Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Szybkie odbijanie miast  (Przeczytany 2118 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Grzeru

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Szybkie odbijanie miast
    « dnia: Maja 07, 2013, 21:51:20 »
      Witam :D Mój problem (a raczej nie problem, tylko tak po prostu jest stworzona gra) polega na tym, że miasta które zdobędę od razu są odbijane przez wrogów. Opiszę wam to na poniższym przykładzie.
      Zostałem wybrany (wreszcie!!!!) na marszałka królestwa Swadii, a że wojnę mieliśmy tylko z jednym państwem (Nordami), a zwykle mamy z 3-4 to postanowiłem jak najlepiej to wykorzystać i powiększyć tereny Swadii o kilka posiadłości należących do Nordów. Zdobyłem 2 zamki oraz 1 miasto i zakończyłem kampanię, żeby szlachta zdążyła zapewnić im ochronę, a potem znowu bym uderzył. Niestety, wszystkie lokacje zdobyte przez nas, zostały odbite, ponieważ nikt nie raczył dać garnizonu do zamku i nawet koleś z 20 żołnierzami oblegał zamek bo przecież nie miał kto go bronić... Starałem się utrzymać te 3 posiadłości, ale wystarczyło splądrowanie jednej wioski, żeby wrogowie zdążyli odbić miasto i jeden zamek... Trzeci próbowałem ratować, ale co mogłem z 44 żołnierzami przeciwko 500? I tak nieźle poszło, bo ze 150 im ubiłem, ale tak czy siak poległem ;/
       Macie jakiś sposób na to? Jeśli ta gra ma tak wyglądać, to dziękuję bardzo. Owszem, mogę po jednym zamku/mieście zdobywać i je utrzymywać, ale w każdej chwili mogę zostać zdjęty ze stanowiska marszałka, a szlachta kierowana kompem jest niezbyt kompetentna jeśli chodzi o sprawy militarne :[ Do tego w każdej chwili może wybuchnąć wojna z innym państwem i trzeba będzie walczyć na dwa fronty, do tego ochrona mojej wsi, która leży na granicy z naszymi wrogami.... No ludzie, gdybym miał z 500 żołnierzy to bym ogarnął, ale mam limit 82 i nic nie zrobię w bitwach, gdzie na jednego mojego żołnierza przypada nawet 7-8 wrogich ;/

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    Odp: Szybkie odbijanie miast
    « Odpowiedź #1 dnia: Maja 07, 2013, 21:53:21 »
    Rozkaż lordom oblegać miasto a po 9 godzinach pierwszemu z nich je szturmować, zostawią garnizon.

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #2 dnia: Maja 07, 2013, 23:19:58 »
    Nie rozumiem twojego problemu. Ja z kampanią ruszam na jakiś zamek/miasto, przejmuje, i jest porządny garnizon. Na ok. 1500 żołnierzy, do garnizonu z 50 wpadnie spokojnie. Coś tam od siebie im dam elitarnych jednostek (tj. rycerzy, czy najemników) i twierdza nie jest warta czasu mojego wroga.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline Grzeru

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Maja 12, 2013, 19:26:06 »
    1500 ludzi w garnizonie? Jakoś nie chce mi się w to wierzyć.  U mnie jeśli ktokolwiek da garnizon to co najwyżej 70 ludzi -.- 
    A co do pierwszej odpowiedzi -  podczas pogaduszki z lordem nie mam możliwości kazania mu oblegania twierdzy. Jak nie jestem marszałkiem to mogę mu powiedzieć "Czy mogę zasugerować kolejne kroki?" a potem "Jest twierdza, którą łatwo można zdobyć (czy coś takiego)" i mówię mu która, po czym on jedzie i ją oblega. Gdy zbiorę kampanię wojenną i razem  z kilkoma kolesiami oblegam miasto, to tylko sam mogę je zdobyć, a innym mogę kazać tylko wioski najeżdżać ;(

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    « Odpowiedź #4 dnia: Maja 12, 2013, 21:44:39 »
    Trochę dziwne - jak ja szturmuję miasto to paru lordów się do mnie przyłącza. Spróbowałeś szturmować?
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 12, 2013, 23:03:50 »
    1500 ludzi w garnizonie? Jakoś nie chce mi się w to wierzyć.
    Z 1500 ludzi podczas ataku lordowie zostawią przyzwoity garnizon.

Jak nie jestem marszałkiem to mogę mu powiedzieć "Czy mogę zasugerować kolejne kroki?" a potem "Jest twierdza, którą łatwo można zdobyć (czy coś takiego)" i mówię mu która, po czym on jedzie i ją oblega. Gdy zbiorę kampanię wojenną i razem  z kilkoma kolesiami oblegam miasto, to tylko sam mogę je zdobyć, a innym mogę kazać tylko wioski najeżdżać ;(
    Musisz rozkazać im oblegać twierdzę zanim rozpocznie się oblężenie, potem jest ona "zaklepana".
    Najlepiej rozpocząć więc od największych, najwolniejszych armii a kończyć na małych lordach.
    Sprawdzić w notatkach kto był pierwszym oblegającym i zaproponować mu szturm.

Jeżeli chcesz dowodzić oblężeniem musisz zaproponować lordom aby za tobą podążali, w innym wypadku postoją chwilę i odjadą.

Offline Krzepki

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #6 dnia: Maja 21, 2013, 14:05:19 »
    Dokładnie.

Jako Marszałek idziesz do Króla argumentujesz za wojną z innym Państwem i przekonujesz go. Potem wzywasz innych Lordów, idziesz pod miasto/zamek rozpoczynasz oblężenie, oni się przyłączą.
    Po zdobyciu prosisz np. jednego z Lordów żeby udał się do tego zamku i masz już strzeżony.

I graj na Diplomacy modzie. Jest fajny i ma wiele opcji.

BTW, wczoraj miałem sytuację gdzie po zdobyciu miasta poprosiłem Króla by mi je darował, a ten przyznał je... sobie samemu :) ale że jesteśmy mocno zaprzyjaźnieni, to scen nie robiłem. Zresztą chwilę później dał mi inne bogate miasto które odebrał jakiemuś Lordowi którego oskarżył o zdradę :D

Ale do czego zmierzam. Miasto które Król sobie podarował, było oczywiście na granicy gdzie toczyła się wojna. Tak więc gdy spotkałem króla w trakcie patrolowania swojej nowej posiadłości (w za dużej odległości wg mnie), więc nakazałem mu udać się do niej i tam siedzieć. Się zgodził choć z odpowiedzią: Zrobię jak uważasz, ale jeśli decyzja była błędna to będziesz za nią odpowiedzialny (czy jakoś podobnie).

A zrobiłem tak dlatego, że faktycznie był garnizon w tym mieście (był bo widziałem) ale najwyraźniej Królik go sobie podebrał do bieżącej armii i miasto puste zostało.

Także spoko jako Marshall masz wpływ kto gdzie i z jakimi wojskami idzie. Spoko.

Offline barti2287

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 03, 2013, 13:33:31 »
    No niestety... Głupota botów nadal mnie zaskakuje.