Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [L'Aigle][10pUK] Pułk 10. Ułanów Krakusów  (Przeczytany 3129 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Miguel_PL

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    [L'Aigle][10pUK] Pułk 10. Ułanów Krakusów
    « dnia: Maja 05, 2013, 20:45:07 »
    10. Pułk Ułanów Krakusów

Chorągiew pułku

Informacje:

Nazwa: Pułk 10. Ułanów Krakusów
    Tag klanowy: 10pUK_ranga_nick
    Hymn: Jeszcze nie wybrany
    TeamSpeak 3: 178.217.186.86:11174
    Serwer: Tymczasowo brak

Skład:

Sztab:

Członkowie:
    Tymczasowo nie podajemy

Rekrutacja:
    Jako że pułk nie posiada ŻADNEJ strony klanowej i mieć nie będzie, dołączenie do klanu polega na porozmawianiu z pułkownikiem klanu na TeamSpeak 3 lub na Steamie/Tawernie (PW)

Grupa Steam:

Historia pułku:

Za początek powstania formacji Krakusów należy uznać wydane przez władze Księstwa Warszawskiego zarządzenie 20 grudnia 1812 poboru z jeźdźców 50 dymowych z departamentów: krakowskiego, poznańskiego, kaliskiego i radomskiego do wojsk księstwa. W trakcie tego poboru uzupełniono stany pułków kawalerii liniowej oraz piechoty. Z nadwyżek jakie pozostały, na rozkaz Wodza Naczelnego wojsk polskich ks. Józefa Poniatowskiego z 2000 jeźdźców zorganizowano nowy rodzaj kawalerii, której członków nazwano Krakusami. Organizatorem formacji i jej pierwszym dowódcą był gen. Jan Nepomucen Umiński, a następnie płk Aleksander Oborski (20 marca 1813) i płk Józef Dwernicki (1 stycznia 1814).

Pułk Krakusów wojsk Księstwa Warszawskiego, składający się czterech szwadronów po 220 jeźdźców każdy stoczył swoją pierwszą walkę 12 marca 1813 r. pod Skarszewem. Następnie w składzie VIII Korpusu Polskiego pod dowództwem ks. Józefa Poniatowskiego walczył od sierpnia do października 1813 roku na terenie Czech i Saksonii. Toczył bitwy i potyczki m. in. pod Friedlandem (17 sierpnia), Georgenwaldem (4 września), Strohweidem (9 września), Neustadtem (15 września), Frohburgiem (29 września), Luntzenauem (30 września), Zehmą (4 października), Rothą (8 października), Zetlitzem (9 października) i Wachau (16 października). Wziął udział w bitwie pod Lipskiem (19 października), gdzie był w eskorcie ks. Józefa Poniatowskiego.

Następnie pułk pod dowództwem płk. Józefa Dwernickiego walczył na terenie Francji do marca 1814 r. (m. in. pod Claye w połowie marca 1814), kończąc swój szlak bojowy pod Paryżem (30 marca). Po abdykacji Napoleona I pułk wrócił do Polski. Część pułku stanowiła honorową eskortę trumny z prochami ks. Józefa Poniatowskiego w czasie przewożenia ich z Lipska do Warszawy. Pod koniec 1814 roku część żołnierzy Pułku Krakusów wcielono do 1 Pułku Ułanów, a resztę zdemobilizowano.

Rodowód krakusów:

Utworzenie: Pułk został utworzony dekretem Rady Ministrów 20.XII.1812 r. z jeźdźców 56-o dymowych z departamentów: kaliskiego, krakowskiego, poznańskiego i radomskiego.

