1. Jeśli chodzi o sceny, to klikasz ctrl+e, gdy scena jest włączona. Jak dodawać postacie? No idea, wiem tylko, że za ich pojawianie odpowiadają te żółte strzałki pojawiające się w scenach, gdy włączysz tryb edycji. Wydaje mi się, że nie można dodawać ich tak, żeby działały, ale na pewno da się je przesuwać - sprawdź sam. W dowolnej scenie przesuń strzałkę (to się chyba nazywa entry point, o ile dobrze pamiętam) najbliższą miejsca pojawienia się twojej postaci - u mnie w 99% przypadków odpowiadał za pojawianie się postaci i bohater pojawiał się w miejscu, do którego przesunąłeś entry point.
2. By postawić obiekt, naciśnij spację i przesuwaj obiekty, jakie ci się pojawią strzałkami. Kliknięcie na teren prawym przyciskiem myszy = postawienie obiektu. Tak w ogóle, to jeśli chcesz edytować sceny itd., to uruchom grę w oknie. W przypadku trybu edycji scen pojawi ci się dodatkowe okno, w którym będzie m.in. opcja, w której są opisane funkcje klawiszy dla trybu edycji (bodajże nazywa się 'Help'), a których nie podam, bo jest ich dużo.
3. Nie rozumiem o co ci chodzi o pustej mapie dla regionów? Co do tego drugiego, to wchodzisz do jakiejś karczmy/miasta/zamku itp. i patrz 1.
3.II. Potrzebujesz Module System (chyba, że jest jakiś inny sposób, ja znam tylko taki), do tego Pythona. Tutek tu -
http://forums.taleworlds.com/index.php?topic=6575.msg96630#msg96630.
4. W wersji angielskiej w plikach .txt (jednostek w troops.txt, miejsc na mapie w parties.txt), a dla innych języków w plikach o takiej samej nazwie, ale formacie .csv (w folderze languages).
5. Tu też nie rozumiem o co ci chodzi. Jeśli chcesz coś zmienić w Diplomacy, to włączasz Diplomacy, jak w Native, to w Native. Poza tym, by dodawać questy, czy zmieniać nazwy lokacji/jednostek nie trzeba włączać gry, bo robisz to w jej plikach.