Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Jak zaprosić lorda.  (Przeczytany 3968 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Herbanos

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Jak zaprosić lorda.
    « dnia: Maja 24, 2013, 18:53:02 »
    Mam taki problem, otóż jestem Królem państwa, posiadam  Khudanm 3 zamki, 6 wsi. W każdym zamku ponad 100 wojaków, a w stolicy 350. Wsie są biedne, Starsi wiosek nie chcą pomocy ode mnie. W mieście Khudan u Mistrza Gildii znikła opcja 'Może masz jakąś pracę dla mnie?'-nie wiem czemu.

Chciał bym zwerbować kilku lord󹹥
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 02, 2013, 20:02:56 wysłana przez HUtH »

Offline Zarazliwy

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Jak zaprosić lorda.
    « Odpowiedź #1 dnia: Maja 24, 2013, 19:37:12 »
    Znajdź jakiegoś z którym masz stosunki na plusie.
    Musi być sam, i wtedy powinieneś mieć opcję, że chcesz porozmawiać na osobności albo coś w tym stylu.
    I tam będziesz miał opcję zaoferowania mu ziemi w zamian za dołączenie do Twojego królestwa.
    Możesz też pogadać u swojego ministra i tam powysyłać zaproszenia do lordów :)

Ja gram na Diplomancy więc nie wiem jak tam u Ciebie to będzie ale powinno być podobnie :)

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    « Odpowiedź #2 dnia: Maja 24, 2013, 19:51:58 »
    Jeżeli odebrałeś nagrodę za lokalnych bandytów którzy zaatakowali podróżnych to przez parę dni nie będzie ofert pracy dla ciebie w tym mieście.

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #3 dnia: Maja 24, 2013, 21:23:23 »
    W mieście Khudan u Mistrza Gildii znikła opcja 'Może masz jakąś pracę dla mnie?'-nie wiem czemu.
    Zrób misję u mistrza gildii w innym mieście i wróć do swojego. Opcja powinna się pojawić.

Offline Herbanos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Maja 25, 2013, 01:53:55 »
    Gram na modzie Diplomacy, tak samo.

Otóż mam kilku lordów i sporo z nimi na plusie, sam Król Nordycki jest moim przyjacielem, jednak gdy chcę np. wysłać prezent, typek proponuje co wysłać i pyta komu, moja postać odpowiada, zapomnij. Może dla tego, że nie posiadam takich zasobów?

Tak odebrałem nagrodę, masz rację.
    Postaram się, sprawdzić teżu innego mistrza.

Jaka jest gwarancja, że lord którego przjmę, dam mu lenno nie ucieknie, nie zdradzi, nie będzie spiskował, od czego to zależy? Widząc informacje w dzienniku gry, że nawet Sanjar Han został uznany za zdrajcę, uciekł, i tak dalej mam obawy przed przyjęciem lorda, bo skoro sam Han zdezerterował.- Fakt, niby fabularnie to jest zgodne, bo spotkałem typka, który chciał go obalić, zresztą nie tylko Hanat ma takei misje.
    Co jeżeli to mnie, jakis lord bedzie chciał obalić, jest to możliwe?
    « Ostatnia zmiana: Maja 25, 2013, 02:08:31 wysłana przez Herbanos »

Offline Inkaska

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 25, 2013, 08:23:17 »
    Nie wiem, czy tak jest na dip modzie, ale może nie masz pieniędzy w skarbcu.

