Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Husaria z szablą  (Przeczytany 9343 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline grejsa

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Husaria z szablą
    « dnia: Maja 16, 2013, 19:14:00 »
    Mam pytanie co do Husarii. Otóż gdy zabijam wrogów w bitwie po niszczycielskiej szarży husarii to widzę, jak moi husarze zamiast szabli w bliskiej walce nadal używają kopii, co nie najlepiej im wychodzi i zwykły dragon potrafi ich zabić. Rozkazuję im, by używali broni do walki wręcz- używają kopii. Rozkazuję, by używali broni według uznania - też nic. A przy oblężeniach siekają szablą i powalają każdego.

Gram na Dzikich Polach - wersja 1.143

Offline Senny

• Użytkownik
    • Piwa: -5
    Odp: Husaria z szablą
    « Odpowiedź #1 dnia: Maja 20, 2013, 09:16:03 »
    Tak już jest zrobiona ta gra. Podczas bitew normalnych(czyt. nie oblężeń) jednostki używają broni standardowej dla siebie, podczas oblężenia jednak czasami mają inną broń(tak jak w przypadku husarii, gdzie szable zastępują kopie). W oblężeniach nie występują też jednostki kawalerii(to znaczy występują , ale jako piechota). Patche nic tu nie dadzą, no chyba ,że ktoś dotrze do tych , którzy je robią i powie ,żeby dali husarii szable lub koncerze. Na twój problem jest jednak rada. Wystarczy jeżeli zrobi się mini mod(albo raczej nieoficjalną łatkę) w którym doda się szable do ekwipunku jednostek husarii.

Offline grejsa

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Maja 21, 2013, 21:34:20 »
    Tylko jak zrobić coś takiego? Dodałbym wtedy husarzom unikatowe szable ze stali damasceńskich.

Offline Senny

• Użytkownik
    • Piwa: -5
    « Odpowiedź #3 dnia: Maja 22, 2013, 11:58:58 »
    Musisz poszukać poradników jak edytowac uzbrojenie jednostek w warbandzie , bo w dzikich polach jest raczej podobnie. Możesz też ewentualnie poprosic o pomoc kogoś kto się na tym zna.

Offline CzarnyRaitar

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Są ludzie i parapety, ale żeby się klamką urodzić
    « Odpowiedź #4 dnia: Września 02, 2013, 12:45:30 »
    ja mam husarzy a nniektórzy nie maja skrzydeł dziwne. napisze ktoś na pw czemu nie maja skrzydeł ???
    Cos o mnie; Nie przeklinam...Nie pale..Nie pije.. O k**wa fajka wpadła mi do wódki,,,,
    Nie wiem jak wy możecie szukać drugiej połówki! Mnie mama urodziła całego,,,,
    chcesz zobaczyć mój wiek?? wćiśnij F13,,,,,
    Ostatnio wchodze do piwnicy a tam drzwi od mojej motorynki,,,,

Offline GORGOS CHAN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 31, 2013, 11:57:20 »
    Musisz poszukać poradników jak edytowac uzbrojenie jednostek w warbandzie , bo w dzikich polach jest raczej podobnie. Możesz też ewentualnie poprosic o pomoc kogoś kto się na tym zna.
    Mam ten sam problem. zrobiłem oddział 200 husarii i podczas szarży potrafią załatwić do 500 szwedów bez strat ale jak już jest walka w ścisku to przerąbane :( 
    podpowiedzielibyście może gdzie takowego poradnika szukać ? . wujek google jest tutaj bezużyteczny a na forum też niewiele znalazłem.

Offline Scoot

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 03, 2014, 12:12:41 »
    Ja obszedłem ten problem trochę inaczej. Mianowicie dodałem do drzewka rozwoju husarii jeszcze jeden "oddział husarii" i mam tak - Husarz pocztowy > Husarz towarzysz > Husarz gwardii królewskiej. Obecnie odział "Husarz pocztowy" mam wyposażony w szable i pistolety :)
    Prawdopodobnie dodam jeszcze jeden stopień rozwoju husarii i z husarza towarzysza dam rozwój na > Husarz gwardii królewskiej pocztowy i > Husarz gwardii królewskiej towarzysz gdzie pocztowi będą wyposażeni w szable.

