Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Walka w warbandzie a w podstawce  (Przeczytany 2890 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    Walka w warbandzie a w podstawce
    « dnia: Maja 21, 2013, 20:04:27 »
    Stworzyłem ten wątek, ponieważ chciałem sprawdzić w której części Wam się bardziej podobał styl walki. W zwykłym Mount&Blade postać machała mieczem jak cepem, nienaturalnie wyginając ciało ( na koniu rzecz jasna ).  Na piechotę już normalnie. A kiedy zagrałem pierwszy raz w Warbanda, to zupełnie nie mogłem ogarnąć jak tu zadać cios? Po pewnym czasie zdałem sobie sprawę, że zadawanie ciosów stało się trochę bardziej skomplikowane, ale bardziej realistyczne. I tu się pytam Was - jak uważacie, w której części był lepszy system? Jeśli taki wątek był, to przepraszam, szukałem ale trochę tak na szybko.
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    Odp: Walka w warbandzie a w podstawce
    « Odpowiedź #1 dnia: Maja 21, 2013, 20:25:39 »
    Wiem, że wiele wniosę tym postem, ale...
    Nie wiem. Grałem tylko w Warbanda :P

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #2 dnia: Maja 21, 2013, 20:30:57 »
    Warband zdecydowanie lepszy. W podstawce to była walka starego dziadka z parkinsonem a nie najemnika, czy też kogoś tam.

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    « Odpowiedź #3 dnia: Maja 21, 2013, 20:52:38 »
    ">> Rozbudowany, realistyczny i intuicyjny system walki bronią białą...
    ...spektakularne i zapierające dech w piersi sekwencje ciosów na miarę najlepszych filmów akcji!"
    Ot, takie cuś niechcący się na pudełku znalazło. ^^

Ah, te epickie fajty!

Offline Czarnoksiężnik z Angmaru

• Użytkownik
    • Piwa: 25
    « Odpowiedź #4 dnia: Maja 22, 2013, 11:33:01 »
    Jak dla mnie 1.011 nie było takie złe. Strasznie sztywne były te animacje, ale jakoś przyjemniej się walczyło na pieszo. Gdy pierwszy raz włączyłem Warbanda, podobnie jak Skarbnik nie mogłem się przyzwyczaić do nowego stylu walki. Mało tego, niektóre animacje wyglądały dla mnie okropnie - szczególnie ten zamach od lewej na koniu. Mniej więcej tydzień zajęło mi przyzwyczajenie się do tego wszystkiego.

Offline Michał-Kruk

• Użytkownik
    • Piwa: -4
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 22, 2013, 15:57:18 »
    A czymś oprócz animacjami się rózni styl walki? Bo o ile grałem w podstawkę i Warbanda to prócz animacji nie widze różnicy :P Oczywiście poza atakiem z przysiadu i smaczkiem w walkach na koniu.

PS: Od razu spytam, czy w WB można wystawić pikę tak jak to jest w DP?

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Maja 22, 2013, 16:02:41 »
    Kopnięcia, ogłuszenia, tarcze chronią przed pociskami nie tylko gdy się blokuje, nie każda broń obuchowa przewraca, uderzenie celującego przeciwnika w bliskim starciu, więcej ataków na wierzchowcu, nie każda broń drzewcowa jest jednoręczna(Rhodokowie z piką trzymetrową piką w ręce i tarczą w drugiej wyglądali komicznie :P)... 

...Parę rzeczy przeoczyłeś.

Offline Michał-Kruk

• Użytkownik
    • Piwa: -4
    « Odpowiedź #7 dnia: Maja 22, 2013, 16:17:45 »
    A tak kopnięcia... zapomniałem, nie używam za często.
    Ogłuszenia? :P
    Tak, to z tarczami wiem ale nie pomyślałem o tym raczej w kontekście walki myślałem bez takich rzeczy jak tarcze, zbroje...

Oczywiście poza atakiem z przysiadu i smaczkiem w walkach na koniu.[/quote]

więcej ataków na wierzchowcu

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Maja 22, 2013, 16:34:41 »
    Spróbuj w podstawce wykonać cięcie z prawej strony na lewą i na odwrót. :P

Offline Herbanos

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #9 dnia: Maja 23, 2013, 02:52:46 »
    kiedy zagrałem pierwszy raz w Warbanda, to zupełnie nie mogłem ogarnąć jak tu zadać cios? Po pewnym czasie zdałem sobie sprawę, że zadawanie ciosów stało się trochę bardziej skomplikowane, ale bardziej realistyczne.
    Miałem tak samo. ;)

Ale jak sie przestawiłem, to nie wyobrażam sobie, żeby było inaczej, tylko trochę mi się nie podoba to co zrobili z lancą. Bicie lancą w M&B bardziej mi się podobało, aczkolwiek w  WB masz nad nią pełna kontrolę.

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    « Odpowiedź #10 dnia: Maja 23, 2013, 16:41:33 »
    Walka w warbandzie dla nowicjuszy i młodzików będzie na początku sprawiała problemy, ponieważ ciosy są bardziej zamaszyste i skomplikowane. Walka na grzbiecie konia też potrafi być wymagająca. Teraz dystans pomiędzy jeźdźcem a celem wyraźnie się zmniejszył. Ale tryb w warbandzie nie jest zły, powiedziałbym że czasami może być nawet lepszy. Każdy kto się już oswoił z mechaniką tej gry poradzi sobie z walką.
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline Herbanos

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #11 dnia: Maja 24, 2013, 10:21:03 »
    Jak przypominam sobie teraz styl walki z M&B a ten z Warbanda, to zero porównania, nie ma to jak dobry zamach z konia dwuręcznym mieczem o zasięgu +125.

Offline Pocreso

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #12 dnia: Maja 24, 2013, 20:39:59 »
    W Warbandzie taki bardziej realistyczny jest ten styl walki, trudno mi się było do niego przyzwyczaić, ale gdy się przyzwyczaiłem to wole ten z Warbanda, jeszcze te kopniaki po naciśnięciu klawisza "e" :P

Offline barti2287

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 03, 2013, 13:15:33 »
    Kiedy przerzuciłem się na Warbanda, moja pierwsza myśl - CO TO JEST? Czemu jadąc na koniu nie mogę trafić w rabusia? - Dopiero po pewnym czasie przyzwyczaiłem się do nowego stylu gry. Styl walki z warbanda jest bardziej realistyczny, dla mnie więc jest lepszy.