Nie wydaje mi się, żeby można było obalić gracza.
    Owszem, lordowie mogą zdradzić, ale następuje to po drastycznym spadku stosunków. Mi uciekł, gdy miałem z nim -50. Nie wiem, czy zabierają lenna, bo ten akurat nie miał ;]

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    « Odpowiedź #6 dnia: Maja 25, 2013, 09:57:46 »
    Kup trochę popitki, oliwy, żarełka z przyprawami i zrób balangę.
    Witaj lordów w sali gdy do ciebie przybędą a następnie witaj ich co popołudnie aż zechcesz zakończyć ucztę, da ci to +1 za przybycie/popołudnie i +2 za zakończenie uczty(Jeżeli będą w sali lordów).
    Bierz udział w turniejach i od razu się z nich wypisuj, w ten sposób twoi lordowie zwiększą renomę i będą zaciągać większe armie.(Chyba to dodatek na PoPie, na Native i Diplomacy nie widzę różnicy ;/)
    Jeżeli jakiś lord ma relacje mniejsze niż 0 z tobą to nie będzie uczęszczał na uczty więc będzie trzeba wysłać mu prezent przez kanclerza, czyjąś żonę której nie jesteś obojętny albo uratować go w polu/z niewoli.

Aby wysłać prezent musisz posiadać 150 jednostek jakiegoś towaru, czyli jeżeli chcesz wysłać coś wieśniakom to albo 3x słone ryby(50/50) albo 5x ser(30/30) itd., wymaga to też drobnej kwoty w skarbcu u szambelana.
    « Ostatnia zmiana: Maja 25, 2013, 20:28:42 wysłana przez thebadman »

Offline Herbanos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Maja 25, 2013, 17:09:43 »
    No to zaczynam rozumieć wszystko, dzięki thebadman, gdybym mógł postawił bym Ci już metr piwska w karczmie.

Offline Herbanos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Maja 26, 2013, 02:00:30 »
    Po przysiędze, którą złożył mi Król Yargolek, upadły Król Veagirów, którego upadek jest moją winą, przybyło złożyć Mi przysięgę dwóch innych lordów, nawet nie musiałem za nimi biegać.

Offline Krzepki

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 02, 2013, 13:37:49 »
    Coś robię nie tak. Mam królestwo, 2 miasta, 2 zamki, wioski do kompletu. Prowadzę wojnę z Rodhrokami i mój doradca mówi mi ze wygrywam. Idę do księcia Rodhrokow, mam z nim dobre stosunki 20, on nie lubi swojego króla, nie ma lenna. Rozmawiamy na uboczu. Niby się zgadza ze korzystniej będzie mu zmienić strony, ale jak mu daje info, ze czas decydować, pozostaje w starym układzie...
    Może moim błędem jest to, że wszystkie włości są moje? Może powinienem pozostawić jakieś bez wybierania samego siebie? Ale wtedy byłyby niczyje, bo nie mam ani jednego lorda...

BTW, jako król gdy się przyłączę do jakiegoś bękarta, to on jest moim wasalem, czy ja się staje jego wasalem? :-)

Offline Inkaska

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 02, 2013, 18:59:25 »
    BTW, jako król gdy się przyłączę do jakiegoś bękarta, to on jest moim wasalem, czy ja się staje jego wasalem? :-)
    Ty składasz mu przysięgę, więc Ty jesteś jego wasalem. Ale on dołącza do Twojej drużyny.

Coś robię nie tak. Mam królestwo, 2 miasta, 2 zamki, wioski do kompletu. Prowadzę wojnę z Rodhrokami i mój doradca mówi mi ze wygrywam. Idę do księcia Rodhrokow, mam z nim dobre stosunki 20, on nie lubi swojego króla, nie ma lenna. Rozmawiamy na uboczu. Niby się zgadza ze korzystniej będzie mu zmienić strony, ale jak mu daje info, ze czas decydować, pozostaje w starym układzie...
    Może moim błędem jest to, że wszystkie włości są moje? Może powinienem pozostawić jakieś bez wybierania samego siebie? Ale wtedy byłyby niczyje, bo nie mam ani jednego lorda...
    Musisz mieć jakąś nieprzydzieloną włość, by móc ją ofiarować lordowi.

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    « Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 02, 2013, 19:31:50 »

To zależy też od charakteru tego lorda i twojego prawa panowania, jego stosunków z tobą, honoru. Nie wiem nawet czy renoma na to nie wpływa.