Offline GORGOS CHAN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 04, 2014, 12:05:43 »
    Ja obszedłem ten problem trochę inaczej. Mianowicie dodałem do drzewka rozwoju husarii jeszcze jeden "oddział husarii" i mam tak - Husarz pocztowy > Husarz towarzysz > Husarz gwardii królewskiej. Obecnie odział "Husarz pocztowy" mam wyposażony w szable i pistolety :)
    Prawdopodobnie dodam jeszcze jeden stopień rozwoju husarii i z husarza towarzysza dam rozwój na > Husarz gwardii królewskiej pocztowy i > Husarz gwardii królewskiej towarzysz gdzie pocztowi będą wyposażeni w szable.
    a czy mógłbyś owy plik wrzucić na jakiś serwer typu rapidshare albo chomikuj i przesłać link ?
    Ps. co do uzbrojenia to polecam tak
    pocztowy - szabla +pistolet
    ten drugi szabla +pistolet+koncerz
    królewski - szabla+ lanca +koncerz
    jakby była możliwośc 5 elementów broni to ten najlepszy powinien mieć tak : lanca+koncerz+szabla+pistolet

Offline GORGOS CHAN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 04, 2014, 13:04:05 »
    mam jeszcze jedno pytanie bo z tego co zauważyłem na forum jest to jedyny temat w którym ludzie odpowiadają na pytania dotyczące OiM.
    chodzi mi mianowicie o to że ci wszyscy szlachcice itd. jest ich mało. wiem że nie można zrobić ich więcej dla każdego królestwa więc kombinowałem inaczej. i tu pojawia się to pytanie : co i w jakim pliku należy zmienić aby oddziały bandytów nie liczyły przy spawnie np. 17- 50  a 170-500 (tak żeby nie uciekały przed oddziałem 200 i żeby nie dało ich się wyciąć w 15 sekund). kompa mam mocnego więc mogłyby być nawet po 1000 więc u mnie jedyny problem to to że nie wiem co zrobić żeby tak to działało.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 04, 2014, 17:42:03 »
    Jeśli ktoś chce jakieś zmiany publikować, to proszę w nowym dziale z modami: http://www.mountblade.info/forum/index.php?board=114.0

Offline Scoot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 04, 2014, 22:00:51 »
    a czy mógłbyś owy plik wrzucić na jakiś serwer typu rapidshare albo chomikuj i przesłać link ?
    Ps. co do uzbrojenia to polecam tak
    pocztowy - szabla +pistolet
    ten drugi szabla +pistolet+koncerz
    królewski - szabla+ lanca +koncerz
    jakby była możliwośc 5 elementów broni to ten najlepszy powinien mieć tak : lanca+koncerz+szabla+pistolet

Poczekaj kilka dni bo siedzę teraz nad mapą, dialogami "drzewkiem rozwoju", itemami i mam lekki bałagan jak poskładam to w całość to gdzieś postawię.
    Jeżeli chodzi o różnorodność uzbrojenia to nie jest z tym prosto. W OiM tak jak w całym M&B jest ta niedogodność że gdy dasz razem np. pistolet, szable i lance to może się okazać że husaria podczas szarży atakuje przeciwnika z pistoletu. Dla tego wydzieliłem jednostki husarii i tak Towarzysze maja tylko kopie i w czasie bitwy puszczam ich do szarży  pierwszych a w kilka sekund później daje rozkaz ataku pocztowym którzy uzbrojeni są w szable i "dorzynają" resztę przeciwników.

Ps. Gdzieś tu na forum ktoś pisał że można zrobić kopie tak aby po pierwszym ataku uległa zniszczeniu a wtedy jazda używałaby szabel. Nigdy jednak tego nie widziałem i nie wiem jak to zrobić.

Ps2. Pobierz sobie program Morghs M&B WB-WFAS Editor, jest to dość łatwy w obsłudze program w którym można edytować itemy, oddziały, frakcje itp.

