do czasów bliskiej przyszłości. Mam większość modeli i tekstur których potrzebowałem do wersji alfa. Jeśli chodzi o mody, które będzie zawierała wielka inwazja to lista jest b. długa, ale z polskich jest to m.in. Festung Breslau.
Inne rzeczy:
Wymienię najważniejsze, bo i bez tego tekst przydługi: Nirecotive mod ( m.in. pogoda, lepszy panel admina), uderzenie tarczą, dekapitacja; animacje, "cheering i animacje a'la gra mmorpg wzywane na przycisk; realistyczniejszy system walki mieczem, który zrobię później, niektóre mapy z WFAS i z Napoleonic Wars. Z map TLD zostanie chyba tylko Minas Tirith i Helmowy Jar, bo cała reszta jest zbyt obszerna i sprawia, że mod nie działa dla systemów 32 bit.
Zapraszam do współpracy. Pisać i dodam na steam. Początek modyfikowania może być długi i czeka nas rozgrzewka i wiele zakuwania ( no chyba, żę będzie ktoś znający się dobrze na rzeczy i umiejący wytłumaczyć), ale efekt pracy będzie niesamowity.
Do tej pory byłem grafikiem 3d ( modele, tekstury), ale teraz czytam lub testuję skryptowanie i modyfikowanie lokacji, więc mogę się dogadać z każdym.
Screeny? Mod jest budowany na Full Invasion 2, więc najlepiej wejść na moddb by podejrzeć co tam już jest.
PS Nie ma obaw, że mimo tych rzeczy mod zostanie w tyle, bo będę współpracował z Alexem i Bad Idea'ą gdy wrócą i brał od nich to co najlepsze i dawał to czego sobie zarzyczą ( jesli będzie użyte zgodnie z przeznaczeniem).