Dowódcami byli: płk. Oborski Aleks. 20.III.1813, Dwernicki Józ. 1.I.1814

Bitwy i potyczki: Skarszew 12.II.1813, Friedland 17.VIII, Georgenwalde 4.IX, Strohwcide 9.IX, Neustadt 15.IX, Frohburg 29.IX, Luntzenau 30.IX, Zehma 4.X, Rotha 8.X, Zetlitz 9.X, Wachau 16.X, Lipsk 19.X, Claye połowa marca 1814, Paryż 30.III

P.S. Pragnę też zaznaczyć że nie wszystko zostało skończone, więc mogą być widoczne braki i niedociągnięcia. Proszę o wyrozumiałość.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 19, 2013, 11:05:08 wysłana przez Miguel_PL »

Offline Miguel_PL

• Użytkownik
    Odp: [L'Aigle][10pUK] Pułk 10 Ułanów Krakusów
    « Odpowiedź #1 dnia: Maja 05, 2013, 20:48:31 »
    Rezerwacja postu.

Offline Patyk_1

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Maja 05, 2013, 20:59:57 »
    Powodzenia? Widzę że L'Aigle się zrobi jak stary MM Russia.. wiele polskich pułków już powstaje... ciekawe czy powstanie AXW na L'Aigle.

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #3 dnia: Maja 05, 2013, 22:06:48 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2015, 22:02:20 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Miguel_PL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Maja 05, 2013, 22:12:07 »
    Mogę rzec że kłania się Napoleonic Wars, ale już od razu mówię że to jest tylko tymczasowo, dopóki nie będziemy mieli własnego bannera.

Offline Zus_Tremo

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    • "Chciałem dobrze,a wyszło,jak zwykle"-Hubal
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 05, 2013, 22:30:11 »
    Powodzenia Panowie !

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #6 dnia: Maja 05, 2013, 22:40:37 »
    Powodzenia, martwi mnie tylko liczba członków - "2" :(

Mam nadzieje, że chociaż ten pułk przetrwa aż do powstania L'agile.

https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline Garond_PL

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Garrrrond!
      • Mój profil na Steam
    « Odpowiedź #7 dnia: Maja 05, 2013, 23:53:51 »
    Właśnie kurde, kiedy on w końcu powstanie? Bo już mamy od pyty pułków na modyfikację (swoją drogą good luck).
    Jestem rozczarowany :oo ze nikt na mnie nie  głosuje :)
    Chociaż się przyznam nie zasługuję.

Offline BiLLyPL

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    • Respice finem
    « Odpowiedź #8 dnia: Maja 06, 2013, 09:44:35 »
    Serdecznie życzę powodzenia w imieniu 10. Pułku Huzarów KW!
    Oby jak najdłużej i szczęśliwej drogi.
    Jeszcze raz 3majcie się!
    Pozdrawiam!
    O mnie: W M&B od 08.2011.
     m.i : były dowódca Regimentu Hetmańskiego (OiM: DP), Generał Regimentu Gwardii Pieszej Koronnej (The Deluge), Twórca i dowódca pierwszej wśród polskich pułków formacji piechoty lekkiej (Woltyżerowie 5. Pułku Piechoty), reprezentant Polski w NWEC (2014), były Sierżant, zaś po przerwie szeregowy, następnie gwardzista 5. Pułku Piechoty (mm russia 3, Napoleonic Wars).
    Od momentu wystąpienia z Pułku 7 czerwca 2014, samotny wilk w każdym zakątku M&B.

Offline Miguel_PL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Maja 06, 2013, 16:09:52 »
    Dzięki za życzenia :)
    A jeśli chodzi o ilość naszych ludzi to jest zdecydowanie inna, powodem jest to, że nie wszyscy używają Steama, co utrudnia nieco ilość członków oraz poinformowanie ich o bitwach, treningach itp..

Offline KevinPL

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Hej hej Ułani.... !!!!!!!!!
    « Odpowiedź #10 dnia: Maja 06, 2013, 17:36:52 »
    Dzięki bardzo chłopaki :D w imieniu swoim oraz reszty :) wiem ,że Miguel już wam dziękował ale ja również chciałem zrobić to osobiście jako dowódca pułku :)

Offline MrSzycha

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #11 dnia: Maja 27, 2013, 15:45:21 »
    Good luck guys !!!