Offline GORGOS CHAN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 12, 2014, 12:58:14 »
    Poczekaj kilka dni bo siedzę teraz nad mapą, dialogami "drzewkiem rozwoju", itemami i mam lekki bałagan jak poskładam to w całość to gdzieś postawię.
    Jeżeli chodzi o różnorodność uzbrojenia to nie jest z tym prosto. W OiM tak jak w całym M&B jest ta niedogodność że gdy dasz razem np. pistolet, szable i lance to może się okazać że husaria podczas szarży atakuje przeciwnika z pistoletu. Dla tego wydzieliłem jednostki husarii i tak Towarzysze maja tylko kopie i w czasie bitwy puszczam ich do szarży  pierwszych a w kilka sekund później daje rozkaz ataku pocztowym którzy uzbrojeni są w szable i "dorzynają" resztę przeciwników.

Ps. Gdzieś tu na forum ktoś pisał że można zrobić kopie tak aby po pierwszym ataku uległa zniszczeniu a wtedy jazda używałaby szabel. Nigdy jednak tego nie widziałem i nie wiem jak to zrobić.

Ps2. Pobierz sobie program Morghs M&B WB-WFAS Editor, jest to dość łatwy w obsłudze program w którym można edytować itemy, oddziały, frakcje itp.

co do pistoletów to istotnie masz rację. co do kopii i szabli w warband np. rycerze mają kopie i miecz i oryginalne w native jest ustawione że gdy koń jedzie szybciej niż ileś tam to rycerz wybiera kopię a kiedy koń idzie wolno lub stoi jest szabla.   ale to nie zawsze też działało.

a co do kruszenia kopii to też o tym słyszałem. nie wiem w jakim pliku tego szukać ale jeśli chcesz tak zrobić to zapytaj autorów moda ,,16th_Century_the_Northern_Hemisphere_V1.00"  tam husaria ma kruszące się kopie. (minus moda że niektórzy husarze jadą na słoniach )   
    ja mam dwie lewe ręce do programowania jeśli nie mam dokładnej instrukcji. mogę jedynie doradzać.

Ps. Gdybyś przerobił OiM tak żeby działał i miał te opcje z kruszeniem lanc koniecznie to gdzieś wrzuć. nawet jeśli to byłby płatny portal na pewno ten plik znalazłby mnóstwo fanów. np. mnie =)
    pS2 ty przerabiasz normalne OiM czy dzikie pola ?

Offline Scoot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 13, 2014, 19:45:00 »
    Przerabiam, bo tak to można jedynie nazwać OiM:DP v1.43. Pracuje nad mapą, zmieniłem trochę drzewko rozwoju dla RON, nowe tekstury pod interfejs, nowi bohaterowie i dialogi (bardzo czasochłonne), trochę zmian w skrypcie min. żołd dla wojska płacony raz w miesiącu, trochę mniej "żrą" :) itp.
    Jak ogarnę to trochę to coś pokażę na forum. To taka przeróbka nastawiona pod RON.

Offline GORGOS CHAN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 16, 2014, 17:48:58 »
    Przerabiam, bo tak to można jedynie nazwać OiM:DP v1.43. Pracuje nad mapą, zmieniłem trochę drzewko rozwoju dla RON, nowe tekstury pod interfejs, nowi bohaterowie i dialogi (bardzo czasochłonne), trochę zmian w skrypcie min. żołd dla wojska płacony raz w miesiącu, trochę mniej "żrą" :) itp.
    Jak ogarnę to trochę to coś pokażę na forum. To taka przeróbka nastawiona pod RON.
    wobec tego prosiłbym abyś podczas udostępniania wrzucił to wraz z całą grą jeśli tak można gdyż niestety mam tylko podstawkę OiM
    Ps. co to jest RON?

Offline Scoot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 16, 2014, 18:57:18 »
    Niestety tak nie można, bo OiM:DP jest programem komercyjnym z prawami autorskimi, zastanawiam się nawet czy można rozpowszechniać (bezpłatnie) modyfikację do tego programu? A RON to Rzeczpospolita Obojga Narodów :)