Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Pierwszy Mod, kilka pytań.  (Przeczytany 1435 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Herbanos

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Pierwszy Mod, kilka pytań.
    « dnia: Maja 23, 2013, 12:37:56 »
    Witam, chciał bym mieć to wszystko w jednym wątku a nie szukać po forum i mam nadzieję, że mi w tym pomożecie towarzysze.
    Otóż, chciałbym stworzyć jakiś mini mod do Warband Singleplayer na początek, bez własnych tekstur, skinów, po prostu z tego co znajduje się w Warbandzie itp., i pytań mam kilka:

1. Chciałbym wykorzystać do budowy moda istniejące postacie, budynki, wyglądy miast, wnętrz, te które już są w warbandzie, jak to zrobić?
    2. Włączam tryb Edycji mapy, co dalej zrobić by zacząć stawianie obiektów, na forum odpowiedzi nie znalazłem.
    3. Czy mogę robić to na pustej mapie regiony, czy jest taka możliwość? A może tylko da się dodawać obiekty do już isniejącej mapy z miastami i zamkami? -jeżeli można na pustej to jak? Jakie pliki za to odpowiadają? Jeżeli wymagany jakiś program to jaki i czy jest do niego poradnik?
    3. Jak stworzyć proste misje do wykonania dla gracza, jak dodawać własny tekst do opisu misji lub rozmów z napotkanymi.
    4. Jak zmieniac nazwy jednostek, miast, zamków i wsi.
    5. Czy mogę tworzyć swojego moda gdy jestem na modzie Diplomacy czy musi być włączony Native?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Pierwszy Mod, kilka pytań.
    « Odpowiedź #1 dnia: Lipca 31, 2013, 15:55:54 »
    1. Jeśli chodzi o sceny, to klikasz ctrl+e, gdy scena jest włączona. Jak dodawać postacie? No idea, wiem tylko, że za ich pojawianie odpowiadają te żółte strzałki pojawiające się w scenach, gdy włączysz tryb edycji. Wydaje mi się, że nie można dodawać ich tak, żeby działały, ale na pewno da się je przesuwać - sprawdź sam. W dowolnej scenie przesuń strzałkę (to się chyba nazywa entry point, o ile dobrze pamiętam) najbliższą miejsca pojawienia się twojej postaci - u mnie w 99% przypadków odpowiadał za pojawianie się postaci i bohater pojawiał się w miejscu, do którego przesunąłeś entry point.

2. By postawić obiekt, naciśnij spację i przesuwaj obiekty, jakie ci się pojawią strzałkami. Kliknięcie na teren prawym przyciskiem myszy = postawienie obiektu. Tak w ogóle, to jeśli chcesz edytować sceny itd., to uruchom grę w oknie. W przypadku trybu edycji scen pojawi ci się dodatkowe okno, w którym będzie m.in. opcja, w której są opisane funkcje klawiszy dla trybu edycji (bodajże nazywa się 'Help'), a których nie podam, bo jest ich dużo.

3. Nie rozumiem o co ci chodzi o pustej mapie dla regionów? Co do tego drugiego, to wchodzisz do jakiejś karczmy/miasta/zamku itp. i patrz 1.

3.II. Potrzebujesz Module System (chyba, że jest jakiś inny sposób, ja znam tylko taki), do tego Pythona. Tutek tu - http://forums.taleworlds.com/index.php?topic=6575.msg96630#msg96630.

4. W wersji angielskiej w plikach .txt (jednostek w troops.txt, miejsc na mapie w parties.txt), a dla innych języków w plikach o takiej samej nazwie, ale formacie .csv (w folderze languages).

5. Tu też nie rozumiem o co ci chodzi. Jeśli chcesz coś zmienić w Diplomacy, to włączasz Diplomacy, jak w Native, to w Native. Poza tym, by dodawać questy, czy zmieniać nazwy lokacji/jednostek nie trzeba włączać gry, bo robisz to w jej plikach.